• Ποιοι ψάχνουν τον Ηλία Λιανό της Αρχιρόδον, ο νέος πονοκέφαλος της Βασιλικής Λαζαράκου, η σωστή δουλειά του Αχιλλέα Κοντογούρη και τα χαμόγελα του Θεοδωρίδη

    Όπως σας έχει ενημερώσει από μέρες ο wiseman, το Δ.Σ. της Alpha Bank αυτές τις μέρες καλείται να επιλέξει επενδυτή για την τιτλοποίηση ενός μεγάλου χαρτοφυλακίου δανείων με την κωδική ονομασία Orbit.

    image

    Γιατί ΑΑΔΕ, ΚΕΦΟΜΕΠ και ΕΚ ψάχνουν τον Ηλία Λιανό

    Ο Ηλίας Λιανός, τα τελευταία χρόνια είχε εξαφανιστεί από το επιχειρηματικό προσκήνιο της χώρας.

    Μετά τις δουλειές με την Proton Bank και τον Πανιώνιο φρόντισε να μην ακούγεται το όνομά του αν και σήμερα είναι επικεφαλής της περίφημης κατασκευαστικής εταιρείας ΑΡΧΙΡΟΔΟΝ με έδρα την Ολλανδία.

    Η «Αρχιρόδον» πλέον παίρνει μεγάλες δουλειές στην Ελλάδα και θα κατέβει σε όλους τους σημαντικούς κρατικούς (μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης) και ιδιωτικούς διαγωνισμούς στα επόμενα χρόνια.

    Για παράδειγμα τώρα έχει δώσει προσφορά για τον Marina Tower στο Ελληνικό.

    Η ιστορία του κ. Λιανού είναι μεγάλη.

    Ο κ. Λιανός ήταν μέλος «της τράπεζας των κολλητών» όπως είχε ονομαστεί η Proton Bank , επί Λαυρέντη Λαυρεντιάδη.

    Στο περίφημο πόρισμα των ελεγκτών της Τράπεζας της Ελλάδος που δημοσιοποιήθηκε το 2011 αναφέρεται χαρακτηριστικά:

    “∆εν είναι µόνο η υπεξαίρεση από τον κ. Λαυρέντη Λαυρεντιάδη των 52 εκατ. ευρώ, υπόθεση για την οποία είχε επιληφθεί ο Εισαγγελέας, αλλά ποσό σχεδόν δεκαπλάσιο που μέσα από ένα σύμπλεγμα τραπεζικών και επιχειρηματικών συναλλαγών και χρηματοδοτήσεων βγήκε από τα ταμεία της τράπεζας και μεταφέρθηκε στην Alapis.”

    Το πόρισμα των ελεγκτών της ∆ιεύθυνσης Εποπτείας Πιστωτικού Συστήματος της Τράπεζας της Ελλάδος αποκαλύπτει χρηµατοδοτήσεις μεταξύ μετόχων, στελεχών και συνεργατών µε χαλαρά, προνομιακά κριτήρια, ελλιπείς διαδικασίες και χαμηλές εξασφαλίσεις.

    Το πόρισμα έγραφε για τον κ. Ηλία Λιανό κορυφαίο στέλεχος και ιδρυτή της Proton Bank:

    «Μεσολάβηση του ενός εκ των ιδρυτών της Proton Bank κ. Ηλία Λιανού υπήρξε στη χρηματοδότηση του ατζέντη παικτών μπάσκετ κ. Τάσου Δεληµπασάκη.

    Ο κ. Λιανός, μεγαλομέτοχος στην ομάδα μπάσκετ του Πανιωνίου, εμφανίζεται να καταβάλλει από λογαριασμό του 260.000 ευρώ για πληρωμή δόσεων και ληξιπρόθεσμων τόκων δανείου ύψους 650.000 ευρώ που είχε πάρει ο κ. ∆εληµπασάκης.

    Μάλιστα, όπως σημειώνουν οι ελεγκτές, «ο κ. Λιανός ήταν παράλληλα και πρόεδρος της Επιτροπής Πιστοδοτήσεων της τράπεζας συµµετέχοντας στη διαδικασία έγκρισης των δανείων του πιστούχου»!

    Όμως ο κ. Λιανός έρχεται και πάλι στο φως της στο φως της δημοσιότητας καθώς το όνομα του αναγράφεται στα Pandora papers.

    Για την ακρίβεια εμφανίζεται να έχει στην ιδιοκτησία του την εταιρεία Vaselia investments limited στα British Virgin Islands.

    H δηλωμένη διεύθυνση ήταν 3B RANDOLPH CRESCENT, W9 1DP, LONDON, UNITED KINGDOM.

    Η υπόθεση του κ. Λιανού όπως και άλλων επιχειρηματιών θα ερευνηθεί από την ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων) και το ΚΕΦΟΜΕΠ.

    Εάν προκύψουν στοιχεία θα επιληφθεί σε όλες τις περιπτώσεις των επιχειρηματιών και η ΥπερΕισαγγελία Διαφθοράς υπό τον έμπειρο Εισαγγελέα κ. Χρήστο Μπαρδάκη.

    Ο κ. Λιανός όμως φαίνεται να έχει μπλεξίματα και με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

    Όταν άρχισε να εκτυλίσσεται η υπόθεση Ελλάκτωρ και οι αρχικές αγορές μετοχών από την Ολλανδική Reggeborgh, η Ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς απηύθυνε στον Ηλία Λιανό το ερώτημα αν σχετίζεται με τις μετοχές Ελλάκτωρ που εμφανίζονταν να ανήκουν εκείνη την εποχή στην κυπριακή Astro Bank.

    Ο ίδιος αρνήθηκε κάθε σχέση αλλά η ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, απευθύνθηκε στην Κυπριακή Αρχή Κεφαλαιαγοράς.

    Αυτή με τη σειρά της ζήτησε από την Astro Bank να δηλώσει σε ποιόν ανήκουν οι μετοχές και δίνει εντολές για συναλλαγές.

    Η επίσημη απάντηση της τράπεζας ήταν: Ηλίας Λιανός.

     

    O μικρός παράγων της Ηπείρου με το μεγάλο μαύρο Volvo

    Ούτε την Χριστουγεννιάτικη ανάπαυλα δεν μπορεί να απολαύσει η Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Βασιλική Λαζαράκου.

    Παλιά προβλήματα ξεπηδούν μπροστά της ξαφνικά και αναστατώνουν τον διοικητικό μηχανισμό με τα απόνερά του…

    Ένας μεγάλος πονοκέφαλος της κυρίας Προέδρου είναι –πιστέψτε το– και το Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης Επικούρησης Ασφαλιστών και Προσωπικού Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων (ΤΕΑ-ΕΑΠΑΕ).

    To ΤΕΑ-ΕΑΠΑΕ διαχειρίζεται ούτε λίγο ούτε πολύ περίπου 700 εκατ. ευρώ από τα λεφτά της Ομοσπονδίας Ασφαλιστικών Συλλόγων Ελλάδος, της Ένωσης Συνταξιούχων Ασφαλιστών και της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδας.

    Το καλοκαίρι που μας πέρασε, το ΤΕΑ-ΕΑΠΑΕ είχε την …. «έμπνευση» να επενδύσει 10 εκατ. ευρώ (από τα λεφτά των ασφαλισμένων) σ’ ένα παντελώς άγνωστο ομόλογο μιας ανύπαρκτης εταιρείας.

    Τα λεφτά χάθηκαν σε μια μέρα.

    Μόλις το αγόρασαν και πλήρωσαν, διαπίστωσαν ότι η εταιρεία είναι άφαντη. Δημιουργήθηκε πανικός, επενέβη η εποπτεύουσα Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

     

    Μια ειδική περίπτωση (αντι) προέδρου και ο Αχιλλέας Κοντογούρης

    Πρόεδρος του ΤΕΑ-ΕΑΠΑΕ είναι ένας επαγγελματίας συνδικαλιστής ασφαλιστής και πολιτικός μηχανικός, ο κ. Χρήστος Παπαδόγιαννης.

    Ορκίζεται σε ό,τι έχει ιερό, ό,τι «δεν είχε ιδέα», «άλλοι πρότειναν την επένδυση, οι επιτροπές κλπ κλπ».

    Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς φοβήθηκε τα χειρότερα και αποφάσισε να ορίσει Ειδικό Διαχειριστή στο ΤΕΑ-ΕΑΠΑΕ την εταιρεία Iolcus Investments ΑΕΔΟΕΕ την οποία διοικεί ο πασίγνωστος στην χρηματιστηριακή αγορά Αχιλλέας Κοντογούρης (συμμέτοχος της Π&Κ Χρηματιστηριακής αν θυμάστε).

    Σημαντική λεπτομέρεια:

    Ο Διαχειριστής, σε αντίθεση με ότι συμβαίνει σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις, έχει εγκριτικές και αποφασιστικές αρμοδιότητες στο Ταμείο.

    Από την άλλη πλευρά, η Iolcus Investments όσο ψάχνει την υπόθεση, τόσο περισσότερο υποπτεύεται ότι αυτή η συγκεκριμένη επενδυτική «ιδέα» δεν ήταν η μοναδική.

    Ψάχνει, βρίσκει στοιχεία και ενημερώνει την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ακόμη και τα Χριστούγεννα.

    Το ενδιαφέρον στοιχείο της ιστορίας:

    Ο κ. Χρήστος Παπαδόγιαννης εκτός από πρόεδρος του ΤΕΑ-ΕΑΠΑΕ είναι και ΜΗ εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της Συνεταιριστικής Τράπεζας Ηπείρου.

    Παρά τον ΜΗ εκτελεστικό χαρακτήρα της θέσης του, ο κ. Παπαδόγιαννης εμπλέκεται καθημερινά σε όλες τις σημαντικές υποθέσεις της Τράπεζας Ηπείρου.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι ο MH εκτελεστικός αντιπρόεδρος, κυκλοφορεί στα Ιωάννινα ως μεγαλοπαράγων του χρηματοπιστωτικού μας συστήματος, με το μεγάλο μαύρο Volvo που του «παραχώρησε» η Συνεταιριστική Τράπεζα.

    Μικρή ασήμαντη λεπτομέρεια:

    Ο πρόεδρος της Τράπεζας δεν έχει εταιρικό αυτοκίνητο, κυκλοφορεί με το δικό του.

    Ο μη εκτελεστικός αντιπρόεδρος φρόντισε να του «παραχωρηθεί» αυτοκίνητο από την Τράπεζα, για να διεκπεραιώνει προφανώς τις σοβαρές υποθέσεις με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα…

     

    Γιατί είναι πολύ χαρούμενος ο Αρτέμης Θεοδωρίδης

    Πριν από 1 χρόνο, ο κ. Αρτέμης Θεοδωρίδης που για χρόνια ολόκληρα ήταν Γενικός Διευθυντής Καθυστερήσεων και Διαχείρισης Διαθεσίμων της Alpha Bank, αποχώρησε από τη Διοικητική Ομάδα, παραμένοντας ωστόσο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Alpha και ανέλαβε Εκτελεστικός Πρόεδρος της Cepal.

    Ο μεγάλος αγώνας για τους servicers τώρα είναι να μεγαλώσει όσο το δυνατόν την «πίττα», τον όγκο και το μέγεθος των δανείων που διαχειρίζονται, γιατί μόνον με τις οικονομίες κλίμακας μπορούν να βγουν κέρδη.

    Όπως σας έχει ενημερώσει από μέρες ο wiseman, το Δ.Σ. της Alpha Bank αυτές τις μέρες καλείται να επιλέξει επενδυτή για την τιτλοποίηση ενός μεγάλου χαρτοφυλακίου δανείων με την κωδική ονομασία Orbit (1,3 δισ. ευρώ).

    Το Orbit αποτελείται από καταναλωτικά και μικρά επιχειρηματικά δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις.

    Υποψήφιοι αγοραστές ήταν δύο μεγάλα ονόματα.

    Η πανίσχυρη Γερμανική EOS και η γνωστή εδώ στην Ελλάδα Hoist (το H έρχεται από την PQH του Ορέστη Τσακαλώτου).

    Μαθαίνω ότι οι Γερμανοί έβαλαν πολλά λεφτά πάνω στο τραπέζι, περισσότερα από 108 εκατ. ευρώ.

    Το διοικητικό συμβούλιο της Alpha όμως –σύμφωνα με τις εξομολογήσεις των πιστών στον μοναχό του Αγίου Όρους– επέλεξε την Hoist η οποία υποχρεώθηκε να ανεβάσει το τίμημα της προσφοράς της…

    Και γιατί χαίρεται ο Αρτέμης Θεοδωρίδης;

    Μα γιατί εξασφάλισε ότι η Hoist θα αναθέσει στην CEPAL την διαχείριση αυτών των δανείων.

    Win-Win situation ή kazan-kazan για να ταιριάζει περισσότερο με τις περιστάσεις…

     

    Ποιους είχε στο μυαλό του ο Άδωνις…

    Τώρα πια το ξέρουν όλοι οι μοναχοί στο Άγιον Όρος:

    Oι μάσκες ΚΝ95 προστατεύουν σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από τις απλές χειρουργικές ή τις υφασμάτινες.

    Επομένως, ορθώς οδηγήθηκαν οι λοιμωξιολόγοι στην απόφαση να τις «επιβάλλουν».

    Εκείνο που προκάλεσε εντύπωση ήταν οι πολύ υψηλοί τόνοι που χρησιμοποίησε την Κυριακή ο Άδωνις Γεωργιάδης απειλώντας θεούς και δαίμονες με πρωτοφανή βαριά πρόστιμα στα φαινόμενα κερδοσκοπίας.

    Κάποιους συγκεκριμένους είχε στο μυαλό του ο Υπουργός.

    Παράλογο και ανήθικο είναι αυτό που συνέβη, μία μόλις ημέρα μετά την ανακοίνωση της υποχρεωτικότητας των συγκεκριμένων μασκών:

    Σε δύο δημοφιλείς πλατφόρμες πωλήσεων διαδικτύου, στο skroutz και το bestprice, καταγράφηκε μέσα σε λίγα λεπτά της ώρας, εξωπραγματική αύξηση τιμών στην πώληση του συγκεκριμένου είδους μάσκας.

    Οι υπηρεσίες του Υπουργείου Ανάπτυξης διαπίστωσαν πως τα 10 τεμάχια Famex Μάσκα Προστασίας FFP2 Particle Filtering Half NR Midnight Blue, που μέχρι και τις 22 Δεκεμβρίου πωλούνταν προς 2,1 ευρώ, από χθες το απόγευμα η τιμή έχει σκαρφαλώσει αναίτια στα 3 ευρώ (αύξηση +42,85%).

    Κατά +10,09% αυξήθηκε το πακέτο των 10 τεμαχίων της Famex Μάσκας Προστασίας FFP2 NR για Παιδιά Lilac, που πλέον πωλείται προς 2,40 ευρώ από 2,18 ευρώ. Στα 15,2 ευρώ από 14 ευρώ πωλείται πλέον η FFP2 NR Face Mask KADI-100 Λευκό 25 τεμαχίων και στα 3,45 ευρώ από 2,9 ευρώ τα 10 τεμάχια Welooo FFP2 Μάσκα Προστασίας BFE >98% γαλάζια.

    Στο bestprice.gr, το πακέτο των 10 τεμαχίων της Famex FFP2 NR Particle Filtering Half Mask Γκρι αυξήθηκε κατά 35,9% στα 2,99 ευρώ από 2,20 ευρώ ενώ το πακέτο των 100 τεμαχίων της Mediroc FFP2 NR Protective Mask Λευκή ανέβηκε στα 91 ευρώ από 65,9 ευρώ που είχε  στις 22 Δεκεμβρίου.

    Σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία λοιπόν για όλη την κοινωνία, κάποιοι από τους ανθρώπους που εμπορεύονται τις συγκεκριμένες (υποχρεωτικές, ξαναλέμε) μάσκες FFP2 ή Ν95, χωρίς ντροπή στέλνουν στα ύψη τις τιμές, κάνοντάς τες σχεδόν απλησίαστες για το ευρύ κοινό, το οποίο θα κληθεί να πληρώσει πρόστιμο αν δεν τις φορέσει!

    Ο Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε ότι θα τους …κυνηγήσει χωρίς έλεος.

    Οι μοναχοί του Αγίου Όρους περιμένουν την Θεία Δίκη…

     

    Ανοίγουν σαμπάνιες Χαλιορής και Μαλάμος

    H προτροπή των λοιμωξιολόγων για την χρήση μασκών υψηλής προστασίας προκάλεσε έκρηξη ενθουσιασμού στον Όμιλο Πλαστικά Θράκης.

    Από την περασμένη Άνοιξη, ο πρόεδρος των ΠΛΑΘΡΑ Κωνσταντίνος Χαλιορής και ο διευθύνων σύμβουλος Δημήτρης Μαλάμος είχαν καταλάβει και επενδύσει σημαντικά ποσά στην κατασκευή μασκών υψηλής προστασίας.

    Η πανδημία λειτούργησε ως επιταχυντής τάσεων και τα Πλαστικά Θράκης έδειξαν γρήγορη προσαρμογή στις συνθήκες του εξωτερικού περιβάλλοντος, με τις μάσκες υψηλής προστασίας «FFP2 Thrace Series 902 Advanced» εξασφαλίζοντας την αυτάρκεια της χώρας σε αυτό το είδος ατομικής προστασίας.

    Σήμερα ο όμιλος Πλαστικών Θράκης είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς μασκών στην Ευρώπη, καθώς παράγει εκατομμύρια κάθε μήνα στα εργοστάσιά του στην Ελλάδα, στη Σκωτία και στην Ιρλανδία.

     

    Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.