• The Wiseman

    Ποιο είναι το απόλυτο χρηματιστηριακό play και γιατί “έρχεται” σκοτοδίνη στη ΔΕΗ

    • the Wise Man
    the wise man

    the wise man


    Ήλθε η ώρα της Ιντρακόμ; 

    Φίλοι αναγνώστες του WISEMAN το timing είναι ό,τι πιο σημαντικό υπάρχει στις αγορές. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ο WISEMAN, ενώ επικρατούσε μεγάλη χρηματιστηριακή ευφορία, φώναζε και έλεγε ΠΡΟΣΟΧΗ (!!!) 

    Τρανό παράδειγμα η μετοχή της ΙΝΤΡΑΚΟΜ ΙΝΤΚΑ -0,56% 3,53 που έπαιζε στα 1.20€ και έλεγε κάνετε υπομονή να τοποθετηθείτε κάτω από το 1 €. Η ημερομηνία του κειμένου ήταν 1η Αυγούστου. 

    Η μετοχή την Τετάρτη 14 Αυγούστου έκλεισε στα 0,8950€. 

    Τώρα είναι εξαιρετική ευκαιρία χτισίματος θέσης. Φυσικά, ο WiseMan δεν προτείνει αγορά ούτε πώληση μετοχών. Η απόφαση είναι καθαρά δικιά σας. 

    Τι συμβαίνει με την ΤΕΝΕΡΓ

    Ακόμα περισσότερο ο WiseMan βγήκε δυνατά και είπε ότι η μετοχή της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΤΕΝΕΡΓ -1,04% 18,11 δεν πρόκειται να ανέβει με τίποτα εάν δεν μηδενίσει το YORK. 

    Από τις 31 Ιουλίου που ο Γενικός Δείκτης  ΓΔ 0,06% 1.448,70 είχε κλείσει στις 899,93 μονάδες, μέσα σε δύο βδομάδες έπεσε κατά 11,22% και έκλεισε την Τετάρτη 14 Αυγούστου στις 798,89 μονάδες. 

    Συγχρόνως, ο τραπεζικός δείκτης από τις 828,24 μονάδες (31/07) έκλεισε στις 14/08 στις 617,55 μονάδες, μια πτώση της τάξης του 25.43%. 

    Εκεί που όλοι οι τεχνικοί αναλυτές μας έλεγαν ότι όλες οι μετοχές είναι για πάνω τώρα ζαλίστηκαν από το ξύλο που έπεσε και βλέπουν όλες για κάτω. 

    Τα χρηματιστήρια παγκοσμίως κλυδωνίζονται, δεν είναι τυχαίο ότι ο DOW την Τετάρτη έπεσε κατά 3,05% και τώρα όλοι λένε αμάν Παναγία μου τι θα γίνει. 

    Ο WISEMAN περίμενε την πτώση και θεωρεί ότι τώρα είναι εξαιρετική ευκαιρία εισόδου σε πολλές μετοχές, αλλά μία μετοχή έχει το καλύτερο προφίλ ρίσκου/απόδοσης με διετή ορίζοντα, ότι και να γίνει στα χρηματιστήρια παγκοσμίως. 

    Η μετοχή της ΤΕΝΕΡΓΑ εκτιμούν πολλοί ότι θα είναι το απόλυτο χρηματιστηριακό play και εξηγούμαστε.

     Η εταιρεία σταμάτησε το buyback στις 4 Φεβρουαρίου 2019. Από τότε μέχρι σήμερα έχουν περάσει 6.5 μήνες. 

    Η μέση τιμή σ’ αυτό το χρονικό διάστημα είναι στα 6,7150€. Όλως τυχαίως η μετοχή είχε κλείσιμο στις 14 Αυγούστου στα 6,74€ με τη μετοχή να χάνει από το υψηλό της κλείσιμο 8,67%. 

    Πολύ μεγάλα ξένα funds είχαν ζητήσει από τη διοίκηση η μετοχή να παίξει μόνη της μίνιμουμ για 6 μήνες για να πάρουν το πακέτο της YORK. Η ώρα έφτασε. 

    Ο Σεπτέμβριος είναι κοντά…

    Ήδη η ξένη θεσμική κοινότητα έχει απορροφήσει τη μισή θέση του YORK… Φίλοι αναγνώστες, ο WISEMAN πιστεύει ότι από εδώ και κάτω η μετοχή της ΤΕΝΕΡΓΑ είναι για σταδιακό χτίσιμο θέσης. 

    Όσοι έχετε καλή μνήμη θα θυμάστε ότι τον Οκτώβρη του 2018 η ΤΕΝΕΡΓΑ ΤΕΝΕΡΓ -1,04% 18,11 έκανε buyback πληρώνοντας και 6,40€ για την μετοχή. 

    Δέκα  μήνες μετά η μετοχή είναι στα ίδια επίπεδα τιμών, αλλά από τότε η εταιρεία έχει αλλάξει άρδην, προς το καλύτερο φυσικά. 

    Στις 16 Απριλίου ανακοίνωσε μεγάλη εξαγορά αιολικού πάρκου στο Τέξας εγκατεστημένης ισχύος 210 MW συνολικής αξίας 310 εκατ δολαρίων. 

    Συγχρόνως, ετοιμάζεται το ρυθμιστικό πλαίσιο για την αποθήκευση ενέργειας και μέσα στον Σεπτέμβριο ετοιμάζεται νέα έκδοση ομολόγου για 150 εκατ. ευρώ. 

    Όμως, αυτό που την κάνει για τον WISEMAN το απόλυτο top pick είναι ότι σύμφωνα με το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Copernicus για την κλιματική αλλαγή το θερμικό σοκ που έπληξε την ευρωπαϊκή ήπειρο προ εβδομάδων κατέστησε τον Ιούλιο που μόλις πέρασε τον πιο ζεστό μήνα που έχει καταγραφεί ποτέ. 

    Οι ερευνητές τονίζουν ιδιαίτερα ότι αυτό είναι μόνο η αρχή, καθώς τα αρνητικά ρεκόρ θα συνεχίσουν να καταρρίπτονται εάν δεν περιοριστεί το φαινόμενο του θερμοκηπίου. 

    Οι εταιρείες ΑΠΕ είναι το μέλλον και ειδικά η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ που είναι η μεγαλύτερη ελληνική εταιρεία ΑΠΕ χτίζει το μέλλον της πάνω σε πολύ γερές βάσεις. 

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι αμείλικτη για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και για αυτό είναι μονόδρομος η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. 

    Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ο Έλληνας υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστής Χατζηδάκης είναι υπέρ μιας οικονομίας χαμηλού άνθρακα. 

    Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι δύο ερευνητές του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομίας (BIW) Αλέξανδρος Κρητικός και  Κλαούντια Κέμπφερ πιστεύουν ότι η Ελλάδα έχει όλες τις προϋποθέσεις να καλύψει μακροπρόθεσμα τις ενεργειακές της ανάγκες με Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ). 

    Για να καταλάβετε, η Γερμανία σε 25 χρόνια έφτασε να καλύπτει πάνω από το 40% των αναγκών της με ΑΠΕ. 

    Οι δύο ερευνητές πιστεύουν ότι για την Ελλάδα είναι απολύτως ρεαλιστικός ένας στόχος να καλύψει σε 5-10 χρόνια το 50% των ενεργειακών αναγκών από ΑΠΕ και σε 20 χρόνια το 100% (!!!!!)

    Φίλοι αναγνώστες, η χρηματιστηριακή αγορά ξέρει ότι φέτος η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ θα έχει πολύ υψηλό καθαρό δανεισμό αλλά όταν αγοράζει ΤΕΝΕΡΓΑ κάποιος τώρα αγοράζει με στόχο το 2021. 

    Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι η ΠΕΙΡΑΙΩΣ Χρηματιστηριακή έχει βάλει τιμή στόχο τα 10€ για τη μετοχή. 

    Ο αναλυτής βλέπει ότι στο τέλος του 2020 η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ θα έχει εγκαταστημένη ισχύ 1500 MW. Δηλαδή παίζει με ένα εκτιμώμενο EV/MW = 0.98 εκ ευρώ ενώ ο ευρωπαϊκός μένος όρος είναι στο 1,41 εκ ευρώ. 

    Σύμφωνα με τις προβλέψεις του αναλυτή η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ θα έχει το 2021 200,7 εκατ. ευρώ ελεύθερες ταμειακές ροές. 

    Δηλαδή στην τιμή κλεισίματος 6,74€ και στην κεφαλαιοποίηση 767,81 εκατ. ευρώ θα έχει μια απόδοση ελεύθερων ταμειακών ροών της τάξης του 26,13% (!!!!!). 

    Μακράν την υψηλότερη του ελληνικού χρηματιστηρίου και με το χαμηλότερο ρίσκο παρακαλώ γιατί και άλλες εταιρείες παράγουν υψηλές ελεύθερες ταμειακές ροές αλλά υπάρχουν πολλοί αστάθμητοι παράγοντες που τις επηρεάζουν. 

    Ο WISEMAN πιστεύει ακράδαντα ότι πλέον έφτασε ο καιρός και το Σεπτέμβριο που θα τρέξει το ομολογιακό να γίνει και το πακέτο του YORK και θεωρούμε ότι η μέση τιμή των τελευταίων 6,5 μηνών, δηλαδή τα 6,7150€, είναι κάτι το οποίο μίνιμουμ θα πρέπει να καταβάλουν οι αγοραστές για να αποκτήσουν το πακέτο. 

    Γι αυτό τώρα που όλοι φοβούνται όσοι έχετε ρευστότητα και μίνιμουμ 2 έτη επενδυτικό ορίζοντα πρέπει να ξεκινήσετε σταδιακό χτίσιμο θέσης. 

    Γιατί εκτός του ότι είναι η φθηνότερη μηχανή παραγωγής μετρητών στο ελληνικό χρηματιστήριο έχει και το χαμηλότερο ρίσκο και μια από τις υψηλότερες εκτιμώμενες μερισματικές αποδόσεις 5.19%.

    Η ΔΕΗ πάει για ΑΜΚ

    Τώρα θα συνεχίσουμε με μια μετοχή που τον τελευταίο καιρό λατρεύουν οι κερδοσκόποι αλλά θέλει τεράστια προσοχή διότι δεν διαβάζουν προσεκτικά αυτά που λέει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστής Χατζηδάκης. 

    Στη συνέντευξή του στη Real News ο κος Χατζηδάκης υποστηρίζει πως το σχέδιο για τη ΔΕΗ ΔΕΗ -0,53% 11,36 θα χαρακτηρίζεται από την μεγαλύτερη δυνατή κοινωνική ευαισθησία για το συμφέρον των καταναλωτών και των εργαζομένων της και φυσικά το συμφέρον της ελληνικής οικονομίας.

    Πουθενά δεν λέει για το συμφέρον των μετόχων. 

    Τι σημαίνει αυτό; 

    Ότι η ΔΕΗ ότι και να γίνει δεν πρόκειται να κλείσει αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα χρειαστεί και Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου. 

    Για να σας φρεσκάρουμε τη μνήμη, η ΔΕΗ ιδρύθηκε το 1950 με τη βοήθεια ή και κατ’ επιταγήν των Αμερικάνων για να γίνει ο αποκλειστικός φορέας παραγωγής και διανομής ενέργειας αλλά και ο βασικός μοχλός εκβιομηχάνισης της Ελλάδας. 

    Οι κερδοσκόποι ποντάρουν στην πώληση του ΔΕΔΔΗΕ για να μπουν στα ταμεία της εταιρείας 750 εκ ευρώ. 

    Ελπίζουν ότι θα μπουν περί τα 300 εκ ευρώ από τιτλοποιήσεις και εισπράξεις ληξιπρόθεσμων οφειλών και με ένα πρόγραμμα εθελουσίας η ΔΕΗ θα γυρίσει στα κέρδη. 

    Δυστυχώς φίλοι αναγνώστες το πρόβλημα της ΔΕΗ είναι πολύ βαθύ. Πουλάει ρεύμα σε χαμηλότερες τιμές από ότι της κοστίζει. 

    Είναι γεμάτη από απαρχαιωμένες λιγνιτικές μονάδες. 

    Η ΔΕΗ είναι υποχρεωμένη να πουλά την παραγωγή ενέργειας από λιγνίτη στους ιδιώτες σε τιμές πολύ κάτω του κόστους. 

    Μόνο το 2019 αυτό εκτιμάται ότι θα στοιχίσει στη ΔΕΗ 230 εκ ευρώ. Έχει πολύ υψηλό καθαρό δανεισμό 3,7 δισ. ευρώ (τέλη 2018) και να μη ξεχνάμε το τεράστιο κόστος που επωμίζεται για την αγορά δικαιωμάτων εκπομπών του θερμοκηπίου (CO2). 

    To 2018 η ΔΕΗ υποχρεώθηκε να καταβάλει ακριβώς για αυτό το λόγο 280 εκατ. ευρώ. 

    Για τη ΔΕΗ όπως και για κάθε παραγωγό ενέργειας από λιγνίτη, η υπόθεση των δικαιωμάτων CO2 είναι δύσκολη εξίσωση γιατί είναι ένα σημαντικό κόστος εξωγενές και άρα μη ελεγχόμενο. 

    Δυστυχώς για τους παραγωγούς ενέργειας από λιγνίτη τα πράγματα δεν φαίνονται καθόλου καλά. 

    Οι κερδοσκόποι δεν έχουν λάβει υπόψιν τους τις αυστηρές περιβαλλοντικές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και για τις ακόμα αυστηρότερες που θα ληφθούν όπως έχει ήδη προαναγγείλει η νέα πρόεδρος της Κομισιόν, καθώς οι κλιματικές συνθήκες αλλάζουν ταχύτατα προς το χειρότερο. 

    Φίλοι αναγνώστες δυστυχώς όταν παλιά η ΔΕΗ έβγαζε πολύ μεγάλα κέρδη και είχε υψηλές ελεύθερες ταμειακές ροές έπρεπε να είχε ξεκινήσει ΗΔΗ μεγάλες επενδύσεις προς καθαρές μεθόδους παραγωγής ενέργειας. 

    Δυστυχώς, δεν το έκανε. Μη σας φανεί λοιπόν περίεργο αν κάποια στιγμή κλείσουν οι λιγνιτικές μονάδες που βάζουν τη ΔΕΗ ΔΕΗ -0,53% 11,36 με τα μπούνια μέσα, μαζευτεί το μαγαζί γενικά αλλά επειδή χρωστάει ήδη ένα σκασμό λεφτά στις τράπεζες δε μπορεί να κάνει μεγάλη στροφή προς τις ΑΠΕ. 

    ΑΜΚ τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ; 

    Η μοναδική λύση που να αντιμετωπίζει κατάματα τη βιωσιμότητα της εταιρείας είναι να μπορέσει εφόσον συμμαζευτεί να προσελκύσει το ενδιαφέρον κάποιου ξένου μεγάλου παίκτη πχ της Γερμανικής RWE και να γίνει μια μεγάλη Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου μίνιμουμ 500 εκατ. ευρώ υπέρ του στρατηγικού επενδυτή. 

    Ώστε αυτά τα λεφτά να μοχλευτούν και να διοχετευθούν στην παραγωγή ενέργειας από ήλιο, αέρα ή νερό. 

    Για να ξέρετε, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του WISEMAN οι Γερμανοί το βλέπουν με πολύ θετικό μάτι κάτι τέτοιο. 

    Το κρυμμένο χαρτί ακούει στο όνομα Μακρόνησος. 

    Είναι αρκετά μεγάλη, κρατικής ιδιοκτησίας (άρα δεν απαιτούνται απαλλοτριώσεις), βρίσκεται δίπλα στην Αττική, πάνω στους αέρηδες του Κάβο Ντόρο και περιμένει να γεμίσει ανεμογεννήτριες. 

    Οι Γερμανοί είναι έτοιμοι να βάλουν φρέσκα λεφτά στη ΔΕΗ, εφόσον έχει συμμαζευτεί, με μια Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου στο 1€ παίρνοντας και το μάνατζμεντ και κάνοντας τότε ένα πραγματικό turnaround story πάνω σε πολύ γερά θεμέλια. 

    Για αυτό φίλοι κερδοσκόποι, προσοχή στη ΔΕΗ. 

    Μπορεί στο τέλος να καείτε εάν δεν έχετε λεφτά να μπείτε στην Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου.

    ΥΓ: To mononews.gr  επισημαίνει οτι οι απόψεις και εκτιμήσεις του WISEMAN είναι απόλυτα προσωπικές και δεν προχωρεί ποτέ σε  συστάσεις για αγορά η πώληση μετοχών. 

    the wise man
    the wise man



    ΣΧΟΛΙΑ