• Στο σφυρί το «δάσος» του Ψυχάρη, γιατί κάνουν ουρά οι επιχειρηματίες, η εθελουσία by Χατζηιωάννου, η χαρά του Κοπελούζου και η αγωνία του Τζούρντα

    Στις 23 Σεπτεμβρίου η Alpha Bank θα προχωρήσει στον πλειστηριασμό δύο όμορων αγροτεμαχίων του πρώην ισχυρού εκδότη Σταύρου Ψυχάρη στην περιοχή Βαρνάβα

    the wise man
    image
    the wise man

    Alpha Bank: Στο σφυρί το «δάσος» του Ψυχάρη

    Στις 23 Σεπτεμβρίου η Alpha Bank θα προχωρήσει στον πλειστηριασμό δύο όμορων αγροτεμαχίων του πρώην ισχυρού εκδότη Σταύρου Ψυχάρη στην περιοχή Βαρνάβα, με τιμή 1ης προσφοράς τα 85.000 ευρώ.

    Την ίδια ημέρα πληροφορούμαι ότι θα διεξαχθεί πλειστηριασμός μονοκατοικίας, η οποία ανήκει στον υιό του, Παναγιώτη, και βρίσκεται στο Παλαιό Ψυχικό.

    Το ενδιαφέρον όμως της υπόθεσης με τα αγροτεμάχια του πατέρα –τα οποία έχουν έκταση 2.933 τ.μ. και 1.420 τ.μ.– είναι, όπως αναφέρει το κείμενο του πλειστηριασμού, ότι βρίσκονται σε αγροτική περιοχή με έντονο δασικό χαρακτήρα. Μάλιστα, μέρος αυτών αποτελεί δασική έκταση…

    «Στην περιοχή των υπό εκτίμηση ακινήτων έχουν κυρωθεί δασικοί χάρτες και σύμφωνα με απόσπασμα αυτών φαίνεται ότι τα εκτιμώμενα ακίνητα περιβάλλονται από δασικές εκτάσεις ενώ κάποια τμήματα αυτών είναι δασικά. Σε αυτήν την περίπτωση δεν χάνεται η αρτιότητα και οικοδομησιμότητα αρκεί στο μη δασικό τμήμα να μπορεί να οικοδομηθεί κτίριο», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

    Μέχρι και δάσος αγόρασε ο τέως ισχυρός εκδότης. Πάντως για ένα πράγμα το παραδέχομαι: κατάφερε να κρύψει από τους δανειστές του την περίφημη συλλογή πινάκων που έχει ( Μονέ, Πικάσο κλπ.).

    Μάλιστα όπως μου έλεγε τραπεζίτης, τα τεχνουργήματα αυτά που συγκροτούν άτυπα τη μεγαλύτερη ίσως συλλογή έργων τέχνης παγκοσμίως «φιλοξενούνται» σε ειδικά διαμορφωμένα θησαυροφυλάκια μέσα σε κοντέινερ στον άχρωμο χώρο της Ζώνης Ελεύθερης Αποθήκευσης Εμπορευμάτων (ΖΕΑΕ) στο κέντρο της Γενεύης (Geneva Freeport).

    Ουρά κάνουν οι επιχειρηματίες για τα Δ.Σ. των τραπεζών

    Λοιπόν, ενόψει της αλλαγής που ετοιμάζει η κυβέρνηση στον νόμο που αποκλείει την συμμετοχή των επιχειρηματιών στα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών, η στήλη πληροφορείται ότι ηχηρά ονόματα του επιχειρηματικού κλάδου έχουν ήδη συνεννοηθεί με τους διευθύνοντες συμβούλους των τραπεζών και ορισμένοι εξ αυτών έχουν δεχθεί προτάσεις από τους CEOs για να συμμετάσχουν ως μέλη στα Δ.Σ.

    Ψηλά στην λίστα μαθαίνω ότι βρίσκονται οι Μυτιληναίος, Περιστέρης, κ.ά. Κοντός ψαλμός αλληλούια!

    Πτωχευτικός: Υπόγεια «γκρίνια» από τους CEOs

    Κι ενώ ο πτωχευτικός νόμος οδεύει ολοταχώς προς ψήφιση από την Βουλή οι τραπεζίτες μαθαίνω ότι «βράζουν», ωστόσο δεν μπορούν να εκδηλωθούν από την στιγμή που ο Μητσοτάκης παρουσίασε τα οφέλη του νόμου την προηγούμενη εβδομάδα.

    Για την ιστορία η στήλη σας αναφέρει ότι οι CEOs δεν μπορούν με τίποτα να χωνέψουν ότι η κυβέρνηση τους… φόρεσε την τελευταία στιγμή, κι αφού άλλα είχαν συμφωνήσει, τη δυνατότητα εξωδικαστικής ρύθμισης, τόσο από ιδιώτες δανειολήπτες όσο και από επιχειρήσεις, πριν από τη δήλωση πτώχευσης. Έλα όμως που τώρα δεν μπορούν να κάνουν τίποτα…

    Έτοιμη για εθελουσία 800 ατόμων και η Εθνική 

    Μετά την έναρξη του νέου προγράμματος εθελουσίας εξόδου της Eurobank πληροφορούμαι ότι η σκυτάλη περνάει στην Εθνική Τράπεζα. Η γενική διευθύντρια Ανθρώπινου Δυναμικού της τράπεζας, Εύη Χατζηιωάννου, μαθαίνω ότι έχει ήδη έτοιμο το πρόγραμμα και το μόνο που απομένει είναι το πράσινο φως από τη διοίκηση για τον χρόνο υλοποίησης.

    Στόχος του νέου προγράμματος, το οποίο όπως πληροφορείται η στήλη θα τρέξει άμεσα, είναι η οικειοθελής, μετ’ αποζημιώσεως, αποχώρηση τουλάχιστον 800 εργαζομένων.

    Δεν κρύβει την χαρά του ο Κοπελούζος

    Η στήλη, με αφορμή την ανακοίνωση ότι η ισχυρή manager της Gazprom Elena Burmistrova ανέλαβε καθήκοντα προέδρου στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας – συμφερόντων από κοινού του ομίλου Κοπελούζου και της Gazprom – Προμηθέας Gas, έκανε την έρευνά της και έμαθε ότι ο Χρήστος Κοπελούζος δεν κρύβει την χαρά και την ικανοποίησή του για την κίνηση της Μόσχας.

    Εξάλλου, η περιοχή υπόσχεται υψηλές αποδόσεις… Όσο για την Burmistrova, πέραν των εξαιρετικών σχέσεων που διατηρεί – εκ των πραγμάτων – με το Κρεμλίνο, έχει και δυτικές επιρροές καθώς έχει σπουδάσει στην Βοστώνη και η πρώτη της δουλειά ήταν στην ελβετική εταιρεία Glencore.

    Έχει χάσει τον ύπνο του ο Τζούρντα

    Μπορεί η κυβέρνηση αμέσως μετά την άρση του lockdown να προχώρησε στην ανανέωση της θητείας του προέδρου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για 1 έτος, αυτό δεν σημαίνει ότι έως τότε τα πράγματα θα κυλήσουν ως έχουν…

    Η στήλη πληροφορείται ότι στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν αρχίσει να επεξεργάζονται τις αλλαγές στην λειτουργία και την φιλοσοφία του Ταμείου. Αλλαγές που γνωρίζει και το υπουργείο Οικονομικών αλλά και ο επικεφαλής του ΤΧΣ, Μάρτιν Τζούρντα, και μου μετέφεραν ότι δεν του αρέσουν…

    Προσεχώς, περισσότερα.