• Τα νέα πρόστιμα και οι αγωγές στην Ελλάκτωρ, τι λένε στην κυβέρνηση για την Λαζαράκου, γιατί ο Δουζόγλου αφήνει το Πεντελικό να ρημάζει, οι νέοι θεσμικοί στην Φουρλής και γιατί εντυπωσίασε η Δ. Κρούσκα της Εθνικής

    Ο wiseman σας έχει από καιρό επισημάνει την «πράκτορα 007», της Εθνικής Τράπεζας, την νέα  Διευθύντρια του Investment Banking η οποία αναβαθμίστηκε στην θέση αυτή τον Σεπτέμβριο και από τότε πρωταγωνιστεί σε όλα τα μεγάλα επενδυτικά projects.

    image

    Οι κεντρικοί τραπεζίτες συζητούν για την «Ιστορία της Ο»

    Για την Φρανκφούρτη αναχωρεί σήμερα ο κεντρικός μας τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας, για μια συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου της ΕΚΤ που θα είναι αφιερωμένη στην νέα παραλλαγή του κορονοϊού που έχει πάρει το Ελληνικό όνομα Όμικρον.

    Προς το παρόν δεν υπάρχουν εισηγήσεις για νέα μέτρα νομισματικού χαρακτήρα που θα μπορούσε να πάρει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

    Υπάρχει ωστόσο στο τραπέζι η πρόταση για μια παράταση των υφιστάμενων προγραμμάτων στήριξης εάν κι εφόσον χρειαστεί, ανάλογα με την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων…

    Πάντως η συνεδρίαση του Δ.Σ. και οι αποφάσεις της Christine Lagarde, θα αποτελέσουν πρόκριμα για τις αποφάσεις της συνόδου των G7 την Παρασκευή…

     

    Μεταγραφές από το Δημόσιο στον Ιδιωτικό Τομέα

    Αντικείμενο μεγάλου ενδιαφέροντος από τον ιδιωτικό τομέα, γίνονται το τελευταίο διάστημα επιτυχημένα στελέχη του δημοσίου.

    Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΑΣΑ  Δρ. Νίκος Αθανασόπουλος ο οποίος βρίσκεται σε διαδικασία αποχώρησης εδώ και μερικές εβδομάδες.

    Στην βραδινή προσευχή στη Μονή, έμαθα ότι ο κ. Αθανασόπουλος έχει υποβάλει την παραίτησή του και θα αφήσει τις Συγκοινωνίες Αθηνών για να αναλάβει την υλοποίηση μιας σημαντικής ιδιωτικής επένδυσης στον χώρο του τουρισμού και των λιμένων.

    Πρόκειται για μεγάλη μεταγραφή στον κλάδο που δικαιώνει τις επιλογές της κυβέρνησης και του Υπερταμείου για τη στελέχωση των μεγάλων δημοσίων οργανισμών, που φαίνεται πως εξελίσσονται σε «φυτώριο-έκπληξη» ανώτατων στελεχών.

     

    Ο «μεγαλοεπενδυτής Δουζόγλου» και το εγκαταλελειμμένο ΠΕΝΤΕΛΙΚΟΝ

    Τέτοιες μέρες, πριν από 2 χρόνια, ο περιβόητος «μεγαλοεπενδυτής από την Βενεζουέλα» Θεόδωρος Δουζόγλου, οργάνωσε ένα πλούσιο δημοσιογραφικό γεύμα στο εστιατόριο Milos του Hilton, για να παρουσιάσει τα μεγαλεπήβολα σχέδια του στο Ελληνικό real estate.

    Ο τότε επικεφαλής των εργασιών του ομίλου  στην Ελλάδα κ. Λαυρέντης Αλβέρτης (γνωστός από την προηγούμενη πορεία του στον όμιλο Κοντομηνά και πιο πρόσφατα στην Ravago) είχε μιλήσει για το πακτωλό των εκατομμυρίων που θα επενδύσει ο Δουζόγλου στα 70 (!) ακίνητα που είχε αποκτήσει.

    Είχε μάλιστα προαναγγείλει, ότι η διοίκηση του Ομίλου θα εγκατασταθεί στο ιστορικό Ξενοδοχείο ΠΕΝΤΕΛΙΚΟΝ στην Κηφισιά το οποίο ο Δουζόγλου είχε αποκτήσει -το 2015 παρακαλώ- έναντι 23 εκατ. Ευρώ από την οικογένεια Βάρδη.

    Όσοι περνούν σήμερα από το ΠΕΝΤΕΛΙΚΟΝ, βλέπουν την εγκατάλειψη, βλέπουν την επενδυτική αδράνεια και αναρωτιούνται πως είναι δυνατόν ο άνθρωπος που το 2015 -μέσα σε capital controls- επένδυσε τόσα λεφτά σε ακίνητα, σήμερα να μην μπορεί ούτε τον εαυτό του να συντηρήσει…

    Το ξενοδοχείο Πεντελικόν, στα Βόρεια Προάστεια της Αθήνας. Ανήκει τον κ. Θεόδωρο Δουζόγλου

     

    Οι νέες ποινές για τους Ολλανδούς της Ελλάκτωρ

    Οι χθεσινές αποφάσεις του Δ.Σ. της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ήταν καταλυτικές.

    Αφού έφυγε από τη μέση το θέμα του call option του Λεωνίδα Μπόμπολα, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θεωρεί ότι υπάρχουν επαρκή στοιχεία που αποδεικνύουν τον συντονισμό των ενεργειών της Ολλανδικής Reggeborgh με την Βελγική Atlas που και οι δυο κατέχουν το 40% των μετοχών της Ελλάκτωρ.

    Δημόσια Πρόταση αναδρομικά δεν πρόκειται να γίνει αλλά αφού κληθούν σε ακρόαση τα στελέχη της Reggeborgh είναι πολύ πιθανό να ακούσουμε κάποια βαριά πρόστιμα.

    Ο νόμος δίνει τη δυνατότητα για πρόστιμο μέχρι και 3 εκατομμύρια Ευρώ, στους Ολλανδούς της Ελλάκτωρ.

    Η Reggeborgh με συμμετοχή 30% στον κατασκευαστικό όμιλο και το fund Atlas με ποσοστό συμμετοχής 10% θα περάσουν το κατώφλι της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (ΕΚ) στην οδό Κολοκοτρώνη για τις απαραίτητες διευκρινίσεις μετά τη χθεσινή  απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της Ε.Κ. που δεν έδειξε να πείθεται από τις μέχρι τώρα εξηγήσεις και διευκρινήσεις που παρασχέθηκαν.

    Μάλιστα, η συντριπτική πλειοψηφία των μελών του Δ.Σ. της Ε.Κ., έξι υπέρ της ακροαματικής διαδικασίας έναντι μίας ψήφου κατά, τάχθηκε υπέρ της διερεύνησης της υπόθεσης.

    Προφανώς η πλευρά των εφοπλιστών Μπάκου και Καϋμενάκη, θα χρησιμοποιήσει την όποια οριστική απόφαση και ποινή της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για να πιέσει τους Holterman (επικεφαλής του family office της Ολλανδικής πολυεθνικής) και Poecke (επικεφαλής της ATLAS) με ποινικές αγωγές ή ακόμη και με αγωγές όλων των μετόχων εναντίον τους, με δεδομένο ότι η τιμή της δημόσιας πρότασης προσδιορίζεται από την υψηλότερη τιμή που αγόρασαν αυτοί εντός του τελευταίου έτους.

     

    Η κ. Λαζαράκου και τα αυξημένα αντανακλαστικά 

    Στο θέμα της Ελλάκτωρ, καλό θα είναι βέβαια να περιμένουμε τις οριστικές αποφάσεις της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς γιατί κάτι μου λέει ότι στο μεταξύ δεν αποκλείεται να έχουμε συναινετικές εξελίξεις.

    Πάντως η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ΥΠΟ τις κ. Βασιλική Λαζαράκου, Νατάσα Στάμου και τον κ. Νίκο Κονταρούδη επέδειξαν ισχυρά αντανακλαστικά, αντάξια των διεθνών ανεξάρτητων αρχών.

    Κάτι που δεν πέρασε απαρατήρητο από κορυφαία κυβερνητικά στελέχη.

     

    H πρωταγωνίστρια της χθεσινής παρουσίασης της NOVAL

    Ο wiseman σας έχει από καιρό επισημάνει την «πράκτορα 007», της Εθνικής Τράπεζας, την νέα Διευθύντρια του Investment Banking η οποία αναβαθμίστηκε στην θέση αυτή τον Σεπτέμβριο και από τότε πρωταγωνιστεί σε όλα τα μεγάλα επενδυτικά projects.

    Χθες λοιπόν η κυρία Δήμητρα Κρούσκα ήταν το πρόσωπο κλειδί στην παρουσίαση της NOVAL για το πράσινο ομόλογο των 120 εκατ. ευρώ που θα χρηματοδοτήσει το 31% του επενδυτικού προγράμματος της ΑΕΕΑΠ, συνολικού ύψους 316 εκατ. ευρώ.

    Όσοι άκουγαν την κυρία Κρούσκα (συγγενής της παλαιάς ηθοποιού Βέρας Κρούσκα) κατάλαβαν τον ρόλο, τη χρησιμότητα αλλά και τα οφέλη του «πράσινου» ομολόγου από μια γυναίκα, ένα στέλεχος που δεν διάβαζε αλλά μιλούσε κατευθείαν στο μυαλό του επενδυτή.

    Ήξερε τι έλεγε.

    Για την αξιοποίηση των κεφαλαίων που θα προέλθουν από το ομόλογο, έχει συσταθεί ειδική ανεξάρτητη επιτροπή παρακολούθησης των επενδύσεων.

    Τα χρήματα που θα αντλήσει η NOVAL από το Ομόλογο θα κατευθυνθούν σε πράσινα κτήρια που θα υιοθετούν τις αρχές της πράσινης, βιώσιμης ανάπτυξης στη μείωση των απορριμμάτων, τη διαχείριση υδάτων, τη μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και στην εξοικονόμηση ενέργειας…

     

    Ο Φουρλής μπήκε πάλι στο στόχαστρο των θεσμικών επενδυτών…

    Αφού απαλλάχθηκε από τα βαρίδια του παρελθόντος, αφού ξεπούλησε η Fidelity όσες μετοχές είχε στο χαρτοφυλάκιο της, η μετοχή της Fourlis ΦΡΛΚ -0,24% 4,17 ξαναβρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος σοβαρών θεσμικών επενδυτών.

    Ούτε μία ούτε δύο αλλά 450.000 μετοχές της Fourlis αγοράστηκαν χθες από θεσμικά χαρτοφυλάκια στην τιμή των 3,7 έως 3,8 Ευρώ ανά μετοχή.

    Κάποιοι φαίνεται να πιστεύουν ότι ο κατήφορος τελείωσε και ο εξάδελφος Βασίλης Φουρλής ξαναπήρε το τιμόνι στα χέρια του για να οδηγήσει τον όμιλο στην νέα εποχή…

    Με βάση το χθεσινό κλείσιμο στο ελληνικό χρηματιστήριο η αξία της εταιρείας ανέρχεται στα 196,4 εκατ. ευρώ.

    Όμως μόνο η αξία της θυγατρικής εταιρείας της Φουρλής, της Fourlis Trade ανέρχεται στα 200 εκατ. ευρώ.  Απλά κάντε τους υπολογισμούς σας.

    Οι θεσμικοί που ξέρουν πως βγαίνουν τα λεφτά έδρασαν άμεσα.

    Αγόρασαν μεγάλο πακέτο μετοχών της εισηγμένης…

     

    Ο καπετάν Τσάκος, η οικογένεια και ο Warren Buffet

    Πριν από μερικά χρόνια, μια Αμερικανίδα δημοσιογράφος ρώτησε τον πλουσιότερο άνθρωπο στον κόσμο, τον μεγαλοεπενδυτή Warren Buffett ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας του.

    O 90χρονος πετυχημένος επενδυτής, απάντησε με απλότητα:

    «Η πιο σημαντική απόφαση της ζωής κάθε ανθρώπου δεν αφορά ούτε την καριέρα του ούτε τα λεφτά που κερδίζει. Η σημαντικότερη απόφαση είναι η γυναίκα που θα παντρευτεί».

    Αυτά ακριβώς τα λόγια σκεπτόμουν όταν χθες ο καπετάν Παναγιώτης Τσάκος γεννημένος το 1936 στα Καρδάμυλα της Χίου, γιόρταζε τα 60 χρόνια γάμου με την Ειρήνη Σαρόγλου, την γιατρό που στάθηκε δίπλα στις πιο ωραίες και πιο δύσκολες στιγμές της ζωής του.

    Ο καπετάν Τσάκος είναι ένας ευτυχισμένος άνθρωπος όχι γιατί κατάφερε να πλουτίσει αλλά γιατί είχε δίπλα του διαρκώς στη ζωή του τον πιο πολύτιμο θησαυρό.

    Πριν από δύο μέρες γιόρτασε και τα γενέθλια του εγγονιού του Παναγιώτη, του μεγαλύτερου γιού του Νίκου Τσάκου. Ο καπετάν Παναγιώτης Τσάκος φαίνεται πως ακολούθησε τη συμβουλή του Warren Buffett και κέρδισε…

     

    Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.