• Business

    Ελλάκτωρ: Δόθηκε το πράσινο φως για την πώληση του 25% των ΑΠΕ στη Motor Oil

    Χένρι Χόλτερμαν (Ελλάκτωρ), Γιάννης Βαρδινογιάννης (Motor Oil)

    Χένρι Χόλτερμαν (Ελλάκτωρ), Γιάννης Βαρδινογιάννης (Motor Oil)


    Το πράσινο φως δόθηκε και επίσημα για την πώληση του 25% του μετοχικού κεφαλαίου της ΑΝΕΜΟΣ RES στη Motor Oil Renewable Energy (MORE) του Ομίλου Βαρδινογιάννη, κατά τη διάρκεια της έκτακτης γενικής συνέλευσης του Ομίλου Ελλάκτωρ που ολοκληρώθηκε προ ολίγου.

    Με την κίνηση αυτή ο Ελλάκτωρ αναμένεται να προσθέσει στα ταμεία του 125 εκατ. ευρώ και μαζί με την πώληση του Smart Park στον Όμιλο Φουρλή και της ΑΚΤΩΡ στην Intrakat, η εισηγμένη αναμένεται να διαθέτει το ποσό των 650 εκατ. ευρώ. Γεγονός και το οποίο ανοίγει το δρόμο για την επιστροφή κεφαλαίου στους μετόχους.

    Εάν, δε, λάβουμε υπόψη και την αποζημίωση 42,5 εκατ. ευρώ για τη Θερμαϊκή Οδό, αλλά και τα 114 εκατ. ευρώ για την πώληση της ΑΚΤΩΡ στην Intrakat (σ.σ. θα πληρωθούν εντός 19 μηνών από την υπογραφή της σχετικής σύμβασης), τότε ο Ελλάκτωρ θα έχει σε βάθος χρόνου ταμειακά διαθέσιμα περί τα 800 εκατ. ευρώ.

    Υπενθυμίζεται ότι τον Μάιο του 2022 Όμιλος Βαρδινογιάννη εξαγόρασε τ0 29,87% των μετοχών της εισηγμένης από τους εφοπλιστές Δημήτρη Μπάκο και Ιωάννη Καϋμενάκη έναντι 182 εκατ. ευρώ, ενώ υπήρξε και συμφωνία για ξεχωριστή πώληση του 75% των ΑΠΕ του Ελλάκτωρ έναντι 671 εκατ. ευρώ. Το ποσό από την πώληση του 75% των ΑΠΕ χρησιμοποιήθηκε για την αποπληρωμή του ομολογιακού δανείου που είχε εκδώσει η εισηγμένη το 2019.

    Με την πώληση του 25% της ΑΝΕΜΟΣ RES στον όμιλο Βαρδινογιάννη (σ.σ. εκκρεμεί η σχετική απόφαση από τους μετόχους του Ομίλου, για την οποία και έχει συγκληθεί ΕΓΣ στις 24 Ιανουαρίου), ο Όμιλος Ελλάκτωρ κλείνει έναν κύκλο πωλήσεων των θυγατρικών του, διατηρώντας ισχυρή παρουσία στις παραχωρήσεις (ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις), τα έργα περιβάλλοντος (ΗΛΕΚΤΩΡ), και το Real Estate (REDS).

    Τι ψηφίστηκε

    Τα θέματα που εγκρίθηκαν από την πλειοψηφία των μετόχων της εισηγμένης ήταν τα εξής:

    • Εκλογή νέου πρόσθετου Μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου: Υπέρ 97,4% κατά 2,5%, αποχή 0,009%
    • Ανακοίνωση εκλογής Ανεξάρτητου Μη Εκτελεστικού Μέλους σε αντικατάσταση παραιτηθέντος. Προσδιορισμός Ανεξάρτητων μη Εκτελεστικών Μελών του Διοικητικού Συμβουλίου για το σύνολο του Διοικητικού Συμβουλίου: Υπέρ 99,9%, αποχή 0,009%
    • Ανακοίνωση εκλογής μέλους της Επιτροπής Ελέγχου σε αντικατάσταση παραιτηθέντος. Επαναπροσδιορισμός της Επιτροπής Ελέγχου (είδος, σύνθεση, αριθμός, ιδιότητα μελών και θητεία), σύμφωνα με το άρθρο 44 του Ν. 4449/2017, όπως ισχύει. Υπέρ: 99,9%,  Αποχή: 0,009%
    • Έγκριση της πώλησης μετοχών της ANEMOS RES AE, κυριότητος της Εταιρείας, προς την ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία MOTOR OIL RENEWABLE ENERGY ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε. Υπέρ:99,5% ,Κατά:0,3% , Αποχή:0,1%

    Πως διαμορφώνεται η μετοχική σύνθεση του Ομίλου

    Οι παραπάνω αποφάσεις δε μεταβάλλουν τα ποσοστά των μετόχων της Ελλάκτωρ, τα οποία διαμορφώνονται ως εξής:

    Reggerborgh Invest: 45,16%

    Motor Oil: 29,87%

    Atlas NV: 9,8%

    Επενδυτικό Κοινό: 15,17%

    Σημειώνεται ότι το ολλανδικό Family Office έχει τη δυνατότητα εξαγοράς μετοχών (call option) του 7,46% των μετοχών του Ομίλου Βαρδινογιάννη στην τιμή των 1,75 έως τον Μάιο του 2024. Με αποτέλεσμα η θέση της Reggerborgh Invest να μπορεί να διαμορφωθεί στο 52,62%.

    Διαβάστε επίσης:

    Υπουργείο Υποδομών: Πώς θα γίνει το «λίφτινγκ» στον ΟΣΕ – Όλες οι αλλαγές θα γίνουν στον σιδηρόδρομο

    ΟΑΣΑ: Προηγμένες εφαρμογές με πολλαπλά οφέλη για το επιβατικό κοινό

    Εκτός σχεδίου και αυθαίρετα: Το σχέδιο της κυβέρνησης για να ξεπαγώσουν οι οικοδομικές άδειες



    ΣΧΟΛΙΑ