• Το βατερλό του Γεωργακόπουλου της ΕΥΠΙΚ με τη ΔΕΗ, η αδιαφορία των Παπαλεξόπουλων για την ΤΙΤΑΝ, ποιος κυκλοφόρησε με Lamborghini και το νέο έργο της Mytilineos

    Πλήρη αδιαφορία δείχνει η διοίκηση του Ομίλου ΤΙΤΑΝ για την κατάρρευση της μετοχής στο Χρηματιστήριο.

    The wiseman
    image
    The wiseman

    Το νέο Βατερλό της ΕΥΠΙΚ

    Είναι γνωστό εδώ κάμποσο καιρό, ότι ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Πίστης, Χρήστος Γεωργακόπουλος, θέλει να πουλήσει τα ποσοστά του στην εισηγμένη.

    Λέγεται ότι ένας από τους λόγους είναι, ότι δεν έχει διαδοχή,  καθώς τα δυο του παιδιά ασχολούνται με άλλες business.

    Ο Χρήστος Γεωργακόπουλος , ο οποίος πλέον όπως αποδεικνύεται εκ των πραγμάτων, έχει χάσει τα αντανακλαστικά του, κατέχει στην Ευρωπαϊκή Πίστη σύμφωνα με στοιχεία του Σεπτεμβρίου του 2021, το 27,0395% των άμεσων και έμμεσων μετοχών

    Όμως τώρα τα πράγματα δυσκόλεψαν πολύ ιδιαίτερα μετά την τελευταία εξέλιξη.

    Η Ευρωπαϊκή Πίστη έχασε την ομαδική ασφάλιση του ιατροφαρμακευτικού προγράμματος για όλους τους εργαζομένους του ομίλου ΔΕΗ.

    Η Αξία ασφαλίστρου ανέρχεται στα 7 εκατ. ευρώ, κατ’ έτος.

    Τα 7 εκατ. ευρώ αποτελούν το 17,5% του ομαδικού χαρτοφυλακίου της ΕΥΠΙΚ το ύψος των οποίων συνολικά αγγίζει τα 40 εκατ. ευρώ.

    Η εταιρεία που πήρε το ομαδικό ασφάλιστρο είναι η Generali μετά από ενέργειες του CEO της εταιρείας Πάνου Δημητρίου.

    Υπενθυμίζεται ότι η Generali εξαγόρασε την ΑΧΑ από την Alpha Bank και τώρα χτίζει τα δικά της γραφεία δίπλα στο  Ιντεκοντινένταλ.

    Μεγάλη ήττα για το “γερασμένο management” της Ευρωπαϊκής Πίστης.

     

    Το Χριστουγεννιάτικο δώρο της Mytilineos

    Eνα νέο έργο στην Μεγάλη Βρετανία θα ανακοινώσει τις επόμενες ημέρες η Mytilineos ΜΥΤΙΛ -0,22% 35,76 .

    Η αξία του εκτιμάται ότι θα υπερβεί τα 360 εκατ. ευρώ.

    Υπενθυμίζεται ότι ήδη στην Μεγάλη Βρετανία η MYTILINEOS έχει αναλάβει την κατασκευή του έργου Protos Energy Facility.

    Πληροφορίες αναφέρουν ακόμα ότι σε λίγες ημέρες θα ανακοινωθεί και ένα νέο έργο στον Δήμο Αθηναίων αυτό του έξυπνου οδοφωτισμού.

    Το έργο διεκδικούσαν οι Mytilineos και Μεσόγειος, αλλά η δεύτερη εταιρεία αποκλείστηκε.

    Πλέον αυτό που απομένει είναι η αποσφράγιση της προσφοράς της Μυτιληναίος προκειμένου να αναδειχθεί ως ανάδοχος του αστικού και ενεργειακού έργου που αφορά στην «Ενεργειακή Αναβάθμιση και Αυτοματοποίηση του Συστήματος Οδοφωτισμού Δήμου Αθηναίων».

    Το κόστος του έργου με τον ΦΠΑ έχει εκτιμηθεί σε 53,65 εκατ. ευρώ. Το έργο θα χρηματοδοτηθεί από πόρους του ΠΔΕ και του Δήμου.

    Η διάρκεια της σύμβασης ορίστηκε σε 12 χρόνια από την υπογραφή της.

     

    Η μαύρη Lamborghini Urus του Κοκλώνη και οι …Χριστουγεννιάτικες κατάρες…

    Δεν είναι πολλές οι σκουρόχρωμες λαμπερές Lamborghini Urus που κυκλοφορούν στην Αθήνα.

    Έτσι, όταν οι πιστοί μου πληροφοριοδότες, άκουσαν τις ηχηρές βρισιές και τις …Χριστουγεννιάτικες κατάρες, παραμονή Χριστουγέννων στο κέντρο της Αθήνας, στη γωνία Κριεζώτου και Πανεπιστημίου, προφανώς έσπευσαν να δουν τι συμβαίνει.

    Είναι περίπου 10 το βράδυ.

    Η συγκεκριμένη Lamborghini Urus με μια μαγική και μάγκικη κίνηση, πέρασε την ουρά 5 αυτοκινήτων, έστριψε με ταχύτητα από την Πανεπιστημίου μέσα στην Κριεζώτου και μπήκε με ταχύτητα στο μοναδικό ανοικτό parking, αγνοώντας τους ατυχείς οδηγούς που περίμεναν τη σειρά τους.

    Από την μπλέ λιμουζίνα βγαίνει ο «πετυχημένος επιχειρηματίας» (θυμάστε την Air-fast Tickets;) και «γνωστός τηλεπαρουσιαστής» Νίκος Κοκλώνης, συνοδευόμενος από την γνωστή τηλεπερσόνα, πρώην αθλήτρια του άλματος εις τριπλούν και του άλματος εις μήκος, (με μεγάλες διακρίσεις αλλά και τιμωρίες σχετικά με ντόπινγκ), Πηγή Δεβετζή.

    Οι δύο αστέρες προχώρησαν με γρήγορα βήματα προς το γνωστό πολιτιστικό κέντρο όπου τραγουδά η Νατάσα Θεοδωρίδου.

    Το πρόβλημα είναι ότι μόλις μπήκε η Lamborghini στο parking, o δύσμοιρος υπάλληλος βάρδιας, βγήκε στην είσοδο και ενημέρωσε όλους τους υπόλοιπους οδηγούς που περίμεναν, ότι οι διαθέσιμες θέσεις εξαντλήθηκαν, το parking κλείνει.

    Τότε ήταν που ακούστηκαν οι χειρότερες βρισιές και Χριστουγεννιάτικες…ευχές…

     

    Eθνική: Το σχέδιο για καταστήματα χωρίς tellers και οι συνέπειες…

    Ήρθε στο μοναστήρι, χριστουγεννιάτικα, να εξομολογηθεί στο ταπεινό κελί μου, ανώτερο τραπεζικό στέλεχος του Ομίλου της Εθνικής.

    «Ήμαρτον πάτερ, συγχώρεσε με» μου λέει.

    Σήκωνε μεγάλο βάρος στις πλάτες του.

    Η διοίκηση της Εθνική προωθεί το νέο tellerless μοντέλο καταστημάτων.

    Καταστήματα χωρίς ταμίες είναι ένα δύσκολο εγχείρημα για το πελατολόγιο της Εθνικής Τράπεζας. Αυτή όμως είναι στρατηγική επιλογή.

    Γι’ αυτό, η εντολή προς όλους τους Διευθυντές και προϊσταμένους είναι, πρώτον να καταργήσουν όλες τις θέσεις Tellers και Chief Tellers του Δικτύου και δεύτερον να πείσουν τους όσο το δυνατόν περισσότερους εργαζόμενους της Εθνικής να ενταχθούν σ’ ένα από τα πολλά προγράμματα εθελουσίας εξόδου που κατά ριπές ανακοινώνει η διοίκηση του Ομίλου…

    «Μα μόλις τώρα δεν τελείωσε ένα πρόγραμμα εθελουσίας;» τόλμησα να ψελλίσω.

    «Αυτά τα προγράμματα, δεν κλείνουν ποτέ» μου απάντησε.

    «Αρκεί να βρίσκουμε πρόθυμους να συμμετάσχουν. Είναι τρελό.

    Βλέπουμε τους 50άρηδες και 60άρηδες διευθυντές να προσπαθούν με πείσμα (και με κίνητρα) να απαλλάξουν την τράπεζα από 30άρηδες εργαζομένους.

    Όλες οι συνδικαλιστικές οργανώσεις και οι Σύλλογοι Εργαζομένων στον Όμιλο της Εθνικής Τράπεζας είναι στα όπλα και μόνη αισιόδοξη ήταν και παραμένει η Γενική Δ/ντρια Προσωπικού κυρία Ευη Χατζηιωάννου που έχει συγκεκριμένους ποσοτικούς στόχους να καλύψει.

    Από την άλλη πλευρά, οι νεότερης ηλικίας εργαζόμενοι της Εθνικής, βλέπουν πρώην υπαλλήλους της Εurobank να έχουν φύγει με πακέτο εθελουσίας από την τράπεζα τους και σήμερα να καταλαμβάνουν υψηλόμισθες διευθυντικές θέσεις στην Εθνική Τράπεζα…

     

    Που εξαφανίστηκε η επιστολή του Δημήτρη Τσάκωνα;

    God has his mysterious ways….

    Παραμονές Χριστουγέννων δημοσιεύτηκε …στα μουλωχτά, η έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για το χρηματοπιστωτικό μας σύστημα.

    Εκεί ανάμεσα στα πολλά κι ενδιαφέροντα, υπάρχει η διαπίστωση ότι η αναστολή των πλειστηριασμών που επιβλήθηκε λόγω της πανδημίας, προκαλεί έναν σημαντικό κίνδυνο γιατί από τα 50 δις Ευρώ δανείων που τιτλοποιήθηκαν και πέρασαν στις πλάτες του «Ηρακλή» το Ελληνικό Δημόσιο εγγυάται για τα 18,7 δις Ευρώ.

    Αυτά τα 18,7 δις € κινδυνεύουν να περάσουν στο -δεν το λες και μικρό- Δημόσιο Χρέος της χώρας μας ανατρέποντας κάθε προοπτική βιωσιμότητας και ομαλής αποπληρωμής τοκοχρεολυσίων.

    Στην Έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου περιλαμβάνονταν και μια αναλυτική επιστολή του Προέδρου της Επιτροπής Παρακολούθησης και Γεν. Διευθυντή του ΟΔΔΗΧ Δημήτρη Τσάκωνα, προς τον Πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ι. Σαρμά, η οποία χωρίς περιστροφές εξηγεί ότι στα πρώτα 6 τρίμηνα της πορείας τους (1/1/20 – 30/6/21) τα χαρτοφυλάκια Cairo I και Cairo II (ήταν οι πρώτες τιτλοποιήσεις) υπολείπονται δραματικά των στόχων για τις εισπράξεις.

    Οι αποκλίσεις κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις φτάνουν ακόμη και 45%…

    Αυτός άλλωστε ήταν ο λόγος που η Eurostat ήθελε από τώρα να περιλάβει αυτά τα 18,7 δις στον υπολογισμό Δημοσίου Χρέους.

    Χθες το βράδυ, πριν την βραδινή προσευχή προσπάθησα να ξαναδιαβάσω αυτή την επιστολή του κ. Τσάκωνα.

    Δυστυχώς όμως η Έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, υπάρχει αλλά η επιστολή του κ. Τσάκωνα…εξαφανίστηκε…με θεϊκή παρέμβαση…

     

    Φλεβάρη τα ανθοπωλεία της Βουλής…

    Από την νυχτερινή Χριστουγεννιάτικη Αθήνα, έμαθα πληροφορίες ότι ο χώρος των ιστορικών ανθοπωλείων του Συντάγματος, δίπλα στη Βουλή, επιτέλους θα λειτουργήσει ανανεωμένος, ανακαινισμένος, σύγχρονος κι ελκυστικός, σε περίπου 40 μέρες.

    Ο τελευταίος από τους παλαιούς ενοίκους του χώρου έφυγε, η ΕΤΑΔ ολοκλήρωσε τον διαγωνισμό, με 5 σημαντικές υποψηφιότητες κι ένας νέος ανάδοχος, πραγματικός επαγγελματίας του χώρου, ξεκίνησε τις εργασίες ανακατασκευής, τοποθετεί τον ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό κι επιτέλους η πρωτεύουσα θα αποκτήσει έναν καλαίσθητο χώρο πώλησης λουλουδιών που θα στολίζει το κέντρο… η μελέτη ”Αναδιαρρύθμισης καταστημάτων Ανθοπωλείων Βουλής”, εκπονήθηκε από την ΕΤΑΔ και εγκρίθηκε από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων και τελικά θα λειτουργήσει τις πρώτες μέρες του Φεβρουαρίου…

     

    Η εγκατάλειψη της μετοχής της ΤΙΤΑΝ 

    Πλήρη αδιαφορία δείχνει η διοίκηση του Ομίλου ΤΙΤΑΝ για την κατάρρευση της μετοχής στο Χρηματιστήριο.

    Το πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών είναι «στάχτη στα μάτια», μόλις 10 εκατ. Ευρώ….

    Πολλοί μοναχοί, μου εξηγούν ότι η τιμή των 18 ευρώ που είχε γράψει ο ΤΙΤΑΝ στα τέλη Μαΐου ήταν μια χρηματιστηριακή υπερβολή που οφείλονταν στο γεγονός ότι η μετοχή ΤΙΤΑΝ διαπραγματεύεται και στο εξωτερικό, εκεί που οι αγορές είναι πάντα πιο αισιόδοξες και -κυρίως- έχουν περισσότερο βάθος.

    Από τότε η μετοχή καταρρέει και σήμερα στα 13 Ευρώ, οι θυμωμένοι επενδυτές κατηγορούν είτε τη διοίκηση Κολακίδη που δεν φρόντισε να αγοράσει εγκαίρως δικαιώματα ρύπων είτε το σύνολο της διοίκησης που αδιαφορεί γιατί …έχει άλλες πιο σημαντικές προτεραιότητες αυτή την εποχή.

    Νομίζω ότι η διοίκηση του CEO  Δημήτρη Παπαλεξόπουλου και της Αντιπροέδρου της Εκτελεστικής επιτροπής του ομίλου Αλεξάνδρας Παπαλεξόπουλου (που είναι και μέτοχοι) πρέπει να κοιτάξουν πιο σοβαρά την διοίκηση της εταιρείας τους.

    Το “μαγαζί” είναι πολύ μεγάλο για να το αφήνουν στα χέρια  του κ. Κολακίδη.

    Άλλωστε αυτό έχει αποδειχθεί από την βουτιά της μετοχής της εταιρείας.

    Την Πέμπτη έκλεισε στα 13,26 ευρώ με όγκο συναλλαγών TITC 0% 26,55 μόλις 36.000 μετοχές.

    Η Κεφαλαιοποίηση μια ανάσα από το 1 δισ. ευρώ, στα 1,04 δισ. ευρώ.

     

    Η ΕΥΔΑΠ και ο Σαχίνης

    Με πλειοψηφία σχεδόν 99% πέρασαν από τη ΓΣ της ΕΥΔΑΠ, παραμονή Χριστουγέννων, κεφαλαιώδους σημασίας θέματα με κυριότερο την έγκριση της συμφωνίας με το ελληνικό Δημόσιο που καθορίζει τους όρους ανανέωσης του αποκλειστικού δικαιώματος για το αδιύλιστο νερό μέχρι το 2040.

    Το αφεντικό της ΕΥΔΑΠ Χάρης Σαχίνης, τώρα δρομολογεί επενδύσεις 1,1 δισ. ευρώ σε διάστημα 10ετίας, ενώ έχει αναθέσει στη McKinsey την εκπόνηση μελέτης για νέα πεδία δραστηριότητας, πέραν της γεωγραφικής επέκτασης.

     

    Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.