• Ο Διαμαντίδης, το rolex και τα 10 εκατ. ευρώ της REDS, οι Άραβες της Μυκόνου και ο πόλεμος του Δημάρχου, οι Ελληνάρες της Victoria Secret και ποιο μεγαλοστέλεχος αποχωρεί

    Δεν υπονοούμε ότι ο γνωστός Mr Jumbo Απόστολος Βακάκης θα χάσει  τον ύπνο του,  άλλωστε η θέση του δύσκολα μπορεί να αμφισβητηθεί , όμως  η είσοδος στην αγορά του πρώτου σοβαρού εν δυνάμει ανταγωνιστή είναι ένα θέμα που σίγουρα δεν μπορεί να περνάει  απαρατήρητο από κανένα σοβαρό επιχειρηματία.

    image

    Ο Διαμαντίδης , το rolex και τα 10 εκατ. ευρώ της REDS

    Ο Διαμαντής Διαμαντίδης είναι ίσως από τους πιο σκληρούς και ιδιόρρυθμους εφοπλιστές στον κόσμο.

    Αυτοδημιούργητος, σκληρός σαν εργοδότης και πάνω από όλα εκπληκτικός διαπραγματευτής, σε σημείο που να σπάει τα νεύρα της απέναντι πλευράς.

    Φίλος του για από 20 χρόνια έλεγε προ ημέρων σε μια παρέα ότι «με τον Διαμαντή εάν είσαι φίλος δεν κάνεις δουλειές.

    Είναι τόσο ακραίος στις διαπραγματεύσεις,  που σίγουρα θα τσακωθείς.

    Οπότε καλυτέρα να είμαι φίλος του πάρα να μην ξαναμιλήσουμε ποτέ».

    Δεν είναι τυχαίο όπως λέγεται ότι αποκλήρωσε τον γιο του Πασχάλη.

    Ο λόγος είναι ότι ενώ του είχε ζητήσει λεφτά να μπει στην ναυτιλία και  εκείνος δεν του τα έδωσε, τα βρήκε από τον πεθερό του Απόστολο Βακάκη.

    Η κίνηση αυτή του γιου,  ήταν αρκετή να τον αποκληρώσει.

    Μάλιστα τον προειδοποίησε ότι «εάν πάρεις τα λεφτά του “κινεζοπαιχνιδά”, μην περιμένεις ούτε ένα ευρώ από εμένα».

    Και όλα αυτά όταν ο Πασχάλης είναι παντρεμένος με την κόρη του Βακάκη.

    Ο Διαμαντίδης πορεύεται μοναχικά χωρίς να έχει σχέσεις με κανέναν άλλο από την «κοινότητα» των εφοπλιστών.

    Συγκεντρωτικός στη διοίκηση των εταιρειών του και συνάμα ιδιαίτερα απαιτητικός με όλους, αποφεύγει δια ροπάλου την επίδειξη πλούτου και το εν γένει life style.

    Θρυλείται ότι όταν στο ασανσέρ, αντίκρυσε μια υπάλληλό του να φορά ακριβό Rolex τής έδειξε άμεσα την πόρτα της εξόδου.

    «Εσύ δεν έχεις ανάγκη να δουλεύεις σε μάς» φέρεται να ήταν η συνοπτική του «ετυμηγορία».

     

    Τα 10 εκατ. ευρώ της REDS

    Ο Διαμαντίδης δυο φορές τα τελευταία χρόνια  έχει σταθεί ιδιαίτερα τυχερός,  επειδή είχε την προνοητικότητα να αγοράσει μετοχές της ΕΛΛΑΚΤΩΡ ΕΛΛΑΚΤΩΡ -0,38% 2,63 και της REDS πριν από πολλά χρόνια.

    Στις δυο πολεμικές διαμάχες μεταξύ των μετόχων της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, η πρώτη το 2018 και η δεύτερη το 2020, ο αστικός μύθος λέει ότι ζήτησε και έλαβε περίπου 8 εκατ.  ευρώ (3 εκατ. την πρώτη φορά και 5 εκατ. την δεύτερη φορά) για να ψηφίσει την πλευρά που του έδωσε τα λεφτά.

    Απλά για να ρίξει την ψήφο του.

    Αλλά ακόμα και τώρα που “τρέχει” η δημόσια προσφορά της Ολλανδικής Reggeborgh για την εισηγμένη REDS (τέως ΚΑΜΠΑΣ) , ο Διαμαντίδης κατέχει το 7,14% των μετοχών.

    Εάν ρευστοποιήσει την συμμετοχή του θα εισπράξει περίπου 10 εκατ. ευρώ.

    Ουδείς γνωρίζει τι θα πράξει ο ιδιόρρυθμος εφοπλιστής.

    Αν και όπως λέγεται δεν έχει ανάγκη την ρευστότητα, αφού έχει απεριόριστη.

    Τόση ώστε να δώσει περίπου 500 εκατ. ευρώ για να αγοράσει 11 οικόπεδα στον Αστέρα της Βουλιαγμένης.

    Ήταν μάλιστα τόσο προνοητικός που πριν τα αγοράσει, έβαλε μπουλντόζες να σκάψουν και στα 11 οικόπεδα από τον φόβο μην βρεθούν αρχαία…

    Η Βρεττού στο ΔΣ

    Κρίσιμη είναι η σημερινή ημέρα για την Τράπεζα Αττικής.

    Το πρωί συνεδριάζει το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας, προκειμένου να εκλέξει την Ελένη Βρεττού ως μέλος.

    Στην συνέχεια θα αναλάβει Διευθύνουσα Σύμβουλος.

    Τα δύσκολα έρχονται…

     

    Οι Άραβες του Αστέρα στην Μύκονο

    To μεγάλο αραβικό fund AGC που βρίσκεται πίσω από την επένδυση του «Αστέρα Βουλιαγμένης-Four Season» το γνωρίζετε ή τουλάχιστον το έχετε ακουστά.

    Οι βαθύπλουτου σαουδάραβες του Λονδίνου λοιπόν, έχουν πάρει μία πρώτη «κρυάδα» στη χώρα μας από το φιλόδοξο επενδυτικό-τουριστικό σχέδιο «Blue Iris» στην Άνω Μερά της Μυκόνου που όταν υλοποιηθεί πλήρως θα έχει κοστίσει πάνω από 100 εκατομμύρια δολάρια.

    Πρόκειται για την τουριστική επένδυση δυναμικότητας 192 κλινών, σε οικόπεδο περίπου 60 στρεμμάτων που βρίσκεται στη νοτιοανατολική πλευρά της Μυκόνου στη θέση «Καραπέτης» στην Άνω Μερά.

    Το σχέδιο εγκρίθηκε από το Φεβρουάριο στο Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής (ΚΕΣΑ) αλλά καθυστερεί και πάλι, κατ’ άλλους καρκινοβατεί αφού έχει αντιδράσει σφόδρα ο Δήμος της Μυκόνου.

    Εν μέρει δικαιολογημένα όπως μας λέει φίλος αρχιτέκτονας που παλαιότερα παραθέριζε στη Μύκονο και τώρα την αποκαλεί με σκληρότητα «ξένο κράτος μέσα στην Ελλάδα».

    Μαθαίνω πάντως από δικηγορικές πηγές πως το μεγάλο αραβικό fund   μετά από πολλές συσκέψεις στην βρετανική πρωτεύουσα και πλήθος επενδυτικών παλινδρομήσεων, αποφάσισε οριστικά, όχι μόνο να προχωρήσει δυναμικά το project  της Μυκόνου αλλά και να επεκταθεί και άλλο στη χώρα μας.

     

    O κυβερνητικός παράγοντας

    Σημαντικό ρόλο στην απόφαση έπαιξε η διαβεβαίωση κυβερνητικού παράγοντα που βρίσκεται δίπλα στον Πρωθυπουργό, πως οι σαουδαραβικές επενδύσεις τους, θα έχουν αμέριστη κυβερνητική υποστήριξη.

    Λοιπόν έχουμε και λέμε τί αποφάσισαν οι Άραβες: πρώτον συνεχίζουν φουλ στη Μύκονο και ότι γίνει, ακόμη και με σκληρή κόντρα με το δήμαρχο Μυκόνου τον δημοφιλή κ. Κουκά.

    Δεύτερον και πολύ σημαντικό, προσπάθεια εξαγοράς  μίας μεγάλης έκτασης στη Βουλιαγμένη που ουσιαστικά συνορεύει με τον «Αστέρα» και ανήκει -φυσικά- στην Εκκλησία που θέλει να αξιοποιήσει την περιουσία της.

     

    Μαρτίνος και Προκοπίου εναντίον Αράβων

    Εδώ πάντως, οψέποτε γίνει η κίνηση πώλησης, οι Άραβες θα βρουν απέναντί τους τους εφοπλιστές Θανάση Μαρτίνο και Γιώργο Προκοπίου που είναι αποφασισμένοι να κονταροχτυπηθούν μεταξύ τους αλλά και με όλους τους άλλους για την πολυπόθητη έκταση.

    Τρίτον οι άραβες έχουν εντοπίσει το δικό τους «μικρό Ελληνικό» στην Αττική.

    Υπήρχαν φήμες πως πρόκειται για τη μεγάλη έκταση στη Σαρωνίδα όπου ο Συνεταιρισμός Υγεία μέσω της εταιρείας Vita Development, θέλει να εκμεταλλευτεί.

    Όμως οι αραβικοί κύκλοι του Λονδίνου το διαψεύδουν οπότε οι «υποψίες» στρέφονται στις Αλυκές Αναβύσσου όπου και εκεί υπάρχουν μεγάλες αντιδράσεις από κάποιους γείτονες που -σημειωτέον- έχτισαν τις βίλες τους μάλλον παράνομα και τώρα κόπτονται για τη νομιμότητα!.

    Παλαιότερα οι Άραβες είχαν ψάξει και το νησί του Πατρόκλου αλλά όταν έμαθαν την …αρχαιολογική διάσταση του θέματος, εγκατέλειψαν την ιδέα.

    Και τέταρτον, λέγεται πως αθόρυβα έχουν φτάσει ένα βήμα πριν την εξαγορά φιλέτου πάνω από 100 στρέμματα σε νησί των Νοτίων Κυκλάδων (πρόκειται προφανώς για γνωστή έκταση στη Μήλο) όπου θα εκπονήσουν σχέδιο αντίστοιχο με αυτό της Άνω Μεράς στη Μύκονο.

    Ας προσέξουν όμως διότι μία άλλη «αθόρυβη» κίνηση που πήγε να γίνει στην Πάρο, στη χερσόνησο του  Άη Γιάννη το Δέτη κοντά στη Νάουσα σε 300 στρέμματα από την ΕΚΤΕΡ βγήκε ξαφνικά στο φως της δημοσιότητας πολύ αρνητικά.

    Μάλιστα μαθαίνω πως η διαρροή έγινε από τοπικούς παράγοντες που ανήκουν στη Νέα Δημοκρατία και γι αυτό όλοι έμπλεξαν προς το παρόν.

    Φαίνεται πως στην Πάρο, οι τοπικοί παράγοντες του κυβερνώντος κόμματος, «δεν είχαν λάβει γνώση» των λεπτομερειών του έργου…

    Eurobank: Καραμπόλες στους πλειστηριασμούς από το πρόστιμο

    Toν Ασκό του Αιόλου φαίνεται ότι ανοίγει το διοικητικό πρόστιμο των 150.000 που επιβλήθηκε στη Eurobank ΕΥΡΩΒ -0,56% 1,78 από την Γενική γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

    Το παράπτωμα στο οποίο υπέπεσε η Τράπεζα ήταν  ότι   σε σύμβαση στεγαστικού δανείου διαπιστώθηκε ότι η τράπεζα έθεσε σε εφαρμογή γενικό όρο συναλλαγών που προέβλεπε τον υπολογισμό των τόκων με βάση έτος 360 ημερών αντί 365 ημερών, όρος που ρητώς απαγορεύεται από την Υπουργική Απόφαση Ζ1-798/2008 η οποία εκδόθηκε κατόπιν της 430/2005 αποφάσεως του Αρείου Πάγου καθώς και από το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Μέχρις εδώ δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα,  αν σε αυτή την αιτιολογία δεν είχαν βρει νομικό έρεισμα χιλιάδες δανειολήπτες προκειμένου να πετύχουν ανακοπή των πλειστηριασμών, επικαλούμενοι ότι είχαν επιβαρυνθεί με ποσά μεγαλύτερα από την πραγματική τους οφειλή.

    Οι τράπεζες βέβαια δεν είχαν αποδεχθεί πότε το συγκεκριμένο νομικό πάτημα.

    Όμως πλέον μετά την «καμπάνα» που έπεσε από το αρμόδιο Υπουργείο η κατάσταση αρχίζει να γίνεται αμφίρροπη.

    Αν έχω καταλάβει σωστά από την νομική τεκμηρίωση της απόφασης, το ημερήσιο επιτόκιο που προκύπτει για το έτος των 360 ημερών είναι μεγαλύτερο από το αντίστοιχο που θα προέκυπτε αν υπολογιζόταν με βάση το έτος των 365 ημερών.

    Επομένως ο δανειολήπτης επιβαρύνεται για κάθε ημέρα με τόκους μεγαλύτερους κατά 1,3889%, αφού το επιτόκιο υποδιαιρείται για τον προσδιορισμό του τόκου προς 360 ημέρες, χωρίς αυτή η μεγαλύτερη επιβάρυνσή του να μπορεί να δικαιολογηθεί με την επίκληση κάποιου σύνθετου χαρακτήρα της παρεχόμενης υπηρεσίας ή από κάποιους εύλογους για τον καταναλωτή λόγους ή από κάποιο δικαιολογημένο ενδιαφέρον της τράπεζας, ιδίως μάλιστα στη σύγχρονη εποχή, όπου τα ηλεκτρονικά μέσα προσφέρουν χωρίς καμία πρόσθετη δυσχέρεια τη δυνατότητα για τον επακριβή υπολογισμό των τόκων με έτος 365 ημερών.

     

    Οι Έλληνες της Victoria Secret της 5ης Λεωφόρου

    Φίλος της στήλης από την καρδιά της Νέας Υόρκης, έσπευσε να με ενημερώσει,  όχι βέβαια για τα τεκταινομένα στην Wall Street για αυτά άλλωστε μπορείτε να ενημερωθείτε από το Bloomberg, αλλά για την εμπορική κίνηση της πέμπτης λεωφόρου.

    Όπως μου μετέφερε με ύφος που έκρυβε πονηρά υπονοούμενα, τις τελευταίες ημέρες παρατηρήθηκε αυξημένη κίνηση στο εν λόγω κατάστημα που βρίσκεται στη γωνία της 5ης λεωφόρου με την 51η.

    Και μην πηγαίνει ο νους σας στα στίφη των Κινέζων τουριστών που σηκώνουν ότι βρουν στα ράφια,  διότι το υπονοούμενο αφορούσε μάλλον κάτι μερακλήδες πατριώτες οι οποίοι είναι γνωστοί και πιστοί λάτρες της φίρμας.

    Ονόματα δεν αναφέρουμε, μία που δεν ξέρουμε αν τα δώρα προορίζονταν για τις συζύγους.

     

    Νέοι ανταγωνιστές του Βακάκη μπαίνουν στην αγορά

    Δεν υπονοούμε ότι ο γνωστός Mr Jumbo ΜΠΕΛΑ -0,15% 26,22    Απόστολος Βακάκης θα χάσει  τον ύπνο του,  άλλωστε η θέση του δύσκολα μπορεί να αμφισβητηθεί , όμως  η είσοδος στην αγορά του πρώτου σοβαρού εν δυνάμει ανταγωνιστή είναι ένα θέμα που σίγουρα δεν μπορεί να περνάει  απαρατήρητο από κανένα σοβαρό επιχειρηματία.

    Όπως ανακοινώθηκε χθες τον Οκτώβριο ανοίγει το πρώτο κατάστημα της  εκπτωτικής αλυσίδας Pepco  σε συνεργασία με την εταιρεία Τrade Estetaes AEEAΠ του Ομίλου Φουρλή ΦΡΛΚ -0,47% 4,25 .

    Το νέο κατάστημα θα λειτουργήσει στο Piraeus Retail Park  στη συμβολή της Πειραιώς με την Κηφισσού στον ίδιο χώρο που σήμερα βρίσκονται αλλά τέσσερα μεγάλα καταστήματα (ΑΒ Βασιλόπουλος, McDonald’s, Μουστάκας, LC Waikiki.

    Η εταιρεία επεκτείνεται ταχύτατα διεθνώς αν ληφθεί υπόψιν ότι φέτος μέσα σ΄ ένα εξάμηνο λειτούργησε 235 νέα καταστήματα.

    Το 2021 εγκαινίασε συνολικά 483 νέα καταστήματα με το σύνολο του δικτύου του στο τέλος της περασμένης χρονιάς να ανέρχεται παγκοσμίως στα 3.504 καταστήματα, ενώ απασχολούσε περισσότερους από 37.000 υπαλλήλους.

     

    H Παγκρήτια, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και η ΑΜΚ 

    Κρίνεται αυτή την εβδομάδα η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου των 100 εκατ. ευρώ της Παγκρήτιας Τράπεζας.

    Η υπόθεση έχει κολλήσει στα γραφειοκρατικά γρανάζια μεταξύ Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και Τράπεζας της Ελλάδος .

    Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς όπως με ενημερώνουν αναμένεται να συνεδριάσει αυτή την εβδομάδα.

    Aπό την απόφαση που θα λάβει η  Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς,  κρίνεται η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Παγκρήτιας και συνακόλουθα  το εγχείρημα για τη δημιουργία μίας νέας τράπεζας με την συνένωση της HSBC και της Συνεταιριστικής Χανίων.

     

    Αττική Οδός για ασφάλεια μοτοσικλετιστών

    Επειδή δεν ταιριάζει ούτε στο ύφος αλλά ούτε και στο στυλ της στήλης να εκθειάζει κοινωνικές πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν επιχειρήσεις και επιχειρηματίες  οι αναγνώστες ας μας συγχωρήσουν μία μικρή εξαίρεση, λόγω  αυξημένης ευαισθησίας με το αντικείμενο.

    Νομίζουμε λοιπόν ότι αξίζει να γίνει μια ξεχωριστή αναφορά στην πρωτοβουλία που ανέλαβε η Αττική Οδός προκειμένου να ευασθητοποιήσει την κοινή γνώμη για την σημασία του κατάλληλου εξοπλισμού για τους οδηγούς μοτοσικλέτας.

    Η «Αττική Οδός Α.Ε.» και η «Αττικές Διαδρομές Α.Ε.» δημιούργησαν μία σειρά από βίντεο  τα οποία απευθύνονται στους μοτοσικλετιστές, οι οποίοι   που αποτελούν κατεξοχήν ευάλωτη ομάδα στον δρόμο.

    Στο video που  παρακολουθήσαμε ο Θανάσης Χούντρας, εκπαιδευτής ασφαλούς οδήγησης εξηγεί με τον δικό του μοναδικό τρόπο τι σχέση έχει το «κέλυφος» με έναν οδηγό μοτοσικλέτας.

    Προφανώς, το κράνος είναι το άλφα και το ωμέγα για την προστασία κάθε μοτοσικλετιστή, δεν είναι όμως το μόνο που χρειάζεται…

     

    Lamda: Αποχωρεί η Υβέτ

    Θέμα ημερών είναι η αποχώρηση της Υβέτ Κοσμετάτου από την Lamda Development ΛΑΜΔΑ 0,15% 6,74.

    Το χαρτοφυλάκιο της λέγεται ότι θα το αναλάβει η Μελίνα Παίζη.

    Υπερβολή;

     

    Aποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης.

    Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.