• Οι νέες εντολές Μητσοτάκη στους υπουργούς, οι καυγάδες στο ΤΑΙΠΕΔ και η μυστηριώδης κυρία, τι γύρευαν 7 τραπεζίτες στο roof garden της Μεγάλης Βρεταννίας και γιατί το αφεντικό της Ελλάκτωρ ήλθε για να μείνει Ελλάδα

    Αν δείτε τους υπουργούς να κάνουν ουρές έξω από τα τηλεοπτικά στούντιο, να ξέρετε ότι εκτελούν εντολές Μητσοτάκη.

    image

    MOTOR OIL: Ίλιγγος 

    Για κάποιον που δεν έχει συνειδητοποιήσει τα νούμερα, ας τα ξαναδιαβάσει. Απλά μην λιποθυμήσει.  

    Στους πρώτους 6 μήνες του 2022, ο  κύκλος εργασιών του Ομίλου της MOTOR OIL ΜΟΗ 1,40% 27,62 (κεφαλαιοποίηση στα 2,04 δισ. ευρώ) διαμορφώθηκε στα 7,9 δισ. ευρώ, έναντι πωλήσεων 4,156 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2021.

    Τα κέρδη EBITDA ανήλθαν σε 932 εκατ. ευρώ έναντι 251 εκατ. το 2021 και τα προσαρμοσμένα EBITDA στα 698 εκατ. ευρώ από 173 εκατ. ευρώ το 2021.

    Τα κέρδη μετά από φόρους διαμορφώθηκαν στα 685 εκατ. ευρώ από 121 εκατ. ευρώ, ενώ τα προσαρμοσμένα κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν σε 503 εκατ. ευρώ από 60 εκατ. ευρώ το 2021.

    Οι ειδικοί λένε ότι  μετοχή από τα 18,42 ευρώ σήμερα, ίσως βρεθεί στο τέλος του χρόνου πάνω από τα 22 ευρώ.

    Magnifique…

    Ο Χόλτερμαν ήλθε για να μείνει

    Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο τραπεζικό  τοπίο της Ελλάδος, καθώς η Ολλανδική Reggeborgh είναι πλέον ο τρίτος μεγαλύτερος μέτοχος της Alpha Βank.

    Πηγές της Reggeborgh αναφέρουν ότι «ο βασικός μέτοχος της Ελλάκτωρ ΕΛΛΑΚΤΩΡ -0,38% 2,63 , αποδεικνύει έμπρακτα την εμπιστοσύνη του στην ελληνική οικονομία και στις ελληνικές τράπεζες, αποφασίζοντας να αυξήσει από 3% στο 5,158%, το ποσοστό του στην Alpha Bank ΑΛΦΑ -1,21% 1,63 .

    Ο κ. Χολτερμαν ήλθε για να μείνει στην Ελλάδα» εξηγούν οι ιδιες πηγές.

    Ουδείς μπορεί να προδικάσει εάν η Reggeborgh θα αυξήσει το ποσοστό της στην Alpha Bank σε επίπεδα άνω του 10% και να καταστεί ο μεγαλύτερος μέτοχος της.

    Δεν αποκλείεται πάντως.

    Πάντως σε κάθε περίπτωση δεν πρόκειται να ζητήσει να διοριστεί μέλος στο ΔΣ της Alpha BAnk, κάποιο στέλεχος της REGGEBORGH.

    Η κεφαλαιοποίησή της ALPHA BANK ανέρχεται στα 2,16 δισ. ευρώ ενώ η Reggeborgh δαπάνησε πάνω από 100 εκατ. ευρώ για την επένδυση στην Alpha.

    Το αφεντικό της Reggeborgh Χενρι Χόλτερμαν, είναι πλέον ο τρίτος μεγαλύτερος μέτοχος της Alpha Bank μετά το ΤΧΣ που κατέχει το 9% και τον Αμερικανό fund manager John Paulson που κατέχει το 7,32%.

    Τονίζεται ότι με αυτή του την κίνηση που ακολούθησε την συμμαχία με τον όμιλο Βαρδινογιάννη στην Ελλάκτωρ, ο Ολλανδός επιχειρηματίας (με περιουσία 4 δισ. ευρώ) αυξάνει σημαντικά το “αποτύπωμα” του στην Ελληνική επικράτεια.

    Οι καυγάδες στο ΤΑΙΠΕΔ

    Φαίνεται πως εκεί στο μικρόκοσμο του  ΤΑΙΠΕΔ έχουν φτιάξει ένα παράλληλο σύμπαν και  ζουν σε αυτό, αγνοώντας τις κρίσιμες εξελίξεις στο ευρύτερο περιβάλλον.

    Λοιπόν έχουμε και λέμε: οι σχέσεις του διευθύνοντος συμβούλου  Δημήτρη Πολίτη (τραπεζίτη προερχόμενου από την Credit Suisse Ελβετίας και γνωστού  από την προηγούμενη θέση του στη διοίκηση της HSBC στην Ελλάδα) με τον εντεταλμένο  σύμβουλο  Παναγιώτη (Πάνο για τους στενούς φίλους του και παλαιούς συντρόφους αφού προέρχεται από τις τάξεις του ευρύτερου ΠΑΣΟΚ) Σταμπουλίδη, είναι από πολύ τεταμένες έως κάκιστες.

    Εκείνο που τους κρατάει και δεν …εκδηλώνονται δημόσια είναι η αμοιβαία καλή ανατροφή και σημαντική μόρφωση, λένε οι κακές γλώσσες.

    Υπενθυμίζω πως ο κος Πάνος, ήταν γενικός γραμματέας Εμπορίου στο υπουργείο Ανάπτυξης και παραιτήθηκε για να αναλάβει στο ΤΑΙΠΕΔ τη διεύθυνση της σημαντικής νέας μονάδας του Project Preparation Facility (PPF), ενώ έχει περάσει και από θυγατρική του  Υπερταμείου.

    Φέρεται μάλιστα να απολαμβάνει την απόλυτη εμπιστοσύνη υψηλόβαθμου (και αναβαθμισμένου εδώ και ένα μήνα) στελέχους στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Η γυναικεία παρουσία

    Όταν όμως κάτι «στραβώνει» στις αποκρατικοποιήσεις του ΤΑΙΠΕΔ (συχνό φαινόμενο τελευταία) ο ένας τα ρίχνει στον άλλο και ζητά εμμέσως πλην σαφώς την απομάκρυνσή του.

    Μου λένε μάλιστα πως στη διαμάχη έχει παρεισφρήσει και γυναικεία παρουσία (προς Θεού μην πάει ο νους σας στο πονηρό, είναι καθαρά διαμάχη εξουσίας και τίποτε άλλο) με θήλυ μέλος του Ταμείου να υποδαυλίζει τεχνηέντως την κόντρα αυτή, προσδοκώντας σε ίδιο εξουσιαστικό όφελος.

    Ο διαγωνισμός της Καβάλας

    Σε αυτή την …ωραία ατμόσφαιρα έφτασε το πλήρωμα του χρόνου και καρποφόρησε ο διαγωνισμός για το λιμάνι της Καβάλας.

    Προ μηνών στο διαγωνισμό εμφανίστηκε ένας μόνον υποψήφιος, κάτι που είναι απολύτως σύννομο πάντως και προβλέπεται ξεκάθαρα από το νόμο.

    Ουδέν μεμπτό  συνεπώς, αν και η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ είχε «παραμυθιάσει» την κυβέρνηση πως θα εμφανιστούν και θα κονταροχτυπηθούν τουλάχιστον 3 μεγάλα σχήματα.

    Ε συμβαίνουν αυτές οι αστοχίες ακόμη και στους καλοπληρωμένους μάνατζερ.

    Νικητής λοιπόν για 40 χρόνια εκμετάλλευσης του λιμανιού αναδείχτηκε η  κοινοπραξία «Internal Port Investments Kavala», και αυτή σοβαρή κοινοπραξία που  απαρτίζεται από τις εταιρίες BLACK SUMMIT  – EFAGROUP – ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

    Επίσης μία χαρά ως τώρα.

    Ερχόμαστε όμως στην ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ που πληροφορεί το …ανυπόμονο Πανελλήνιο πως το Δημόσιο εισέπραξε περίπου 34 εκατομμύρια για το λιμάνι.

    Εδώ αρχίζουν τα φάουλ.

    Το ποσόν αυτό αφορά στα 40 χρόνια της παραχώρησης και όχι σε εφάπαξ πληρωμή, κάτι που το Ταμείο αποκρύπτει τεχνηέντως.

    Μάλιστα η …σπαρασσόμενη διοίκηση το «πούλησε» ως μεγάλη επιτυχία προς το Μαξίμου, καθένας μάλιστα από τους 2 διοικούντες ως προσωπικό του επίτευγμα!

     

    Οι καλοπληρωμένοι δικηγόροι

    Όμως  στο ΥΠΟΙΚ αγρυπνούσαν: οι άνθρωποι του Σταϊκούρα που πήραν είδηση τον πονηρό χειρισμό, επεσήμαναν έντονα προς το Μαξίμου πως η προκαταβολή δεν είναι ούτε 2 εκατομμύρια καλά-καλά και το Ταμείο παραπλανά τον κόσμο.

    Τα υπόλοιπα λεφτά θα πληρωθούν μέσα στην 40ετία άγνωστο με ποια ακολουθία.

    Όταν ζητήθηκαν εξηγήσεις από το καλοπληρωμένο δίδυμο του ΤΑΙΠΕΔ (οι δικηγόροι του Ταμείου να δείτε κάτι αμοιβές που απολαμβάνουν και έχουν και τα γραφεία τους έξω για παράλληλες δουλειές) ο ένας τα έριχνε στον άλλο για κακή προετοιμασία και οι δύο μαζί το έριχναν στην κακή συγκυρία και τον …πόλεμο στην Ουκρανία.

    Καλό και τούτο: δεν κατάφεραν να προσελκύσουν πολλούς επενδυτές (σε μία νόμιμη διαδικασία πάντως, το ξαναλέμε) και τα ρίχνουν στον …πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια!

    Υπάρχει και εμφύλιος στο νότιο Κονγκό πάντως που μπορεί να φταίει και αυτός, ας το δουν λίγο…

    Οι 7 τραπεζίτες

    Χθες το roof garden της Μεγάλης Βρετανίας, στον 8ο όροφο, ήταν στην κυριολεξία γεμάτο τραπεζίτες.

    Σε ένα τραπέζι το νέο αφεντικό της Τράπεζας Αττικής Ελένη Βρεττού συνομιλούσε με τον επικεφαλής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) Ηλία Ξηρουχάκη και τον πρόεδρο του Ταμείου των Μηχανικών Κωνσταντίνο Μακέδο.

    ΤΣΧ και Μηχανικοί είναι μέτοχοι της Αττικής.

    Η Βρεττού εξελέγη χθες μέλος ΔΣ της Αττικής, ενώ θα οριστεί CEO τις επόμενες ημέρες.

    Σε άλλο τραπέζι γευμάτιζε η ιδιαίτερα ικανή επικεφαλής του Ναυτιλιακού της Eurobank ΕΥΡΩΒ -0,56% 1,78 Χριστίνα Μαργέλλου.

    Σε τρίτο τραπέζι βρέθηκε  ο ιδιαίτερα δραστήριος και έμπειρος νέος Γενικός Διευθυντής Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής της Τράπεζας Πειραιώς ΠΕΙΡ 1,31% 3,88 , Θοδωρής Τζούρος.

    Μόλις προχθές ο Τζούρος έκλεισε μια νέα μεγάλη δουλειά με την AVIS συνολικού προϋπολογισμού, σε βάθος 5ετίας, 740 εκατ. ευρώ.

    Σε τέταρτο τραπέζι, γευμάτιζε 4μελης ομάδα της Goldman Sachs με παρόντα τον «πολύ» -και μαυρισμένο- Χάρη Ηλιάδη.

    Superbe!!!

     

    Κυριάκος Μητσοτάκης: Τι είπε  στους υπουργούς του

    Αν δείτε τους υπουργούς να κάνουν ουρές έξω από τα τηλεοπτικά στούντιο, να ξέρετε ότι εκτελούν εντολές Μητσοτάκη.

    Ημέρα Υπουργικού Συμβουλίου η χθεσινή, και εκτός από τις επίσημες και ημιεπίσημες διαρροές για το τι διημείφθη γύρω από το μεγάλο τραπέζι, τις οποίες μπορείτε να διαβάσετε και αλλού οπότε δεν χρειάζεται να επαναλαμβανόμαστε,  ο Wiseman σας ενημερώνει ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε από τους υπουργούς τους να πυκνώσουν τις τηλεοπτικές τους εμφανίσεις.

    Στο ίδιο επικοινωνιακό πλαίσιο εντάσσεται και το σχέδιο απόβασης του μισού Υπουργικού Συμβουλίου σε ολόκληρη την Μακεδονία την περίοδο της ΔΕΘ, όπως θα διαβάσετε στο σχετικό ρεπορτάζ του Γαβριήλ Σερέτη.

    Ο λόγος φαντάζει προφανής.

    Να προβάλλει ο καθένας στον τομέα του το Κυβερνητικό έργο,  και το κυριότερο βέβαια  με το «επικοινωνιακό αυτό μπαράζ» να αλλάξει η πολιτική ατζέντα, η οποία κυριαρχείται από τις παρακολουθήσεις και άλλες πρακτορικές ιστορίες.

    Οι υπουργοί πρέπει να βάλλουν πλάτη στην δύσκολη αυτή συγκυρία προκειμένου να αλλάξει το νοσηρό κλίμα που επικρατεί,  και το οποίο απειλεί να επισκιάσει  όλο το μεταρρυθμιστικό έργο που έχει κάνει η Κυβέρνηση μέχρι σήμερα.

    Το δυστύχημα για την Κυβέρνηση είναι ότι όλα αυτά συμβαίνουν ενώ  ετοιμάζεται να διανύσει το τελευταίο μίλι (σύμφωνα με την προσφιλή φράση του Πρωθυπουργού) πριν από τις εκλογές.

    Δεν μπορούμε να ξέρουμε αν η συγκεκριμένη επικοινωνιακή στρατηγική βοηθήσει την Κυβέρνηση να ξεπεράσει το σκόπελο των υποκλοπών,  όμως είμαστε βέβαιοι ότι θα προσφέρει ανέλπιστη χείρα βοηθείας στους στους συναδέλφους των καναλιών.

    Τι απαντά η Ευrobank για το πρόστιμο που της επιβλήθηκε

    Αναφερθήκαμε χθες στις πιθανές παρενέργειες που μπορεί να έχει σε ολόκληρη την αγορά το πρόστιμο που επιβλήθηκε στη Eurobank.

    H Tράπεζα όπως μας ενημέρωσε καταρχάς,  θεωρεί εσφαλμένη την απόφαση της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή και προτίθεται να την προσβάλει στα αρμόδια δικαστήρια ζητώντας παράλληλα επανεξέταση της υποθέσεως.

    Δηλώνει ότι σε πλήρη συμμόρφωση προς την κείμενη νομοθεσία προβαίνει σε υπολογισμό επιτοκίου κατά τρόπο που αντιστοιχεί σε έτος 365 ημερών.

    Όπως προκύπτει και από την σχετική Οδηγία 2014/17/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 4ης Φεβρουαρίου 2014 «Σχετικά με τις συμβάσεις πίστωσης για καταναλωτές για ακίνητα που προορίζονται για κατοικία κλπ», το αποτέλεσμα αυτό μπορεί να επιτευχθεί με διαφόρους τρόπους, μεταξύ των οποίων και η μέθοδος των 12 ισόχρονων μηνών.

    Η μέθοδος αυτή εξασφαλίζει την ίδια δόση κάθε μήνα, ανεξάρτητα εάν ο μήνας έχει 28, 30 ή 31 ημέρες.

    Με βάση τη μέθοδο των 12 ισόχρονων μηνών, ο δανειολήπτης χρεώνεται το 1/12 του ετήσιου επιτοκίου κάθε μήνα.

    Επομένως, σε ετήσια βάση χρεώνεται το ετήσιο επιτόκιο ακριβώς και όχι αυτό προσαυξημένο κατά 1,3889%, όπως εσφαλμένα αναφέρεται στην απόφαση της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή

    Επομένως, η Τράπεζα δεν επιβαρύνει τον δανειολήπτη «για κάθε ημέρα με τόκους μεγαλύτερους κατά τα 1,3889%»  και εκφράζει τη λύπη της για την απόφαση της Γενικής Γραμματείας που δημιουργεί μία πεπλανημένη εντύπωση στο συναλλακτικό κοινό και συγχρόνως θίγει τη φήμη της Τράπεζας

    ΕΦΚΑ: Τα αφεντικά και οι μισθοί τους

    O διπλασιασμός σχεδόν των αποδοχών της διοίκησης του ΕΦΚΑ αποδεικνύει ότι λεφτά υπάρχουν και στο Δημόσιο.

    Αρκεί βέβαια να υπάρχει η πολιτική βούληση προς τούτο.

    Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά.

    Όπως προβλέπεται σε υπουργική απόφαση των κ.κ Κωστή Χατζηδάκη και Θόδωρου Σκυλακάκη,  οι αποδοχές του διοικητή του e-ΕΦΚΑ  Παναγιώτη Δουφεξή αυξάνονται στις  7.500 ευρώ μικτά κάθε μήνα από 4.000 ευρώ μικτά που παίρνει σήμερα και οι Υποδιοικητές του e-ΕΦΚΑ θα λάβουν 7.000 ευρώ μικτά κάθε μήνα.

    Οι νέοι ιδιαίτερα αυξημένοι μισθοί, σχεδόν διπλάσιοι για τη διοίκηση του e-ΕΦΚΑ εντάσσονται στο νέο μοντέλο διακυβέρνησης που προβλέπει ο νόμος για τον εκσυγχρονισμό του e-ΕΦΚΑ.

    Σε ένα βαθμό η αύξηση αυτή είναι εκ των ων ουκ άνευ προκειμένου ο Οργανισμός να κατορθώσει να προσελκύσει άξια στελέχη από την αγορά.

    Επομένως για να συμβεί αυτό δεν θα μπορούσε ο μισθός του Διοικητή να είναι μικρότερος από τους μισθούς των γενικών διευθυντών που θα στελεχώσουν τον Οργανισμό το επόμενο διάστημα.

    Οι νέες αποδοχές όπως αναφέρουν είναι χαμηλές σε σχέση με το τι ισχύει στον ιδιωτικό τομέα για διευθυντές σε οικονομικά τμήματα ή σε τμήματα πληροφορικής μεγάλων εταιρειών.

    Ειδικότερα τον Οκτώβριο θα προκηρυχθούν οι διαγωνισμοί εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την κάλυψη του 60%-70% των θέσεων γενικών διευθυντών και διευθυντών του νέου οργανογράμματος του ΕΦΚΑ που προβλέπει 13 γενικές διευθύνσεις, 63 διευθύνσεις ,12 υποδιευθύνσεις και 291 τμήματα.

    Τα στελέχη της αγοράς που θα αναλάβουν θέσεις γενικών διευθυντών στον ΕΦΚΑ θα αμείβονται με 7.000 ευρώ μεικτά μηνιαίως, ποσό που προκαλεί αντιδράσεις, καθώς ο μισθός των γενικών διευθυντών του Δημοσίου σε γενικές γραμμές δεν ξεπερνάει τα 3.000 ευρώ μεικτά.

    Η επιλογή διευθυντών και γενικών διευθυντών θα γίνει από δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, με 3ετείς συμβάσεις με δυνατότητα ανανέωσης άπαξ, με διαφανείς διαδικασίες και ειδικό σύστημα πρόσθετων ανταμοιβών με βάση στόχους.

    Παράλληλα θα γίνουν προσλήψεις 30 με 40 ατόμων για την στελέχωση της Εταιρείας Ακινήτων του e-ΕΦΚΑ για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του ΕΦΚΑ .

    Σαρώνει ο Βερόπουλος στα Σκόπια

    “Είναι κεφάτοι γυρίζουν  απ΄το Βερόπουλο”…  και οι Σκοπιανοί, αν κρίνουμε από τις επιδόσεις  επιδόσεις  [που εμφανίζει η ομώνυμη αλυσίδα σούπερ μάρκετ στη γειτονική μας χώρα.

    Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του ενημερωτικού δελτίου του Γραφείου οικονομικών και εμπορικών υποθέσεων της Ελληνικής Πρεσβείας στη Βόρεια Μακεδονία, το  Ελληνικό σούπερ μάρκετ εμφανίζεται να έχει την υψηλότερη κερδοφορία σε σύγκριση με τα υπόλοιπα που λειτουργούν στη χώρα.

    Σύμφωνα με την πλατφόρμα  BiznisMreza.mk, τα συνολικά έσοδα των οχτώ μεγαλύτερων αλυσίδων σουπερμάρκετ (οι οποίες περιλαμβάνονται στις 100 μεγαλύτερες εταιρείες της χώρας με βάση τα έσοδα), ήτοι των “Kam”, “Veropoulos”, “Stokomak”, “Zito”, “Tinex”, “Kitgo”, “Ramstore” και “Kipper”, είναι 750 εκατ. ευρώ και τα συνολικά κέρδη τους 30 εκατ. ευρώ το 2021. Πρώτη σε κερδοφορία το 2021 ήταν η “Veropoulos” (10,3 εκατ. ευρώ) και έπονται η “Kam” (5 εκατ. ευρώ), η “Kipper” (4,8 εκατ. ευρώ), η “Stokomak” (3,6 εκατ. ευρώ), η “Tinex” (2,6 εκατ. ευρώ), η “Kitgo” (2,2 εκατ. ευρώ), η “Ramstore” (1,4 εκατ. ευρώ) και η “Zito” (1,15 εκατ. ευρώ).

     

    Aποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης.

    Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.