• Οι 4 τραπεζίτες και η Ideal, τα καλά νέα από τον Βασίλη Ψάλτη, τα ντεσού του Call της Πειραιώς και η Goldman, ο κ. Τάκη, το TATOI  Club  και οι σκληροί της Fortress και το διαμέρισμα των 18 εκατ. της Μουζάκη

    Οι 4 τραπεζίτες και ο Λάμπρος Παπακωνσταντίνου της ΙΝΤΕΑΛ, έκλεψαν χθες την παράσταση στο ελληνικό Χρηματιστήριο.

    image

    Οι 4 τραπεζίτες και η Ideal

    Οι 4 τραπεζίτες και ο Λάμπρος Παπακωνσταντίνου της ΙΝΤΕΑΛ, έκλεψαν χθες την παράσταση στο ελληνικό Χρηματιστήριο.

    Ο Παύλος Μυλωνάς της Εθνικής Τράπεζας, ο Φωκίων Καραβίας της Eurobank, ο Βασίλης Ψάλτης της Alpha Bank και η Πειραιώς του Χρήστου  Μεγάλου.

    Η Εθνική ΕΤΕ 0,25% 8,10 έκλεισε με κέρδη 4,88% στα 5,2 ευρώ, η Eurobank ΕΥΡΩΒ 0,48% 2,08 με 3,99% , η Alpha ΑΛΦΑ 0,61% 1,64 με 3,05% και η Πειραιώς ΠΕΙΡ 2,12% 3,86 κέρδισε 1,28%

    Η άνοδος των τραπεζών οφείλεται εν μέρει και στα σημαντικά κέρδη που σημείωσαν οι ευρωπαϊκές τράπεζες.

    Μια άλλη μετοχή που πραγματοποίησε μεγάλο αξιόλογο ράλι και έκλεισε στα 4,80 ευρώ, ήταν της ΙΝΤΕΑΛ, καθώς ακούω ότι μόνο καλά νέα βρίσκονται μπροστά της.

    Άλλωστε προ μηνών η Pantelakis  χρηματιστηριακή είχε δώσει τιμή – στόχο τα 5 ευρώ.

    Πλέον η εταιρεία του Λάμπρου Παπακωνσταντίνου βρίσκεται μια ανάσα από την κεφαλαιοποίηση των 180 εκατ. ευρώ (179,2 εκατ. ευρώ).

    Βασίλης Ψάλτης: Oι καλές ειδήσεις  – Το μέρισμα της Alpha Bank το 2024

    Παρόλο σύμφωνα με τους κανόνες της δημοσιογραφίας ισχύει το «good news – no news», η χθεσινή τηλεδιάσκεψη του Βασίλη Ψάλτη με τους αναλυτές μετά την ανακοίνωση των κερδών της Alpha Bank έβγαλε ορισμένες θετικές ειδήσεις, τις οποίες κατά παράβαση της αρχής, σας τις μεταφέρουμε.

    Και τούτο διότι αυτές δεν αφορούν μόνο την τράπεζα και τους μετόχους αλλά νομίζω έχουν μία γενικότερη απήχηση για όλον τον κλάδο.

    Πρώτον, τα θεαματικά έσοδα από τόκους που κατέγραψε η Τράπεζα (αλλά και η Πειραιώς) θα εξομαλυνθούν τα επόμενα τρίμηνα.

    Κατά συνέπεια οι θεαματικοί ρυθμοί αύξησης  40% – 50% του πρώτου τριμήνου μάλλον δεν θα τους ξαναδούμε.

    Ο διευθύνων σύμβουλος της Αlpha Bank μιλώντας προφανώς για την τράπεζα που διοικεί εκτίμησε ότι τα έσοδα από τόκους «έπιασαν ταβάνι» στο πρώτο τρίμηνο του έτους.

    Δεύτερον, οι χορηγήσεις των δανείων θα αρχίσουν να «ξαναζεσταίνονται» από το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

    Σε προεκλογική περίοδο είναι λογικό να υπάρχει μία αναβλητικότητα κυρίως στην προώθηση επιχειρηματικών πρωτοβουλιών, η οποία αναπόφευκτα συμπαρασύρει προς τα κάτω και τις χορηγήσεις δανείων.

    Η κατάσταση αυτή όπως εκτίμησε ο ίδιος θα βελτιωθεί μετά  τον Ιούνιο, προεξοφλώντας μάλιστα διψήφιο νούμερο για την πιστωτική επέκταση φέτος.

    Τρίτον, όσον αφορά στους μετόχους η διοίκηση της Τράπεζας υποσχέθηκε διανομή του 20% των κερδών του 2023, πάντα υπό την αίρεση της έγκρισης των εποπτικών αρχών.

    Με δεδομένο ότι το RWAs είναι στα 34 δις. ευρώ  και η καθοδήγηση  που δόθηκε στους αναλυτές ήταν για μέρισμα 20 – 30 b.p,  το μέρισμα ανά μετοχή θα κυμανθεί στα 3 – 4 λεπτά.

    Παράλληλα δεν αποκλείστηκε το ενδεχόμενο να υπάρξει και επαναγορά μετοχών.

    Τέταρτον όσον αφορά στην περαιτέρω κεφαλαιακή ενίσχυση της Τράπεζας σχεδιάζονται δύο συνθετικές τιτλοποιήσεις.

    Η πρώτη αφορά τα ναυτιλιακά δάνεια και αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του επομένου τριμήνου.

    To δεύτερο εξάμηνο η Alpha σχεδιάζει να βγάλει στις αγορές μία bench mark έκδοση ομολόγου.

    Παύλος Μυλωνάς: Το άγχος του τραπεζίτη και η Τέρνα Ενεργειακή

    Ο Επικεφαλής της Εθνικής Τράπεζας Παύλος Μυλωνάς τις τελευταίες ημέρες βλέποντας ότι πολλές εταιρείες αποπληρώνουν τα δάνεια τους (ισχύει για όλες τις τράπεζες) έχει αγχωθεί.

    Για αυτόν τον λόγο πιέζει ολόκληρο το σύστημα για να δοθεί το δάνειο της Εθνικής στην First Sentier ύψους έως 1 δις ευρώ, για την εξαγορά της Τέρνα Ενεργειακής ΤΕΝΕΡΓ -0,11% 18,78 .

    Όλα είναι έτοιμα και το θέμα θα τεθεί στο Διοικητικό Συμβούλιο  εντός των επομένων ημερών.

    Άλλωστε μην ξεχνάμε ότι η Πειραιώς πέρασε το θέμα του δάνειου της First Sentrier ύψους έως 600 εκατ. ευρώ , από το  ΔΣ σε χρόνο DT.

    Αυτά βλέπει ο Παύλος και αγχώνεται….

     

     

    Ο κ. Τάκη, το TATOI  Club  και οι σκληροί της Fortress

    Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για τον “πολύ” Σταύρο Τάκη τον επικεφαλής της Σφακιανάκης, ο οποίος έως τώρα συνήθιζε να ξημεροβραδιάζεται στο ΤΑΤΟΙ Club.

    Μετά την κίνηση της Alpha Bank να εκποιήσει τα δάνεια του, ύψους 170 εκατ. ευρώ, στην Fortress, εκτιμάται ότι ο άλλοτε ισχυρός άνδρας της εταιρείας, θα βρεθεί ανάμεσα σε συμπληγάδες πέτρες.

    Τα δάνεια εκτιμάται ότι αγοράστηκαν στο 30% της αξίας τους, ενώ με βάση τα τελευταία δημοσιοποιημένα στοιχεία της χρήσης του 2021 η Σφακιανάκης ως Όμιλος είχε αρνητική καθαρή θέση 59,3 εκατ. ευρώ.

    Για να περάσει τις συμπληγάδες πέτρες, ο arrogant κ. Τάκη, θα χρειαστεί να σταματήσει να περνάει τόσες πολλές ώρες στο Τατόι για τένις και πιλάτες και να “σηκώσει τα μανίκια”.

    Οι άνθρωποι της Fortress δεν καταλαβαίνουν από δημόσιες σχέσεις.

    Αγόρασαν τα δάνεια του και θέλουν τα λεφτά τους πίσω.

    Δεν ξέρω εάν ο κ. Τάκη μετράει αντίστροφα (καθώς στην ουσία είναι υπάλληλος της Fortress μετά την εξαγορά των δανείων) αλλά τώρα θα πρέπει να καθίσει στο ίδιο τραπέζι με τους «σκληρούς» του αμερικανικού fund και να καταρτίζουν ένα πλάνο αποπληρωμής.

    Προφανώς η πρώτη κίνηση θα είναι να περικόψουν τις δαπάνες της εταιρείας.

    Πλέον και μετά από την εξαγορά από τη Fortress των δανείων που ήταν στο χαρτοφυλάκιο της Alpha Bank, η doValue διαχειρίζεται δάνεια της Σφακιανάκης αξίας 60 εκατ. ευρώ (τα οποία είχαν μεταβιβαστεί από την Eurobank   στο  SPV Cairo), και από 30 εκατ. ευρώ έχουν στα χαρτοφυλάκια τους η Εθνική Τράπεζα, όπως και η Τράπεζα  Πειραιώς, ενώ μια εξαιρετική μικρή συμμετοχή είναι αυτή της Attica Bank.

    Όπως όλα δείχνουν η Fortress έχει μπροστά της δύο επιλογές.

    Η πρώτη είναι να ζητήσει και από τους άλλους πιστωτές να εξαγοράσει τα δάνεια με σημαντική έκπτωση επί της αξίας τους.

    Προκειμένου στη συνέχεια να συνδράμει και η ίδια κεφαλαιακά έτσι ώστε η Σφακιανάκης να μπορέσει να επιστρέψει στην κανονικότητα.

    Με επιχειρηματικούς αλλά και χρηματοοικονομικούς όρους.

    Αν αυτό δεν καταστεί εφικτό, τότε θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι η Fortress θα κλιμακώσει την πίεση προς την εταιρεία του Σταύρου Τάκη.

    Θα πάμε σε εκποίηση;

    Και με όπλο της ρήτρες του ομολογιακού ενδέχεται να φτάσει μέχρι την εκποίηση περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας, προκειμένου να εξασφαλίσει τις πιστωτικές απαιτήσεις.

    Η χρήση του 2021 δείχνει ότι η Σφακιανάκης ως  Όμιλος έχει συνολικές υποχρεώσεις 424,18 εκατ. ευρώ, οι οποίες υπερβαίνουν τις αυξημένες πωλήσεις των 391,2 εκατ. ευρώ.

    Αν και η καθαρή κερδοφορία διαμορφώθηκε στα 11,7 εκατ. ευρώ, η αχίλλειος πτέρνα εξακολουθεί να είναι το χρηματοοικονομικό υπόβαθρο.

    Με αντικειμενική δυσκολία στη δυνατότητα πληρωμής τόκων και κυρίως της εξόφλησης των δανειακών κεφαλαίων.

    Παρά το γεγονός ότι και το νέο επιχειρηματικό πλάνο της 5ετίας υπόσχεται ανάπτυξη πωλήσεων και ενίσχυση κερδοφορίας.

    Με το σύνολο όμως του ομολογιακού δανεισμού να υπολείπεται της αναπόσβεστης αξίας των ενσώματων παγίων (οικόπεδα, κτίρια, εξοπλισμός, μεταφορικά μέσα) να αποτιμάται στα 226,4 εκατ. ευρώ στη λήξη της χρήσης του 2021.

     

    Τάκης Θεοχαράκης: εξυπηρετεί τα δάνεια του

    Τώρα με αφορμή δημοσίευμα του mononews.gr, την Παρασκευή, αναφορικά με τα δάνεια του Τάκη Θεοχαράκη και με την υπό εξέλιξη μεταβίβαση χαρτοφυλακίων μη εξυπηρετούμενων δανείων μεγάλων και μικρομεσαίων Επιχειρήσεων από την ΑΛΦΑ ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ (Alpha Bank) σε εταιρείες συνδεδεμένες με τη Fortress Credit Corp., η Εταιρεία ΝΙΚ.Ι.ΘΕΟΧΑΡΑΚΗΣ Α.Ε. διευκρίνισε τα ακόλουθα:

    Τόσο η Εταιρεία ΝΙΚ.Ι.ΘΕΟΧΑΡΑΚΗΣ Α.Ε. όσο και η συνδεδεμένη της Εταιρεία ΘΕΟΧΑΡΑΚΗΣ Α.Ε. είναι απολύτως ενήμερες ως προς τις δανειακές τους υποχρεώσεις προς την Αlpha Bank και τις λοιπές Τράπεζες, καλύπτοντας τις σχετικές υποχρεώσεις τους προς τα συνεργαζόμενα πιστωτικά ιδρύματα εμπροθέσμως και στο σύνολό τους.

    Σημειώνεται ότι οι Εταιρείες έχουν καταβάλει κατά την τελευταία δεκαετία περισσότερα από 80 εκ. ευρώ προς εξυπηρέτηση των δανειακών τους υποχρεώσεων, ο δε υφιστάμενος δανεισμός τους καλύπτεται επαρκώς από τις χορηγηθείσες εμπράγματες ασφάλειες.

    Το mononews.gr είναι σε θέση να γνωρίζει ότι ο ικανός επιχειρηματίας, πράγματι σε όλες τις τράπεζες, είναι  τυπικός με την αποπληρωμή των δανείων του.

     

    Τα καυτά ντεσού του Conference Call της Πειραιώς και η πρώτη εμφάνιση του νέου αναλυτή της Goldman 

    Φίλοι αναγνώστες, όπως γνωρίζετε, του Wiseman του αρέσει να σας δίνει αποκλειστική και μοναδική ενημέρωση.

    Στην περίπτωση της Τράπεζας Πειραιώς, το μόνο σίγουρο είναι ότι τα αποτελέσματα ξεπέρασαν τις προσδοκίες όλων των αναλυτών.

    Το σημαντικότερο όμως είναι, η εκτίμηση που έδωσε ο κ. Μεγάλου για τα αποτελέσματα της Τράπεζας για τα έτη 2023, 2024 και 2025.

    Την περασμένη Παρασκευή, στο τέλος του conference call η διοίκηση Μεγάλου, δέχθηκε ερωτήσεις από 5 ξένους οίκους.

    Πρώτη και καλύτερη ήταν η αναλύτρια της Morgan Stanley, κ. Nida Iqbal, η οποία για να σας φρεσκάρουμε τη μνήμη, έχει δώσει τιμή στόχο για την Πειραιώς τα 2,61 ευρώ στο βασικό σενάρια και τα 3,37 στο θετικό σενάριο.

    Το σενάριο αυτό έχει βασιστεί ότι η Πειραιώς το 2023 θα βγάλει 0,47 ευρώ/μετοχή κέρδη, το 2024 0,48 ευρώ/μετοχή και το 2025 0,52 ευρώ/μετοχή.

    Ο κ. Μεγάλου στο call έδωσε εκτίμηση, ότι η Πειραιώς πάει για το 2023 για κέρδη πάνω από 0,55 ευρώ/μετοχή, για το 2024 πάνω από 0,55 ευρώ/μετοχή και για το 2025 πάνω από 0,65 ευρώ/μετοχή.

    Η αναλύτρια δε αυτή τη στιγμή στο μοντέλο της χρησιμοποιεί το υψηλότερο COE από όλους τους αναλυτές, το οποίο το υπολογίζει στα 17%.

    Ο Wiseman πιστεύει ακράδαντα ότι μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων η αναλύτρια θα ρίξει το COE σε 16% και θα αναπροσαρμόσει υψηλότερα τα κέρδη.

    Ο Wiseman, ακόμα πιστεύει ότι στο καινούριο της report στο βασικό σενάριό της θα τιμολογήσει την Τράπεζα Πειραιώς με ένα P/BV = 0,6 και στο θετικό σενάριό της με ένα P/BV = 0,7 από 0,5 και 0,6 που τα έχει τώρα αντίστοιχα.

    Αυτό θα γίνει διότι η αναλύτρια έμεινε απολύτως ικανοποιημένη από τα αποτελέσματα της Τράπεζας Πειραιώς και από τις απαντήσεις στις ερωτήσεις που της έδωσε η διοίκηση.

     

    Goldman Sachs: Η πρώτη εμφάνιση του κ. Butkov

    Πάμε τώρα στην Goldman Sachs που στο conference call ήταν ο κ. Mikhail Butkov.

    Ο άλλος αναλυτής ο Πακιστανός  κ. Mohsin, που έκανε το ολέθριο λάθος πέρυσι τον Δεκέμβριο του 2022 να δώσει τιμή στόχο το 1 ευρώ, ενώ η μετοχή  ήταν εκείνη την εποχή στο 1,30 ευρώ (και σήμερα στα 2,37 ευρώ) , μας χαιρέτησε.

    Και ειδικά μετά το άρθρο παρέμβαση του  mononews.gr που του είπαμε πώς να κάνει την δουλειά του, ναι μεν διόρθωσε το λάθος του, αλλά είναι σαφές ότι η Goldman Sachs δεν συγχωρεί την ανικανότητα.

    Πλέον όλη τη δουλειά την κάνει ο κ. Butkov, ο οποίος έμεινε απολύτως ικανοποιημένος και εντυπωσιασμένος από τα αποτελέσματα της Τράπεζας Πειραιώς.

    Για να καταλάβετε το guidance που έδωσε ο κ. Μεγάλου, σε επίπεδο κερδών ανά μετοχής και σε RoaTBV είναι υψηλότερα από τις εκτιμήσεις του αναλυτή της Goldman.

    Μετά το καινούριο guidance είναι θέμα χρόνου και μόνο να αναβαθμίσει ξανά την τιμή στόχο της Πειραιώς ο αναλυτής της Goldman.

    Η Autonomous Research και το ομόλογο της Πειραιώς

    Το καυτό ντεσού όμως από το call είναι ότι παρευρέθηκε η Autonomous Research με τον αναλυτής της κ. Daniel David.

    Η Autonomous είναι μέλος την Stanford C. Bernstein, έναν από τους μεγαλύτερους διαχειριστές επενδύσεων στις ΗΠΑ.

    Η Autonomous Research εξειδικεύεται σε παροχή έρευνας για χρηματοοικονομικές εταιρείες παγκοσμίως.

    Στην περίπτωση δε της Πειραιώς δεν καλύπτει αυτή τη στιγμή τη μετοχή, αλλά καλύπτει τα ομόλογα.

    Μετά τα αποτελέσματα ο αναλυτής είναι φουλ θετικός για τα ομόλογα της Πειραιώς, βλέπει τεράστια αξία και τα προτείνει για αγορά.

    Αυτό ακριβώς είναι το μυστικό, που θα αναγκάσει την αναλύτρια της Morgan Stanley να κατεβάσει το COE από τα 17% στα 16%.

    Η σύσταση αγοράς για το ομόλογο της Πειραιώς είναι τεράστια ψήφος εμπιστοσύνης στην Τράπεζα.

    Το πιο σημαντικό όμως κατά την άποψη των αναλυτών είναι η εκτίμηση που έδωσε ο κ. Μεγάλου ότι «το 2025 η Πειραιώς θα δώσει ΣΙΓΟΥΡΑ το 25% των κερδών της σε μορφή μερίσματος».

    Αυτό σημαίνει ότι με την πρόβλεψη που έδωσε ο κ. Μεγάλου ότι η Πειραιώς θα βγάλει 812 εκ. ευρώ κέρδη, το μέρισμα υπολογίζεται σε 203 εκ. ευρώ.

    Όπως αντιλαμβάνεστε, εάν επιβεβαιωθεί η πρόβλεψη του κ. Μεγάλου στην τιμή των 3,20 ευρώ η Τράπεζα Πειραιώς θα έχει μια προβλεπόμενη μερισματική απόδοση της τάξης του 5%.

    Για τον Wiseman, όμως, το κερασάκι στην τούρτα είναι, ότι ο κ. Μεγάλου όχι μόνο επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις του αναλυτή της Wood αλλά τις ξεπέρασε κιόλας για τα έτη  2023, 2024 και 2025.

    Συγκεκριμένα, για να γνωρίζετε η Wood έχει δώσει τιμή στόχο για την Πειραιώς τα 3,80 ευρώ !!!

    Αυτή η τιμή στόχος έχει βασιστεί, ότι το 2023 η Πειραιώς θα έχει ένα ROTE 10,5%, το 2024 ένα ROTE 10,6% και το 2025 ένα ROTE 11%.

    Προσέξτε όμως τώρα, η καινούρια εκτίμηση του κ. Μεγάλου είναι ότι τα κέρδη της Πειραιώς για το 2023 θα είναι 688 εκ. ευρώ, ενώ η Wood τα υπολογίζει σε 618 εκ. ευρώ.

    Για το 2024 τα κέρδη της Πειραιώς θα είναι και πάλι 688 εκ. ευρώ, ενώ η Wood τα υπολογίζει σε 684 εκ. ευρώ και για το 2025 ο κ. Μεγάλου έδωσε εκτίμηση για 813 εκ. ευρώ κέρδη, ενώ η Wood τα υπολογίζει σε 775 εκ. ευρώ.

    Ακόμα και για τις τρεις συγκεκριμένες χρονιές ο αναλυτής της Wood δεν προβλέπει ότι η Πειραιώς θα δώσει μέρισμα.

    Από την άλλη, ο κ. Μεγάλου έδωσε την πρόβλεψη ότι το 2023 η Πειραιώς θα δώσει μέρισμα το 10% των κερδών της, το 2024 το 15% και το 2025 το 25% των κερδών της.

    Αυτό σημαίνει με απλά ελληνικά, ότι πλέον η τιμή στόχος των 3,80 ευρώ είναι μπετόν…

    Δεν είναι wishful thinking.

    Αυτά που προέβλεπε ο αναλυτής της Wood, ήρθε τώρα να τα επιβεβαιώσει ο κ. Μεγάλου και να τα αναβαθμίσει κιόλας.

    Μετά τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου της Πειραιώς, σύμφωνα με κορυφαίους Αμερικάνους διαχειριστές η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς έχει ΤΩΡΑ κατά την άποψή τους την υψηλότερη προσδοκώμενη απόδοση με το χαμηλότερο ρίσκο.

    Τονίζουν δε, τυχόν μη ένταξή της τώρα στον MSCI θα είναι εξαιρετική ευκαιρία για τοποθετήσεις.

    Σύμφωνα με τους ίδιους διαχειριστές είναι θέμα χρόνου και μόνο να βρει την τιμή στόχο των 3,80 ευρώ που έχει δώσει ο αναλυτής της Wood.

    O πωλητής και οι αγοραστές στη Lavipharm

    Από το ξεκίνημα της εφετινής χρονιάς μέχρι και την περασμένη Παρασκευή, ο μέσος ημερήσιος όγκος συναλλαγών της φαρμακευτικής Lavipharm ήταν 227.057 μετοχές.

    Αξίας 97.386 ευρώ.

    Στη χθεσινή συνεδρίαση οι συναλλαγές απογειώθηκαν. Σχεδόν δεκαπλασιάστηκαν.

    Καθώς άλλαξαν χέρια 2.216.086 μετοχές, συνολικής αξία 891.392 ευρώ.

    Πώς και γιατί συνέβη αυτό;

    Απλούστατα, θεσμικό χαρτοφυλάκιο που είχε πάρει θέση στη Lavipharm αποφάσισε να βγει.

    Για λόγους που δεν έγιναν γνωστοί.

    Εκείνο όμως που είναι «τσεκαρισμένο» από αξιόπιστες πηγές του Wiseman, είναι ότι προσφορά (κάπου 2 εκατ. μετοχές) απορροφήθηκε από δύο άλλους «παίκτες».

    Το fund orasis του Τζορτζ Έλιοτ , που έχει ήδη μετοχική παρουσία από την ΑΜΚ της εταιρείας, αλλά και το Ambrosia Capital του Τάσου Αστυφίδη, το οποίο ενήργησε όμως κατ’ εντολήν πελατών του.

    Η μετοχή της Lavipharm έκλεισε χθες με οριακές απώλειες (0,24%) στα 0,414 ευρώ.

    Τιμή που είναι 21,8% πάνω από τα 0,34 ευρώ, όπου και διατέθηκαν οι νέες μετοχές της περσινής κεφαλαιακής αύξησης.

    H δικομανής κυρία Κεραμέως

    Μαθαίνω ότι η Υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως κατόρθωσε για μία ακόμη φορά να προκαλέσει αναστάτωση στον ευαίσθητο χώρο που εποπτεύει.

    Μόλις δύο εβδομάδες πριν από τις εθνικές εκλογές η Νίκη αποφάσισε να σύρει στα δικαστήρια τους εκπαιδευτικούς.

    Όπως αναφέρει και ή ίδια στα social media  κατέθεσε χθες  αγωγή κατά Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΔΟΕ) και της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ),  για την απεργία που προκήρυξαν κατά τη διάρκεια των εξετάσεων της ”Ελληνικής PISA”, ζητώντας να αναγνωριστεί και πάλι ως παράνομη και καταχρηστική η εκ νέου κηρυχθείσα απεργία – αποχή από τις εξετάσεις

    Πέρυσι είχε γίνει ακριβώς το ίδιο,  η υπουργός είχε και τότε προσφύγει στην Δικαιοσύνη με αποτέλεσμα η  αντίστοιχη απεργιακή κινητοποίηση να κηρυχθεί  παράνομη και καταχρηστική.

    Η ίδια όπως ισχυρίζεται στο Δελτίο Τύπου που εξέδωσε θύματα της απεργιακής αυτής κινητοποίησης, επομένως, κινδυνεύουν να είναι οι μαθητές, γι’ αυτό και το Υπουργείο προσέφυγε στο Δικαστήριο.

    Μήπως τελικά εκτός των άλλων είναι και δικομανής ;

    Εθνική Ασφαλιστική: Πώς μοίρασε το μπόνους των 1,5 εκατ. ευρώ στα στελέχη  

    Χρηματικό bonus 1,5 εκατ. ευρώ μαθαίνω ότι μοίρασε σε 23 ανώτερα και ανώτατα στελέχη η Εθνική Ασφαλιστική, βασικός μέτοχος της οποίας είναι το CVC Capital Partners του Άλεξ Φωτακίδη.

    Μάλιστα το bonus δόθηκε σε περίοδο που η Εθνική Ασφαλιστική τρέχει πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου, το οποίο όπως μου λένε, δεν πήγε όπως θα περίμενε η διοίκηση της εταιρείας, CEO της οποίας από αρχές του χρόνου είναι ο κ. Robert Gauci.

    Το 2022 η ασφαλιστική κατέγραψε κέρδη προ φόρων ύψους 41,9 εκατ. ευρώ το 12μηνο του 2022, ωστόσο υπέστη απώλειες 53,7% σε σχέση με το 2021, που τα κέρδη διαμορφώθηκαν στα 90,5 εκατ. ευρώ.

    H παραγωγή ασφαλίστρων ανήλθε στα 655,9 εκατ. ευρώ, κατατάσσοντας την Εθνική Ασφαλιστική δεύτερη σε αυτό τον τομέα.

    Το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων ανήλθε σε 830,5 εκατ. ευρώ ενώ τα έσοδα επενδύσεων της ασφαλιστικής ανήλθαν σε 90,9 εκατ. ευρώ το 2022.

    Νέο μεγάλο  έργο χρηματοδοτεί η Παγκρήτια

    Ακόμα περισσότερο μαθαίνω ότι συσφίγγει τις σχέσεις της η τριανδρία των ΕξάρχουΜπάκουΚαϋμενάκη με την ΤΕΚΑΛ του Παναγιώτη Ψαλτάκου, καθώς συμμετέχουν χρηματοδοτικά σε ένα έργο που έχει αναλάβει η τεχνική εταιρεία που έχει έδρα στην Καλλιθέα.

    Πιο συγκεκριμένα, ακούω ότι η Παγκρήτια Τράπεζα στην οποία η τριανδρία κατέχει ποσοστό μεγαλύτερο του 40% ύστερα από την ΑΜΚ του περασμένου Οκτωβρίου και την εξαγορά των μετοχών της Lyktos του Μιχάλη Σάλλα, ανέλαβε τη χρηματοδότηση για το ΣΔΙΤ της ανάπλασης της μαρίνας Ναυπλίου.

    Το κόστος του έργου που αφορά στη μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, λειτουργία, τεχνική διαχείριση και εκμετάλλευση του τουριστικού λιμένα ανέρχεται στα 25 εκατ. Ευρώ και η συμμετοχή της Παγκρήτιας Τράπεζας ανέρχεται στα 15,9 εκατ. Ευρώ με τη μορφή ομολογιακού δανείου.

    Στην οικογένεια Μουζάκη άνηκε το ακριβότερο διαμέρισμα των Αθηνών

    Πολύς θόρυβος δημιουργήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα σε όλα τα ΜΜΕ για το ακριβότερο διαμέρισμα που πουλήθηκε στην Αθήνα έναντι του αστρονομικού ποσού των 18 εκατ.ευρώ.

    Ο Wiseman σας  αποκαλύπτει σήμερα ότι το εν λόγων ακίνητο στο οποίο ετοιμάζεται να κατοικήσει Ελβετός επιχειρηματίας ήταν πρώην ιδιοκτησίας της οικογένειας Μουζάκη. Για την ακρίβεια ανήκε σε μια από τις 3 κόρες του Ελευθέριου Μουζάκη.

    Το ρετιρέ των 320 τετραγωνικών μέτρων , «μεσοτοιχία» με το Μέγαρο Μαξίμου πουλήθηκε για 18 εκατομμύρια.

    Η πώληση της κατοικίας με θέα στο Καλλιμάρμαρο, στον Εθνικό Κήπο, στον Λυκαβηττό την Ακρόπολη και τον Σαρωνικό έσπασε τα κοντέρ, με ένα deal που θυμίζει Μονακό, καθώς η αξία του υπολογίζεται σε 56.000 το τετραγωνικό.

    Ήταν από τα ακίνητα που είχαν απομείνει στις τέσσερις κληρονόμους του ιδρυτή της Πεταλούδας.

    Παρόλο που είχε δημιουργήσει ένα καταπίστευμα στην Ελβετία με τον όρο οι τέσσερις κόρες του να εισπράττουν κάθε χρόνο 150.000 δολάρια, ο Ελευθέριος Μουζάκης όρισε μέσω της διαθήκης του μέχρι το τέλος του 2021 η 2η σύζυγος του η κορη της και οι 3 κόρες του , που κληρονόμησαν το 70,81% της εταιρείας δε μπορούσαν να πουλήσουν τις μετοχές και τα ακίνητα της εταιρείας.

    Δεν ίσχυσε το ίδιο και για την προσωπική τους περιουσία, με αποτέλεσμα το διαμέρισμα πίσω από τα Ανάκτορα να καταλήξει σε ξένα χέρια.

    Το παιχνίδι στο ΒΟΑΚ, οι δικαστικές εμπλοκές και …«έχει ο Θεός»!

    Όπως γνωρίζετε πολύ καλά, λόγω έμφυτης μετριοφροσύνης, σεμνότητας και  συστολής, το mononews.gr και ο wiseman, δεν συνηθίζουν να …περιαυτολογούν.

    Έλα όμως που στις προβλέψεις μας, η ίδια η ζωή μας δικαιώνει διαρκώς και μας το υπενθυμίζει;

    Να θυμίσω πως από αυτή εδώ τη στήλη, ήδη από αρχές Μαρτίου είχαμε γράψει πως τόσο ο διαγωνισμός για την Αττική Οδό αλλά και η τελική επιλογή μετά τις προσφορές  για το ΒΟΑΚ θα πάνε για μετά τις εκλογές.

    Μάλιστα αν χρειαστούν και δεύτερες εκλογές στις 2 Ιουλίου (που όλοι λένε πως θα χρειαστούν) τότε θα πάνε όλα μετά τις 2 Ιουλίου.

    Ήδη όπως γνωρίζετε για την Αττική Οδό ο διαγωνισμός  πήγε αρχικά για 10 Ιουλίου.

    Για το ΒΟΑΚ κατατέθηκαν 3 προσφορές για το έργο παραχώρησης 1,75 δισ. στο τμήμα Χανιά – Ηράκλειο από τις:  α) ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις – Μυτιληναίος β) AVAX – Egis Project – Meridiam και γ) ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

    Αμέσως μετά, το Μεταφορών-Υποδομών  θα αρχίσει την αξιολόγηση, αρχικά των τεχνικών και στη συνέχεια των οικονομικών προσφορών. Αυτό θα χρειαστεί κάποιους μήνες, ανάλογα με τη συμμετοχή.

    Μετά  θα ανακηρυχθεί ο προσωρινός ανάδοχος και εφόσον δεν έχουμε δικαστικές διαμάχες (προσέξτε το αυτό: ΕΦΟΣΟΝ δεν έχουμε δικαστικές εμπλοκές, που θα έχουμε, λέει ο wiseman)  θα ξεκινήσει η προσυμβατική περίοδος με την συγγραφή της σύμβασης παραχώρησης, την έγκριση της από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

    Επόμενο στάδιο θα είναι η κύρωση της από τη Βουλή των Ελλήνων  και τελικά η υπογραφή της.

    Συνολικά θα απαιτηθούν πάνω από  12 μήνες αν δεν συμβεί κάτι ενδιάμεσα.

    Η κατασκευή δεν θα ξεκινήσει τότε όμως, αφού  θα απαιτηθεί από τον παραχωρησιούχο να εκπονήσει τις απαραίτητες μελέτες ενώ το Δημόσιο θα πρέπει να του παραδώσει τις απαραίτητες εκτάσεις για να ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής.

    Αυτό θα γίνει σταδιακά και όχι μαζικά.

     Άρα  ο ΒΟΑΚ πήγε τελικά «για …έχει ο Θεός» όπως είπε παράγοντας του Υπουργείου που γνωρίζει πολύ καλά το παρασκήνιο.

    Aποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης.

    Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.