• To δόγμα Σκάρλετ Γιόχανσον, ο Μασούτης και ο Βερούκας, ποιες τράπεζες θα βγάλουν το ομόλογο του Οδυσσέα Αθανασίου και η χαρισματική Μελίνα της LAMDA με τα 3 Π

    O WISEMAN αδυνατεί να κατανοήσει το γεγονός ότι σχεδόν μισό εκατομμύριο ευρώ θα κοστίσουν οι επετειακές εκδηλώσεις της Περιφέρειας Αττικής για την επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922…

    image

    Ποιες τράπεζες «φλερτάρουν» με τη Λάμδα για το νέο ομόλογο

    Δύο τράπεζες όπως μαθαίνω θα «σηκώσουν» το βάρος για την έκδοση του νέου ομολόγου  των 200 εκατ. ευρώ της Lamda Development ΛΑΜΔΑ -1,45% 6,82 , αναλαμβάνοντας το ρόλο των συμβούλων της έκδοσης.

    Εντονότερος είναι ο ανταγωνισμός μεταξύ των χρηματιστηριακών εταιρειών οι οποίες διαγκωνίζονται προκειμένου να συμμετάσχουν ως συντονιστές ανάδοχοι.

    Στο   προηγούμενο ομόλογο της εταιρείας (ύψους 320 εκατ. ευρώ) το οποίο κατά σύμπτωση και αυτό είχε εκδοθεί καλοκαίρι (2020) και τότε πάλι η εταιρεία είχε αναβάλει για λίγες ημέρες την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τριμήνου.

    Σήμερα το ομόλογο αυτό   διαπραγματεύεται στο 98,6 – 99 της ονομαστικής του αξίας .

    Παράλληλα  για τη χρηματοδότηση των έργων υποδομών και άλλων αναπτύξεων που αφορούν στη Φάση Α΄ του έργου στο πρώην αεροδρόμιο η  Lamda Development έκλεισε τη χρονιά που μας πέρασε ομολογιακό δάνειο 10ετούς διάρκειας από τις Eurobank ΕΥΡΩΒ -1,49% 1,99 και Τράπεζα Πειραιώς   ύψους έως 394 εκατ. ευρώ, ενώ προβλέπεται και ποσό έως 100 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση του ΦΠΑ.

    Ανεξάρτητα από το δανεισμό η Lamda διαθέτει επαρκή κεφάλαια.

    Όμως όπως έχει αναφέρει και ο διευθύνων σύμβουλος της Οδυσσέας Αθανασίου, η εταιρεία είναι πάντα ανοικτή σε κινήσεις που θα ενισχύουν περαιτέρω χρηματοδοτικά.

    Η γοητευτική Μελίνα και το μισό Υπουργικό στο Ελληνικό

    Μια που είμαστε στο Ελληνικό να σας ενημερώσω ότι υπουργούς, βουλευτές της κυβέρνησης και την τοπική αυτοδιοίκηση ξενάγησε προχθές  στο Experience Park του Ελληνικού ο Διευθύνων Σύμβουλος της  Lamda Development, Οδυσσέας Αθανασίου μαζί με τη Διευθύντρια Επενδυτικών Ακινήτων του Ομίλου, Μελίνα Παΐζη.

    Η κ. Παΐζη χαίρει εκτιμήσεως από όλο το σύστημα καθώς, όσοι την ξέρουν,  λένε ότι διαθέτει τα 3 Π δηλαδή, πάθος, πειθαρχία και πείσμα σε ότι κάνει.

    Ταυτόχρονα η διεύθυνση της χαρισματικής κ. Παίζη, ενδυναμώθηκε περαιτέρω με την προσθήκη της έμπειρης Σίσσυς Ηλιοπούλου (προηγουμένως ήταν στην COCA COLA COMPANY) που θα αναλάβει όλο το marketing του Ελληνικού.

    Η κ. Ηλιοπούλου προστέθηκε στην ισχυρή ομάδα της LAMDA DEVELOPMENT προ ολίγων ημερών.

    Από ότι μαθαίνω παρόντες στην ξενάγηση ήταν ο Υπουργός Ανάπτυξης και  Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, και ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Ταγαράς.

    Μάλιστα, ένας Υπουργός εντυπωσιάστηκε τόσο πολύ από αυτά που είδε και είπε πως σίγουρα θα φέρει τα παιδιά του για να ζήσουν μαζί αυτή την αξέχαστη εμπειρία.

    Επίσης, στην ξενάγηση συμμετείχαν οι βουλευτές Άννα Καραμανλή και Μπάμπης Παπαδημητρίου που ανήκουν στο κυβερνών κόμμα.

    Από ότι πήρε το αυτί μου οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν επισκέφθηκαν το χώρο.

    Επιπλέον, μαζί με τους παραπάνω στο χώρο ξεναγήθηκε ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης.

    Ρώσος επιχειρηματίας επεκτείνεται στο νοτιότερο άκρο της Ευρώπης

    Κοντά στην έγκριση της επέκτασης βρίσκεται η επένδυση του Μπορίσοφ στην Ελούντα, όπου ο Ρώσος επιχειρηματίας έχει ρίξει ήδη 400 εκατομμύρια.

    Στο υπουργείο Περιβάλλοντος έχει φτάσει ο περιβαλλοντικός προέλεγχος για την επέκταση των ορίων του ΕΣΧΑΣΕ για το Elounda Hills, που πρακτικά μεταφράζεται σε επιπλέον 120 εκατ. ευρώ για 80 στρέμματα στον Άγιο Νικόλαο.

    Αυτό είναι το ένα από δύο βήματα που κάνει η Mirum, η ελληνική θυγατρική του Μπορίσοφ, για την ανάπτυξη τριών νέων ξενοδοχείων μικρής κλίμακας και παραθεριστικών χωριών.

    Αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, ενώ οι Ρώσοι ολιγάρχες «διώκονται» ανά την Ευρώπη.

    Εξάλλου, άνθρωποι που γνωρίζουν την επιχειρηματική δραστηριότητα του Βιτάλι Μπορίσοφ, μιλούν για έναν άνθρωπο που δεν έχει σχέση με τη ρωσική κυβέρνηση κι αυτός είναι ο λόγος που άρχισε να επεκτείνεται εκτός Ρωσίας ήδη από τη δεκαετία του ’90.

    Καλά, τρελάθηκαν στην Περιφέρεια Αττικής; 

    O WISEMAN αδυνατεί να κατανοήσει το γεγονός ότι σχεδόν μισό εκατομμύριο ευρώ θα κοστίσουν οι επετειακές εκδηλώσεις της Περιφέρειας Αττικής για την επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922.

    Από ότι μαθαίνω η Περιφέρεια έχει δημιουργήσει ένα «πλούσιο» πρόγραμμα εκδηλώσεων για όλες τις Περιφερειακές ενότητες με το μαλλί να ανέρχεται συνολικά στα 462.000 μαζί με το ΦΠΑ παρακαλώ.

    Τα περισσότερα χρήματα θα δοθούν για τις εκδηλώσεις που θα γίνουν στο Νότιο Τομέα, καθώς η Περιφέρεια βάζει βαθιά το χέρι στην τσέπη και δίνει 107.000 ευρώ.

    Βέβαια, για να γίνει οικονομία στους διαθέσιμους, ο Δυτικός Τομέα θα λάβει το ταπεινό  ποσό των 59.520 ευρώ.

    Στο Δήμο Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης θα διοργανώνεται  παράσταση αξίας 14.880 ευρώ, στη Σαλαμίνα ετοιμάζεται  εκδήλωση που κοστολογείται στα 17.980 ευρώ.

    Επίσης, οι Περιστεριώτες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν συναυλία αξίας 12.400 ευρώ, ενώ στα ίδια λεφτά «βγαίνει» και μουσική παράσταση στη Νέα Ερυθραία, και λίγο λιγότερο (12.000 ευρώ) θα κοστίσει συναυλία στο Νέο Ηράκλειο.

    Ωστόσο, η μεγαλύτερη εκδήλωση θα γίνει στο Δήμο Αργυρούπολης-Ελληνικού, όπου η Περιφέρεια θα διαθέσει 24.800 ευρώ για ένα μουσικό υπερθέαμα.

    Απορώ ποιος γίγαντας έστησε αυτή την παγίδα στον Γιώργο Πατούλη,  να ξοδέψει λεφτά σε τέτοιες εποχές για την Μικρασιατική καταστροφή όταν οι μισοί πολίτες της Περιφέρειας Αττικής ζουν κάτω από τα όρια της φτώχιας.

    Εάν δε ρωτήσεις τους σημερινούς 30αρηδες τι έγινε πριν από 100 χρόνια;

    Ε πάω στοίχημα ότι θα ξέρει ο 1  στους 100.

    Ο διάδοχος του Κλάους Ρέγκλινγκ

    Εκτός από τα ενδιαφέροντα δημοσιονομικά τα οποία αφορούν άμεσα την Ελλάδα, που θα διαβάσετε σε άλλες στήλες,  το Eurogroup της προσεχούς Δευτέρα θα σηματοδοτήσει την αλλαγή φρουράς στην κορυφή του ESM, του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας

    Ο σημερινός πρόεδρος του ESM Κλάους Ρέκγλινγ  αποχωρεί από τη θέση του στις 8 Οκτωβρίου 2022, μετά από μία ολόκληρη δεκαετία  στη θέση του επικεφαλής του ESM.

    Να υπενθυμίσουμε  ότι ο μηχανισμός ιδρύθηκε το 2012 με διακυβερνητική συνθήκη και συνέβαλε καθοριστικά  στην διάσωση της Ελλάδος.

    Τέσσερεις είναι οι μνηστήρες για την ακριβοπληρωμένη και προβεβλημένη θέση.

    Ο Ιταλός Μάρκο Μπούτι προερχόμενος από την γραφειοκρατία των Βρυξελλών.

    Οι υπόλοιποι τρείς έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό, καθώς έχουν διατελέσει υπουργοί Οικονομικών στις χώρες που τους προτείνουν.

    Έτσι οι νυν υπουργοί οικονομικών θα κληθούν να αποφασίσουν για τους πρώην συναδέλφους τους, από την  Δανία  τον  Μenno Snel,  από την Πορτογαλία τον  Joao Leao και από το Λουξεμβούργο τον  Pierre Gramegna.

    Λέγεται πάντως ότι ψηφοφορία δεν θα διεξαχθεί καθώς οι πάντες θέλουν η απόφαση να είναι συναινετική.

    Η διαμάχη Δόμνας-Γιαννόπουλου

    Σε «μάχη μέχρις εσχάτων» εξελίσσεται η αντιπαράθεση της υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης Δόμνας Μιχαηλίδου και του προέδρου του Χαμόγελου του Παιδιού, Κώστα Γιαννόπουλου που ξέσπασε με αφορμή τη θεσμοθέτηση συγκεκριμένων προϋποθέσεων για την ίδρυση και λειτουργία μονάδων Παιδικής Προστασίας και Φροντίδας (ΜοΠΠ).

    Η κα Μιχαηλίδου ξεκαθάρισε ότι οι όροι και οι προϋποθέσεις λειτουργίας των δομών θα ισχύσουν για όλους ανεξάρτητα, επισημαίνοντας ότι από τις 82 δομές παιδικής προστασίας, οι 81 εκφράστηκαν θετικά.

    «Μόνο το «Χαμόγελο» διαφωνεί.

    Ωστόσο επισήμανε ότι εάν το Χαμόγελο του Παιδιού δεν προσαρμοστεί μέσα σε ένα χρόνο, θα δούμε τι θα κάνουμε ώστε να μπορέσει να συνεχιστεί η λειτουργία του», και διευκρίνισε ότι «δεν θα κλείσει καμία δομή του».

    Από την πλευρά του, ο κ. Γιαννόπουλος, κατηγόρησε τη Δόμνα Μιχαηλίδου για εμπάθεια απέναντι στο Χαμόγελο του Παιδιού, υποστηρίζοντας ότι «πονάει αυτό το πράγμα που γίνεται.

    Το “Χαμόγελο” αντιδρά, αναφέροντας ότι η εφαρμογή συγκεκριμένων άρθρων επιβάλλει αυστηρές και ανελαστικές προϋποθέσεις ίδρυσης και λειτουργίας των Ιδιωτικών Μη Κερδοσκοπικών Μονάδων Παιδικής Προστασίας και Φροντίδας, καθώς και σχετικές κυρώσεις σε περιπτώσεις μη συμμόρφωσης, όπως είναι η ποινή φυλάκισης κατ’ ελάχιστον ενός έτους, η παύση του διοικητικού συμβουλίου και υπέρογκα πρόστιμα, χωρίς να περιλαμβάνει τους δημόσιους και εκκλησιαστικούς φορείς.

    Υπενθυμίζεται ότι και το 2014 ο κ. Γιαννόπουλος είχε αντιδράσει στην ενδεχόμενη εφαρμογή κανόνων λειτουργίας στη δομή.

    Το υπουργείου Εργασίας είχε ρωτήσει τον κ. Γιαννόπουλο σχετικά με το τι θα ήθελε να τροποποιηθεί στην προωθούμενη νομοθεσία, ενώ ενσωμάτωσε και τις 4 παρεμβάσεις του κατά την διάρκεια της διαβούλευσης.

    Μάλιστα ο Κώστας Γιαννόπουλος, δεν δίστασε να αφήσει χθες σαφείς αιχμές κατά της Υφυπουργού, λέγοντας πως «έχει συνεργασία με παράρτημα διεθνούς φορέα για την παιδική προστασία, που έχει «πολύ χρήμα» από πίσω, γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Υφυπουργού η οποία  διαμήνυσε ότι εάν ο κ. Γιαννόπουλος υπαινιχθεί ξανά κάτι τέτοιο θα καταθέσει μήνυση εναντίον του για συκοφαντική δυσφήμιση.

    To δόγμα Σκάρλετ Γιόχανσον, ο Μασούτης και ο Βερούκας

    Τις τελευταίες ημέρες ακούγεται στην αγορά ότι ο Θεσσαλονικιός επιχειρηματίας Μασούτης έχει συμφωνήσει με τους μέτοχους του σούπερ Μάρκετ Bazaar να εξαγοράσει σημαντικό μέρος των μετοχών τους.

    Θα θυμίζω ότι μέτοχοι της BAZAAR είναι ο Γιώργος Βερούκας, ο ζωγράφος Αλέξης Βερούκας και η Χριστιάννα Βερούκα σύζυγος του αείμνηστου Δήμου Βερούκα.

    Πηγή που ξέρει τα εσωτερικά της οικογένειας Βερούκα θυμήθηκε το δόγμα Γιόχανσον (έτσι όπως το καθιέρωσε ο υπουργός Ευκλείδης Τσακαλώτος), όταν τον ρώτησα εάν έχουν βάση τα όσα ακούγονται…

    Για να σας φρεσκάρω την μνήμη ο Τσακαλώτος είχε πει παλαιότερα:

    «Κι εγώ θα ήθελα να βγω για κοκτέιλ με την Σκάρλετ Γιόχανσον. Να με συμπαθάτε. Πολλά πράγματα μπορεί να θέλουμε στη ζωή».

    Η πηγή μου λοιπόν για το θέμα του σούπερ μάρκετ BAZZAR μου είπε ακριβώς το ίδιο:

    «Και ο Μασούτης σίγουρα θέλει να βγει για κοκτέιλ με την Σκάρλετ.

    Το θέμα είναι να θέλει και η Σκάρλετ, που μάλλον δεν θέλει»

    Αυτό μου είπε η πηγή μου, αυτό σας μεταφέρω!!!

    Όπως έλεγε και ο χαρισματικός Δήμος Βερούκας , (έφυγε από την ζωή το 2020) στους φίλους του, εάν κάποια υπόθεση ήταν κενή περιεχομένου «αυτός είναι παφ πουφ and company”.

    ΚΟΥΙΖ 

    Σε ποιο μεγάλο και ισχυρό επιχειρηματικό Όμιλο ακούστηκε πολύ-πολύ πρόσφατα η κουβέντα: «αν θέλει να μειώσει τις τιμές ο Υπουργός να τα πληρώσει από την τσέπη του.

    Και αν προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση να φροντίσει να είναι σύννομη αυτή η ρύθμιση.

    Εμείς δύο χρόνια τώρα πληρώνουμε …κερατιάτικα και με το συμπάθιο για την έκφραση.

    Τώρα ήρθε η ώρα να βάλουμε κάνα ευρώ στην τσέπη, τι να κάνουμε;».

    Σκληρές κουβέντες που ακούστηκαν μάλιστα στο περιθώριο συνεδρίασης ενός Δ.Σ. Οι μυημένοι προφανώς καταλάβατε, οι υπόλοιποι πληρώστε την αμόλυβδη 2,30 όπως όλοι μας!

    Είμαι πολύ περίεργος πάντως να δω την κατάληξη αυτής της πολύ γλαφυρής συζήτησης. Κυριακή κοντή γιορτή…

     

    Αποποίηση ΕυθύνηςΤο περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές