• Γιατί στους θεσμικούς αρέσει η ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ποιοι ρωτάνε την Σδούκου για τα αιολικά πάρκα, οι νέες προτεραιότητες του Μεγάλου, η νέα έπαυλη του ξενοδόχου και ποια σύζυγος εφοπλιστή τον έχει υπό απόλυτο έλεγχο

    Ποιος μεγαλοξενοδόχος χτίζει ένα εκπληκτικό σπίτι στον Δήμο Ψυχικού – Φιλοθέης, κοντά το πάρκο Πικιώνη;

    image

    Η αγάπη των θεσμικών για τα ESG και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

    Ποια είναι η μεγάλη αγάπη των θεσμικών;

    Τα θέματα ESG και η προσήλωση των μεγάλων εταιρειών σε αυτά.

    Όπως για παράδειγμα της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΓΕΚΤΕΡΝΑ 1,12% 16,24 και του αφεντικού της Γιώργου Περιστέρη.

    Μετά και τις αποφάσεις που έλαβαν, οι γενικές συνελεύσεις των ομολογιούχων της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, «κλειδώνει» η έκδοση του ομολόγου ύψους έως 300 εκατ. ευρώ καθώς εγκρίθηκε η αύξηση του ανώτατου ποσού των χρηματοοικονομικών υποχρεώσεων της εισηγμένης.

    Εντός του Δεκέμβριο η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί, όπως λένε οι τραπεζίτες,  με μεγάλη επιτυχία.

    Η συγκεκριμένη ομολογιακή έκδοση θα είναι συνδεδεμένη με ρήτρες αειφορίας.

    Σημειώνεται ακόμα ότι εγκρίθηκε  η μεταβίβαση στη “ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Αυτοκινητόδρομοι”  όλων των συμμετοχών της εισηγμένης σε εταιρίες αυτοκινητοδρόμων, όπως και η μεταβίβαση στην “ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Καστέλι” όλων των μετοχικών συμμετοχών της ΤΕΡΝΑ στη «Διεθνής Αερολιμένας Ηρακλείου Κρήτης».

     

    Ο Μεγάλου και τα ESG

    Μιας και μιλάμε για ESG και αειφόρο ανάπτυξη να σας πω ότι το αφεντικό της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου δίνει τεράστια βαρύτητα σε αυτά τα θέματα.

    Υπό την προεδρία της Inger Andersen, Εκτελεστικής Διευθύντριας του Περιβαλλοντικού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών, πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση του «Συμβουλίου των Ηγετών» (Leadership Council) του UNEPFΙ, ενός νέου διεθνούς συμβουλευτικού οργάνου που έχει ως στόχο να διαμορφώνει τη στρατηγική του χρηματοπιστωτικού τομέα για την επίτευξη των στόχων της αειφόρου ανάπτυξης.

    Μέλος του Leadership Council είναι ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς κ. Χρήστος Μεγάλου, ο οποίος συμμετείχε στην πρώτη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις 24 Νοεμβρίου.

    Το Leadership Council του UNEPFΙ, αποτελείται από 19 επικεφαλής τραπεζών και ασφαλιστικών εταιριών από όλο τον κόσμο, οι οποίοι συνεργάζονται για την ταχύτερη και πιο ουσιαστική εναρμόνιση του χρηματοπιστωτικού τομέα με τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης και έχουν αναλάβει να διαμορφώσουν κρίσιμες στρατηγικές κατευθύνσεις έτσι ώστε ο τομέας αυτός να είναι σε θέση να υποστηρίξει αποτελεσματικά το μετασχηματισμό των οικονομιών για ένα βιώσιμο μέλλον.

     

    Η ΑΜΚ της Intrakat

    Σε Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου 50 εκατ. ευρώ θα προχωρήσει η Intrakat.

    Η έκτακτη γενική συνέλευση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, 17 Δεκεμβρίου 2021 και θα ζητηθεί η παροχή εξουσιοδότησης προς το Διοικητικό Συμβούλιο να αυξάνει το μετοχικό κεφάλαιο της Εταιρείας με δυνατότητα περιορισμού ή κατάργησης του δικαιώματος προτίμησης των υφιστάμενων μετόχων.

    Πληροφορίες της αγοράς αναφέρουν ότι  πιθανότατα η ΑΜΚ θα πραγματοποιηθεί με περιορισμό του δικαιώματος προτίμησης κάποιων υφιστάμενων μετόχων.

    Οι ίδιες πληροφορίες, αναφέρουν ότι στην ΑΜΚ θα μπουν η  Intracom, ο Πέτρος Σουρέτης, η STRONGVIEW HOLDINGS LIMITED και η DANECH Estate.

    Εάν υπάρξουν αδιάθετα δικαιώματα από την ΑΜΚ, πηγές του mononews.gr εξηγούν, ότι θα αγοραστούν από τους υπάρχοντες βασικούς μετόχους.

    Σήμερα το 38% των μετοχών της Intrakat, το κατέχει η Intracom (Σωκράτης Κόκκαλης).

    Μέτοχοι με ποσοστό 12,69% είναι η Adamas Group (ελέγχεται από τον Δημήτρη Κούτρα) , η STRONGVIEW HOLDINGS LIMITED με ποσοστό 14,43% (ελέγχεται από τον Δημήτρη Θεοδωρίδη), ο CEO της Εταιρείας Πέτρος Σουρέτης με 7,56% και η DANECH ESTATE I LTD με ποσοστό 8,98% (ελέγχεται από τους Λουκά Λαζαράκη και Δήμο Στασινόπουλο).

    Επιπλέον της ΑΜΚ, η εταιρεία έχει συμφωνήσει με τις τράπεζες Πειραιώς και Εθνική να σηκώσει μέσω ομολογιακού δανείου ποσό 80 εκατ. ευρώ.

     

    Η Σδούκου και οι μεγάλοι παίκτες

    Τους τελευταίους μήνες ένα πράγμα απασχολεί τους μεγάλους ενεργειακούς ομίλους.

    Ποτέ θα ανοίξουν οι διαγωνισμοί για τα θαλάσσια αιολικά πάρκα στην Ελλάδα.

    Οι Νορβηγοί της Equinor, η Ocean Wind (κοινοπραξία της πορτογαλικής EDP Renewables και της γαλλικής ENGIE) που έχει συνάψει συνεργασία με τη ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, οι Δανοί της Copenhagen Infrastructure Partners (έχει συνάψει συμφωνία με τη Mytilineos), ο όμιλος Κοπελούζου, άπαντες αναμένουν το σχετικό  νομοσχέδιο του Υπουργείου Ενέργειας τελεί υπό κατάρτιση.

    Από το νομοσχέδιο θα μάθουμε για το ποια θαλασσοτεμάχια θα παραχωρηθούν, πότε θα βγει η προκήρυξη, τι τεχνικά και οικονομικά κριτήρια συμμετοχής θα έχει, και για πόσα χρόνια θα τους παραχωρηθεί το αποκλειστικό δικαίωμα.

    Οι πολλές ερωτήσεις που δέχτηκε στην Κοπεγχάγη από διευθύνοντες συμβούλους ευρωπαϊκών εταιρειών τις ΑΠΕ η Γενική Γραμματέας Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου δείχνει ότι το ενδιαφέρον είναι ιδιαίτερα μεγάλο.

    Στην Ελλάδα είναι το επόμενο μεγάλο επιχειρηματικό στοίχημα στην ενέργεια, με κοινό παρονομαστή για όλους, τις υπεραξίες που συνεπάγονται τα offshore σε μια χώρα με πολύ πλούσιο θαλάσσιο αιολικό δυναμικό.

    Στο νέο αυτό τοπίο θα γίνει πρώτα μια επιλογή θαλασσίων οικοπέδων, μετά θα τρέξει η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, και στο τέλος θα καθοριστούν τα πολύγωνα των περιοχών υπεράκτιων πάρκων.

    Οι διαγωνισμοί για την παραχώρηση των οικοπέδων θα γίνουν το 2023, λένε οι πληροφορίες.

    Τον πήχη έχει βάλει ψηλά ο ίδιος ο Πρωθυπουργός από το βήμα της διάσκεψης στη Γλασκόβη για το κλίμα.

    Ο στόχος είναι η Ελλάδας είναι να πρωτοπορήσει στην υπεράκτια αιολική ενέργεια, δημιουργώντας έως το 2030 ένα χαρτοφυλάκιο εγκατεστημένης ισχύος 2 GW.

     

    Τι σημαίνει το DUCK για τον Γιάννη Καματάκη της MLS ;

    Αφού ασχοληθήκαμε με τον πετυχημένο εφοπλιστή ας ασχοληθούμε με την άλλη πλευρά του φεγγαριού.

    Εμείς που ζούμε στη Θεσσαλονίκη, αγαπάμε το εξαιρετικό και μοναδικό («εσείς οι Αθηναίοι δεν ξέρετε να τρώτε») εστιατόριο DUCK, που κρύβεται σε μια υποβαθμισμένη γειτονιά της Πυλαίας.

    Το φαγητό είναι το κάτι άλλο και δεν είναι φθηνό.

    Συμβαίνει όμως, το εστιατόριο αυτό να είναι το αγαπημένο και του Γιάννη Καματάκη της MLS.

    Από τις συχνές του επισκέψεις άλλαξε και το ακρωνύμιο του DUCK και αντί για …πάπια…ονομάζεται πλέον Dinning Using Cash Kamatakis.

    Μια φορά που λέτε λοιπόν, πριν από λίγες μέρες, συναντήθηκε ο Γιάννης Καματάκης, με έναν Ορκωτό Λογιστή που εργάζεται σε μία από τις Big 4 ελεγκτικές εταιρείες, από αυτές που ερευνούν τα πεπραγμένα της διοίκησης της MLS.

    O …κιμπάρης Γιάννης, μόλις είδε τον ελεγκτή με την παρέα του, αμέσως έστειλε ένα μπουκάλι κρασί στο τραπέζι με τις καλύτερες ευχές του για «καλή όρεξη».

    Δυστυχώς το μπουκάλι επεστράφη στον κ. Καματάκη με την υποσημείωση:

    «Εσείς που χρωστάτε παντού, δεν δικαιούστε να κερνάτε…»

     

    Ο Κέκροπας και η Αγγελοπούλου

    Το αποκλειστικό ζήτημα που συζητούν στον Κέκροπα και στον Δήμο Ψυχικού-Φιλοθέης, είναι η υπόθεση των  300 στρεμμάτων στο Παλαιό Ψυχικό.

    Η υπόθεση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος  που εκτείνονται στα Τουρκοβούνια, μεταξύ Παλαιού Ψυχικού και Φιλοθέης, αφορούν όχι μόνο την εταιρεία και τον Δήμο Ψυχικού – Φιλοθέης αλλα και την κ. Γιάννα Αγγελοπούλου.

    Η έπαυλη της συνορεύει με την συγκεκριμένη έκταση.

    Άρα έχει κάθε συμφέρον να μην κερδίσει πότε ο Κέρκωπας την συγκεκριμένη υπόθεση. Η τουλάχιστον αυτό φημολογείται.

    Η υπόθεση λοιπόν συζητήθηκε στις 3 Νοεμβρίου από το Πολιτικό τμήμα του Αρείου Πάγου.

    Έως τώρα δεν ξέρουμε εάν έχει ληφθεί απόφαση.

    Η πολύ σοβαρή λεπτομέρεια είναι, πως για να λήξει στην παρούσα φάση οριστικά η υπόθεση θα πρέπει να υπάρξει ομοφωνία και των τριών δικαστών που συμμετέχουν.

    Σε αντίθετη περίπτωση τα πράγματα περιπλέκουν για τον Δήμο Ψυχικού και για τον Κέκροπα.

    Τυχόν απόφαση που θα ληφθεί με ψήφους 2-1 ανεξάρτητα από το ποιος θα ευνοηθεί θα οδηγήσει την υπόθεση στην Ολομέλεια.

    Στην συνέχεια το Σώμα των δικαστών θα αποφανθεί οριστικά και αμετάκλητα!

     

    Smart smart girl

    Σε στενό κλοιό έχει βάλει η Δήμητρα Κούστα τον σύζυγό της μεγαλοεφοπλιστή Γιάννη Κούστα.

    Οι φήμες της αγοράς αναφέρουν ότι στην Danaos έχουν προσληφθεί και εργάζονται και οι δυο αδελφές της κ. Κούστα.

    Άρα η δαιμόνια Δήμητρα μαθαίνει όλα τα κουτσομπολιά εντός της εταιρείας.

    Smart smart girl!!!

     

    Κουΐζ

    Ποιος μεγαλοξενοδόχος χτίζει ένα εκπληκτικό σπίτι στον Δήμο Ψυχικού Φιλοθέης κοντά το πάρκο Πικιώνη;

    Αν και δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί η έπαυλή,  εν τούτοις αρχιτεκτονικά φαίνεται ιδιαίτερα καλόγουστη.

    Ο ξενοδόχος επιβλέπει ο ίδιος το χτίσιμο της νέας του tres chic μονοκατοικίας, για αυτό και χθες Παρασκευή το πρωί ήταν εκεί και συνομιλούσε με τα συνεργεία.

     

    Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.