• O Σαραντόπουλος και το εργοστάσιο στο Κερατσίνι, όλα έτοιμα για το DORY, η ΑΜΚ της Intrakat και ποιος είναι ο περίεργος Βαλάντασης

    Μάχη για δυο εξελίσσεται από ότι φαίνεται η κατάκτηση του περίφημου project DORY, δηλαδή το πακέτο ναυτιλιακών δανείων της Τράπεζας Πειραιώς, που βρίσκεται προς πώληση.
    Οι οριστικές αποφάσεις θα ανακοινωθούν την Τρίτη το απόγευμα.

    image

    Οι κρίσιμες 28 ημέρες στη διαχείριση της πανδημίας

    Σε λίγες ώρες θα μάθουμε ποιες είναι οι αντιδράσεις των αγορών σχετικά με τις νέες εξελίξεις στο θέμα της πανδημίας.

    Επειδή πλέον οι γιατροί και οι φαρμακευτικές εταιρείες καθορίζουν την πορεία των αγορών, διάβασα χθες με μεγάλη προσοχή τους ιατρούς  της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Γιάννη Ντάναση, Πάνο Μαλανδράκη και Θάνο Δημόπουλο (Πρύτανης του ΕΚΠΑ) να συνοψίζουν τα νεότερα δεδομένα.

    Το συμπέρασμα ήταν ότι το νέο στέλεχος Όμικρον του SARS-CoV-2 εγείρει σοβαρές ανησυχίες ως προς το δυναμικό μετάδοσης, επαναλοίμωξης καθώς και διαφυγής της προστασίας που προσφέρουν τα εμβόλια.

    Όμως στην πιθανότητα επιβεβαίωσης των πλέον δυσμενών σεναρίων, δεν θα επιστρέψουμε στην αρχική κατάσταση της πανδημίας.

    Σύμφωνα με τους ειδικούς:

    «Οι εταιρείες Pfizer, Moderna και Novavax έχουν ήδη ανακοινώσει ότι εργάζονται ταχύτατα ώστε να εξακριβώσουν αφενός την αποτελεσματικότητα των εμβολίων τους έναντι στο νέο στέλεχος Όμικρον και αφετέρου να τα προσαρμόσουν κατάλληλα ώστε να προσφέρουν ισχυρή προστασία έναντι του νέου στελέχους.

    Συμπερασματικά, το νέο στέλεχος Όμικρον του SARS-CoV-2 εγείρει σοβαρές ανησυχίες ως προς το δυναμικό μετάδοσης, επαναλοίμωξης καθώς και διαφυγής της προστασίας που προσφέρουν τα εμβόλια.

    Σαφή δεδομένα σε σχέση με τα ανωτέρω θα είναι διαθέσιμα εντός των επομένων τεσσάρων εβδομάδων (28 ημέρες).

    Σε αυτό το πλαίσιο, κρίνεται ακόμα πιο αναγκαίος ο εμβολιασμός με την τρίτη αναμνηστική δόση για την επίτευξη της μέγιστης προστασίας από τη σοβαρή νόσο COVID-19, καθώς και η συνεχής επαγρύπνηση για τον έγκαιρο εντοπισμό και απομόνωση των κρουσμάτων προκειμένου να ανακοπεί η αλυσίδα μετάδοσης.

    Επιπλέον, η αύξηση των εμβολιασμών στις αναπτυσσόμενες χώρες πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα των ανεπτυγμένων κρατών και των διεθνών οργανισμών.

    Η πλειοψηφία των Ειδικών σημειώνει ότι ακόμα και στην πιθανότητα επιβεβαίωσης των πλέον δυσμενών σεναρίων, δεν θα επιστρέψουμε στην αρχική κατάσταση της πανδημίας.»

     

    Οι ανακοινώσεις του Βασίλη Ψάλτη

    Αύριο η διοίκηση της Alpha Bank υπό τον έμπειρο τραπεζίτη Βασίλη Ψάλτη, αφού ανακοινώσει τα αποτελέσματα ενιαμήνου 2021 με Δελτίο Τύπου, κατόπιν θα πραγματοποιήσει τηλεφωνική συνδιάσκεψη με τους αναλυτές.

    Η είδηση της ημέρας, δεν θα είναι τα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου τα οποία επιβαρύνονται από τις ζημιές 350 εκατ. ευρώ που προκάλεσε η συναλλαγή Cosmos που μετέφερε στις πλάτες του «ΗΡΑΚΛΗ», 60 χιλιάδες δάνεια όλων των κατηγοριών (στεγαστικά, μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καταναλωτικά, επιχειρηματικά) συνολικού ύψους 3,4 δισ. ευρώ.

    Συνολικά οι ζημιές από τις τιτλοποιήσεις μπορεί να ξεπεράσουν τα 440 εκατ. ευρώ.

     

    Την Τρίτη το DORY

    Μάχη για δυο εξελίσσεται από ότι φαίνεται η κατάκτηση του περίφημου project DORY, δηλαδή το πακέτο ναυτιλιακών δανείων της Τράπεζας Πειραιώς, που βρίσκεται προς πώληση.

    Οι οριστικές αποφάσεις θα ανακοινωθούν την Τρίτη το απόγευμα.

    Λοιπόν,  οι δυο μεγάλοι μονομάχοι του DORY είναι το Davidson Kempner και η Fortress.

    Η οικονομική διαφορά των δυο μονομάχων για το DORY, όπως πληροφορείται ο WISEMAN έχει να κάνει με την αποτίμηση κυρίως στο δάνειο του συγκεκριμένου εφοπλιστή. Δηλαδή του Γιώργου Γιαλόζογλου.

    Δηλαδή τι εγγυήσεις έχει δώσει, τα collaterals, η αξία των πλοίων κλπ.

     

    Who is Valandasis;

    Ένα όνομα φαίνεται ότι έβγαλε η κλήρωση για την θέση του αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

    Σας το μεταφέρω με επιφύλαξη: Νικόλας Βαλάντασης.

    Τι έκανε πριν ή ποιο είναι το βιογραφικό του, θα σας γελάσω.

    Όσο και εάν έψαξα στο διαδίκτυο δεν έχει γραφεί ούτε λέξη…

    Ούτε καν LinkedIn δεν έχει.  Περίεργα πράγματα!!!

     

    Σε ποιον -πραγματικά- ανήκει η ΑΛΛΑΤΙΝΗ;

    Μια τραγική ιστορία.

    Ένα θλιβερό και αποτρόπαιο γεγονός στο Κερατσίνι, μ΄ ένα μικρό κοριτσάκι που έχασε τόσο άδικα τη ζωή του.

    Και ξαφνικά αναδεικνύεται μια παλιά σκοτεινή χρηματιστηριακή ιστορία, μια δικαστική διαμάχη 6 ετών κι ένα σκόπιμο μπέρδεμα επωνυμιών και brands, μεταξύ επιχειρηματιών που ουδεμία -πλέον- σχέση έχουν μεταξύ τους.

    Ας ξεκινήσουμε από την αρχή.

    Ένα 8χρονο κοριτσάκι συνθλίβεται στην πόρτα ενός εργοστασίου, πέθανε με αργό βασανιστικό θάνατο στο Κερατσίνι.

    Το τι και πως έγινε ακριβώς αφορά τις αστυνομικές αρχές.

    Το εργοστάσιο ανήκει στην εταιρεία- Κυλινδρόμυλοι Κ. Σαραντόπουλος Α.Ε. , εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Αθήνας.

    Δεν ανήκει στην εταιρεία ELBISCO την παλιά εταιρεία των αδελφών Φιλίππου.

    Μεταξύ των δύο εταιρειών υπάρχει μετέωρη, μια σκληρή δικαστική διαμάχη -από το 2015- για το ποιος έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί την Επωνυμία ΑΛΛΑΤΙΝΗ.

    Εμείς οι Βορειοελλαδίτες γνωρίζουμε ότι η παλιά ΑΛΛΑΤΙΝΗ (του Στέφανου Μάνου) έκανε απόσχιση του κλάδου καταναλωτικών αγαθών (μπισκότα, κέικ, αλμυρά κράκερ και αλεύρια λιανικής πώλησης σε τελικό καταναλωτή) και τα παραχώρησε στην Elbisco.

    Αντιθέτως, η χονδρική, βιομηχανική παραγωγή της ΑΛΛΑΤΙΝΗ (π.χ. σακιά με αλεύρι στους φούρνους) παραχωρήθηκε αργότερα στον Δαυίδ (της Coca Cola HBC) ο οποίος την πάντρεψε με την Κατσέλης και δημιούργησε την Nutriat η οποία πτώχευσε.

    Αυτή την ΑΛΛΑΤΙΝΗ πήρε η Κ. Σαραντόπουλος και συνεχίζει να χρησιμοποιεί την επωνυμία της για τις βιομηχανικές του πωλήσεις.

    Η ELBISCO ουδεμία σχέση έχει (ούτε προμηθευτής, ούτε μέτοχος) με την Κυλινδρόμυλοι Κ. Σαραντόπουλος ΑΕ.

    Αντιθέτως, από το 2015 προσέφυγε στη Δικαιοσύνη λέγοντας ότι η «Κ. Σαραντόπουλος» δεν έχει δικαίωμα να χρησιμοποιεί την επωνυμία μιας εταιρείας που απορροφήθηκε από άλλη εταιρεία που έχει πτωχεύσει.

    Αυτά όμως αφορούν τη Δικαιοσύνη…

     

    Οι Big 10 

    Δέκα προσωπικότητες της ελληνικής ναυτιλίας, τρεις γυναίκες και επτά άνδρες, όλοι και όλες επικεφαλής ναυτιλιακών ομίλων, βρίσκονται στη φετινή λίστα της Lloyd’s List «ONE HUNDRED PEOPLE» με τις 100 προσωπικότητες που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην παγκόσμια ναυτιλία για το 2021.

    H Μαρία Αγγελικούση 39 ετών, επικεφαλής του ομώνυμου ομίλου καταλαμβάνει την ένατη θέση, αποτελώντας την κορυφαία Ελληνίδα πλοιοκτήτη στη λίστα των Lloyd’s List.

    Στη 12η θέση της λίστας βρίσκεται ο Γεώργιος Προκοπίου και στην 18η θέση συναντάμε την Αγγελική Φράγκου του Ομίλου Navios.

    Στην 22η θέση ο Θεόδωρος Βενιάμης, πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών και στην 32η θέση ο Πέτρος Παππάς της Star Bulk.

    Μερικές θέσεις παρακάτω στην 34η ο Γεώργιος Οικονόμου της TMS Group και στην 41η ο Πήτερ Λιβανός της GasLog. Στην 43η θέση ανέβηκε ο Κωστής Κωνσταντακόπουλος της Costamare και στην 47η βρίσκεται ο Βαγγέλης Μαρινάκης της Capital Group.

    Στη 81η θέση της λίστας βρίσκεται, πρωτοεμφανιζόμενη, η Σεμίραμις Παληού της Diana Shipping-Πρόεδρός Helmepa και στην 89η θέση είναι η Κύπρια επιχειρηματίας Δέσποινα Θεοδοσίου Πρόεδρος της WISTA International.

    Να σημειωθεί ότι την πρώτη θέση καταλαμβάνουν οι Robert Uggla της AP Moller Holding και Søren Skou της AP Moller Maersk, την 2η θέση η οικογένεια Απόντε (MSC) και στην τρίτη θέση η ΕΕ με επικεφαλής την Ούρσουλα Φαν ντε Λάιεν.

     

    Δυνατά στον ανταγωνισμό η Intrakat

    Σε Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου 50 εκατ. ευρώ θα προχωρήσει η Intrakat.

    Η εταιρεία υπό τον Πέτρο Σουρέτη (που είναι και ένας εκ των αγαπημένων κατασκευαστών των τραπεζιτών) θέλει να πρωταγωνιστήσει στα έργα της επόμενης δεκαετίας και ως εκ τούτου χρειάζεται κεφάλαια.

    Η έκτακτη γενική συνέλευση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, 17 Δεκεμβρίου 2021 και θα ζητηθεί η παροχή εξουσιοδότησης προς το Διοικητικό Συμβούλιο να αυξάνει το μετοχικό κεφάλαιο της Εταιρείας με δυνατότητα περιορισμού ή κατάργησης του δικαιώματος προτίμησης των υφιστάμενων μετόχων.

    Πληροφορίες της αγοράς αναφέρουν ότι  πιθανότατα η ΑΜΚ θα πραγματοποιηθεί με περιορισμό του δικαιώματος προτίμησης κάποιων υφιστάμενων μετόχων.

    Οι ίδιες πληροφορίες, αναφέρουν ότι στην ΑΜΚ θα μπουν η  Intracom, ο Πέτρος Σουρέτης, η STRONGVIEW HOLDINGS LIMITED και η DANECH Estate.

    Εάν υπάρξουν αδιάθετα δικαιώματα από την ΑΜΚ, πηγές του mononews.gr εξηγούν, ότι θα αγοραστούν από τους υπάρχοντες βασικούς μετόχους.

    Σήμερα το 38% των μετοχών της Intrakat, το κατέχει η Intracom (Σωκράτης και Ντίνος Κόκκαλης).

    Μέτοχοι με ποσοστό 12,69% είναι η Adamas Group (ελέγχεται από τον Δημήτρη Κούτρα) , η STRONGVIEW HOLDINGS LIMITED με ποσοστό 14,43% (ελέγχεται από τον Δημήτρη Θεοδωρίδη), ο CEO της Εταιρείας Πέτρος Σουρέτης με 7,56% και η DANECH ESTATE I LTD με ποσοστό 8,98% (ελέγχεται από τους Λουκά Λαζαράκη και Δήμο Στασινόπουλο).

    Επιπλέον της ΑΜΚ, η εταιρεία έχει συμφωνήσει με τις τράπεζες Πειραιώς και Εθνική να σηκώσει μέσω ομολογιακού δανείου ποσό 80 εκατ. ευρώ.

    Και επειδή ξέρω ότι σας αρέσουν και οι ιστορίες  real estate, να σας πω ότι στο Κεφαλάρι χτίζει ένα πολύ ωραίο σπίτι ο μέτοχος της εταιρείας Δημήτρης Θεοδωρίδης.

     

    Ο δικηγόρος που θέλει να κλείσει το mononews

    «Εγώ θα το κλείσω το mononews» δήλωσε με στόμφο ο έμπιστος δικηγόρος του Μπάμπη -πατέρα- Καματάκη, αυτός που πτώχευσε την κατασκευαστική εταιρεία του πατέρα του Γιάννη Καματάκη, ιδιοκτήτη της MLS.

    Επειδή ολόκληρη η Θεσσαλονίκη γνωρίζει τις -μάλλον φτωχές- δικαστικές επιδόσεις του συγκεκριμένου δικηγόρου (με την πολύ πλούσια ακίνητη περιουσία), «η χαρά του αντιδίκου» μου τον περιγράφουν οι συνάδελφοι του, εγώ ως άνθρωπος του Θεού συστήνω ψυχραιμία, ομόνοια και αγάπη.

    Ειδικά τώρα που οι ομολογιούχοι της MLS συσπειρώνονται για να διεκδικήσουν κάτι από την περιουσία τους. Ο συγκεκριμένος άνθρωπος του Δικαίου, συμμετέχει και στην Επιτροπή Ελέγχου της MLS αυτής που εντόπισε την συναλλαγή των 150.000€  προς την κυρία Βίκυ Καματάκη με τη δικαιολογία «επιστροφή ΦΠΑ»…

     

    Τι ετοιμάζει ο Βασίλης Αποστολόπουλος

    Τα φώτα στους πάνω ορόφους του επιβλητικού κτιρίου διοίκησης του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, στο Κεφαλάρι, είναι πάντοτε αναμμένα μέχρι πολύ αργά το βράδυ, αυτές τις τελευταίες μέρες του Νοεμβρίου.

    Ο Dr Βασίλης Αποστολόπουλος έχει συχνές συναντήσεις με τραπεζίτες, επενδυτικά funds, δικηγόρους και άλλους παράγοντες της αγοράς ιατρικών υπηρεσιών.

    Στην αρχή μου δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι θα έχει συνέχεια και βάθος αυτή η στρατηγική συνεργασία που ανακοίνωσε Όμιλος Βιοϊατρικής και ο Όμιλος Ιατρικού Αθηνών, με στόχο την παροχή «ολοκληρωμένων, ποιοτικών και οικονομικά προσιτών υπηρεσιών υγείας, σε όλο το φάσμα της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας περίθαλψης».

    Ο ηγούμενος στο μοναστήρι όμως με διαβεβαίωσε ότι αλλού έχει στραμμένη τώρα την προσοχή του ο Βασίλης Αποστολόπουλος και οι ανακοινώσεις δεν θα αργήσουν πολύ….

     

    Η έκπληξη του ΑΝΤ1 με τον Νίκο Σταθόπουλο της BC Partners

    Κι εκεί που απολάμβανα, Κυριακή μεσημέρι, το φρεσκοστολισμένο Χριστουγεννιάτικο Δέντρο στο φτωχικό κελί μου, με τη συνοδεία ενός αγιορείτικου κόκκινου κρασιού, ξαφνικά στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 εμφανίζεται -ποιος λέτε;- ο Νίκος Σταθόπουλος, τον επικεφαλής της BC Partners, διαχειριστής ενός από τα μεγαλύτερα private equities στον κόσμο.

    Ήταν μια εντυπωσιακή παραγωγή που επιμελήθηκαν οι κυρίες Μαριάννα Σκυλακάκη και Σύλβια Κλιμάκη σε σκηνοθεσία του Άγγελου Τσαούση.

    Έλληνες Πολίτες του Κόσμου ήταν ο τίτλος της πολύ ωραίας εκπομπής. Τόσο ωραίας που μ’ έβαλε σε σκέψεις…

    Επειδή γνωρίζω ότι ο Θοδωρής Κυριακού θα ήθελε πολύ να πουλήσει τις βαλκανικές μηντιακές του δραστηριότητες και ότι ο Νίκος Σταθόπουλος ετοιμάζει μεγάλες μηντιακές εκπλήξεις, μετά την απόκτηση της NOVA… σκέφθηκα ότι η έμπνευση των δύο πολύ ωραίων κυριών, γι’ αυτή την εκπομπή, ίσως αποτελεί πρελούδιο μιας ευρύτερης -αμοιβαία επωφελούς- σχέσης….

     

    Σαρωτική νίκη ΔΗΣΚ (ΠΑΣΚΕ)στις εκλογές της Attica Bank

    Ηχηρά μηνύματα με πολλαπλούς αποδέκτες εκπέμπουν τα αποτελέσματα των εκλογών στο συνδικάτο των εργαζόμενων στην Attica Bank.

    Ειδικά μάλιστα σε μια περίοδο κατά την οποία η τράπεζα βρίσκεται απέναντι σε κομβικού χαρακτήρα οι εξελίξεις, όπως αυτές σηματοδοτούνται με την κεφαλαιακή της αύξηση και το σχήμα του προτιμητέου επενδυτή ( Ellington-TΜΕΔΕ)

    Κυρίαρχη δύναμη λοιπόν στις εκλογές του συνδικάτου αναδείχθηκε η παράταξη της ΔΗΣΚ (ΠΑΣΚΕ) με το καταλυτικό ποσοστό της τάξεως του 76%.

    Αν μη τι άλλο εξόχως εντυπωσιακό, για τα τρέχοντα δεδομένα της αναπόφευκτα μειωμένης εμβέλειας που διαθέτει το συνδικαλιστικό κίνημα, ευρύτερα.

    Επικεφαλής την νικήτριας παράταξης είναι ο επί σειρά ετών Πρόεδρος του Συλλόγου των εργαζόμενων στην τράπεζα Αθανάσιος Σταθόπουλος.

    Τέως διευθυντής κεφαλαιαγορών και επενδυτικής τραπεζικής της Attica Bank.

    Εξαιρετικά έμπειρος συνδικαλιστής που κατάφερε να κατάφερε να συνεγείρει αλλά και να διευρύνει το ενδιαφέρον των μελών του Συλλόγου για τις εκλογές, που ολοκληρώθηκαν την περασμένη Παρασκευή.

    Εκλογές που έγιναν με φυσική παρουσία στις κάλπες και με τη συμμετοχή να φτάνει στο εξ ίσου εντυπωσιακό ποσοστό του 92%, για τους εργαζόμενους που είναι μέλη του Συλλόγου.

    Εν συνόλω ψήφισαν 588 άτομα και επί του συνόλου των εγκύρων ψηφοδελτίων η παράταξη της ΔΗΣΚ(ΠΑΣΚΕ) έλαβε 437 ψήφους και 7 από τις 9 έδρες στο νέο Δ.Σ του Συλλόγου.

    Δείγμα εμφανέστατο της ευρύτατης απήχησης που έχει στις τάξεις των εργαζόμενων, οι οποίοι και συστοιχίζονται μαζί της.

    Σε καιρούς δύσκολους και συνάμα απαιτητικούς για το μέλλον της τράπεζας και της εν γένει φυσιογνωμίας της.

    Σε πολύ μεγάλη απόσταση από την νικήτρια παράταξη, βρέθηκε η ‘’Ενωτική’’ ( σύμπραξη δυνάμεων του Σύριζα και της ΔΑΚΕ) που έλαβε 92 ψήφους, ποσοστό της τάξεως του 16% και μία έδρα στο Δ.Σ.

    Η άλλη έδρα πήγε στην ‘’Πρωτοβουλία’’ με ποσοστό 7,3% και 42 ψήφους, ενώ μια ανεξάρτητη υποψηφιότητα έμεινε εκτός εκπροσώπησης στο Σύλλογο.

     

    Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.