• Ποιος φταίει για την πτώση της μετοχής της Alpha Bank, ο δικαστής και ο Ξηρουχάκης, το βραβείο της Λιόνας Μπαχά και ποιοι Γενικοί Γραμματείς παραιτούνται

    Ήρθε η ώρα των αποκαλύψεων. Όσα πολιτικά στελέχη θέλουν να ανέβουν στην κεντρική πολιτική σκηνή, οφείλουν να εγκαταλείψουν τις θέσεις ευθύνης που τους ανέθεσε η Νέα Δημοκρατία και να διεκδικήσουν την ψήφο του λαού.

    image

    Στο ΚΙΝΑΛ νίκησαν οι απόντες του Debate

    O θρίαμβος του Νίκου Ανδρουλάκη και η πρόκριση του Γιώργου Παπανδρέου στον 2ο γύρο αποδεικνύουν ότι στην πολιτική ισχύει πάντα ο «χρυσός κανόνας»: όσο λιγότερα λες τόσο περισσότερα κερδίζεις.

    Στο περιβόητο debate των 5 υποψηφίων, ο μόνος που δεν άρθρωσε πολιτικό λόγο, ο μόνος που μιλούσε διαρκώς χωρίς γωνίες και με προφανή διάθεση να μη δυσαρεστήσει κανένα ήταν ο Νίκος Ανδρουλάκης.

    Στέλεχος του κομματικού σωλήνα προετοίμαζε αυτή την εκλογή τουλάχιστον 5 χρόνια, χτίζοντας τις σχέσεις με το κομματικό «απαράτους» της περιφέρειας και κέρδισε.

    Από την άλλη πλευρά, ο Γιώργος A. Παπανδρέου, συνειδητά απών από το debate, μίλησε με την ιστορία και το βάρος της εμπειρίας και του ονόματος του, χωρίς να παρουσιάζει σχέδιο.

    Κατάφερε να περάσει στην επόμενη φάση.

    Ένας παλιός, έμπειρος στον χώρο, πολιτικός αναλυτής στην βραδινή εξομολόγηση μου αποκάλυψε το μυστικό: «Φοβάμαι ότι ο Ανδρουλάκης θα είναι ο νέος Τσίπρας της χώρας»…

    Όσον αφορά τους «Παπανδρεϊκούς»… τώρα πια ελπίζουν μόνον στην Μαργαρίτα…

     

    Γιατί η μετοχή της ALPHA BANK υποχωρεί

    Δεν ξέρω ποιος επέλεξε τον κ. Ιάσονα Κεπαπτσόγλου για την νέα θέση του επικεφαλής του IR της Alpha Bank ΑΛΦΑ 1,23% 1,65, αλλά χειρότερη υποδοχή δεν μπορούσε να υπάρξει.

    Η μετοχή καθημερινά βλέπει νέα χαμηλά και μάλιστα χθες υποχώρησε κατά 2,08% στα 1,03 ευρώ, δηλαδή μόλις 3 λεπτά πάνω από την ΑΜΚ που έγινε προ ολίγων μηνών.

    H AMK πραγματοποιήθηκε στο 1 ευρώ…

    Ο Ιάσων πρέπει να να βάλει τα δυνατά του.

    Η υπόθεση IR (Investor Relations είναι μαραθώνιος και όχι 100άρι.

     

    Το game of throne του Ξηρουχάκη

    Και εκεί που στην κυβέρνηση προσπαθούν να καταλάβουν από πού διαρρέουν όλα αυτά τα σχέδια του ΤΧΣ για την Εθνική Τράπεζα (placement, ΑΜΚ 2022 κλπ.) την ώρα που ακόμα δεν έχει αλλάξει ο νόμος, ξαφνικά κάποιοι έχουν αρχίσει να πιστεύουν ότι ένας είναι ο υπεύθυνος: ο CEO του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, Ηλίας Ξηρουχάκης, ο οποίος παίζει πλέον το δικό του βρώμικο παιχνίδι.

    Προκειμένου να διασφαλίσει την μετά ΤΣΧ καριέρα του έχει αρχίσει να «υπόσχεται» σε εφοπλιστές πακέτα της Εθνικής Τράπεζας στο επικείμενο placement που θα γίνει τον Μάρτιο.

    Σαν να είναι τζογαδόρος market maker.

    Σαν να είναι δικιά του η Τράπεζα.

    Νομίζω ότι σύντομα κάποιος δικαστής θα ασχοληθεί.

    Στην κυβέρνηση πάντως θέλουν να τον λιθοβολήσουν.

     

    Ο Μπουλούτας και το ομόλογο

    Φαίνεται να έχει χάσει τα μεγάλα πολιτικά και όχι μόνον ερείσματά του ο Χ. Χόλντερμαν της Reggeborgh.

    Πολιτικοί και άλλοι παράγοντες εμφανίζονται πλήρως απογοητευμένοι από το γεγονός ότι εμφανίζονταν ως σοβαρός μακροπρόθεσμος επενδυτής.

    Στο μεταξύ ειπώθηκαν μεγάλα λόγια, όπως για επενδύσεις σε τράπεζες και άλλα βαρύγδουπα που δεν είχαν σχέση με την πραγματικότητα επειδή δεν πρόκειται για επενδυτή αλλά για χρηματιστηριακό παίκτη…

    Έμαθα μάλιστα ότι ακόμα και η υποτιθέμενη «λαμπρή ιδέα Μπουλούτα» να εκδοθεί νέο χαμηλότοκο ομολογιακό για να πληρωθεί τμήμα του παλαιότερου ύψους 670 εκατ. ευρώ, απορρίφθηκε από τις ελληνικές τράπεζες.

    Σιγά μην δώσουμε 200 εκατ. για να πληρωθούν οι ξένοι ομολογιούχοι που θα συνεχίσουν να ελέγχουν την εταιρεία, είπαν και έκλεισαν το σχετικό αίτημα.

     

    Ποιοι Γενικοί Γραμματείς παραιτούνται…

    Ήρθε η ώρα των αποκαλύψεων. Όσα πολιτικά στελέχη θέλουν να ανέβουν στην κεντρική πολιτική σκηνή, οφείλουν να εγκαταλείψουν τις θέσεις ευθύνης που τους ανέθεσε η Νέα Δημοκρατία και να διεκδικήσουν την ψήφο του λαού.

    Προηγουμένως πρέπει φυσικά να σιγουρέψουν ότι έχουν θέση στο επόμενο ψηφοδέλτιο του κόμματος, οψέποτε προκηρυχθούν εκλογές.

    Δύο πολιτικά στελέχη έχουν ήδη καπαρώσει τη θέση τους στο ψηφοδέλτιο γι’ αυτό και θα παραιτηθούν του αξιώματος που κατέχουν σήμερα:

    Η κυρία Σοφία Νικολάου, ΓΓ Εγκληματικής Πολιτικής, θα διεκδικήσει την ψήφο του λαού της Εύβοιας σε μια δύσκολη -πολιτικά και κοινωνικά- μετά τις καταστροφές περίοδο.

    Ο κ. Νίκος Κωστόπουλος (γιος του Δημήτρη) θα παραιτηθεί από τη θέση του Γενικού Διευθυντή της εταιρείας Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα για να κατεβεί υποψήφιος στον Βόρειο Τομέα.

    Υπάρχουν τώρα κι άλλοι που θέλουν να είναι υποψήφιοι αλλά δεν έχουν -ακόμη- εξασφαλίσει την θέση στα ψηφοδέλτια.

    Για παράδειγμα η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Αλεξάνδρα Σδούκου που θέλει τα Γρεβενά, ο ΓΓ Υποδοχής Αιτήσεων Ασύλου Μανώλης Λογοθέτης που ενδιαφέρεται για το Βόρειο Αιγαίο, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών και πρώην Δήμαρχος Δάφνης Μιχάλης Σταυριανουδάκης αλλά και η ωραία Πρόεδρος του ΣΕΦ η Χριστίνα Τσιλιγκίρη που ποτέ δεν ξέχασε τον Ολυμπιακό.

    Όλοι οι ανωτέρω εφόσον θέλουν να διεκδικήσουν την ψήφο του λαού -κι εφόσον χωρέσουν σ’ ένα ψηφοδέλτιο- οφείλουν να έχουν παραιτηθεί 18 μήνες πριν την επίσημη ημερομηνία διεξαγωγής των επόμενων εκλογών, δηλαδή τον Ιανουάριο….

     

    Όλοι του Υπερταμείου κάπου βρίσκουν και αναβαθμίζονται…

    Αλλαγές -ουσιαστικές και θεαματικές- έρχονται στο Υπερταμείο το οποίο έχει μπει σε εντελώς νέα τροχιά το τελευταίο διάστημα.

    Μία αλλαγή που θα δούμε και θα κάνει αίσθηση είναι και η και η αποχώρηση του Μάρκου Βερέμη από το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ).

    Ο υπερδραστήριος επενδυτής που έχει συνδέσει το όνομά του με την καινοτομία στη χώρα μας, αναγκάζεται να αποχωρήσει λόγω αυξημένων επαγγελματικών υποχρεώσεων καθώς στο ελληνικό οικοσύστημα του startup funding συντελείται πραγματική κοσμογονία.

    Αναμφισβήτητα ο Μάρκος Βερέμης είναι από τους πιο ενεργούς στον κλάδο.

    Την ίδια ώρα όμως, τρέχει το Υπερταμείο με τα χίλια τη νέα του στρατηγική, η οποία είναι σε στάδιο τελικής έγκρισης, αν και ορισμένα σημεία του φαίνεται πως έχουν συμφωνηθεί και ήδη υλοποιούνται.

    Στο μοναστήρι, ο Ηγούμενος με διαβεβαιώνει πως το επόμενο διάστημα το Υπερταμείο θα βγάζει σημαντικές ειδήσεις.

     

    Στο Χρηματιστήριο έχουμε Δεκαπενταύγουστο, όχι Χριστούγεννα…

    Όχι μόνον στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς οι μεγάλοι επενδυτές και οι σοβαροί αναλυτές θεωρούν ότι η πρόσφατη μεγάλη διόρθωση, μπορεί να είχε ως αφορμή αλλά, δεν οφείλεται στην μετάλλαξη Omicron του κορονοϊού, αλλά σε μια βαθύτερη και σοβαρότερη μεταστροφή του επενδυτικού κλίματος.

    Γι’ αυτό κρατούν τις αποστάσεις τους από τις αγορές και διατηρούν τα κέρδη στο ταμείο.

    Το ίδιο συμβαίνει και στο Ελληνικό Χρηματιστήριο που αν δεν είχε την άνοδο της 3 Ε ΕΕΕ 1,63% 29,94 που έκλεισε στο υψηλό ημέρας +2,38% και την απροσδόκητη πώληση του 3% του ΟΛΠ ΟΛΠ 2,06% 24,75 από έναν βραχυπρόθεσμο επενδυτή σ’ έναν άγνωστο αγοραστή, η συνεδρίαση θα είχε κατακτήσει παγκόσμιο ρεκόρ χασμουρητών…

    Για κάποιους φαίνεται πως έχουν έρθει ήδη τα Χριστούγεννα γιατί απ’ ότι λένε οι χρηματιστηριακές εταιρείες, αγοραστές δεν φαίνονται ούτε με κυάλι…

     

    Xριστούγεννα στα Κανάρια νησιά με τον Alejandro

    Είχα πάει κι εγώ ο ταπεινός μοναχός στην Τενερίφη για μια μικρή σαββατοκυριακάτικη απόδραση.

    Εκεί λοιπόν στο λιμάνι της Σάντα Κρουθ ντε Τενερίφε, πίνοντας το αγαπημένο μου τζιν με τόνικ, μετά από μια μεγάλη βόλτα στην λιθόστρωτη παλιά πόλη, αντικρύζω ξαφνικά μια γνωστή εφοπλιστική φυσιογνωμία.

    Ο Γρηγόρης Καλλιμανόπουλος, ο γιός του Περικλή, κυκλοφορούσε κι αυτός στα σοκάκια της πρωτεύουσας της Τενερίφης, αναζητώντας την ιδανική θερμοκρασία για τις γιορτές που έρχονται.

    Το πιο εντυπωσιακό όμως ήταν ότι είδα την καταπληκτική θαλαμηγό του Alejandro να τον περιμένει, αυτόν και την ωραία παρέα του…

    Για κάποιους ανθρώπους ο χειμώνας δεν έχει κρύο.

    Αναζητούν πάντα την ζεστή θαλπωρή του καλού καιρού έστω κι αν πρέπει να ταξιδέψουν χιλιάδες μίλια μακριά από τα ζηλόφθονα βλέμματα του κόσμου…

     

    Η Λιόνα Μπαχά και η πρωτιά

    Η εταιρεία, η Hellas Chart Ltd που λειτουργεί από το 2000, αναδείχθηκε από τη Lloyds List, Shipbroker of the Year.

    Το βραβείο το παρέλαβε η επικεφαλής της HellasChart, η ιδιαίτερα δυναμική Λιόνα Μπαχά.

    Η εταιρεία της έκλεισε μεγάλο αριθμό ναυλώσεων με υψηλούς ναύλους. Μάλιστα η εταιρεία της πρόσφατα μετακόμισε σε καινούργια γραφεία στο Μαρούσι.

    Είναι η δεύτερη φορά που η HellasChart παίρνει το βραβείο Shipbroker of the Year.

    Η πρώτη φορά ήταν το 2011.

    Η κ. Λιόνα Μπάχα, επικεφαλής της Hellas Chart Ltd

     

    Αυτή την εποχή πουλάνε οι εφοπλιστές κι αγοράζουν οι ναυλωτές…

    Η ναυτιλία έχει πάντα τις καλές και τις κακές της περιόδους.

    Τώρα στην εποχή των παχέων αγελάδων οι εφοπλιστές κερδίζουν πολλά και βγάζουν τα σπασμένα της προηγούμενης δεκαετίας.

    Μαζί τους όμως κερδίζουν πολλά και οι ναυλωτές.

    Εταιρείες όπως η Maersk, η MSC και άλλες που ναυλώνουν τα πλοία για να καλύπτουν τις μεταφορικές ανάγκες των πελατών τους, καρπώνονται αυτή την εποχή τεράστια κέρδη.

    Μου είπαν στην βραδινή προσευχή πως φέτος, τα έσοδα αυτών των μεταφορικών εταιρειών έχουν ήδη ξεπεράσει τα 80 δις δολάρια…

    Δικαιολογημένα λοιπόν, οι ναυλωτές αποφασίζουν να αγοράσουν ή να ναυπηγήσουν τα δικά τους πλοία και να μπουν στην εφοπλιστική δουλειά.

    Οι εφοπλιστές πουλάνε και …ξεκουράζονται.

    Περιμένουν να έρθουν πάλι οι δύσκολες εποχές που η ανάγκη του καλού καπετάνιου, θα τους ξαναφέρει στο προσκήνιο…

     

    Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης.

    Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.