• O Μιχαηλίδης και οι βρώμικες δουλειές, ο Καραμούζης και οι …Ocean 11, γιατί ξέμεινε η Ελληνική αγορά από καρέκλες και τι καινούργιο ετοιμάζει ο Θανάσης Κατρής της WATT στην Πάρο

    Ήταν αρχές του 2019, όταν ο έμπειρος τραπεζίτης Νίκος Καραμούζης εγκατέλειπε την Eurobank και λίγο αργότερα ανακοίνωνε την ίδρυση ενός νέου επενδυτικού Ταμείου του SMERemediumCap (“SMERC”).

    The WISE MAN
    image
    The WISE MAN

    Οι “βρώμικες” δουλειές ενός τέως

    Επιτέλους θα  ηρεμήσουμε.

    Αυτό είπαν αυθόρμητα , τα μέλη του ΔΣ της Εθνικής Τράπεζας το βράδυ της περασμένης Δευτέρας, μετά την ψηφοφορία τους,  που ανέδειξε νέο πρόεδρο της ιστορικής τράπεζας τον κ.  Γκίκα Χαρδούβελη.

    Ο κ. Κώστας Μιχαηλίδης δεν ήταν παρών στην διαδικασία επιλογής (όπως και ο Γκίκας άλλωστε).

    Όταν ενημερώθηκε για το αποτέλεσμα δεν έκανε κανένα σχόλιο και έδωσε τα απαραίτητα συγχαρητήρια στον διάδοχο του.

    Στον διάδοχο του,  που συστηματικά επί 12 και πλέον μήνες προσπαθούσε να  τον «πελεκήσει»  πλαγίως, βάζοντας άλλο μέλος του ΔΣ να κάνει την βρώμικη δουλειά…

    Είναι γνωστό το σκηνικό με μία  άκρως προσβλητική επιστολή, που είχε στείλει Βρετανός, πρώην μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Τράπεζας στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και ζητούσε την αποπομπή Χαρδούβελη από την Εθνική Τράπεζα , κάτι που φυσικά δεν έγινε….

    Σ΄ αυτήν την υπόθεση ο κ. Μιχαηλίδης προσπάθησε να ρίξει λάδι στη φωτιά, υπερασπιζόμενος τον Βρετανό και ρίχνοντας λάσπη στον Ελληνα…

    Αν και τα μέλη του ΔΣ αποφεύγουν να μιλούν για τις μαραθώνιες συνεδριάσεις των διοικητικών συμβουλίων, που οδηγούσαν σε πλήρη εξουθένωση, με τον κ. Μιχαηλίδη να θέλει ομόφωνες αποφάσεις για όλα τα θέματα ακολουθώντας την «μαιευτική μέδοθο» του Σωκράτη….., παραδέχονται πως ο απερχόμενος είχε την ικανότητα να ψυχολογεί τους συνομιλητές τους και να τους κολακεύει ώστε να είναι πιστοί ακόλουθοι του.

    Η στάση του κ. Μιχαηλίδη κάθε άλλο παρά αρεστή ήταν στο ΤΧΣ. Και μάλιστα είχαν δρομολογηθεί οι διαδικασίες για να αποπεμφθεί από τη θέση το καλοκαίρι του 2019. Τελικά τη γλύτωσε, διότι υπήρξε ανανέωση του ΔΣ της ΕΤΕ με την είσοδο πέντε νέων μελών (ανάμεσα τους και ο κ. Γκίκας Χαρδούβελης).

    Από αυτά τα νέα μέλη τα  δύο πρόσωπα που στοχοποίησε ευθύς εξαρχής ο απερχόμενος ήταν ο Γκίκας και η κα Αικατερίνη Μπερίτση.

    Εξάλλου οι δημοσιογράφοι, είχαν πάρει από νωρίς μία πρόγευση της αποδόμησης των στελεχών που επιχειρούσε με γλυκύτητα ο κ. Μιχαηλίδης, όταν τον άκουσαν να λέει πως «ο Παύλος έχει να κάνει τόσα, δεν μπορεί να ασχοληθεί και με τον μετασχηματισμό της τράπεζας», και ανέλαβε εκείνος το project εγκαινιάζοντας το στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, όπου όλα τα στελέχη πρώτης γραμμής της τράπεζας βάραγαν  νταούλια και τουμπερλέκια….

    Ο λάτρης της Αρχαίας Αθήνας και της μαιευτικής μεθόδου του Σωκράτη κ. Μιχαηλίδης έβγαζε στην κυριολεξία το λάδι στα μέλη του ΔΣ σε κάθε συνεδρίαση, δεν ήθελε « veto» δεν ήθελε ψηφοφορία, ήθελε φιλοσοφική συζήτηση που θα κατέληγε σε ομοφωνία….

    Μπορεί και να πίστευε πως είναι ένας σύγχρονος Σωκράτης, μα περισσότερο η συμπεριφορά του παραπέμπει στον μαθητή του φιλoσόφου , τον Αλκιβιάδη, που αγαπούσε την Αθήνα-όπως και ο κ. Μιχαηλίδης την ΕΤΕ, έτσι έλεγε τουλάχιστον-, μα την πρόδωσε άγρια….

    Η Attica Bank σαλπίζει εκκίνηση στις αγορές…

    Προτού ακόμη στεγνώσει το μελάνι με τις αποφάσεις της γενικής συνέλευσης των μετόχων, αφού εξυγιάνθηκε ο ισολογισμός της και δρομολογήθηκε το μονοψήφιο ποσοστό κόκκινων δανείων, η διοίκηση της Attica Bank ανακοινώνει σήμερα την δική της «αναπτυξιακή αύξηση κεφαλαίου» από 120 εκατ.  έως 240 εκατ. Ευρώ

    Μέχρι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, θα έχει κλείσει μια ακόμη -ίσως η τελευταία- εκκρεμότητα στο τραπεζικό σύστημα και η Attica Bank που λειτουργεί στην Ελλάδα από το 1928, θα είναι μια εντελώς διαφορετική τράπεζα…

    H Ελλάδα …ξέμεινε από καρέκλες…

    Η είδηση είναι σοβαρή και πέρα για πέρα αληθινή. Η Ελλάδα δεν έχει πλέον καρέκλες. Ούτε σκαμπό ούτε σκαμνάκια ούτε καρεκλάκια.

    Όλοι οι επιχειρηματίες του ευρύτερου κλάδου της εστίασης έσπευσαν να προμηθευτούν καθίσματα ώστε να βρίσκουν οι πελάτες τους να ξεκουράζονται γιατί αν βρεθούν όρθιοι σε κάποιον έλεγχο, το πρόστιμο είναι βαρύ.

    Κυριολεκτικά άδειασαν οι αποθήκες από καρέκλες κάθε μεγέθους και οι τελευταίοι απελπισμένοι επιχειρηματίες απευθύνονται σε φίλους και συγγενείς για να είναι έτοιμοι και νομότυποι από την ερχόμενη Δευτέρα…

    Ποιος έφερε τον Γιώργο Προκοπίου στον Σκαραμαγκά;

     Όπως συνήθως συμβαίνει στην Ελλάδα, την πατρότητα του θριάμβου την διεκδικούν πολλοί.

    Η αποτυχία είναι πάντα ορφανή από πατέρα και μητέρα.

    Στην υπόθεση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά οι αριθμοί μιλούν εκκωφαντικά:

    • Το εν λειτουργία Ναυπηγείο αξίζει 25,2 εκατ. Ευρώ.
    • Το απλό οικόπεδο 37,3 εκατ. Ευρώ.

    Σήμερα, αύριο, μεθαύριο, πολλοί θα βγουν και θα δώσουν συνεντεύξεις θριάμβου για την επιτυχία του διπλού διαγωνισμού.

    Κάποιοι από αυτούς που διεκδικούν τα εύσημα, έχουν λειτουργήσει και ανάχωμα, δημιουργώντας προσκόμματα και αιτίες αναβολών.

    Ένας μόνο, πήρε τον διαγωνισμό επ’ ώμου, αναζήτησε τον ανταγωνισμό, έφερε επενδυτές με εχέγγυα αξιοπιστίας και τελικά ανέβασε το τελικό τίμημα πάνω από κάθε προσδοκία.

    Κι αυτός ο ένας, τώρα μένει σιωπηλός….

    Στα νησιά οι ιδιοκτησίες αλλάζουν χέρια…

    Η καλύτερη δουλειά -αυτή την εποχή- είναι Συμβολαιογράφος στις Κυκλάδες. Δουλειές με φούντες και αμοιβές με το παραπάνω.

    Στα νησιά μας συντελείται μια ιδιοκτησιακή κοσμογονία.

    Οι αλλοδαποί που θέλουν να αποκτήσουν ένα σπίτι με θέα το Αιγαίο σε κυκλαδίτικη ατμόσφαιρα, δεν μπορούν να χτίσουν γιατί αυτή η διαδικασία είναι περίπλοκη και χρονοβόρα. Υποχρεωτικά λοιπόν αγοράζουν και πληρώνουν το κάτι παραπάνω.

    Αμερικανοί, Γερμανοί, Ισραηλινοί και Γάλλοι τρέχουν και δεν προλαβαίνουν πληρώνοντας ευχαρίστως το premium της Ελλάδος. Από την άλλη πλευρά οι Έλληνες ιδιοκτήτες στα δημοφιλή νησιά των Κυκλάδων διαπιστώνουν ότι το …σπορ της ιδιοκτησίας έχει ακριβύνει πολύ ειδικά αν προορίζεται για χρήση λίγων μόνο εβδομάδων ή μηνών.

    Οι πωλητές πρόθυμοι, οι αγοραστές προθυμότεροι και οι διεθνείς μεσίτες ικανότεροι.

    Οι μεταβιβάσεις ωραίων και πολυτελών κατοικιών είναι πλέον καθημερινή υπόθεση αλλά μαζί τους  αναβαθμίζονται και τα λιγότερο προνομιούχα ακίνητα που ιδιοκτήτες τους επιβαρύνονται με τόκους πολύ-ρυθμισμένων στεγαστικών δανείων και φόρους…

    Πραγματικός παράδεισος για το real estate ο ..κυκλαδικός πολιτισμός μας…

    Ο Θανάσης Κατρής εγκαινιάζει το Deck στην Πάρο…

    Λαμπρά εγκαίνια με λαμπερότερες παρουσίες αλλά και με γευσιγνώστες ολκής ετοιμάζει ο Θανάσης Κατρής στην Πάρο για το νέο του στολίδι, το Deck.

    Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της WATT, της εταιρείας που -από το 2012- είναι  leader της αγοράς των Κέντρων Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (KΔAY), αποφάσισε να επενδύσει τις οικολογικές του ανησυχίες, στην γευσιγνωσία και το ποιοτικό φαγητό στη Πάρο.

    Εκτός από την κοινωνική ενημέρωση (εμείς στο Άγιον Όρος δεν χρησιμοποιούμε ποτέ τον όρο «κουτσομπολιό») τα εγκαίνια του όμορφου πολυχώρου διασκέδασης Deck στην Πάρο, θα έχουν και ιδιαίτερο χρηματιστηριακό ενδιαφέρον.

    Η εταιρεία Watt του Θανάση Κατρή η οποία διαθέτει επίσης ένα πολύ σημαντικό χαρτοφυλάκιο έργων και στον τομέα του βιοαερίου, θα είναι η πρώτη επιχείρηση αμιγούς διαχείρισης απορριμμάτων και ανακύκλωσης που σχεδιάζει την είσοδό της στο Ελληνικό Χρηματιστήριο μέχρι τα τέλη του έτους….

    Οι τυχεροί που θα παρευρεθούν στα εγκαίνια, θα φάνε, θα πιούνε, θα κολυμπήσουν και θα πληροφορηθούν….

    Ο Νίκος Καραμούζης και η ομάδα Ocean 11

    Ήταν αρχές του 2019, όταν ο έμπειρος τραπεζίτης Νίκος Καραμούζης εγκατέλειπε την Eurobank και λίγο αργότερα ανακοίνωνε την ίδρυση ενός νέου επενδυτικού Ταμείου του SMERemediumCap (“SMERC”).

    Σκοπός του ήταν να επενδύει σε distressed assets, σε γονατισμένες από την κρίση μικρομεσαίες επιχειρήσεις που είχαν ανάγκη νέων κεφαλαίων και νέας διαχείρισης για να ορθοποδήσουν.

    Τον Σεπτέμβριο του 2019, στην ομάδα του SMERC εντάχθηκε ο Κώστας Καραφωτάκης που ως αντιπρόεδρος , ανέλαβε να κάνει αυτά που έκανε για χρόνια ολόκληρα στον Όμιλο Olympia του Πάνου Γερμανού: Να εξορθολογίζει εταιρείες και να τις ετοιμάζει για τον διεθνή ανταγωνισμό…

    Σήμερα η ομάδα “Ocean 11” του SMERC έχει συγκεντρώσει 105 εκατ. Ευρώ αλλά πολύ σύντομα με την είσοδο του EIF θα διαθέτει 150 εκατ. Ευρώ με στόχο να συμμετέχει ως private equity σε επιχειρήσεις του χώρου των τροφίμων και του light manufacturing.

    Το SMERemediumCap έχει ήδη πραγματοποιήσει μία εξαγορά που πραγματοποίησε μία άλλη εξαγορά και έχει δρομολογήσει άλλες 10 εξαγορές οι οποίες θα δημιουργήσουν θόρυβο αλλά και ουσία στην αναδιάρθρωση της μικρομεσαίας ελληνικής επιχειρηματικότητας.

    O Κινέζικος δράκος τρομάζει τις αγορές

    Οι κεντρικοί τραπεζίτες προσπαθούν να καθησυχάσουν τις αγορές. Η εκρηκτική αύξηση των τιμών των πρώτων υλών και των μεταφορικών είναι προσωρινή, ο πληθωρισμός δεν αποτελεί -λένε- κίνδυνο.

    Όταν όμως η Κίνα ανακοινώνει πως οι ρυθμοί της οικονομίας της επιβραδύνεται, όταν το δολάριο ενισχύεται σε βάρος των αναδυόμενων οικονομιών του πλανήτη, όταν στην Ευρώπη τα λεφτά της Κεντρικής Τράπεζας δεν μετατρέπονται σε χρηματοδότηση της ανάπτυξης, τότε …ότι και να λένε οι τραπεζίτες…οι αποταμιευτές επιμένουν να μην αναλαμβάνουν  επενδυτικό κίνδυνο….

    Αποποίηση Ευθύνης: Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.