• Ο Οδυσσέας των ρεκόρ, η αγωνία για την Εγνατία οδό, γιατί στην Eurobank είναι υπερήφανοι με την πρωτιά, η κίνηση ματ της Mytilineos στην ΕΚ και οι 3 δυναμικές κυρίες της Aegean

    Η διοίκηση της Lamda φέρνει συνεχώς την χώρα μας Έλληνες του εξωτερικού.  Μια στις 4 προσλήψεις είναι Έλληνες που εργάζονταν στο εξωτερικό.

    The Wise Man
    image
    The Wise Man

    H Αγωνία στο κατακόρυφο

    Χθες ήταν μια μεγάλη ημέρα για το ΤΑΙΠΕΔ καθώς άνοιξαν οι προσφορές για την Εγνατία οδό.

    Το χρηματιστήριο που πολλές φορές προεξοφλεί τέτοιους είδους εξελίξεις ήταν αμέτοχο καθώς προφανώς δεν διέρρευσε το παραμικρό.  Η μια κοινοπραξία αποτελείται από τις VINCI – ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ και  ΑΒΑΞ και η άλλη  από τις ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και EGIS

    Η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΓΕΚΤΕΡΝΑ 1,48% 16,50 έκλεισε αμετάβλητη, της Mytilineos ΜΥΤΙΛ 0,74% 38,00  και της ΑΒΑΞ ΑΒΑΞ 2,74% 1,50  με οριακή πτώση.

    Χθες το βράδυ πάντως κάποιες πηγές ονομάτιζαν τον νικητή.  Ίσως εάν  δούμε σήμερα μετοχικές κινήσεις να καταλάβουμε περισσότερα…

    Όταν οι ωραίες κι έξυπνες γυναίκες συμβουλεύουν πετυχημένες εταιρείες…

    Την γνώρισα από κοντά, σ’ ένα χριστουγεννιάτικο εορταστικό δείπνο από αυτά που με τόση καλαισθησία, διοργανώνουν κάθε χρόνο ο Δημήτρης και η Σοφία Ευφραίμογλου του Συλλόγου Φίλων Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού.

    Είχε σκουρήνει τα μαλλιά της, για να ταιριάζουν περισσότερο με το συντηρητικό λευκό ταγιέρ και την κομψότατη μπλε σκούρα δαντελωτή μπλούζα που είχε επιλέξει για την βραδιά.

    Το χαμόγελό της σαγηνευτικό.

    Είχα ακούσει και διαβάσει πολλά …για την όμορφη, δυναμική, ξανθιά δικηγόρο της Credit Suisse… με πτυχία Οικονομικών από το Yale και μεταπτυχιακούς τίτλους, στη Νομική (Juris Doctor) και Master of Science in Foreign Service, από το  Georgetown University, καθώς  και  Master’s in European Union Law από το  College of Europe στη Bruges του  Βελγίου.

    Ήθελα να την γνωρίσω καλύτερα.

    Προσπάθησα να της τραβήξω την προσοχή, μ’ ένα μικρό αστείο…Μου απάντησε απόμακρα, αλλά με σεβασμό όπως αρμόζει στα ράσα ενός μοναχού του Αγίου Όρους.

    Η κυρία Ναταλία Νικολαϊδη, με μία εντυπωσιακή καριέρα στα χρηματοοικονομικά, στη Νέα Υόρκη αλλά και στην Ευρώπη, εκτός από δραστήριο ανεξάρτητο μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Mytilineos είναι από χθες μέλος και του Διοικητικού Συμβουλίου της Aegean.

    Επιπρόσθετα τα υπόλοιπα νέα μέλη του ΔΣ είναι η πολύπειρη Αλεξάνδρα Παπαλεξοπούλου (της ΤΙΤΑΝ) και η Στέλλα Δημαράκη Group Treasurer του ομίλου.

    Γιατί οι καλύτερες εταιρείες προσελκύουν τα λαμπρότερα μυαλά…

    Μπαμπά θέλω κι εγώ ένα…

    Ένας πιτσιρικάς επισκέπτεται με τον πατέρα του την φετινή DEFEA.

    Ακούγεται με ενθουσιασμό να φωνάζει: “Μπαμπά, μπαμπά”.

    Δεν αποφεύγω τον πειρασμό να κρυφακούσω. Κάθεται καθηλωμένος στο καλογυαλισμένο Άρμα BMP1 στο περίπτερο των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων. Ρωτά τον μπαμπά του: “Τι είναι αυτό;”

    Ο πατέρας, σχεδόν συγκινημένος κοιτά τον πιτσιρικά και του λέει: “Άρμα Ελληνικής κατασκευής αγόρι μου”.

    Ο πιτσιρικάς κοντοστέκεται και απαντά: “Καλά, θέλω και εγώ ένα”…

    Εγώ ως μοναχός του Αγίου Όρους, είμαι φύσει και θέσει εναντίον του πολέμου.

    Από την επίσκεψη μου στην έκθεση DEFEA ωστόσο, το πρώτο συμπέρασμα αφορούσε τα θετικά μηνύματα για τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα.

    Ο Διευθύνων Σύμβουλος των ΕΑΣ Νίκος Κωστόπουλος (ο γιός του πρώην Υπουργού Εργασίας Δημήτρη Κωστόπουλου) συστηματικά και αθόρυβα 2 χρόνια τώρα αλλάζει το σκηνικό στην αμυντική μας βιομηχανία.

    Εντυπωσιακό είναι και το βίντεο που προβάλλεται στην έκθεση και μιλάνε για αυτό όπως επίσης το περίπτερο στην DEFEA που δίνει μαθήματα αισθητικής και χρηστικότητας.

    Τι πιο ωραίος τρόπος να εορταστούν τα 150 χρόνια της εταιρείας.

    Μπορεί ένα βίντεο να αλλάξει την εικόνα;

    Ναι μπορεί είναι η απάντηση. Μάλιστα, πολλοί ήταν οι ξένοι που έμειναν έκπληκτοι από το βίντεο των ΕΑΣ που σε λίγα δευτερόλεπτα αναδεικνύει τον κομβικό ρόλο των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων για την Εθνική Άμυνα και την εξωστρέφεια της χώρας.

    Τελικά, δεν χρειάζονται πολλά για να κάνεις αυτό που πρέπει. Απλά σεβασμός στην αποστολή σου

    Όταν η Premia Properties γίνει ΑΕΕΑΠ

    Έμαθα ενδιαφέροντα πράγματα από την ενημερωτική εκδήλωση της Premia Properties για την αύξηση κεφαλαίου των 75 εκατ. ευρώ η οποία θα γίνει κατά 28 εκατ.€ με εισφορά ακινήτων και με καταβολή μετρητών 47,5 εκατ.€ με τη δημόσια προσφορά.

    Κατ’ αρχή τα 7,5 εκατ. ευρώ είναι «εσωτερικά» άρα δεν παίζουν για το ευρύ επενδυτικό κοινό.

    Μένουν 40 εκατ. Ευρώ για όλους τους υπόλοιπους. Όταν ολοκληρωθεί η αύξηση κεφαλαίου, η Premia Properties θα έχει κεφαλαιοποίηση 140 εκατ. Ευρώ και καθαρή κερδοφορία 10 εκατ. Ευρώ.

    Δεν είναι άσχημα…

    Όταν όμως η Properties μετατραπεί σε ΑΕΕΑΠ, τότε είναι που αλλάζουν όλα γιατί η φορολογία των ΑΕΕΑΠ είναι ευνοϊκότερη, (ποσοστό επί της εσωτερικής αξίας των ακινήτων) και επιπλέον το 50% των κερδών διανέμεται ως μέρισμα.

    Για να γίνει η Properties ΑΕΕΑΠ πρέπει το 30% της αξίας των ακινήτων που διαχειρίζεται να μην προέρχεται από ένα μόνον ακίνητο αλλά να υπάρχει διασπορά.

    Αυτό που ξέρει καλά να κάνει η Premia είναι οι επενδύσεις στον τομέα της εφοδιαστικής αλυσίδας (logistics).

    Έχει ενδιαφέρον ότι στα επόμενα χρόνια προσβλέπει σε έσοδα 30 εκατ. ευρώ από κτήρια κοινωνικού χαρακτήρα, ιδιαίτερα στον χώρο της εκπαίδευσης και της υγειονομικής περίθαλψης (όπως σχολεία, νοσοκομεία, διαγνωστικά κέντρα, χώρους περίθαλψης τρίτης ηλικίας).

    ΔΕΗ: Όταν ο manager ξέρει τη δουλειά του…

    Υπάρχουν πολλοί (από την μία πλευρά του πολιτικού μας στερεώματος) που λένε: «Σιγά τον Στάσση, τον μεγάλο manager…

    Τυχερός είναι.

    Γιατί τώρα τα επιτόκια πέφτουν».

    Τους ακούω με σεβασμό αλλά διαφωνώ.

    Πρέπει να ξέρεις τη δουλειά.

    Ας πάρουμε λοιπόν το παράδειγμα του κόστους χρήματος.

    Το χρηματοοικονομικό κόστος της ΔΕΗ ΔΕΗ 1,59% 11,48 (τα έξοδα για τόκους των δανείων μείον τα έσοδα από τους τόκους των καταθέσεων της) ανέρχονται σε 134 εκατ. Ευρώ.

    Με το νέο «πράσινο ομόλογο» και επιτόκιο 3,375% η ΔΕΗ γλυτώνει ετησίως 20 εκατ. Ευρώ σε τόκους που βελτιώνουν φυσικά την κερδοφορία.

    Ας αφαιρέσουμε και 22% για τους φόρους. Μένουν 15 εκατ. Ευρώ. Με ένα συντηρητικό Ρ/Ε 10 η αξία αυτής της κερδοφορίας ανέρχεται σε 150 εκατ. Ευρώ.

    Αυτό σημαίνει 0,65€ για κάθε μία μετοχή της ΔΕΗ. Αν προτιμάτε, αυτή είναι μια υπεραξία +7,5% σε σχέση με τη σημερινή τιμή στο χρηματιστήριο. Και δεν υπολογίζουμε όλες τις υπόλοιπες «κρυμμένες αξίες»….

    Γι’ αυτό η χρηματιστηριακή αξία της ΔΕΗ δεν θα μείνει για πολύ στα 2 δις Ευρώ.

    Θυμάστε ΔΕΗ ήταν η εταιρεία που ουδείς ήθελε να δανείσει πριν από 2 χρόνια και δεν είχε λεφτά ούτε την μισθοδοσία να καλύψει…

    Θυμάστε;

    Ιταλία-Τσεχία στα πέναλτι για την ΔΕΠΑ Υποδομών.

    Η επανεμφάνιση του Τσέχου μεγαλοεπενδυτή Jiří Šmejc (πρώην μεγαλομετόχου του ΟΠΑΠ) στα Ελληνικά επιχειρηματικά δρώμενα, είναι ίσως η πρώτη είδηση, από το χθεσινό άνοιγμα των προσφορών για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ Υποδομών.

    Ο Jiří Šmejc συμμετέχει στο σχήμα της ομογάλακτης EPH με έδρα την Τσεχία η οποία διαθέτει δίκτυα φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού αλλά και λιγνιτικές μονάδες στη Γερμανία και επενδύει σε Τσεχία, Σλοβακία, Ιταλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Ουγγαρία και Πολωνία.

    Η ΕΡΗ δραστηριοποιείται σε ένα πλήθος τομέων όπως η την παραγωγή, αποθήκευση και μεταφορά του φυσικού αερίου καθώς και η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και θερμότητας.

    Απέναντι στους Τσέχους κατεβαίνει η πανίσχυρη Ιταλική ομάδα της Italgas του Paolo Galo που με τον αέρα του κυπελλούχου στο Euro και την ιδιότητα του μεγαλύτερου διαχειριστή του Ιταλικού δικτύου φυσικού αερίου είναι σήμερα ο τρίτος μεγαλύτερος διαχειριστής δικτύων σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

    Το αποτέλεσμα  του αγώνα Ιταλίας-Τσεχίας για την ΔΕΠΑ Υποδομών θα το πληροφορηθούμε αφού επιστρέψω από τις διακοπές μου στη Χαλκιδική (σαν την Χαλκιδική δεν έχει).

    «Η σύμβαση θα υπογραφεί όταν τα παιδιά θα τραγουδούν τα κάλαντα» είπε ο σοφός μοναχός.

    Ο επενδυτής θα πάρει το πακέτο που θα περιλαμβάνει το 100% της ΕΔΑ Αττικής, το 100% της ΔΕΔΑ, καθώς και το 51% της ΕΔΑ ΘΕΣΣ.

    Για το υπόλοιπο 49% της ΕΔΑ ΘΕΣΣ θα πρέπει να υποβληθεί ξεχωριστή προσφορά στην Eni Gas, που είναι κάτοχος του σχετικού μεριδίου, με την εταιρία να φαίνεται πρόθυμη να το παραχωρήσει για να επικεντρωθεί στη λιανική εμπορία φυσικού αερίου και ρεύματος.

    Κίνηση ματ από την Mytilineos

    Σύμφωνα με πληροφορίες του Wiseman η MYTILINEOS ΜΥΤΙΛ 0,74% 38,00 αιτήθηκε στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (EK) να μπορεί να συνεχίσει τις αγορές του το buyback παρόλο που βγάζει αποτελέσματα εξαμήνου σε λίγες ημέρες και συγκεκριμένα στις 27 Ιουλίου.

    Είθισται ένα μήνα πριν την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων εξαμήνου και δωδεκαμήνου να μην αγοράζει το buyback.

    Υπάρχει όμως ένα παραθυράκι.

    Η MYTILINEOS πήρε την έγκριση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και ξεκίνησε χθες ξανά το buyback να αγοράζει.

    Έχει παρατηρηθεί από γνώστες της αγοράς ότι στις τελευταίες 14 συνεδριάσεις εκδηλώνεται υποτιμητική κερδοσκοπία στο call auction στην μετοχή της MYTILINEOS.

    Έχουν γνώση όμως οι φύλακες….

    Το πρώτο πράγμα που πουλάει κάποιος/κάποια είναι αυτό που έχει μεγάλη εμπορευσιμότητα και κερδίζει ή έστω χάνει λίγο.

    Έτσι, η πρόσφατη διόρθωση έχει βγάλει και πωλήσεις στην μετοχή της MYTILINEOS. Απολύτως φυσιολογικό.

    Άλλο το να πουλάς μέσα στην συνεδρίαση και άλλο να επεμβαίνεις κάθε μέρα στο κλείσιμο για να πιέσεις την μετοχή.

    Η πρόσφατη διόρθωση της μετοχής είναι ότι καλύτερο για τους αγοραστές.

    Διότι όσοι έχετε λίγο καλή μνήμη θα θυμάστε ότι την τελευταία μέρα που αγόρασε το buyback μετοχές της MYTILINEOS ήταν Παρασκευή 25 Ιουνίου και συγκεκριμένα το buyback αγόρασε 41.000 μετοχές με 15.8052€.

    Φίλοι αναγνώστες για να ξέρετε, το αλουμίνιο παίζει τώρα στα $2.500/t και η ισοτιμία €/$ είναι στο 1.1810.

    Τα θεμελιώδη μεγέθη της MYTILINEOS πάνε από το καλό στο καλύτερο.

    Η στήλη πιστεύει ακράδαντα ότι θα δικαιωθεί η πρόβλεψη του CITIGROUP για κερδοφορία της MYTILINEOS για 263.4 εκ ευρώ το 2022.

    Αυτό σημαίνει ότι στα 14.40€ η MYTILINEOS παίζει με ένα P/E 2022 = 7.44 έχοντας ακυρώσει τις 6.840.895 μετοχές που έχει πάρει το buyback μέχρι και τις 25/06/2021.

    Έτσι, η πρόσφατη πτώση της μετοχής αποτελεί εξαιρετική ευκαιρία για χτίσιμο θέσης στην μετοχή.

    Γιατί είναι υπερήφανοι στην Eurobank

    Η «πρώτη των πρώτων» στις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις με 19.866 μόρια και σχολή προτίμησης τη Νομική Αθηνών, έλαβε ήδη πρόσκληση από την ΠτΔ Κατερίνα Σακελλαροπούλου να παραστεί στο Προεδρικό Μέγαρο για τη δεξίωση για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας.

    Η Σοφία – Ζωή Βάγια φοίτησε όλα της τα μαθητικά χρόνια στα Εκπαιδευτήρια Δούκα.

    Στο σχολείο είχε λάβει υποτροφία για τη φοίτησή της σε όλα τα έτη Γυμνασίου & Λυκείου, με βάση τη σειρά της συνολικής της επίδοσης σε όλο το σχολείο.

    Εκτός από τα μαθήματα έχει αριστεύσει και στις ξένες γλώσσες

    Πέραν των μαθημάτων έχει πολλές συμμετοχές και διακρίσεις σε extra-curriculum δραστηριότητες και εθελοντικές δράσεις του σχολείου όπως: Model United Nations conferences (MUN), Ρητορικούς αγώνες, European Youth Parliament, Ecomobility.

    Ο πατέρας της Ευάγγελος Βάγιας, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός & Μηχανικός Η/Υ, ΕΜΠ και Διδάκτωρ-Μηχανικός του ΕΜΠ είναι στέλεχος της Eurobank και η μητέρα της  Αλεξάνδρα Χατζημιχαήλογλου, Δικηγόρος Αθηνών, LL.M Univ. of Southampton, εργάζεται στο χώρο της Ναυτιλίας.

    Στην Eurobank είναι άπαντες υπερήφανοι για την πρωτιά.

    Τα νέα ρεκόρ του Αθανασίου

    Απίστευτα νούμερα παρουσίασε χθες το αφεντικό της Lamda Development ΛΑΜΔΑ 2,20% 6,97 Οδυσσέας Αθανασίου  σε επενδυτική ημερίδα.

    Ο κ. Αθανασίου υποστήριξε πως η διοίκηση της Lamda Development δεν είχε υπολογίσει πως οι προπωλήσεις θα φτάσουν τόσο γρήγορα σε αυτά τα επίπεδα. Επίσης η διοίκηση της Lamda και είναι ιδιαίτερα θετικό αυτό φέρνει συνεχώς πίσω στην χώρα μας Έλληνες από άλλες χώρες.

    Μια στις 4 προσλήψεις είναι Έλληνες που εργάζονταν στο εξωτερικό.

    Διαβάστε με προσοχή τα νούμερα:

    • Yπολογίζεται να φτάσει και να ξεπεράσει το ασύλληπτο 25%, η εκτιμώμενη μέση ετήσια αύξηση της καθαρής εσωτερικής αξίας ανά μετοχή στην πρώτη φάση του Ελληνικού (μέχρι το 2025)
    • Η εκτιμώμενη συνολική καθαρή εσωτερική αξία (NAV) της Lamda το 2025 θα ανέλθει στα 3δις, δηλαδή εκτιμάται ότι το NAV της Εταιρείας σχεδόν θα τριπλασιαστεί του κατά την Α’ 5-ετία
    • Θετικές ταμειακές ροές πριν ακόμα αρχίσει το έργο. Ασύλληπτο το επίπεδο των προπωλήσεων.
    • Οι συμφωνημένες προπωλήσεις κατοικιών και πωλήσεις οικοπέδων ανέρχονται ήδη σε €0,7δις. Ασύλληπτη για κάθε νου η επιτυχία των προπωλήσεων.
    • Ελληνικό: Οι εκτιμώμενες προπωλήσεις και πωλήσεις μέχρι το τέλος του χρόνου θα ανέλθουν στα €1.2δις
    • Ελληνικό: Έναρξη κατασκευής υποδομών Α’ εξάμηνο 2022 και έναρξη κατασκευής κτηρίων Β’ εξάμηνο 2022
    • Η εκδήλωση ενδιαφέροντος από εταιρείες/καταστηματάρχες για το Vouliagmenis Mall ανέρχεται σε 60% πριν από την επίσημη παρουσίαση των σχεδίων.
    • LAMDA: Μεγάλη έμφαση της Εταιρείας στην πρόσληψη στελεχών από το εξωτερικό με αντίστοιχη εμπειρία – brain gain – 25% των νέων προσλήψεων είναι Έλληνες που εργάζονταν στο εξωτερικό.
    • LAMDA: Τεράστια σημασία δίνει η Lamda Development στη διαφάνεια και ακεραιότητα στις προμήθειες.
    • LAMDA: Επανέρχονται τα Εμπορικά κέντρα στην πρωθύστερη της πανδημίας θέση τους.

    Αποποίηση ΕυθύνηςΤα αναγραφόμενα στη στήλη αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικών πληροφοριών, που προσφέρονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν, ως επενδυτική συμβουλή ή πρόταση, προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς/πώλησης μετοχών ή άλλων κινητών αξιών.