• Γιατί βουλιάζει η μετοχή της ΤΙΤΑΝ, το μεγάλο ξεπούλημα της περιουσίας του Κοντομηνά, τι συμβαίνει με την Euromedica Ρόδου και o επηρμένος Ξηρουχάκης του ΤΧΣ

    Εντός του 2021, τουλάχιστον 3 μεγάλοι παίκτες της αγοράς,  προσπάθησαν να “προβλέψουν” την μελλοντική πορεία της  μετοχής της ΤΙΤΑΝ.

    The Wise Man
    image
    The Wise Man

    Γιατί “βουλιάζει” η μετοχή της ΤΙΤΑΝ

    Εντός του 2021, τουλάχιστον 3 μεγάλοι παίκτες της αγοράς,  προσπάθησαν να “προβλέψουν” την μελλοντική πορεία της  μετοχής της ΤΙΤΑΝ.

    WOOD, EUROXX και Eurobank Equities, σχεδόν την χαρακτήρισαν ως η μετοχή του 2021, και μάλιστα αύξησαν τις τιμές στόχους σημαντικά υψηλοτέρα από τα επίπεδα που βρίσκονταν εκείνη την δεδομένη στιγμή, που δημοσιοποιήθηκαν οι εκθέσεις.

    Η τιμή της μετοχής όμως όχι μόνο δεν «είδε» υψηλότερα επίπεδα αλλά αντίθετα στην κυριολεξία «βούλιαξε» διαψεύδοντας οικτρά τις εκτιμήσεις.

    Στις 07 Σεπτεμβρίου του 2021 η μετοχή βρέθηκε στα 15,96 ευρώ και στις 12 Νοεμβρίου έκλεισε στα 15.04€.

    Σήμερα η τιμή της μετοχής διαπραγματεύεται στα 13,60 ευρώ με κέρδη μόλις 1,38% από την 1η Ιανουαρίου του 2021.

    Η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας ανέρχεται στα 1,07 δις ευρώ.

    Ας φρεσκάρουμε όμως την μνήμη μας.

    Η Wood με ανάλυσή της στις 18 Μάϊου, εκτιμά ότι η τσιμεντοβιομηχανία μπαίνει σε έναν νέο ανοδικό κύκλο με βάση την αμερικανική και ελληνική αγορά.

    “Η αμερικανική αγορά με το πακέτο των υποδομών μπροστά καλύπτει το 60% της λειτουργικής κερδοφορίας και η ελληνική αγορά αναμένεται να δώσει ένα EBITDA που θα ξεπεράσει τα 50 εκατ. ευρώ το 2023» εξηγεί η WOOD.

    Η αποτίμηση της μετοχής σύμφωνα με την Wood ανέρχεται στα 22 ευρώ από 14 ευρώ, ενώ διατηρεί σύσταση “buy”.

    Μετά την Wood, ακολουθεί η Eurobank Equities που δίνει στις 4 Αυγούστου σύσταση για “αγορά” και τιμή-στόχο τα 20 ευρώ.

    Στις 8 Σεπτεμβρίου του 2021 η Euroxx δημοσιοποιεί τις εκτιμήσεις της για την μετοχή.

    Οι  αναλυτές  της  συστήνουν «αύξηση θέσεων» («overweight») με τιμή στόχο τα 23,70 ευρώ (από 18,70 ευρώ προηγουμένως) για τη μετοχή της Τιτάν, θεωρώντας πως η αποτίμηση της εταιρείας δεν αντικατοπτρίζει τις προοπτικές της.

    Οι αναλυτές Βαγγέλης Καρανίκας και Νέστωρ Κάτσιος αναφέρουν στην ανάλυση τους στις 8 Σεπτεμβρίου, πως τα αποτελέσματα εξαμήνου 2021, δείχνουν την αύξηση της ζήτησης το δεύτερο τρίμηνο σε όλες τις περιοχές που δραστηριοποιείται ο Τιτάνας, ενώ τα ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη της αγοράς και η αυξημένη ζήτηση αναμένεται να στηρίξουν την ανάπτυξη της εταιρείας τα επόμενα χρόνια, παρά την πρόσφατη αύξηση στα μεταφορικά και ενεργειακά κόστη.

    Σύμφωνα με τους ίδιους, “η μετοχή της εταιρείας διαπραγματεύεται με δείκτη Αξία Επιχείρησης προς κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων (EV/EBITDA) 6,2 φορές για το 2021 έναντι 8,6 φορές του μέσου όρου της τελευταίας 10ετίας.  Η Euroxx για το 2022 αναμένει κύκλο εργασιών 1,74 δις. ευρώ (από 1,63 δις. ευρώ εφέτος) με καθαρά κέρδη 146 δις. ευρώ (από 112 εκατ. ευρώ) αντίστοιχα με τα κέρδη EBITDA της περιόδου 2022-2024 να προσεγγίζουν τα προ κρίσης επίπεδα, ξεπερνώντας τα 350 εκατ. ευρώ ετησίως.”

    Οι εκτιμήσεις και των 3 εταιρειών μέχρι στιγμής δεν έχουν επιβεβαιωθεί και είναι σαφές ότι το management της ΤΙΤΑΝ βρίσκεται σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση.

    Ο κ. Μιχάλης Κολακίδης ο οποίος έχει αναλάβει την θέση του διευθύνοντος Συμβούλου βρίσκεται σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση καθώς η μετοχή της ΤΙΤΑΝ σχεδόν αντιμετωπίζεται από τους μεγάλους ξένους θεσμικούς με “περιφρόνηση”.

    Αντίσχτοιχες ευθύνες έχει και ο πρόεδρος της εκτελεστικής επιτροπής του ομίλου και μέτοχος της ΤΙΤΑΝ (και πρόεδρος του ΣΕΒ) κ. Δημήτρης Παπαλεξόπουλος.

    Όλα λοιπόν πάνε καλά, κυρίως για τα στελέχη του Ομίλου που επιβραβεύθηκαν με δικαιώματα προαίρεσης στην τιμή των 10 € όταν η μετοχή διαπραγματεύεται στα 13,6 Ευρώ…

    Ακόμη μια περίπτωση που οι διοικούντες ευημερούν και οι μέτοχοι θρηνούν…

     

    Η Euromedica, ο Δήμαρχος Ρόδου και ο διπλός ρόλος του υπαλλήλου

    Εντύπωση προκάλεσε στο ακροατήριο που παρακολουθούσε την υπόθεση  για την εξυγίανση της Euromedica, η οποία εκδικάστηκε πρόσφατα στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Ρόδου, η παρουσία παράγοντα της δίκης με διπλή ιδιότητα.

    Δηλαδή με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια.

    Αυτή του αντιδίκου για λογαριασμό της εταιρίας του και αυτή του μάρτυρα έτερου αντιδίκου και μάλιστα της ΔΕΥΑΡ, της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Ρόδου.

    Γνωρίζει άραγε ο Δήμαρχος Ρόδου, ο κ. Αντώνης Καμπουράκης ότι μία δημοτική εταιρία εκπροσωπήθηκε από τον εν λόγω μάρτυρα, ο οποίος ζητά την πτώχευση της μεγαλύτερης ιδιωτικής κλινικής του νησιού με 130 εργαζομένους μόνιμο προσωπικό, αντί της επιβίωσής της μέσω της αναδιάρθρωσης υποχρεώσεων;

    Η περιπέτεια που έχει περάσει η Euromedica είναι γνωστή.

    Όπως είναι γνωστός και ο αγώνας για να ξεπεράσει τα προβλήματα.

    Τι ακριβώς θέλουμε;

    Να κλείσει η κλινική με ό,τι αυτό συνεπάγεται και οι παλαιοί πιστωτές να πάρουν λιγότερα από όσα προβλέπει η συμφωνία εξυγίανσης  ή να συνεχίσει σε μία πορεία ανάπτυξης, που μόνον οφέλη έχει να προσφέρει στους κατοίκους, την οικονομία της Ρόδου και των γύρω νησιών.

     

    Ξεκινάει η μεγάλη δίκη

    Στις αρχές του 2022 και για την ακρίβεια στις 10 Ιανουαρίου ξεκινά, σύμφωνα με πηγές,  η δίκη για την πολύκροτη υπόθεση της Folli-Follie.

    Συνολικά 13 κατηγορούμενοι θα καθίσουν στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.

    Οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν κατά περίπτωση τα αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, πλαστογραφίας από κοινού και κατ’ εξακολούθηση με συνολικό όφελος και αντίστοιχη ζημία άνω των 120.000 ευρώ, απάτης κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση τελεσθείσα κατά φυσικών και νομικών προσώπων, ΝΠΙΔ και ΝΠΔΔ, με προξενειθείσα ζημία άνω των 120.000 ευρώ, χειραγώγησης της αγοράς από κοινού, κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση και νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση.

    Σημειώνεται ότι τα 18μηνα της ανώτατης προφυλάκισης του Δημήτρη και του Τζώρτζη Κουτσολιούτσου συμπληρώνονται στις 9 Μαρτίου του 2022.

    Δημήτρης και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος θα δικαστούν ως αρχηγοί εγκληματικής οργάνωσης.

    Κατηγορούνται ότι έστησαν και διεύθυναν τη μεγάλη κομπίνα.

    Ότι είναι εκείνοι που έδιναν εντολές και κατηύθυναν το σχέδιο για τις απάτες και τις πλαστογραφίες, την πλασματική αύξηση των κερδών της εταιρείας, τη διόγκωση της μετοχής, την εξαπάτηση των επενδυτών και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

     

    Ο Θεόδωρος Πελαγίδης για τον Πληθωρισμό

    Μια κυριακάτικη χαλαρή συζήτηση με τον διανοούμενο, υποδιοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, με τον συγγραφέα καθηγητή Θεόδωρο Πελαγίδη, είναι πάντα αποκαλυπτική.

    Ο Θ. Πελαγίδης είχε από καιρό προβλέψει με ακρίβεια τις εξελίξεις των τιμών στην αμερικανική και την ευρωπαϊκή  οικονομία.

    Είχε πρώτος διατυπώσει την προειδοποίηση ότι ο πληθωρισμός που χτύπησε την παγκόσμια οικονομία, μετά την πανδημία, δεν είναι ούτε προσωρινός ούτε μεταβατικός (όπως μας διαβεβαίωναν οι άλλοι κεντρικοί τραπεζίτες).

    Ο πληθωρισμός που βιώνουμε είναι μεταβατικός.

    Οδηγεί σ΄ ένα νέο επίπεδο κόστους ζωής που αντικατοπτρίζει αφενός το κόστος της περιβόητης «πράσινης μετάβασης αφετέρου την αυξημένη καταναλωτική μανία της νεόκοπης μεσαίας τάξης στην Ασία που διεκδικεί περισσότερα αγαθά και είναι πρόθυμη να πληρώσει ακριβά.

    Ο επίσημος πληθωρισμός που ανακοινώνουν οι κεντρικές τράπεζες δεν αγγίζει καν την απόγνωση που νιώθει το μέσο νοικοκυριό που βλέπει τον λογαριασμό του σούπερ μάρκετ, της ενέργειας και της καθημερινότητας να φουσκώνει απειλητικά….

    Και είναι ανόητο να πιστεύουμε ότι η FED θα ανεβάζει τα επιτόκια του δολαρίου και η Φρανκφούρτη θα παραμένει απαθής…

     

    Το μεγάλο ξεπούλημα της περιουσίας Κοντομηνά…

    Ο Δημήτρης Κοντομηνάς υπήρξε αναμφισβήτητα ένας μεγάλος πρωταγωνιστής του Ελληνικού επιχειρείν.

    Με ότι σημαίνει αυτός ο προσδιορισμός.

    Σήμερα καχεκτικός και αδύναμος, σκιά του εαυτού του, παρακολουθεί (αν παρακολουθεί από το ΥΓΕΙΑ που νοσηλεύεται εδώ και πολλούς μήνες) ανήμπορος το ξεπούλημα της περιουσίας του από τους πολύ στενούς συγγενείς του.

    Η καταπληκτική συλλογή από πίνακες ζωγραφικής πουλήθηκε σε μεγάλο family office έναντι -κρατηθείτε- 12 εκατ. ευρώ.

    Μια συλλογή με έργα Πικάσο, Λύτρα, Παρθένη, Βολανάκη και άλλους γνωστούς ζωγράφος, άλλαξε ιδιοκτήτη.

    Όπως επίσης και η καταπληκτική συλλογή του από πανάκριβα, μοναδικά ρολόγια.

    Όπως επίσης πουλήθηκαν όσο – όσο και τα 20 μοναδικά αυτοκίνητά του..

    Όλα αυτά τα μοναδικά αντικείμενα δεν ξεπουλήθηκαν λόγω έκτακτης οικονομικής ανάγκης.

    Άλλα είναι τα κίνητρα όπως μου ψιθυρίζουν στο μοναστήρι…

     

    Ο σκοτεινός ρόλος του Ηλία Ξηρουχάκη στο ΤΧΣ

    Είναι σίγουρο ότι όλοι όσοι εμπλέκονται σήμερα στη διοίκηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, μια αγωνία για το προσωπικό τους μέλλον, την έχουν.

    Το ΤΧΣ πρέπει να αποεπενδύσει από το Ελληνικό Τραπεζικό σύστημα και κυρίως πρέπει να σταματήσει να χώνει την μύτη του στις δουλειές των άλλων.

    Ο -με ύφος 100 καρδιναλίων- Διευθύνων Σύμβουλος του ΤΧΣ , οφείλει να διευκολύνει τις εξελίξεις και τις συναλλαγές των τραπεζικών ιδρυμάτων και όχι να τις καθυστερεί με μοναδικό κριτήριο την προσωπική του επαγγελματική προοπτική.

    Τον τελευταίο καιρό τα μηνύματα προς το Μέγαρο Μαξίμου πληθαίνουν.

    «Ας μας αφήσει τουλάχιστον να κάνουμε τη δουλειά μας, αφού δεν θέλει να βοηθήσει»…λένε πολλές πλευρές.

    Ειδικά στην υπόθεση Αττικής, όπου το ΤΧΣ έγινε μεγαλομέτοχος με 68% χωρίς να έχει βάλει ούτε 1 ευρώ στο μετοχικό κεφάλαιο της Attica Bank, ο κ. Ξηρουχάκης οφείλει να είναι λιγότερο επηρμένος και περισσότερο τεχνοκράτης…

     

    Η ανακοίνωση της Profile με τα δικαιώματα προαίρεσης

    Αργά το απόγευμα της Παρασκευής, με σκοπό τη μικρότερη δυνατή δημοσιότητα, η διοίκηση της Profile ανακοίνωσε ότι εκδίδει 182.708 δικαιώματα προαίρεσης (stock options στα ελληνικά) στην τιμή των 1,7€ ανά μετοχή.

    Την Παρασκευή η μετοχή έκλεισε στα 5,96€. Με -όχι και τόσο- απλή αριθμητική, οι υπερτυχεροί managers της Profile θα απολαύσουν με υπερ-απόδοση 250% δηλαδή 778.000€ ακριβώς επειδή κάνουν καλά τη δουλειά τους προς όφελος των υπολοίπων μετόχων…

    Από τα 182.708 δικαιώματα σας πληροφορώ ότι εξασκήθηκαν ήδη τα 110.000 αφού μια τέτοια ευκαιρία εύκολου κέρδους μόνο κάθε μπλε φεγγάρι εμφανίζεται…

     

    Οι νέες δουλειές του Παναγιώτη Δρόσου, τώρα στην Κορρές….

    Εμείς οι παλιοί μοναχοί του Αγίου Όρους θυμόμαστε πολύ καλά την ευγενική φυσιογνωμία του -νεαρού τότε- Παναγιώτη Δρόσου που ξεκίνησε από τον Όμιλο της Alpha Bank (στην ABC Factors), πέρασε από τον ΟΠΕ και από το 2007 μέχρι το 2009 ήταν στενός συνεργάτης του Γιώργου Αλογοσκούφη ως Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών αρμόδιος για τις επενδύσεις.

    Ο Παναγιώτης Δρόσος πέρασε και από το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων μέχρι να επιστρέψει στον Όμιλο της Alpha Bank.

    Τα τελευταία 4 χρόνια ο Παναγιώτης Δρόσος εργάζεται στον Όμιλο ΚΟΡΡΕΣ Φυσικά Προϊόντα.

    Σας παρέθεσα επίτηδες το σύνολο της επαγγελματικής διαδρομής του ΠΔ γιατί σε λίγες μέρες θα ακούσετε ότι ο Παναγιώτης Δρόσος, Global Business Development Director, της εταιρείας “ΚΟΡΡΕΣ ΦΥΣΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ Α.Ε.” θα είναι ο μεγάλος πρωταγωνιστής μιας μεγάλης επιχειρηματικής συμφωνίας που θα ανακοινώσει ο Κορρές και θα μεταφέρει τα προϊόντα του σε νέες αγορές…

     

    Το τραμπολίνο του Bitcoin

    Πολύς κόσμος αγαπάει τα κρυπτονομίσματα γιατί πιστεύει ότι επενδύοντας σ’ αυτά πολεμάει το «σύστημα» και τους κεντρικούς τραπεζίτες.

    Το πιο διάσημο «νόμισμα» είναι φυσικά το Bitcoin. To Σάββατο το πρωί το bitcoin έχασε ξαφνικά το -20% της αξίας του, η «ισοτιμία» του έχασε περίπου 15.000 δολάρια.

    Την Κυριακή το απόγευμα ανέκαμψε -επίσης ξαφνικά- καλύπτοντας 10.000 δολάρια από την ζημιά του Σαββάτου, στα 53.800 δολάρια.

    Αν τώρα εσείς θεωρείτε ότι αυτές οι ημερήσιες διακυμάνσεις αρμόζουν στο παγκόσμιο νόμισμα του μέλλοντος μας…είναι δική σας προσευχή…

     

    Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης.

    Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.