• Business

    Αποκλειστικό: 5 τραπεζίτες δουλεύουν τη συναλλαγή της Τέρνα Ενεργειακή με την First Sentier

    Γιώργος Περιστέρης, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

    Γιώργος Περιστέρης, CEO ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ


    «Τουλάχιστον 5 κορυφαία στελέχη τράπεζας εργάζονται νυχθημερόν για να ολοκληρωθεί η συναλλαγή της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ με την First Sentier».

    Αυτό ανάφερε πριν από λίγο κορυφαίο τραπεζικό στέλεχος με άριστη γνώση της επικείμενης συναλλαγής μεταξύ της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ (θυγατρικής της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ) και του αυστραλιανού fund First Sentier.

    Μια συναλλαγή συνολικού ύψους άνω των 2,6 δισ. ευρώ, όπως τουλάχιστον εκτιμάται.

    Από το ποσό αυτό,  πάνω από το ½ δηλαδή άνω του 1,3 δισ. ευρώ θα είναι δανεισμός, που θα “σηκώσει” το αυστραλιανό fund αποκλειστικά, από τις 4 ελληνικές συστημικές τράπεζες.

    «Τα 5 αυτά στελέχη που εργάζονται σε συστημική τράπεζα, από την ώρα που ξεκίνησαν οι συζητήσεις μεταξύ της διοίκησης της ΤΕΡΝΑ και της FIRST SENTIER στις αρχές καλοκαιριού, έχουν ξεχάσει τι σημαίνει διακοπές και αργίες» λένε τραπεζικές πηγές με γνώση των λεπτομερειών του θηριώδους deal.

    “Είναι ένα πολύπλοκο deal με πολλές τεχνικές λεπτομέρειες για μια εισηγμένη εταιρεία με κεφαλαιοποίηση 2,2 δισ. ευρώ (με δανεισμό, ομολογιακές εκδόσεις κλπ.) οι οποίες για να ολοκληρωθούν είναι ιδιαίτερα χρονοβόρες» λένε οι ίδιες τραπεζικές πηγές, με άριστη γνώση της υπόθεσης.

    Η First Sentier Investors, στην Αυστραλία και First State Investments αλλού, είναι μια παγκόσμια επιχείρηση διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων που διαχειρίζεται 134,4 δισεκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία

    Για να σας φρεσκάρω την μνήμη, από την στιγμή που ξεκίνησαν έως ότου ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελληνικής CHIPITA και του αμερικανικού ομίλου της MONDELEZ, σε ένα deal αξίας 2 δισ. ευρώ, πέρασαν 18 μήνες.

    Ακόμα και το πρόσφατο deal  της εξαγοράς της Intrakat, μιας εταιρείας με κεφαλαιοποίηση σήμερα 105 εκατ. ευρώ, από την ώρα που ξεκίνησαν οι συζητήσεις έως την στιγμή που ανακοινώθηκε, η συμφωνία μεταξύ Ιντρακόμ και των εφοπλιστών και επιχειρηματιών που την εξαγόρασαν (Εξάρχου, Μπάκος, Καυμενάκης κλπ), πέρασαν περίπου 3 μήνες.

    «Οι συμφωνίες αυτές των πολλών δισ. ευρώ είναι πολύπλοκες και χρειάζονται μήνες για να ολοκληρωθούν» λένε τραπεζικές πηγές που έχουν χειριστεί στο παρελθόν αντίστοιχες υποθέσεις.



    ΣΧΟΛΙΑ