• Ο Σαββίδης και το ρητό Money Talks Bullshit Walks, ο ακούραστος Μπρατάκος, η μεγάλη σύγκρουση 3 τραπεζιτών, πότε θα ξαναχτυπήσει ο Λάμπρος και ο πικρός εσπρέσο του Ηλιάδη

    Όπως διαπιστώσατε χθες στον μεγάλο διαγωνισμό για το Λιμάνι της Αλεξανδρούπολης δεν κατέθεσε προσφορά, ο Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης, βασικός μέτοχος του οποίου είναι ο επιχειρηματίας Ιβάν Σαββίδης.

    image

    Ο Σαββίδης και το ρητό Money Talks Bullshit Walks….

    Όπως διαπιστώσατε χθες στον μεγάλο διαγωνισμό για το Λιμάνι της Αλεξανδρούπολης δεν κατέθεσε προσφορά, ο Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης,   βασικός μέτοχος του οποίου είναι ο επιχειρηματίας Ιβάν Σαββίδης.

    Πρόκειται για μια εμβληματική πλέον αποκρατικοποίηση η οποία αιφνιδιαστικά «ανέβηκε» κατηγορία εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία.

    Τα δυο σχήματά που κατέθεσαν προσφορές είναι Αμερικανικών το ένα και Ελληνοαμερικανικών συμφερόντων το δεύτερο.

    Άρα είτε ο ένας το πάρει, είτε ο άλλος το status θα είναι συγκεκριμένο.

    Άπαντες γνωρίζουμε γιατί δεν κατέβηκε ο Ιβάν Σαββίδης στον διαγωνισμό.

    Τα έχετε διαβάσει πολλές φορές στο mononews.gr

    Ενώ λοιπόν αυτό το καταλαβαίνω, αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι το παρακάτω.

    Που σας το αποκάλυψε το mononews.gr πριν από 48 ώρες σε ένα εκτενές θέμα με τίτλο «Ιδιωτικοποίηση λιμανιού Αλεξανδρούπολης: Όλο το παρασκήνιο λίγο πριν από τη λήξη της προθεσμίας για τις δεσμευτικές προσφορές».

    «Προ ημερών από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής πέρασε και το νομοσχέδιο για την τροποποίηση της Σύμβασης Παραχώρησης, σχετικά με τη χρήση και την εκμετάλλευση ορισμένων χώρων και περιουσιακών στοιχείων εντός του Λιμένος Θεσσαλονίκης, μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και της Ανώνυμης Εταιρείας Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης Α.Ε.».

    Εσείς καταλαβαίνετε;

    Αγαπητοί αναγνώστες οι Αγγλοσάξωνες, που την ξέρουν την δουλειά, τα έχουν πει όλα εδώ και δεκαετίες:

    Business as usual η αλλιώς Money Talks Bullshit Walks….

     

    Ο Γιάννης Μπρατάκος και το χρηματιστήριο

    Άνθρωπος με ευρείες γνώσεις ειδικά στα επιχειρηματικά και στο χρηματιστήριο είναι ο νέος υφυπουργός Γιάννης Μπρατάκος.

    Μαθαίνω ότι πάει στο γραφείο του πολύ πρωί και φεύγει αργά το βράδυ.

    Ειδικά τις τελευταίες ημέρες σχεδόν δεν κοιμάται εξαιτίας του γεγονότος, ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι στις ΗΠΑ και πρέπει να μιλάει μαζί του συνεχώς.

    Άνθρωπος των αγορών πιστεύει ότι ο θεσμός του χρηματιστηρίου πρέπει να ενδυναμωθεί με την εισαγωγή μικρών αλλά κερδοφόρων επιχειρήσεων.

    Μου έλεγαν ότι ο ίδιος πιστεύει ότι «υπάρχουν πολλά διαμάντια στην ελληνική αγορά που πρέπει να προσεγγιστούν από τους αρμοδίους φορείς.»

    Επιπρόσθετα ο ικανός και έμπειρος Μπρατάκος, πιστεύει ότι «θα πρέπει να απλοποιηθούν περισσότερο οι σχετικές διαδικασίες για την εισαγωγή των εταιρειών στο ελληνικό χρηματιστήριο.»

     

    Η μεγάλη σύγκρουση 3 τραπεζιτών

    Οι τραπεζικές κόντρες ειδικά στην δανειοδότηση των μεγάλων επιχειρήσεων είναι πολύ συχνές.

    Οι τραπεζίτες «ακονίζουν» καθημερινά τα μαχαίρια τους.

    Ποιος θα κερδίσει τις δουλειές η εάν θέλετε, ποιος θα αρπάξει από τον άλλο τις μικρομεσαίες και τις μεγάλες εταιρίες.

    Το τραπεζικό παρασκήνιο, που όπως ξέρετε είναι η ειδικότητα μου, λέει ότι προ ημερών λοιπόν ξέσπασε μια μεγάλη κόντρα μεταξύ της Εθνικής ΕΤΕ 0,53% 7,55 , της Πειραιώς ΠΕΙΡ 0,50% 4,02 και της Eurobank ΕΥΡΩΒ 1,52% 2,01 .

    Το έπαθλο ήταν η χρηματοδότηση μεγάλου ομίλου.

    Η «σύγκρουση» έγινε μεταξύ του αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου της Eurobank Κώστα Βασίλειου, του Γενικού Διευθυντού Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής της Εθνικής Τράπεζας Βασίλη Καραμούζη και του Ανώτερου Γενικού Διευθυντού Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής της Τράπεζας Πειραιώς Θόδωρου Τζούρου. (Τα ονόματα για να μην παρεξηγηθώ, μπήκαν με αλφαβητική σειρά).

    Ο καθένας, λοιπόν, ήθελε την δουλειά για την τράπεζα του.

    Και λογικό είναι.

    Δεν θα σας αποκαλύψω ποιος πήρε την δουλειά, αν και ξέρω.

    Αυτό που θα σας αποκαλύψω είναι ότι ο ένας εκ των δυο που την έχασε, οι φωνές του ακούστηκαν σε όλο το κέντρο της Αθήνας και ειδικά στο Σύνταγμα.

    Και επειδή είναι εκρηκτικός χαρακτήρας, καταλαβαίνετε…

    Όποιος  γνωρίζει τους 3 τραπεζίτες θα καταλάβει ποιος, σίγουρα,  έχασε την δουλειά…

     

    Μorgan Stanley και ΒοFA αναλαμβάνουν σύμβουλοι για το Αεροδρόμιο

    Μία ακόμα ήττα δέχθηκε ο Χάρης Ηλιάδης της Goldman Sachs καθώς δεν κατάφερε τελικώς να «χωθεί» στο μεγάλο IPO του Αεροδρομίου Αθηνών.

    Όπως με ενημέρωσαν οι δύο τράπεζες που θα αναλάβουν το ρόλο του χρηματοοικονομικού συμβούλου είναι οι Μorgan Stanley και η Bank of America.

    Το ΤΑΙΠΕΔ κατέληξε χθες στις δύο ξένες τράπεζες επιλέγοντας μέσα από οκτώ ενδιαφερόμενους.

    Οι δύο χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι θα αναλάβουν  το έργο για την  την εισαγωγή του ποσοστού του 30% που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ στον  Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών στο ΧΑ.

    Η επιλογή για την εισαγωγή στο ΧΑ ήταν μονόδρομος μετά την αποτυχία απευθείας πώλησης του πακέτου των μετοχών το 2019, εξαιτίας της πανδημίας.

    Σημειώνεται πως εκτός από το ΤΑΙΠΕΔ, μέτοχοι του Αεροδρομίου είναι το Υπερταμείο (25%),  η καναδέζικη PSP (40%) και Όμιλος Κοπελούζου (5%).

    Για την ιστορία να σας θυμίσω πως το ποσοστό που θα εισαχθεί  στο ΧΑ είχε αποτιμηθεί το 2019 στα 2 δισ. Ευρώ.

    Η χθεσινή δεν ήταν  η πρώτη  «προσωπική» ήττα του Χάρη Ηλιάδη καθώς όπως είχατε διαβάσει στο Wiseman πρόσφατα αποκλείστηκε από διαγωνισμό για το Πλάνο Στρατηγικής Αποεπένδυσης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

    Ένας εκ των σίγουρων για να προσληφθεί  από το ΤΧΣ λέγεται ότι είναι η LAZARD.

    Ένας ανταγωνιστής του Ηλιάδη είπε “ότι πλέον ο καφές εσπρέσο με τον τραπεζίτη Χάρη, θα θυμίζει σε πολλά σημεία, τους καφέδες που σερβίρονται στα μνημόσυνα”.

    Πιο θα είναι το νέο “χτύπημα” του Λάμπρου Παπακωσταντίνου 

    Για το 2023 επιφυλάσσει, σύμφωνα με όσα πληροφορείται η στήλη, το επόμενο «χτύπημα» εξαγοράς ο Λάμπρος Παπακωνσταντίνου.

    Μόλις την Τετάρτη ολοκληρώθηκε η δημόσια πρόταση της Ιντεάλ προς την Byte και από χθες ξεκίνησε διαδικασία αγοράς μετοχών μέσα από το ταμπλό.

    Στο άνοιγμα της συνεδρίασης δε, υπήρχαν πωλητές για 1 εκατ. τεμάχια.

    Όπως και νά ΄χει, οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι θα χρειαστεί τουλάχιστον ένα 3μηνο για να ενσωματωθεί η Byte στο νέο όμιλο που δημιουργεί ο Λάμπρος Παπακωνσταντίνου.

    Να γνωριστούν τα στελέχη μεταξύ τους, να τεθούν οι νέοι στόχοι του  management, το πόσο ψηλά μπορεί να φτάσει πλέον η Ιντεάλ, να γίνει απολογισμός.

    Καθοριστικός στο νέο σχήμα του Σπύρου Βυζάντιου, ο οποίος δεν είναι… χθεσινός.

    Ξεκίνησε την εταιρεία, την  Byte, πριν από 30 χρόνια και πλέον έχει καταστεί ένας από τους προνομιακούς εταίρους του ΟΤΕ, σαρώνοντας ταυτόχρονα όλους τους δύσκολους διαγωνισμούς του Δημοσίου για την ψηφιοποίηση.

    Η πρόκληση μεγάλη και η χαρά των μετόχων είναι η δημιουργία προοπτικής, διότι έτσι έρχονται και τα κέρδη.

    Αυτή είναι άλλωστε η δουλειά του Λάμπρου Παπακωνσταντίνου…

    Μαύρος χειμώνας για τους ξενοδόχους της Αθήνας

    Κάτι δεν πάει καλά με τους ξενοδόχους της Αθήνας.

    Χθες βγήκε ο πρόεδρος τους Αλέξανδρος Βασιλικός και ούτε λίγο ούτε πολύ ανακοίνωσε ότι περιμένουν μαύρο χειμώνα.

    Όμως μία μέρα πριν η Τράπεζα της Ελλάδος ανακοίνωσε ότι (στοιχεία Ιανουαρίου – Ιουλίου) ο τουρισμός τόσο όσον αφορά στις  αφίξεις όσο και από έσοδα έχει επιστρέψει στα προ πανδημίας επίπεδο (2019).

    Θυμάστε βέβαια τον άγριο καβγά που είχε ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας στη Θεσσαλονίκη πριν από μερικές ημέρες με τους ξενοδόχους, κατηγορώντας τους για «μεμψιμοιρία» και ότι δημιουργούν αρνητικό κλίμα.

    Παρά ταύτα οι ξενοδόχοι επανήλθαν υποστηρίζοντας ότι η όποια θετική μεταβολή 8μήνου παρατηρείται για την Αθήνα έναντι των ανταγωνιστών της αλλά και έναντι της προηγούμενης χρονιάς, είτε σε επίπεδο μέσης πληρότητας (27,1%), είτε σε επίπεδο μέσης τιμής (ADR / 21,85 %), είτε εσόδου ανά διαθέσιμο δωμάτιο (RevPar / 54,8%), όπως αποδεικνύεται, υστερεί σημαντικά της εντυπωσιακής αντίστοιχης μεταβολής των λοιπών ανταγωνιστών της Αθήνας.

    Προβλέποντας εν κατακλείδι  ότι το επόμενο εξάμηνο θα είναι δύσκολο και θολό δεν μπορούν να συμμετάσχουν στους πανηγυρισμούς για τους θετικούς μήνες που προηγήθηκαν.

    Παράταση για μία διετία στην ηγεσία της Αττικό Μετρό

    Συνεχίζει το δίδυμο των δύο Νίκων, Κουρέτα και  Ταχιάου, στο τιμόνι της Αττικό Μετρό Α.Ε για την επομένη διετία.

    Μαθαίνω ότι οι Υπουργοί Υποδομών και Οικονομικών, Κώστας Αχ. Καραμανλής και Χρήστος Σταϊκούρας, υπέγραψαν την απόφαση για την ανανέωση της θητείας των δύο ισχυρών ανδρών της Αττικό Μετρό, καθώς και των ανώτατων διευθυντικών στελεχών και των μελών του Δ.Σ.

    Να σας θυμίσω πως κατά τη διάρκεια της θητείας των δύο ισχυρών ανδρών έχει ολοκληρωθεί η δημοπράτηση της Γραμμής 4 του Μετρό Αθήνας αξίας 1,1 δισ. Ευρώ με ανάδοχο την Κοινοπραξία ΑΒΑΞ-Ghella-Alstom.

    Επίσης, έχει ξεκολλήσει το Μετρό Θεσσαλονίκης από το ζήτημα των αρχαίων στο Σταθμό Βενιζέλου, ενώ τρέχει και ο διαγωνισμός αξίας  292εκατ. ευρώ για το ΣΔΙΤ της λειτουργίας του Μετρό.

    Επιπλέον, οι δύο επικεφαλής της Αττικό Μετρό Α.Ε.

    Έχουν δώσει μάχη για να μαζέψουν τα «σπασμένα» των προηγούμενων διοικήσεων με κυριότερο ζήτημα τα αιτήματα του Ομίλου Ελλάκτωρ ΕΛΛΑΚΤΩΡ 0,39% 2,58 για την καθυστέρηση του Μετρό Θεσσαλονίκης.

    Να σας θυμίσω, πως και οι δύο άνδρες έχουν δώσει μάχη, ώστε να μειώσουν τα ποσά της αποζημίωσης του Ομίλου, τα οποία προς το παρόν ξεπερνούν τα 10 εκατ. ευρώ.

    Φίλα τον βάτραχο σου πριν χτυπήσει το «σφυρί»

    Τι συνδέει την πλατφόρμα πλειστηριασμών με έναν βάτραχο;

    Η απάντηση είναι ένα κατάφυτο κτήμα στην Κέρκυρα.

    Αλλά επειδή στον Wiseman δεν αρέσει να μιλά με γρίφους, θα γίνω πιο σαφής:

    Στις 19 Οκτωβρίου βγαίνει για πολλοστή φορά σε πλειστηριασμό κατάφυτη έκταση στα Γουβιά Κέρκυρας, η οποία κατασχέθηκε από την Κτήμα Καποδίστρια Α.Ε., στο δ.σ. της οποίας εμφανίζονται μέλη της οικογένειας Λιμπάντση, η οποία δραστηριοποιείται στην παραγωγή και το εμπόριο οπωροκηπευτικών, συσκευασμένων λαχανικών και έτοιμων σαλατών.

    Ήταν, μάλιστα, η φημολογούμενη παραγωγός της περιβόητης σαλάτας με το ζωντανό βάτραχο, που βρέθηκε στα ράφια της ΑΒ Βασιλόπουλος πριν από 4 χρόνια (το περιστατικό έγινε, με σύγχρονους όρους, viral), ωστόσο το προϊόν ήταν ιδιωτικής ετικέτας και δεν έφερε την επωνυμία της εταιρείας.

    Αυτά βέβαια πέρασαν, και σήμερα η οικογένεια χάνει δυστυχώς ένα περιουσιακό της στοιχείο, αξίας 4,2 εκατομμυρίων, που βγαίνει όμως στο σφυρί έναντι 1,7 εκατ. ευρώ, δηλαδή κάτω του ημίσεος.

    Το ακίνητο των 132 στρεμμάτων βρίσκεται σε έκταση μη οριοθετημένη, επίπεδης μορφολογίας με έντονη βλάστηση και δέντρα, με πολλαπλές δυνατότητες εκμετάλλευσης και βγαίνει στο σφυρί με επισπεύδουσα την Τράπεζα Πειραιώς ΠΕΙΡ 0,50% 4,02 .

    Νέα “ζόρια” για τη μετοχή του ΤΙΤΑΝΑ 

    Εκεί που η αγορά πήγε να αναθαρρήσει από την κίνηση του Τιτάνα τον Αύγουστο, με υψηλό στα 12,58 ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση.

    Και χθες ήρθε η αποκαθήλωση.

    Έχασε και τα 11 ευρώ και πλέον ζώνουν τα φίδια τη διοικητική ομάδα του Δημήτρη Παπαλεξόπουλου, καθώς στους κόλπους των αναλυτών διατυπώνονται εκ νέου ανησυχίες εξαιτίας του πληθωρισμού, της ανόδου των επιτοκίων και του πολέμου στην Ουκρανία που δεν λέει να τελειώσει.

    Μία ανάσα πριν από τα χαμηλά 52 εβδομάδων η Τιτάν (10,72 ευρώ), με το χθεσινό κλείσιμο στα 10,96.

    Στα 858 εκατ. ευρώ η κεφαλαιοποίηση του ομίλου και στα 795 εκατ. ευρώ τα δάνεια, με τον πληθωρισμό να τρώει τις ταμειακές ροές…

    Καλύτερα να συντονίζεις θεσμικούς επενδυτές παρά δημοσιογράφους

    Είναι γεγονός ότι είναι πιο εύκολο να συντονίζεις θεσμικούς επενδυτές παρά δημοσιογράφους.

    Ο λόγος για τον επικεφαλής της Alpha Finance Δημήτρη Κωστόπουλο, ο οποίος όπως έμαθα συντόνισε υποδειγματικά την ενημερωτική εκδήλωση που διοργάνωσε η Alpha Bank ΑΛΦΑ 0% 1,67  με τη συμμετοχή 20 στελεχών που εκπροσωπούσαν θυγατρικές των ελληνικών τραπεζών, ασφαλιστικές εταιρείες, εταιρείες Asset Management και μεγάλα Family Offices.

    Τα μέλη από τη διοίκηση της Alpha Bank που συμμετείχαν , ο CEO του Ομίλου Βασίλης Ψάλτης, του CFO Λάζαρος Παπαγαρυφάλλου,  ο  Chief Economist Παναγιώτης  Καπόπουλος και του Επικεφαλής της Διεύθυνσης Σχέσεων με Θεσμικούς Επενδυτές και Αναλυτές Ιάσονας Κεπαπτσόγλου, αναφέρθηκαν στην πρόοδο που έχει σημειωθεί στην ανάπτυξη του επιχειρηματικού χαρτοφυλακίου της Τράπεζας, ως απτό αποτέλεσμα της επιτυχούς στρατηγικής της.

     

    Το ισχυρό δίδυμο στην Ιντρακατ

    Δυο πρόσωπα τα οποία αποτελούν ισχυρό δίδυμο, επωμίζονται πλέον την επικοινωνία του νέου ομίλου των επιχειρηματιών Εξάρχου, Μπάκου και Καυμενάκη.

    Η ικανή και έμπειρη Ιωάννα Παπαβασιλείου θα είναι υπεύθυνη επικοινωνίας της εισηγμένης Ιντρακάτ.

    Ο ταλαντούχος Γιώργος Τσαπρούνης, αναλαμβάνει υπεύθυνος επικοινωνίας του ομίλου που περιλαμβάνει την Ιντρακατ, το Action 24 και άλλων επιχειρήσεων που μελλοντικά θα εξαγοραστούν και θα αποτελούν ξεχωριστές εταιρίες.

    Not bad at all…

     

    Aποποίηση ΕυθύνηςΤο περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης.

    Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.