• Τι ζητά το HIG για τα δάνεια του Μάνεση, τι θέλει η Lazard, το τρέξιμο Καραμούζη και ποιος εκδότης πουλάει το ακίνητό του

    Γνωστός εκδότης, παραδοσιακός και με έρεισμα στον πολιτισμό, αποφάσισε να αρχίσει να πουλά περιουσιακά στοιχεία προκειμένου να αντιμετωπίσει, όσο μπορεί, την οικονομική περιδίνηση του μαγαζιού…

    image

    Haircut 85%-90% ζητά το HIG για τα δάνεια του Μάνεση

    Η στήλη πληροφορείται ότι ο μοναδικός  ενδιαφερόμενος για τα δάνεια της Χαλυβουργίας Ελλάδος του πάλαι ποτέ κραταιού επιχειρηματία Νίκου Μάνεση που πωλούν η Εθνική (35 εκατ. ευρώ) και η Πειραιώς (55 εκατ. ευρώ) είναι το HIG Capital. Και λογικό, αφού πριν από περίπου έναν χρόνο ψώνισε το δάνειο 53 εκατ. ευρώ που είχε δώσει η Eurobank στη βιομηχανία.

    Οι Αμερικανοί έχουν ήδη κάνει πρόταση στις δύο τράπεζες και ζητούν haircut που φθάνει, όπως μαθαίνω, το 90%.

    Κάτι που, όπως μου μεταφέρουν, θα γίνει αποδεκτό από τις τράπεζες, οι οποίες θέλουν απλά να ξεμπερδεύουν με την βαθιά προβληματική επιχείρηση.

    Όσο για τον leader πιστωτή του Μάνεση, την Alpha Bank, στην οποία το δάνειο φθάνει τα 170 εκατ. ευρώ, μαθαίνω ότι θα το «σπρώξει» μέσω του Galaxy στην Cepal, άρα και στον ξένο επενδυτή που θα πάρει το πακέτο της τιτλοποίησης.

    Ο πρωθυπουργός και το Αχίλλειον

    Με αφορμή το μνημόνιο συνεργασίας που ανακοίνωσαν εχθές η ΕΤΑΔ με το υπουργείο Πολιτισμού με στόχο την αποκατάσταση και ανάδειξη του πρώην βασιλικού ανακτόρου – γνωστό ως Αχίλλειον – στην Κέρκυρα, πιστός φίλος της στήλης μού μετέφερε ότι το project έχει «κλέψει» το προσωπικό ενδιαφέρον του Κυριάκου Μητσοτάκη. Μάλιστα, όπως μου είπε, ο Κυριάκος έχει δώσει εντολή στην Μενδώνη να τον ενημερώνει και για την παραμικρή λεπτομέρεια του εγχειρήματος. Το συνολικό κονδύλι για την ανάπλαση του ιστορικού πρώην ανακτόρου φθάνει τα 13 εκατ. ευρώ.

    Το φλερτ της Lazard με την Αττική Οδό

    Η κυβέρνηση αποφάσισε να βάλει επιπλέον έσοδα στο ταμείο και, όπως μαθαίνω, θα ανοίξει άμεσα τη διαδικασία για την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της Αττικής Οδού. Μέσα στον επόμενο μήνα θα γίνει η πρόσληψη του συμβούλου και η στήλη πληροφορείται ότι η μάχη θα δοθεί μεταξύ της γαλλικής Lazard και μιας εκ των μεγάλων αμερικανικών επενδυτικών τραπεζών. Έχουν ήδη εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους… Όσο για το έσοδο που θα προκύψει για το Δημόσιο, μου λένε ότι θα διαμορφωθεί από 1 έως 1,5 δισ. ευρώ και στόχος είναι η ολοκλήρωση της διαδικασίας το πρώτο τρίμηνο του 2021.

    «Λιώνει» παπούτσια ο Καραμούζης

    Η στήλη πληροφορείται ότι ο πρώην τραπεζίτης και νυν επικεφαλής του fund SME Remedium Cap, Νικόλας Καραμούζης, μαζί με τον Κώστα Καραφωτάκη δεν σταματούν να βλέπουν όσο περισσότερες τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις ανά την Ελλάδα με στόχο άλλες να αναδιαρθρώσουν και άλλες να χρηματοδοτήσουν.

    Υπάρχουν διάφορες υποθέσεις που βρίσκονται όπως μου λένε σε προχωρημένο στάδιο συζητήσεων, πάγωσαν για λίγο λόγω της καραντίνας, ωστόσο το team ξανάπιασε δουλειά και μέχρι τα Χριστούγεννα θα μάθουμε νέα για τα deals που ψήνονται.

    1 δισ. νέα «κόκκινα» ανά τράπεζα λόγω COVID

    Οι διευθύνοντες σύμβουλοι των τεσσάρων τραπεζών -Καραβίας, Ψάλτης, Μεγάλου και Μυλωνάς- εμφανίζονται σχετικά (το τονίζουμε το σχετικά) αισιόδοξοι για τα νέα «κόκκινα δάνεια» που θα προκύψουν ως συνέπεια της πανδημίας.

    Στις συζητήσεις και στις άτυπες ενημερώσεις που κάνουν προς τα ξένα θεσμικά χαρτοφυλάκια πληροφορούμαι ότι δίνουν την εκτίμηση ότι τα νέα NPLs θα διαμορφωθούν στο 1 δισ. ευρώ ανά τράπεζα.

    Δηλαδή 4 δισ. ευρώ. Το «κλειδί» της αισιοδοξίας κρύβεται στο πρόγραμμα «Γέφυρα», το οποίο κατ’ ουσίαν σώζει τους συνεπείς δανειολήπτες για 9 μήνες μέχρι να περάσει η αγορά τον κάβο της COVID και άρα και τα υγιή δανειακά χαρτοφυλάκια με ενέχυρο την πρώτη κατοικία.

    Πάλι το Δημόσιο αιμοδοτεί το σύστημα!

    Η ειδική αποστολή Καραμουσαλή

    Ο επικεφαλής της νέας μονάδας Μετασχηματισμού και Επιχειρησιακού Σχεδιασμού (Transformation & Business Strategy Unit) της Τράπεζας Πειραιώς, Γιώργος Καραμουσαλής, δεν αποτελεί, όπως πληροφορούμαι, τυχαία επιλογή… Πρόκειται για στενό σύμβουλο του CEO της τράπεζας, εξ απορρήτων μάλιστα, Χρήστου Μεγάλου. Μου λένε μάλιστα ότι έχει χειριστεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια δύσκολες αποστολές.

    Ποιον εκδότη γονάτισε η COVID

    Γνωστός εκδότης, παραδοσιακός και με έρεισμα στον πολιτισμό, αποφάσισε να αρχίσει να πουλά περιουσιακά στοιχεία προκειμένου να αντιμετωπίσει, όσο μπορεί, την οικονομική περιδίνηση του μαγαζιού…

    Έτσι, πουλάει έναν όροφο από τους δύο που διατηρεί σε κεντρικό και εμβληματικό κτήριο της Αθήνας, συνολικής επιφάνειας 418 τ.μ.

    Τα προβλήματα του εκδότη που κατάφερε να ενημερώνει – για ευχάριστες δραστηριότητες – πάνω από δύο γενιές ξεκίνησαν με την οικονομική κρίση και η πανδημία ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι…

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση