• The Wiseman

    Το πρόβλημα με τον Αλέξη Χαρίτση (που θέλει να γίνει υπουργός)

    the wise man

    the wise man


    Να ευλογάμε και τα γένια μας! Ο αμερικανός πρόεδρος Herbert C. Hoover είναι πει το περίφημο «παίζουν πολιτική στην πλάτη της ανθρώπινης μιζέριας». Ένας άλλος αμερικανός, ο πολιτικός επιστήμονας Harold D. Lasswell, είχε γράψει πως «πολιτική είναι η μελέτη του ποιος παίρνει τι, πότε και πως»! Φανταζόμαστε πως αυτά και άλλα πολλά για την πολιτική θα έχουν χρόνο να μελετήσουν στο αεροπλάνο της επιστροφής στις ΗΠΑ ο τέως υπουργός Οικονομίας Δήμος Παπαδημητρίου και η σύζυγός του και τέως αναπληρωτής υπουργός Ράνια Αντωνοπούλου. Και ελπίζουμε να κατανοήσουν πως είναι καιρός να αφοσιωθούν στα ακαδημαϊκά τους καθήκοντα. Η τύχη τους χαμογέλασε και τους έδωσε την ευκαιρία «να σώσουν τη χώρα», αλλά έφυγαν κυριολεκτικά νύχτα!

    Ο ταπεινός σχολιογράφος σας είχε ασχοληθεί δύο φορές τις τελευταίες ημέρες τόσο με τον επικείμενο ανασχηματισμό (θα γίνει σήμερα λένε), όσο και με την ανάγκη αποστρατείας του κ. Παπαδημητρίου. Και το σύμπαν συνωμότησε για να επιβεβαιωθούμε «πριν αλέκτωρ φωνήσαι». Για την ονοματολογία περί ανασχηματισμού υπάρχουν πιο κατάλληλες στήλες, αλλά η αγορά αναμένει με ενδιαφέρον τον διάδοχο του Δ. Παπαδημητρίου. Και ανατριχιάζει στην ιδέα πως μπορεί να ακούει στο όνομα Αλέξης Χαρίτσης!

    Υπουργός «του σαλονιού» ή του «αλωνιού»;

    Για να μην παρεξηγηθούμε, το πρόβλημα του κ. Χαρίτση είναι ένα: Ο άνθρωπος φοβάται να βρεθεί στον ίδιο χώρο με επιχειρηματίες! Πρόκειται για κοινό μυστικό μεταξύ των κυβερνητικών στελεχών που επισημαίνουν την ακεραιότητα, τη συνέπεια και την εργατικότητα του σημερινού αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας. Όμως όταν αποφεύγεις τους επιχειρηματίες, δεν κάνεις για τη δουλειά του υπουργού Οικονομίας, τι να κάνουμε! Μόλις ξεπεράσει τους φόβους του ο άνθρωπος, εδώ είμαστε! Όσο για τις απαιτήσεις ορισμένων περί υπουργοποίησης προσώπων που είναι «του αλωνιού» και όχι των ακαδημαϊκών σαλονιών όπως ο κ. Παπαδημητρίου, ας περιμένουμε λίγες ώρες.

    Μη βιάζεστε για Sixt

    Δε φαίνεται να υπάρχει βιασύνη στην υπόθεση πώλησης της Sixt, τουλάχιστον από την πλευρά του πωλητή, του επιχειρηματία Βασίλη Θεοχαράκη. Τις τελευταίες ημέρες γράφονται διάφορα, αλλά ακούγεται πως υπάρχει σε εξέλιξη μια συζήτηση του ιδιοκτήτη της Lion Rental με τους Γερμανούς της Sixt που του έχει παραχωρήσει τα δικαιώματα χρήσης του εμπορικού τους σήματος στον τομέα της ενοικίασης αυτοκινήτων. Συνωστισμός υποψηφίων δεν υπήρξε μέχρι στιγμή, πάντως.  Έτσι διευκολύνονται και τα σχέδια της πλευράς Θεοχαράκη. Οι τράπεζες λίγο άγχος το έχουν βέβαια. Βλέπετε οι υποχρεώσεις του ομίλου Lion Hellas  ξεπερνούν τα 300 εκατομμύρια.

    Νέα τεχνική μελέτη καταθέτουν οι Καναδοί για τις Σκουριές

    Η τελευταία παρουσίαση της Eldorado Gold στους αναλυτές είχε και μια είδηση: Η θυγατρική της Hellas Gold, που διαχειρίζεται τα μεταλλεία Κασσάνδρας, θα παρουσιάσει νέα τεχνική μελέτη για το εργοστάσιο επεξεργασίας στις Σκουριές μέσα στον Μάρτιο.

    Η νέα μελέτη «με τις καλύτερες διαθέσιμες τεχνολογίες» έρχεται με αφορμή την απόφαση της διαιτησίας στην οποία έχει προσφύγει το ελληνικό δημόσιο και αναμένεται στις 6 Απριλίου αν δε δοθεί νέα παράταση.

    Τυχόν ακύρωση της τεχνικής μελέτης τινάζει στον αέρα ολόκληρο το επενδυτικό σχέδιο των Καναδών στις Σκουριές. Γι’ αυτό και προσπαθούν να προλάβουν το χειρότερο καθώς έχουν ήδη υποστεί μεγάλη ζημιά από τη διαμάχη με την κυβέρνηση που κρατάει πλέον τρία χρόνια.

    Η αστραπιαία αντίδραση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς

    Για την ανεπάρκεια της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς έχουμε αναφερθεί αρκετές φορές.

    Η κατάσταση χειροτέρευσε επί των ημερών του Χαράλαμπου Γκότση, πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιγοράς. Κι αν αναρωτιούνται κάποιοι εάν το χειρότερο, μπορεί να γίνει χειρότερο, η ΕΚ είναι η απόδειξη.

    Έτσι, με ταχύτητες που θα ζήλευε και ο… Φλας Γκορντον κινήθηκε σε ακόμη μια περίπτωση.

    Για παράδειγμα, χθες ανακοίνωσε πως στην τελευταία συνεδρίαση του διοικητικού της συμβουλίου, ότι επέβαλε πρόστιμο 20 ολόκληρα χιλιάρικα (20.000 ευρώ) στον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη «για παράβαση του άρθρου 7 του ν.3340/2005 κατά την κατάρτιση στο Χρηματιστήριο Αθηνών συναλλαγών επί των μετοχών της εταιρίας «ALAPIS Α.Β.Ε.Ε».

    Πότε είχε διενεργηθεί αυτές οι συναλλαγές; Τώρα κοντά, «κατά το χρονικό διάστημα από 09.08.2010 έως 18.01.2011». Αυτά βλέπουν οι μικροεπενδυτές και συνωστίζονται στην Λεωφόρο Αθηνών σίγουροι πως «έχουν γνώση οι φύλακες»!

    the wise man
    the wise man



    ΣΧΟΛΙΑ