• Ενέργεια

    Δαγούμας (ΡΑΕ): Ο ΑΔΜΗΕ να πει ευχαριστώ και να δουλέψει- Δεν θέλουμε να χαρίζονται χρήματα

    Αθανάσιος Δαγούμας, Πρόεδρος ΡΑΕ


    Δεν πρόκειται να αυξηθεί η απόδοση επενδυτικού κεφαλαίου του ΑΔΜΗΕ (WACC) πάνω από το 6,1% που έχει αποφασίσει η ΡΑΕ, χωρίς λόγο, διαμήνυσε σήμερα ο Πρόεδρος της ΡΑΕ, κ. Αθανάσιος Δαγούμας, μιλώντας σε δημοσιογράφους, καθώς με βάση τα στοιχεία που έχει δώσει ο ΑΔΜΗΕ αυτή είναι η απόδοση που προκύπτει. Ωστόσο,  σημείωσε, αν αυξηθούν τα κόστη δανεισμού του, μπορεί να κάνει αίτηση έκτακτης αναθεώρησης λόγω αύξησης δαπανών και το ποσοστό να αναθεωρηθεί, τόνισε συμπληρωματικά.

    Ο κ. Δαγούμας προέταξε το δημόσιο συμφέρον, υποστηρίζοντας ότι η απόδοση των Διαχειριστών προσδιορίζεται με συγκεκριμένο τύπο και αυξάνεται όταν αυξηθούν τα κόστη τους και όχι αυθαίρετα.

    Ο Διαχειριστής, όπως είπε, έχει δικαιώματα αλλά και υποχρεώσεις, να προχωράει τα έργα με βάση το εγκεκριμένο πρόγραμμα ανάπτυξης γιατί γι’ αυτό πληρώνεται. Οι άλλοι Διαχειριστές στην Ιταλία έχουν απόδοση 5%, στην Ισπανία 5,6% και στην Πορτογαλία 4,4%. Και πρόκειται για εγγυημένο εισόδημα και γι’ αυτό όλα τα fund θέλουν να αγοράζουν μετοχές σε Διαχειριστές γιατί είναι εγγυημένη απόδοση. Ο ΑΔΜΗΕ παίρνει 6,1%. «Να πει ευχαριστώ και να δουλέψει», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δαγούμας. «Και αν δεν μπορεί να κάνει τη δουλειά του, να το πει», πρόσθεσε.

    Σημειώνεται ότι η διαφορά μεταξύ της απόδοσης που ζητάει ο ΑΔΜΗΕ και αυτής που προσφέρει η ΡΑΕ είναι 30 εκατ. ευρώ το χρόνο ή 120 εκατ. την τετραετία. “Μας περισσεύουν να τα δώσουμε;” αναρωτήθηκε ο Πρόεδρος της ΡΑΕ.

    Ειδικότερα, ο κ. Δαγούμας είπε: «Εφαρμόζουμε μεθοδολογίες και ο τύπος της μεθοδολογίας καθορίζει το ύψος της απόδοσης του επενδυτικού κεφαλαίου σε συνάρτηση με το συντελεστή δανειακής επιβάρυνσης, το κόστος δανειακών κεφαλαίων, το κόστος ιδίων κεφαλαίων και το φορολογικό συντελεστή επί των κερδών».

    Πώς προκύπτει η απόδοση 6,1%

     Όπως εξήγησε, «το 2021 ο ΑΔΜΗΕ είχε πάρει απόδοση 6,94% με φορολογικό συντελεστή 29% και κόστος δανειακού κεφαλαίου 5,3%. Τώρα ζητάει απόδοση 8% όταν το κόστος δανεισμού του με βάση τα πραγματικά του δεδομένα είναι 2,8% και ο φορολογικός συντελεστής 22% και με βάση αυτά τα δεδομένα έπρεπε το WACC να είναι 5,57% και με βάση την αύξηση του κόστους που έχει το WACC τοποθετείται στο 6,1%». Με τη μείωση της φορολογίας στο 22% το WACC μειώνεται κατά 0,5%.

    “Με βάση τα δάνεια που μας έχει δηλώσει ο ίδιος ο ΑΔΜΗΕ, σήμερα έχει κόστος δανεισμού 2,8% και με αυτό κάνουμε τους υπολογισμούς μας. Αν το 2024 χρειαστεί να πάρει ένα δάνειο με υψηλότερο επιτόκιο, τότε θα μας φέρει τα στοιχεία, θα κάνει αίτηση αναθεώρησης και θα αναθεωρηθεί το WACC με βάση τα επίσημα στοιχεία. Αλλά τώρα, γιατί να του δώσω παραπάνω από όσο πρέπει; Δεν πρέπει να προστατέψω το δημόσιο συμφέρον; Ο ρόλος του ρυθμιστή δεν είναι να χαρίζει χρήματα, αλλά να προστατεύει το δημόσιο συμφέρον”, είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της ΡΑΕ.

    Ακολούθως, έφερε παραδείγματα αύξησης της απόδοσης σε περίπτωση τεκμηριωμένης αύξησης του κόστους. “Όταν ο ΔΕΣΦΑ μας έδειξε με στοιχεία την αύξηση κόστους των υλικών για τον αγωγό στη Δυτική Μακεδονία από 110 σε 147 εκατ., αυξήσαμε ανάλογα το WACC. Όταν ζήτησε ο ΑΔΜΗΕ αύξηση της δ΄φάσης της διασύνδεσης των Κυκλάδων λόγω αύξησης κόστους, κατά 92 εκατ. το αυξήσαμε.  Θέλουμε να γίνονται επενδύσεις και όταν χρειάζεται αυξάνουμε το WACC, αλλά δεν θέλουμε να χαρίζονται χρήματα. Κι αυτός είναι ο ρόλος μας. Και πρέπει οι καταναλωτές να πιέζουν τον ρυθμιστή να μειώνονται οι αποδόσεις των Διαχειριστών σε αυτά που πρέπει να πληρώνουν οι καταναλωτές».

    Ο ΑΔΜΗΕ ζητάει επιπλέον 1400 προσλήψεις

    Ο Πρόεδρος της ΡΑΕ τόνισε ότι ο ΑΔΜΗΕ είναι πολύ κερδοφόρος και επιπλέον ζητάει μεγάλη αύξηση προσωπικού.

    «Ο ΑΔΜΗΕ  ζητάει να διπλασιάσει το προσωπικό του και από 1200 μόνιμοι και 464 με δελτίο παροχής να γίνουν 2400, αντικαθιστώντας και 200 που φεύγουν. Δηλαδή ζητάει 1400 επιπλέον μόνιμες θέσεις εργασίας. «Εμείς του εγκρίναμε 800 προσλήψεις», είπε ο Πρόεδρος της ΡΑΕ. Ακολούθως παρουσίασε μελέτη του 2019 που συγκρίνει τον ΑΔΜΗΕ με τον MEDIAN, τον αντίστοιχο μεσαίο ευρωπαϊκό διαχειριστή, κι έχει 30% λιγότερο προσωπικό.

    Ο ΔΕΔΔΗΕ, που έχει πολύ μεγαλύτερες ανάγκες, ζήτησε 700 προσλήψεις. Ο ΑΔΜΗΕ, όπως εξήγησε, «δεν τεκμηριώνει την ανάγκη προσλήψεων “φεύγουν 2, θέλω 65”. Επικαλείται τα έργα. Πόσα άτομα χρειάζονται για να συνδεθεί ένα καλώδιο από την Αττική στα Δωδεκάνησα;», αναρωτήθηκε. «Κάνει διαγωνισμό για το καλώδιο 1,4 δισ., δηλαδή θα βγάλει ένα τεύχος προκήρυξης με τις προδιαγραφές, θα το αναθέσει και θα το παρακολουθεί. Θα πάρει απόδοση 6%, δηλαδή 100 εκατ. είναι λίγο; Σύμφωνα με τα στοιχεία του Forbes και της ICAP είναι στις πρώτες 10 επιχειρήσεις το 2020 σε κερδοφορία. Νούμερο 7 ο ΑΔΜΗΕ, νούμερο 9 ο ΔΕΣΦΑ. Ο ΑΔΜΗΕ με 300 εκατ. κύκλο εργασιών έχει 113 εκατ. ευρώ κέρδη», σημείωσε.



    ΣΧΟΛΙΑ