• Πώς ο 84χρονος Κόκκαλης επαναπροσδιορίζει τις business, γιατί έρχεται αναβάθμιση της Alpha Bank, το Βillions και ο Έλληνας πρόεδρος, τι ζητά ο Παντελιάδης και πώς Στάσσης και Μάνος μας γλίτωσαν από το blackout

    «Κόκκινος συναγερμός» χτύπησε πρόσφατα όπως μαθαίνω στο ΔΕΔΔΗΕ για (σχεδόν σίγουρο) μπλακ άουτ το κατακαλόκαιρο σε Σαντορίνη, Ρόδο, Καστελόριζο, Σάμο, Χίο και Λέσβο.

    image

    Alpha Bank: Έρχονται αναβαθμίσεις στη μετοχή 

    Για τα θετικά αποτελέσματα της Αlpha Bank ΑΛΦΑ -1,85% 1,59 , τα οποία ξεπέρασαν τις προσδοκίες της αγοράς, αναφερθήκαμε εκτενέστατα χθες.

    Στον απόηχο αυτών να σας μεταφέρω ότι μετά ταύτα, οι πληροφορίες που φθάνουν στα αυτιά μου είναι ότι σοβαροί αναλυτές, δεν προσδιορίζω εθνικότητα και χρώμα του δέρματος για να μην παρεξηγηθώ για ρατσιστικές τάσεις, ετοιμάζονται ωσονούπω να προχωρήσουν σε αναθεώρηση προς τα πάνω στην τιμή στόχο της μετοχής.

    Με βάση την τρέχουσα κεφαλαιοποίηση και  τα αναμενόμενα κέρδη του 2023 η Alpha είναι πλέον η πιο φθηνή από τις υπόλοιπες τρείς συστημικές τράπεζες.

    Ο λόγος της τιμής της μετοχής προς την λογιστική αξία της Τράπεζας διαμορφώνεται στο 0,46.

    Επιπροσθέτως η ο λόγος της τιμής προς τα εκτιμώμενα κέρδη του 2023 είναι μόλις 5,2 φορές.

    Μπορεί το βασικό μέτωπο που δίνει τη μάχη η διοίκησης της Τράπεζας να είναι όπως είπε στους αναλυτές ο CEO  Βασίλιος Ψάλτης να είναι αυτό της κερδοφορίας και του μερίσματος, όμως τελικά ο αγώνας είναι «διμέτωπος» καθώς στην τελική ευθεία μπαίνει πλέον και η προσπάθεια εκκαθάρισης του Ισολογισμού από τα κόκκινα δάνεια.

    Όπως είπε στους αναλυτές ο cfo της Τράπεζας Λάζαρος Παπαγαρυφάλλου, από το 2018 έως σήμερα η Τράπεζα έχει μειώσει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια κατά 25 δις. ευρώ .

    Η εξέλιξη αυτή φέρνει με σχετική ασφάλεια τον δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων στο 7% στο τέλος του 2023 (από 7,6% που βρίσκεται σήμερα).

    Η σημαντική εξυγίανση του χαρτοφυλακίου των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων  στην οποία έχει προχωρήσει η Τράπεζα είχε σαν  αποτέλεσμα το Κόστος Πιστωτικού Κινδύνου να διαμορφωθεί τελικά σε 75 μονάδες βάσης, επίδοση  καλύτερη από τον στόχο των 85 μονάδων βάσης για το 2023.

    Σωκράτης Κόκκαλης: Στα 84 του επαναπροσδιορίζει τις business

    Ο Σωκράτης Κόκκαλης δεν συνηθίζει να περιμένει μόνο τις κατάλληλες προϋποθέσεις.

    Πολλές φορές τις δημιουργεί ο ίδιος.

    Μ’ έναν τρόπο που εκείνος επινοεί.

    Τα τελευταία χρόνια ο πολυσυζητημένος Έλληνας επιχειρηματίας, που ανήκει στο αμφίσημο ζώδιο των Διδύμων ( 27 Μαΐου 1939) , αποφάσισε να ξαναπάρει στα χέρια του την… τύχη του ομίλου που τόσα χρόνια είχε χτίσει.

    Αναλαμβάνοντας εκτός από τη θέση του Προέδρου που ήδη κατείχε και το ειδικών απαιτήσεων, μάχιμο πόστο του Διευθύνοντος Συμβούλου.

    Μια σειρά κινήσεων που πέρασαν από αναχρηματοδοτήσεις, μεταβιβάσεις εταιρικών μεριδίων,  πώλησης περιουσιακών στοιχείων και άλλων επιχειρηματικών κινήσεων ο Σωκράτης Κόκκαλης έχτισε το δικό του επενδυτικό fund, με συσσώρευση μετρητών που υπολογίζονται πλέον σε περισσότερα από 260 εκατ. ευρώ, και δυνατότητα μόχλευσης άλλων τόσων χρημάτων.

    Μετά την πώληση χθες της Intracom Defence αντί του ποσού των 60 εκατ. ευρώ, πλέον ο όμιλος μένει με την Ιντραλότ και το 5,01% των μετοχών της Ιντρακάτ.

    Πάντως, το real estate δεν είναι ο μόνος τομέας στον οποίο θα τοποθετήσει κεφάλαια η Intracom, που διαθέτει ταμειακά διαθέσιμα 260 εκατομμυρίων, ποσό το οποίο μπορεί με τη μόχλευση να εξασφαλίσει επενδυτική ικανότητα μισού δισεκατομμυρίου.

    Ήδη  εξαγόρασε την Κλουκίνας Λάππας.

    Ο CEO της Ιntrakom κ. Δημήτρης Κλώνης προ μηνών προανήγγειλε «σπουδαία πράγματα» από την Intracom το 2023 και μίλησε για τη μετατροπή της παλιάς Intracom «σε κάτι νέο».

    «Φεύγουμε από την παραγωγή, αλλά δεν πρόκειται για έναν κύκλο που έκλεισε, πρόκειται για αλλαγή πορείας. Η Intracom είναι από μόνη της ένα σοβαρό brand name».

     

     

    Το billions, οι λαμογιές και ο Έλληνας πρόεδρος

    Μια από τις ωραιότερες σειρές που έχουν ποτέ μεταδοθεί από την Cosmote tv είναι το Billions.

    Για να σας φρεσκάρω την μνήμη το σενάριο αφορούσε έναν επικεφαλής Hedge fund, τον Bobby Axelrod, ο οποίος ήταν μονίμως σε μεγάλο πόλεμο με τον εισαγγελέα της Νέας Υόρκης Chuck Rhoades.

    Με αφορμή λοιπόν ένα θέμα σχετικό με την ελληνική επικαιρότητα που πήρε διαστάσεις, καθώς ο πρόεδρος μιας  ελληνικής εισηγμένης εταιρείας κατηγορήθηκε από τα media (εδώ ως συνήθως οι ελληνικές εποπτικές αρχές ούτε καν ασχολήθηκαν) για εσωτερική πληροφόρηση, θυμήθηκα ένα απίθανο επεισόδιο της σειράς εκείνης.

    Ο πατέρας του εισαγγελέα, λοιπόν, ήταν μέγας τζογαδόρος με τις μετοχές.

    Είχε λοιπόν αγοράσει ο ίδιος (ο πατέρας δηλαδή ο οποίος παρεμπιπτόντως ήταν και πολύ ζωηρός) μια μεγάλη θέση σε μια μετοχή που είχε εμπλακεί  και ο ιδιοκτήτης του Hedge Fund, που είχε κόντρα ο γιος του.

    Και όλα αυτά εν αγνοία του εισαγγελέα.

    Όμως την εταιρεία αυτή την έβαλε στο στόχαστρο ο εισαγγελέας μόλις έμαθε ότι ο Axelrod είχε αγοράσει μετοχές γιατί ήταν σίγουρος ότι κάποια «λαμογιά» είχε γίνει.

    Ενώ λοιπόν ανακαλύπτει την «λαμογιά» και  ήταν έτοιμος να βγάλει στον αέρα το μεγάλο σκάνδαλο για την εταιρεία αυτή που είχε επενδύσει ο hedge Fund manager, μαθαίνει ξαφνικά ότι και ο πατέρας του είχε επενδύσει πολλά λεφτά.

    Και έκανε το εξής καταπληκτικό.

    Για να μην κατηγορηθεί ο ίδιος για εσωτερική πληροφόρηση ανακοινώνει το σκάνδαλο, χωρίς να αφήσει τον πατέρα του να πουλήσει.

    Τον άφησε να πουλήσει μόνο όταν έχασε περίπου 1 εκατ. δολάρια.

    Αυτά να τα βλέπει η Ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

    Έτσι γίνονται οι δουλειές.

    Για να επανέλθουμε στο θέμα μας τελικά από ότι φάνηκε ούτε ο Έλληνας manager πάντως πούλησε στα ψηλά, παρόλο που στην συνέχεια η μετοχή κατρακύλησε.

    Έτσι δεν έβγαλε το κέρδος που επιθυμούσε!!!

    Πληρώνει την Ιntrakat η ΕΡΓΟΣΕ

    Ζεστό χρήμα αναμένεται να μπει στα ταμεία της Intrakat ΙΝΚΑΤ 1,12% 5,40 , καθώς η ΕΡΓΟΣΕ έχει βγάλει το λογαριασμό για δύο συμβάσεις που έχει αναλάβει η εισηγμένη και αναμένεται να της καταβάλει άμεσα περίπου ένα εκατομμύριο ευρώ.

    Απ΄οτι μαθαίνω πρόκειται για τις τμηματικές πληρωμές των συμβάσεων που εκτελεί η εισηγμένη για λογαριασμό της ΕΡΓΟΣΕ για την υπόγεια τετραπλή σιδηροδρομική σύνδεση στα Σεπόλια.

    Για να σας φρεσκάρω τη μνήμη πρόκειται για ένα αρκετά ταλαιπωρημένο έργο συνολικής αξίας 100 εκατ. Ευρώ για το οποίο χρειάστηκε εκτός από τη βασική σύμβαση να υπογραφεί και μία συμπληρωματική σύμβαση καθώς το έργο ήρθε αντιμέτωπο με μεγάλες τεχνικές δυσκολίες

    Η πρώτη σύμβαση με ανάδοχο την Κοινοπραξία Intrakat – Σιδηροδρομικά Έργα ΑΤΕ υπεγράφη το 2018, αλλά το έργο έλαβε παράταση καθώς εντοπίστηκε κεντρικός αγωγός της ΕΥΔΑΠ ΕΥΔΑΠ 0,35% 5,72 , περνούσε μέσα από τη Σήραγγα του Μετρό ενώ υπήρχε και το πρόβλημα της παράλληλης κυκλοφορίας. Επίσης, στην πορεία προέκυψαν και ζητήματα που αφορούσαν  τα όρια θορύβου στα εργοτάξια εντός αστικού ιστού.

    Αυτά είχαν ως αποτέλεσμα να δοθεί παράταση, αλλά τελικά χρειάστηκε να υπογραφεί συμπληρωματική σύμβαση το Νοέμβριο του 2021 και πλέον το έργο βρίσκεται στο 50% της ολοκλήρωσής του.

    Χρυσάφι συνεχίζουμε να πληρώνουμε την Alstom

    Μία που είμαστε στο περιβάλλον των σιδηροδρόμων να σας ενημερώσω ότι το  διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 10 εκατ. Ευρώ ετοιμάζεται να εισπράξει  η γαλλική Alstom, η οποία εκτελεί τις αμαρτωλές συμβάσεις για τα έργα σηματοδότησης και τηλεδιοίκησης στον άξονα Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Προμαχώνα.

    Πρόκειται για τα έργα που, αν λειτουργούσαν και αν υπήρχε σοβαρή επίβλεψη του μοιραίου σταθμάρχη, θα μπορούσε να είχε αποτραπεί η τραγωδία με τους 57 νεκρούς στα Τέμπη στις αρχές Μαρτίου.

    Από ότι μαθαίνω η γαλλική εταιρεία που είχε αναλάβει το έργο από το 2014 μαζί με την ΤΟΜΗ και θα έπρεπε να το είχε παραδώσει το 2016, αναμένεται να λάβει από την ΕΡΓΟΣΕ 3,8 εκατ. Ευρώ για την αρχική σύμβαση και άλλα 6,3  εκατ. Ευρώ για τη συμπληρωματική σύμβαση του 2021.

    Θέλω να πιστεύω ότι όλα αυτά σημαίνουν ότι το «πρέσινγκ» του υπουργού επικρατείας, Γιώργου Γεραπετρίτη, προς τη γαλλική εταιρεία πιάνει τόπο και ότι  αυτή εργάζεται πυρετωδώς ώστε το έργο να έχει παραδοθεί στο σύνολό του μέχρι το Σεπτέμβριο.

     

    Τι θέλει ο Αριστοτέλης Παντελιάδης και οι «σουπερμαρκετάδες»  από τη νέα  κυβέρνηση

    Ηγεσία που να ακούει, θέλει ο επικεφαλής του ομίλου Μetro, Αριστοτέλης Παντελιάδης.

    Μικρότερη σημασία έχει για εμάς ποιος κυβερνά και περισσότερη αυτός που συνεργαζόμαστε, δηλαδή το υπουργείο Ανάπτυξης είπε χθες κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου απαντώντας  σε σχετική ερώτηση με αφορμή τις εκλογές.

    Όπως είπε θέλουμε έναν ειλικρινή διάλογο και έφερε ως παράδειγμα καλής πρακτικής την επικοινωνία που είχαν με το υπουργείο Ανάπτυξης για την αλλαγή στα καρτελάκια στα σούπερ μάρκετ.

    Βρήκαν από κοινού  φόρμουλα ώστε το αποτέλεσμα να είναι λογικό και υλοποιήσιμο. Τι άλλο θέλει όμως ο κ. Παντελιάδης;

    Λιγότερο παρεμβατισμό και δεν αναφερόταν στο καλάθι του νοικοκυριού για το οποίο όπως είπε συμφώνησαν όλοι αλλά στον περιορισμό του  περιθωρίου κέρδους που λήγει στο τέλος Ιουνίου μαζί με το καλάθι του Άδωνι.

    Μάλιστα ήταν ιδιαίτερα διακριτικός λέγοντας ότι στην αρχή λόγω των συνθηκών το μέτρο μπορεί να χρειαζόταν αλλά στέρησε ευελιξία στα σούπερ μάρκετ.

    Επίσης να σας ενημερώσω ότι πολύ κοντά στη σύσταση φορέα που θα εκπροσωπεί τα σούπερ μάρκετ θεσμικά βρίσκονται οι επιχειρηματίες στην αγορά του λιανεμπορίου τροφίμων.

    Μετά τη διάλυση του πάλαι ποτέ ισχυρού Συνδέσμου Επιχειρήσεων Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας (ΣΕΣΜΕ), στενά συνδεδεμένου με την οικογένεια Παντελιάδη, αφού ο αείμνηστος Παντελής Παντελιάδης διετέλεσε πρόεδρος για αρκετά χρόνια, ετοιμάζεται ο νέος φορέας.

    Ο Αριστοτέλης Παντελιάδης είπε ότι γίνονται συζητήσεις και πάνε αρκετά καλά και είναι αρκετά κοντά στο να γίνει κάτι.

    «Πλησιάζει ο καιρός και μόλις είμαστε έτοιμοι θα σας ενημερώσουμε» είπε τονίζοντας ότι δεν είναι σωστό να μιλήσει για λογαριασμό των υπολοίπων.

    O Στάσσης παραχωρεί γεννήτριες της ΔΕΗ στα νησιά για την αποφυγή μπλάκ άουτ

    «Κόκκινος συναγερμός» χτύπησε πρόσφατα όπως μαθαίνω στο ΔΕΔΔΗΕ για (σχεδόν σίγουρο) μπλακ άουτ το κατακαλόκαιρο σε Σαντορίνη, Ρόδο, Καστελόριζο, Σάμο, Χίο και Λέσβο.

    Ο επικεφαλής του ΔΕΔΔΗΕ Τάσος Μάνος πήρε τα  μηνύματα που ήταν ξεκάθαρα από τα στελέχη τους στις περιοχές αυτές: «έρχονται …μιλιούνια τουρίστες στα νησιά και το σύστημα Ιούλιο-Αύγουστο δεν τα βγάζει πέρα, κάνε κάτι, θέλουμε επειγόντως γεννήτριες, αλλιώς θα έχουμε συνεχή μπλακ άουτ».

    Ο Μάνος δεν προλάβαινε διαγωνισμούς και προκηρύξεις (έπρεπε να έχουν γίνει από το χειμώνα αυτά) και μέσα στην απελπισία του τηλεφώνησε στη «μαμά» ΔΕΗ.

    Ο Γιώργος Στάσσης ανταποκρίθηκε αμέσως, νοίκιασε  και παραχώρησε γεννήτριες της ΔΕΗ στα νησιά, μέσω ΔΕΔΔΗΕ για το κρίσιμο «καυτό» δίμηνο.

    Για την ιστορία και επειδή όλο γκρίνιες είμαστε με την πρώην ΡΑΕ και νυν ΡΑΑΕΥ, να δώσουμε και ένα credit που λένε και στο χωριό μου στο Θανάση Δαγούμα που, ως …«πανθεπόπτης» της ενέργειας, ενέκρινε με ταχύτατες διαδικασίες την όλη -σωτήρια ελπίζουμε- κίνηση που είχε εισηγητή τον Τάσο Μάνο και πρόσωπο υλοποίησης το Γιώργο Στάσση.

     

    Ο Δήμαρχος Ελευσίνας, οι εκλογές του Μαίου (και δημοτικές το φθινόπωρο) και  φορτηγά -βυτία  με LNG…

    Μαθαίνω πως ο Δήμαρχος Ελευσίνας Αργύρης Οικονόμου έβαλε ένα πελώριο STOP  στη λειτουργία του  έργου του Σταθμού Φόρτωσης Φορτηγών LNG στο λιμάνι του Δήμου του.

    Επικαλέστηκε το βιομηχανικό κορεσμό στο Θριάσιο, κάτι που είναι αλήθεια πάντως.

    Θυμίζω όμως ότι ο  Σταθμός ολοκληρώθηκε κατασκευαστικά το 2022 με τις διαδικασίες να έχουν ξεκινήσει από το 2014 (οκτώ ολόκληρα χρόνια, τί να γίνει, “αυτή είναι η Ελλάδα” που έλεγε και κάποιος), ενώ τα εγκαίνια είχαν γίνει με κάθε μεγαλοπρέπεια πέρυσι το φθινόπωρο.

    Θυμίζω επίσης πως ο Δήμαρχος Οικονόμου είναι βέρος Νεοδημοκράτης και μάλιστα απόστρατος της Στρατιωτικής Δικαιοσύνης, που κατάφερε το 2019 να εκθρονίσει τον τότε Δήμαρχο και φαβορί Γιώργο Τσουκαλά.

    Η απόφαση του Δήμαρχου Οικονόμου έφερε απογοήτευση στη διευθύνουσα σύμβουλο του ΔΕΣΦΑ κα Ρίτα Γκάλλι (φίλη της στήλης φυσικά) η οποία ‘τρέχει’ το έργο.

    Όσο και αν έγιναν προσπάθειες να μεταπειστεί ο Δήμαρχος από υψηλόβαθμο κυβερνητικό παράγοντα, αποτέλεσμα δεν υπήρξε.

    Σύντομα θα υπάρξει και μία γενικότερη σύσκεψη, αλλά μέχρι το φθινόπωρο δεν βλέπω φως.

    Λέγεται πως η ατάκα του πρώην Στρατοδίκη και νυν Δημάρχου προς τον …υψηλόβαθμο ήταν: «μα, με αυτά ασχολείσαι τώρα;

    Εσύ προσπαθείς να ξαναβγείς βουλευτής για να ξαναγίνεις Υπουργός και εγώ έχω Δημοτικές εκλογές τον Οκτώβριο και θέλω να επανεκλεγώ.

    Θες να πάθουμε καμία ζημιά και οι δύο;

    Άστα αυτά τώρα, ο Νοέμβριος-Δεκέμβριος δεν είναι μακριά, το ξαναβλέπουμε τότε που θα έχουμε επανεκλεγεί όλοι!».

    Σιδερένια όσο και αισιόδοξη λογική και νυν, υπέρ πάντων προεκλογικός αγών…

     

    Aποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης.

    Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.