• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Goldman Sachs: Αυξάνει τις προβλέψεις της για τις επόμενες αυξήσεις επιτοκίων από την Fed

    • Bloomberg
    Jan Hatzius, οικονομολόγος

    Jan Hatzius, οικονομολόγος


    Οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs αναβάθμισαν τις εκτιμήσεις τους για το ρυθμό αύξησης των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ μετά την κίνηση της Τετάρτης και το επιθετικό μήνυμα του προέδρου της Τζερόμ Πάουελ.

    Η αμερικανική τράπεζα αναμένει τώρα αυξήσεις επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης τον Νοέμβριο, 50 μονάδες βάσης τον Δεκέμβριο και 25 μονάδες βάσης τον Φεβρουάριο με στόχο να ανέλθουν σε 4,5%-4,75% έναντι 4%-4,25% που προέβλεπαν πριν, επισήμαναν σε ανάλυση τους  οικονομολόγοι με επικεφαλής τον Jan Hatzius.

    FOMC says its new projections may still be too optimistic
    Οι αξιωματούχοι της Fed βλέπουν τον κίνδυνο της ύφεσης να αυξάνεται

    Οι προβλέψεις πραγματοποιήθηκαν λίγες ώρες αφότου η Fed αύξησε τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης για τρίτη συνεχή φορά και προέβλεψε περαιτέρω σύσφιξη κατά 1,25 ποσοστιαίες μονάδες πριν από το τέλος του έτους. Αυτή η κίνηση ήταν πιο επιθετική από ό,τι περίμεναν οι οικονομολόγοι.

    Επιπλέον, οι αξιωματούχοι της Fed μείωσαν τις προβλέψεις για την ανάπτυξη, αύξησαν το outlook για την ανεργία και μίλησαν επανειλημμένα για την οδυνηρή επιβράδυνση που απαιτείται προκειμένου να περιοριστούν οι αυξήσεις των τιμών στα υψηλότερα επίπεδα από τη δεκαετία του 1980.

    Η Goldman Sachs υποστήριξε ότι στους κύριους παράγοντες που θα οδηγήσουν την πορεία των επιτοκίων το 2023 περιλαμβάνονται το πόσο γρήγορα θα επιβραδυνθεί η ανάπτυξη, οι προσλήψεις και ο πληθωρισμός. «Ενώ υπάρχουν κίνδυνοι και προς τις δύο κατευθύνσεις, βλέπουμε πιο πιθανό να χρειαστεί υψηλότερο ποσοστό αύξησης προκειμένου να αντιστραφεί η υπερθέρμανση παρά η Fed να σταματήσει νωρίτερα».

    Πολλά θα εξαρτηθούν επίσης από την προθυμία της Fed να επιβραδύνει ή να σταματήσει τη σύσφιξη ακόμη και όταν ο πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι άβολα υψηλός.

    Οι αναλυτές της Barclays αύξησαν επίσης τις προβλέψεις τους για την πορεία των επιτοκίων της Fed και τώρα αναμένουν άλλες 150 μονάδες βάσης πάνω από τις 75 μονάδες βάσης της Τετάρτης, με το εύρος στόχου να κορυφώνεται στο 4,50%-4,75% το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους.

    «Αναθεωρούμε την εκτίμηση μας για το επιτόκιο κεφαλαίων σε αύξηση 75 μονάδων βάσης τον Νοέμβριο (έναντι 50 μονάδων βάσης πριν), ακολουθούμενη από αύξηση 50 μονάδων βάσης τον Δεκέμβριο (έναντι 25 μονάδων βάσης πριν)», έγραψαν οι οικονομολόγοι της Barclays σε σημείωμα τους.

    Διαβάστε ακόμη:

    Η Goldman Sachs επεκτείνει τη Συναλλακτική Τραπεζική της στην Ευρωπαϊκή Ένωση

    Goldman Sachs: Απέλυσε τουλάχιστον 25 τραπεζίτες στην Ασία



    ΣΧΟΛΙΑ