• Τι λένε οι ειδικοί για την ΔΕΗ, τι θα γίνει με τον MSCI και την Πειραιώς, το σκληρό μαρκάρισμα της Fortress στον Σταύρο Τάκη, το νέο σφυρί για την Μαμιδάκη και ποιο στέλεχος του ΣΔΟΕ έστειλε στον Εισαγγελέα ο Βουρλιώτης

    Μια απίστευτη υπόθεση έφτασε πριν από λίγο καιρό στα χέρια του έμπειρου εισαγγελέα Χαράλαμπου Βουρλιώτη, προέδρου της Αρχής για το ξέπλυμα χρήματος

    image

    Η αγορά έδειξε τη δύναμή της

    Χθες η αγορά έδειξε για μια ακόμα φορά τη δύναμή της.

    Μετοχές του FTSE 25, όπως ο ΟΠΑΠ ΟΠΑΠ 1,73% 16,43 , η ΔΕΗ ΔΕΗ 1,28% 11,05 , τα ΕΛΠΕ ΕΛΠΕ 0,12% 8,20 , η Eurobank ΕΥΡΩΒ 0% 1,83 και η Alpha Bank ΑΛΦΑ 1,29% 1,57 , σημείωσαν ισχυρά κέρδη.

    Το γεγονός ότι η ΔΕΗ πρωταγωνίστησε στην άνοδο από τον δείκτη FTSE 25 δείχνει ότι η αγορά δεν φοβάται την επόμενη ημέρα των εκλογών και ειδικά οτιδήποτε παίζει σχετικά με τριγμούς στη διοίκησή της υπό τον Γιώργο Στάσση.

    Η ΔΕΗ έκλεισε χθες στα 8,40 ευρώ με κέρδη 3,32% και όγκο συναλλαγών τις 703.000 μετοχές.

    Μάλιστα οι ειδικοί λένε ότι εάν η ΔΕΗ υπερβεί τα 8,50 ευρώ, τότε ανοίγει ο δρόμος για τα 9 ευρώ.

    Ιντρακάτ: Η μεγάλη άνοδος και τo όραμα Εξάρχου 

    Πιστός στην προοπτική του break even το 2023, αν και επιφυλακτικός για την κερδοφορία, εμφανίστηκε στους χρηματιστηριακούς αναλυτές ο Αλέξανδρος Εξάρχου, βασίζοντας το αφήγημά του στα θετικά αποτελέσματα του περσινού δεύτερου εξαμήνου: το δεύτερο εξάμηνο είχε θετικά λειτουργικά αποτελέσματα (EBITDA 4,1 εκατ. ευρώ) κι αυτό δείχνει το φως στην άκρη του τούνελ για την κατασκευαστική, που έχει να γράψει κέρδη (600 χιλιάδες) από το 2019.

    Επίσης βασικό του επιχείρημα ότι τα νέα έργα έχουν αναληφθεί με όρους που εξασφαλίζουν θετικό cashflow.

    Σημείωσε δε ότι η Intrakat ΙΝΚΑΤ 2,42% 5,08 είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένη, με υγιές ανεκτέλεστο που αφήνει θετικό περιθώριο και ότι τα σημάδια τους πρώτους μήνες του 2023 είναι θετικό.

    Το όραμα της νέας διοίκησης όπως εκφράστηκε δια στόματος Εξάρχου είναι η Intrakat να ανήκει στην αφρόκρεμα των κατασκευαστικών της νοτιοανατολικής Ευρώπης, έχοντας αλλάξει σελίδα και επιχειρώντας να αφήσει ισχυρό αποτύπωμα σε νευραλγικούς κλάδους της οικονομίας.

    Φαίνεται, πάντως, ότι τους αναλυτές τους έπεισε, καθώς λιγότερες από πέντε ερωτήσεις έφτασαν για να τους λύσουν τις απορίες για την πορεία της εξαγοράς του Άκτωρα και την επιστροφή σε κέρδη.

    Μετα την παρουσίαση στην Ένωση θεσμικών της εταιρείας από τον Αλέξανδρο Εξάρχου, η μετοχή σημείωσε ισχυρή άνοδο 3,16% και έκλεισε στα 1,70 ευρώ. Ο όγκος των συναλλαγών προσέγγισε τις 490.000 μετοχές.

    Τι θα γίνει στην Πειραιώς

    Φίλοι αναγνώστες, η αγορά τις τελευταίες 3 συνεδριάσεις δείχνει να έχει προεξοφλήσει την ΜΗ είσοδο της Πειραιώς στον MSCI.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του Wiseman, καθαροί πωλητές είναι οι Έλληνες ιδιώτες επενδυτές και καθαροί αγοραστές οι ξένοι θεσμικοί.

    Οι ξένοι αγοραστές που χτίζουν θέση στα 2,34€ δεν αγοράζουν με στόχο να τα πουλήσουν στον MSCI.

    Είναι μακροπρόθεσμοι επενδυτές και για αυτό δεν βιάζονται.

    Τρανό παράδειγμα η χθεσινή συνεδρίαση.

    Με τον Γενικό Δείκτη να είναι θετικός κατά +0,64%, η Πειραιώς να κάνει πακέτα στο -0,59% και στα 2,3420€.

    Είναι ολοφάνερο ότι οι ξένοι μαζεύουν μεθοδικά.

    Μαζεύουν τα χαρτιά με υπομονή και επιμονή γιατί βλέπουν τεράστια αξία στην μετοχή της τράπεζας Πειραιώς.

    Για να γνωρίζετε, χθες η Goldman Sachs έβγαλε ένα note για την Credit Agricole μετά τα αποτελέσματα Α’ τριμήνου της.

    Η Goldman Sachs δίνει τιμή στόχο στην Credit Agricole τα 12,50€.

    Το πιο σημαντικό όμως κομμάτι του report που κατ’ αποκλειστικότητα έχει για σας σήμερα ο Wiseman, βρίσκεται στην σελίδα 4 (βλ. πίνακα παρακάτω).

    Το report της Goldman Sachs για την Credit Agricole

    Εκεί, μπορεί κάποιος να δει ότι αυτή την στιγμή η Credit Agricole παίζει με ένα προσδοκώμενο ROTE 2023e = 10.7% και έχει αυτή τη στιγμή ένα P/TBV 2023e = 0.8.

    Η Πειραιώς θα έχει το 2023, με βάση την εκτίμηση του CEO κ. Χρήστου Μεγάλου, ένα ROTE 12%.

    Άρα για να παίξει με το ίδιο P/TBV 2023e = 0.8, όπως η Credit Agricole, η τιμή στόχος πρέπει να πάει ΤΩΡΑ στα 3.92€.

    Εδώ να σας φρεσκάρουμε την μνήμη ότι πριν από λίγο καιρό η Wood έχει δώσει τιμή στόχο για την Πειραιώς τα 3.80€.

    Σύμφωνα με την σελ. 6 του report της Wood, ο αναλυτής προβλέπει ότι η Πειραιώς θα έχει ενσώματη αξία ανά μετοχή για το 2023 τα 4.90€.

    Για το 2024, υπολογίζει την ενσώματη αξία ανά μετοχή τα 5.40€ και για το 2025 τα 5.90€.

    Όπως μπορείτε να δείτε από το report της Goldman Sachs για την Credit Agricole, η Credit Agricole παίζει τώρα στα 11.14€ με ένα προσδοκώμενο P/TBV 2024e = 0.8 έχοντας ένα προσδοκώμενο ROTE 2024e = 11.9%.

    Η Πειραιώς, πάλι με βάση τις εκτιμήσεις της διοίκησης, θα έχει ένα προσδοκώμενο ROTE 2024e = 12%.

    Δηλαδή, με βάση το TBVPS της Wood για το 2024 για να παίξει με ένα P/TBV 2024e = 0.8 η μετοχή πρέπει να πάει στα 4.32€ και φυσικά η Credit Agricole να παραμείνει στάσιμη στα 11.14€.

    Κοιτώντας το 2025 με βάση την Goldman Sachs, η Credit Agricole παίζει τώρα με ένα προσδοκώμενο P/TBV 2025e = 0.7 έχοντας ένα προσδοκώμενο ROTE 2025e = 12.1%.

    Οι ειδικοί θεωρούν ότι η Πειραιώς, επειδή θα έχει το 2025 μίνιμουμ ένα ROTE 12%, δικαιολογεί άνετα τώρα να παίζει με ένα προσδοκώμενο P/TBV 2025e = 0.7.

    Αυτό σημαίνει μια τιμή στόχο τα 4,13€.

    Τα νούμερα είναι αμείλικτα.

    Αυτά βλέπουν οι ξένοι θεσμικοί και μαζεύουν κάθε μέρα μετοχές της Πειραιώς.

    Η διοίκηση Μεγάλου, επειδή είναι πολύ ενεργητική, εκτός από το roadshow της Wood που γίνεται τώρα, την Παρασκευή 12 Μαΐου και που σύμφωνα με πληροφορίες του Wiseman η Πειραιώς έχει τεράστια ζήτηση, ετοιμάζεται και άλλο roadshow για τις 23 και 24 Μαΐου με χορηγό την UBS στη Λοζάνη.

    Στη συνέχεια, στις 31 Μαΐου, με χορηγό την JP Morgan, ετοιμάζεται και άλλο roadshow στο Μιλάνο και μετά, στις 15 Ιουνίου θα ακολουθήσει το roadshow της Goldman Sachs στο Παρίσι.

    Αυτή τη στιγμή η αγορά προεξοφλεί ότι η Πειραιώς δεν θα μπει στον MSCI.

    Τώρα, εάν μπει, ετοιμαστείτε για τρελό ράλι.

    Αλλά και πάλι να μην μπει, οι ρευστοποιήσεις έχουν ήδη γίνει.

    Οπότε, κάθε αδυναμία της μετοχής είναι εξαιρετική ευκαιρία για χτίσιμο θέσης σε όσους δεν έχουν ήδη.

     

    Το report της WOOD για την Τράπεζα Πειραιώς

     

     

    Το report της WOOD για την Τράπεζα Πειραιώς

    Το σκληρό μαρκάρισμα της Fortress στον arrogant Σταύρο Τάκη

    «Σκληρό» μαρκάρισμα στον «πολύ» και «arrogant» CEO της Σφακιανάκης, κ. Σταύρο Τάκη, μόνιμο θαμώνα του TATOI CLUB, ετοιμάζονται να κάνουν οι σκληροί της Fortress, που αγόρασαν τα δάνειά του από την Alpha Bank.

    Τα δάνεια που αγόρασε το αμερικανικό fund ανέρχονται στα 170 εκατ. ευρώ.

    Αγοράστηκαν περίπου στο 30 έως 35% της αξίας τους.

    Φυσικά τώρα ετοιμάζονται να πουλήσουν και οι υπόλοιπες τράπεζες τα δάνεια τους που δεν πλήρωνε ο κ. Τάκη.

    Τα υπόλοιπα δάνεια σε Eurobank, Πειραιώς, Εθνική και Attica Bank ανέρχονται σε 130 εκατ. ευρώ.

    Πλέον οι τραπεζίτες σε όλες τις συνομιλίες τους λένε ότι «από αφεντικό πλέον, είναι υπάλληλος στην Σφακιανάκης και θα είναι αναγκασμένος να υπακούσει στις εντολές των σκληρών παιδιών της αμερικάνικης πολυεθνικής».

    «Φυσικά ανά πάσα στιγμή μπορούν να σταματήσουν την συνεργασία μαζί του, εάν δεν υπακούσει στις εντολές τους» λέει τραπεζίτης ο οποίος επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του.

    «Τέλος τα μεγαλεία για τον υπάλληλο της Σφακιανάκης» λένε οι τραπεζίτες, οι οποίοι πλέον μειδιούν όταν ακούνε το όνομα του.

    Και το καλύτερο από όλα; Θα σταματήσουν να μιλάνε μαζί του…

    Χαράλαμπος Βουρλιώτης: Έστειλε στον εισαγγελέα υψηλόβαθμο στέλεχος του ΣΔΟΕ

    Μια απίστευτη υπόθεση έφτασε πριν από λίγο καιρό στα χέρια του έμπειρου εισαγγελέα Χαράλαμπου Βουρλιώτη, προέδρου της Αρχής για το ξέπλυμα χρήματος.

    Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του mononews, η υπόθεση αφορά ένα ανώτατο στέλεχος του ελεγκτικού μηχανισμού της χώρας, ο οποίος ελέγχεται για… «ατασθαλίες» και μάλιστα οικονομικές.

    Μάλιστα, ο φάκελος με την υπόθεση – βόμβα, έχει ήδη μεταβιβαστεί από την Αρχή για το Ξέπλυμα χρήματος, στον εισαγγελέα, για περαιτέρω διερεύνηση των στοιχείων που έφτασαν στα χέρια του εισαγγελέα Βουρλιώτη και συνέταξε το πόρισμα – “φωτιά”, το οποίο πριν από λίγες ημέρες εστάλη στη δικαιοσύνη.

    Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν μάλιστα, ότι το συγκεκριμένο στέλεχος που ανήκει στη δομή του Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, ελέγχεται για υποθέσεις διαπλοκής.

    Με τη διερεύνηση των στοιχείων να είναι σε πλήρη εξέλιξη, δεν έχουν γίνει γνωστές συγκεκριμένες περιπτώσεις που το στέλεχος του ελεγκτικού μηχανισμού βρίσκεται στο «μικροσκόπιο» του εισαγγελέα, όπως για παράδειγμα αν το στέλεχος εκμεταλλευόταν τη θέση κλειδί που κατέχει ώστε να προσδοκά ίδια οικονομικά οφέλη.

    Ωστόσο, όπως μαθαίνουμε οι εξελίξεις αναμένεται να είναι ραγδαίες.

    Το ακόμα πιο ενδιαφέρον βέβαια, είναι ότι οι δύο υπηρεσίες (Αρχή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος και ΣΔΟΕ) συστεγάζονται στο τεράστιο κτήριο του Ταύρου στην οδό Αλκίφρονος.

     

    Πώς  η Εurobank “θέλει να παίξει δυνατά” στην Κύπρο 

    Απόβαση στην Αθήνα έκανε το  Διοικητικό Συμβούλιο της Eurobank Cyprus, της θυγατρικής τράπεζας του Ομίλου στη Μεγαλόνησο.

    Όπως  με ενημέρωσαν σε μία κίνηση συμβολισμού, η οποία καταδεικνύει την μεγάλη σπουδαιότητα που αποδίδει η διοίκηση της Τράπεζας και κυρίως ο επικεφαλής του δικτύου εξωτερικού της Τράπεζας, Σταύρος Ιωάννου στην παρουσία της Eurobank στην Κύπρο.

    Τα μέλη λοιπόν του Διοικητικού Συμβουλίου θα πραγματοποιήσουν τις συνεδριάσεις τους ενόψει της έκδοσης των ετήσιων αποτελεσμάτων στην ειδική αίθουσα των Κεντρικών γραφείων της Eurobank στο Μποδοσάκειο Μέγαρον που τους παραχωρήθηκε για αυτόν το λόγο.

    Bέβαια το ότι η Κύπρος αποτελεί σταθερή αξία για την Κύπρο επιβεβαιώνεται και από την απόκτηση σχεδόν του 30%  (29,2% για την ακρίβεια) της Ελληνικής Τράπεζας.

    Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, η Eurobank ΕΥΡΩΒ 0% 1,83 υπολείπεται ακόμη ένα ποσοστό 0,8% των συνολικών μετοχών για να συμπληρώσει το 30% των δικαιωμάτων ψήφου που θα την αναγκάσει να διατυπώσει πρόταση στους μετόχους της Ελληνικής, βάσει του περί δημοσίων προτάσεων εξαγοράς νόμο του 2007.

    Ενδεικτικές τούτου, είναι πρόσφατες δηλώσεις του Φωκίωνα Καραβία, Διευθύνοντος Συμβούλου της Eurobank, ο οποίος επεσήμανε ότι η Ελληνική Τράπεζα «έχει όλες τις προδιαγραφές για να συμβάλει στην ανάπτυξη του ομίλου», χαρακτηρίζοντας την επένδυση στην ΗΒ «ως στρατηγικής σημασίας».

    Καταθέτει  ο Θόδωρος Σκυλακάκης  μέχρι την Παρασκευή το αίτημα για την τρίτη δόση του RRF

    Το ότι η Ελληνική Κυβέρνηση αλλά και οι τράπεζες τα έχουν πάει πολύ καλά με τη διαχείριση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης είναι κάτι που αναγνωρίζεται και στις Βρυξέλλες.

    Όπως μαθαίνω, η χώρα μας θα είναι από τις πρώτες που θα υποβάλουν αίτηση για την καταβολή της τρίτης δόσης του RRF.

    Είναι δε πολύ πιθανόν ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης να προχωρήσει στο σχετικό εγχείρημα  ίσως και αύριο.

    Ο ίδιος βέβαια παραδέχεται ότι τα βασικά ορόσημα έχουν επιτευχθεί παρόλο που υπάρχουν κάποιες εκκρεμότητες, οι οποίες όμως δεν θα εμποδίσουν την υποβολή του αιτήματος.

    Να θυμίσουμε ότι παράλληλα αυξάνονται οι δόσεις του Ταμείου Ανάκαμψης προς τις Τράπεζες από τα 300 εκατ. ευρώ, που είναι σήμερα, στα 500 εκατ. ευρώ.

    Η αύξηση της δόσης στα 500 εκατ. ευρώ διευκολύνει τις τράπεζες να διαθέσουν περισσότερα δάνεια πριν φτάσουν στη ικανοποίηση των «πράσινων» και ψηφιακών στόχων (37% του ποσού για τα έργα της πράσινης μετάβασης και 20% για τα έργα του ψηφιακού μετασχηματισμού).

    Επομένως όσο μεγαλύτερο είναι το ποσό που λαμβάνει μια τράπεζα, τόσο το καλύτερο για την ταχύτερη χρηματοδότηση των έργων.

    Βροχή τα σφυριά για την οικογένεια Μαμιδάκη

    Ακόμα μία φορά, στις 27 Ιουλίου, θα επιχειρηθεί να εκποιηθεί ακίνητο της οικογένειας Μαμιδάκη στο Καστρί.

    Πρόκειται για την κατοικία της Ελένης Μαμιδάκη (του Γεωργίου – ιδιοκτήτη της Mamidoil και της Χρυσούλας), το οποίο σχεδίαζε να μετατρέψει σε διαμερίσματα με πισίνες.

    Το ακίνητο βγάζει στο σφυρί η Vega I NLP Finance DAC, διαχειρίστρια των απαιτήσεων της Intrum.

    Πριν αναρτηθεί προς εκποίηση, παίχτηκε το «θρίλερ» για την τιμή πρώτης προσφοράς: είχε οριστεί σε 881.146 ευρώ, έπειτα από δικαστική προσφυγή της Ελένης Μαμιδάκη διορθώθηκε κι έφτασε στα 1,28 εκατ. ευρώ και εν τέλει εκποιείται σε τιμή εκκίνησης ίση με το 80% αυτού του ποσού, δηλαδή έναντι 1 εκατομμυρίου.

    Το ακίνητο στο Καστρί είναι διαμέρισμα επιφάνειας 302,98 τ.μ..

    Σύμφωνα με την εκτίμηση του 2019, οι ημιυπαίθριοι χώροι επιφάνειας 52,46 τ.μ. έχουν κλειστεί και δεν έχουν τακτοποιηθεί, επομένως θα υπολογιστεί πρόστιμο τακτοποίησης.

    Επίσης, σύμφωνα με τις κατόψεις το έργο αφορά σε ανέγερση 3 τριώροφων κτιρίων διαμερισμάτων (21 διαμερίσματα) με στέγη και υπόγειες αποθήκες – θέσεις στάθμευσης και δεξαμενή αποθήκευσης ύδατος, κοπή δέντρων και διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου με κατασκευή 9 πισίνων, τοίχων αντιστήριξης και κοινόχρηστης αίθουσας συγκεντρώσεων και διαρρύθμιση – προσθήκη επί υπάρχοντος παλαιού διώροφου κτιρίου.

    Γιατί κατασκευαστικές εταιρείες και σούπερ μάρκετ δεν βρίσκουν εργαζόμενους

    Ποιος θα το έλεγε ότι στην Ελλάδα το 2023 είναι πιο εύκολο για τους επιχειρηματίες να βρουν κεφάλαια να επενδύσουν (ας είναι καλά το Ταμείο Ανάκαμψης) παρά εργαζόμενους για τις επιχειρήσεις τους.

    Αν το φαινόμενο είχε παρατηρηθεί σε ένα μεμονωμένο κλάδο  οικονομικής δραστηριότητας, θα μπορούσα να το αποδώσω στις  μη ικανοποιητικές αμοιβές ή στις άσχημες συνθήκες εργασίας που μπορεί να επικρατούν στον συγκεκριμένο κλάδο.

     Και πάλι βέβαια με ανεργία στο   των νέων στο 37% οι εξηγήσεις αυτές μοιάζουν παράταιρες.

     Όμως τα μηνύματα πλέον έρχονται από πολλές πλευρές οπότε κάτι δεν πάει καλά …

     Στην Ελλάδα, όπου μέχρι και πριν από λίγα χρόνια για την πρόσληψη στο σούπερ μάρκετ χρειαζόταν ακόμη και πολιτικό μέσο, η κινητικότητα έχει αυξηθεί σημαντικά την τελευταία τριετία.

    Ας πάρουμε για παράδειγμα την περίπτωση της εταιρείας METRO, συμφερόντων της οικογένειας Παντελιάδη.

    Όπως απεκάλυψε ο ίδιος μόνο πέρυσι αποχώρησαν από την εταιρεία 2.236 εργαζόμενοι, -η εταιρεία προσέλαβε 2.000 άτομα-, ενώ αυτή τη στιγμή υπάρχουν 1.147 κενές θέσεις εργασίας.

    Πριν από λίγες ημέρες οι κατασκευαστές είχαν δηλώσει ότι  λείπουν  280.000 εργαζόμενοι προκειμένου να μπορέσουν να τρέξουν τα μεγάλα έργα χωρίς καθυστερήσεις.

    Οπότε, όπως καταλαβαίνετε, ή στραβός είναι ο γιαλός ή στραβά αρμενίζουμε.

     

    Ποιες ελληνικές εταιρείες συμμετείχαν στην εκδήλωση της LinkedIn στην Αθήνα

    Μία που αναφερθήκαμε στην αγορά εργασίας να σας ενημερώσω ότι  χθες πραγματοποιήθηκε η πρώτη μεγάλη εκδήλωση του LinkedIn στην Ελλάδα με τίτλο LinkedIn Connect Athens Event, η οποία πραγματοποιήθηκε στο πρωτοποριακό Eurobank Hub της Τράπεζας στη Νέα Ιωνία.

    Στην  εκδήλωση συμμετείχαν εκπρόσωποι από τις μεγαλύτερες εταιρείες στην Ελλάδα όπως, ο  ΟΤΕ Group, Titan, Motor Oil Hellas, Intracom Defence, Athex Group, ενώ, όσον αφορά στις τράπεζες, πλέον των στελεχών της Eurobank, την εκδήλωση παρακολούθησαν και στελέχη από Εθνική, Alpha Bank και Viva Wallet.

    Η σχετική πρωτοβουλία έχει ως στόχο να καταγραφούν οι τάσεις  που επικρατούν στην αγορά μέσα από την εμπειρία που έχουν οι ηγέτιδες επιχειρήσεις, αλλά και να δημιουργήσει δεσμούς μεταξύ των στελεχών που απασχολούνται στη διεύθυνση προσωπικού (HR) των επιχειρήσεων αυτών.

    Τώρα όσον αφορά τους δεσμούς του οικοδεσπότη με την LinkedIn, αυτές χρονολογούνται από το 2018 όπως απεκάλυψε ο επικεφαλής Λύσεων Ανάπτυξης Ταλέντων στο LinkedIn,  David Whelan.

    Όπως είπε ο ίδιος η Εurobank  είναι στρατηγικός συνεργάτης του LinkedIn στην Ελλάδα  αλλά και πολύτιμος πελάτης της.

     

    Ο Τάσος Μάνος του ΔΕΔΔΗΕ στήνει «δόκανο» για τις ρευματοκλοπές

    Μαθαίνω πως ο Τάσος Μάνος με επιτυχία ολοκλήρωσε το διαγωνισμό «1ο Datathon» του ΔΕΔΔΗΕ, που αποσκοπεί στην  ανάπτυξη αλγοριθμικών μοντέλων μηχανικής μάθησης για τον εντοπισμό ρευματοκλοπών.

    Οι ρευματοκλοπές είναι μάστιγα για το σύστημα, αλλά κυρίως εγκυμονούν κινδύνους για όσους επωφελούνται από αυτές, αφού έχουμε πλήθος ηλεκτροπληξιών από τις πρόχειρες και άστοχες «παρασυνδέσεις».

    Είναι η πρώτη από μια σειρά δράσεις καινοτομίας που σχεδιάζει και υλοποιεί ο Τάσος Μάνος στο ΔΕΔΔΗΕ.

    Στο πρόγραμμα ξεκίνησαν 267 ενδιαφερόμενες ομάδες, ξεχώρισαν 10 και βραβεύτηκαν τελικά 3.

    Οι νικητές του διαγωνισμού Datathon που μοιράστηκαν έπαθλα συνολικής αξίας 30.000 ευρώ είναι:

    -1ο Βραβείο- AETHON Engineering

    -2ο Βραβείο- Silentech

    -3ο Βραβείο – Ομάδα Dataminds.

    Για την ιστορία να πούμε πως επικεφαλής της κριτικής επιτροπής ήταν ο Σπύρος Μακριδάκης, Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και Διευθυντής στο Ινστιτούτο για το Μέλλον (IFF) και μέλη η Ειρήνη Μακριδάκη, Καθηγήτρια Κοινωνικής Στατιστικής στο  London School of Economics and Political Science (LSE), ο Δαμιανός Χατζηαντωνίου, Αναπλ. Καθηγητής στο  Oικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (που κάποτε το λέγαμε …«δοξασμένη ΑΣΟΕΕ» υπό κάθε έννοια) και ο Θάνος Βουλοδήμος, Επίκουρος Καθηγητής στο ΕΜΠ.

    Καλά πάνε και τα «Φωτοβολταϊκά στη στέγη»…

    Παράλληλα στο ΔΕΔΔΗΕ δήλωναν ευχαριστημένοι και έλεγαν πως μετά τις πρώτες ημέρες προσαρμοστικότητας και διόρθωσης αναμενόμενων αρχικών λαθών και παραλείψεων, σταδιακά  ανεβαίνει το ενδιαφέρον για το πρόγραμμα επιδότησης «Φωτοβολταϊκά στη στέγη» και θα κορυφωθεί τις επόμενες ημέρες.

    Με  τον πρώτο κύκλο του προγράμματος θα επιδοτηθούν περίπου 40.000 νοικοκυριά και αγρότες, για την εγκατάσταση ενός συστήματος που θα τους επιτρέψει να μειώσουν κατακόρυφα τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού.

    Ήδη πάνω από 5.000 νοικοκυριά έχουν υποβάλει αίτημα.

    Θυμίζω πως δικαιούχοι του προγράμματος είναι νοικοκυριά και αγρότες που θα μπορούν να εγκαταστήσουν το δικό τους μικρό φωτοβολταϊκό, σε συνδυασμό με σύστημα αποθήκευσης (μπαταρία).

    Η  επιδότηση του συστήματος φωτοβολταϊκού φτάνει έως και 75% για νοικοκυριά και 60% για τους αγρότες.

    Η επιδότηση για μπαταρία είναι 90% και 100%, ανάλογα με την εισοδηματική κατηγορία.

    Η συνολική επιδότηση του συστήματος φωτοβολταϊκού με μπαταρία μπορεί να φτάσει έως και 16.000  ευρώ για νοικοκυριά και 10.000 ευρώ για αγρότες.

    Και ένα τελευταίο αλλά όχι έσχατο: ο Τάσος Μάνος φρόντισε και αύξησε τον αρχικό Προϋπολογισμό για το πρόγραμμα: από 200 εκατομμύρια στην αρχή, ο συνολικός προϋπολογισμός ανέβηκε στα 238 εκατομμύρια, με τη διαφορά να πηγαίνει σε ευπαθείς ομάδες.

     

    Aποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης.

    Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.