• Μεγάλου-Μυλωνάς στον Στουρνάρα, το «δώρο» του ΠΘ στον Πιερρακάκη και τα βάσανα του Σιάμισιη των ΕΛΠΕ

    Το αφεντικό των ΕΛΠΕ κ. Ανδρέας Σιαμίσιης φαίνεται να έχει θέμα.

    the wise man
    image
    the wise man

    Τα τετ α τετ Στουρνάρα με τους CEOs των τραπεζών. Ποιοι παίρνουν σειρά

    Οι κατ` ιδίαν συναντήσεις – δηλαδή ανά τράπεζα – του επιτελείου Στουρνάρα, προεξέχοντος του γενικού διευθυντή Σπύρου Παντελιά, με τους διευθύνοντες συμβούλους των τραπεζών με θέμα την ενημέρωση για την bad bank ξεκίνησαν από την προηγούμενη εβδομάδα και αναμένεται να ολοκληρωθούν αυτήν.

    Η στήλη πληροφορείται ότι τα επόμενα ραντεβού είναι με το επιτελείου του Χρήστου Μεγάλου (τράπεζα Πειραιώς) και του Παύλου Μυλωνά (Εθνική τράπεζα) και έτσι μέχρι το τέλος της εβδομάδας κλείνει ο κύκλος της ενημέρωσης.

    Το κλίμα των συναντήσεων που έγιναν επί της πρότασης της ΤτΕ για την bad bank μαθαίνω ότι ήταν θετικό και σε αυτό βοήθησε και το γεγονός ότι η πρόταση είναι εμπεριστατωμένη και απαντά σε όλες τις απορίες περί κρατικής στήριξης κ.ά.

    Ο Γιουρούκος, ο Στέγγος και τα NPLs

    Η στήλη σας ενημέρωσε τις προάλλες ότι η οικογένεια Στέγγου – κάποια από τα μέλη της – ρίχνει δίχτυα στην ναυτιλία, αφού γέμισε το ταμείο με επιπλέον 205 εκατ. ευρώ από την πώληση του Πόρτο Καρράς.

    Όπως είναι γνωστό ο ένας εκ των αδελφών Στέγγου και για την ακρίβεια ο Ανδρέας Στέγγος είναι μέτοχος της Technomar Shipping και της εισηγμένης στην Νέα Υόρκη  Global Ship Lease, Inc. (GSL), που «τρέχει» ο εφοπλιστής Γιώργος Γιουρούκος.

    Τώρα μαθαίνω ότι και ο άλλος αδελφός θα ασχοληθεί με την ναυτιλία.

    Επιπρόσθετα όμως το επόμενο βήμα της οικογένειας Στέγγου αφορά την απόκτηση assets μέσω της ρευστοποίησης ακινήτων από τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών.

    Κι εδώ ο ρόλος του εφοπλιστή Γιουρούκου (ο οποίος είναι λάτρης της κιθάρας)  – με την υπέροχη έπαυλη στην Εκάλη, στην οποία έχουν γίνει στο παρελθόν θρυλικά parties με παρουσία επιχειρηματιών, τραπεζιτών κ.ά – είναι σημαντικός καθώς έχει ισχυρούς δεσμούς με αρκετά από τα private equities funds που βολτάρουν και αγοράζουν assets στην Ελλάδα.

    Ανεβαίνουν κι άλλο οι μετοχές του Πιερρακάκη

    Η στήλη πληροφορείται ότι λίαν συντόμως ο Πρωθυπουργός θα δώσει κι άλλες αρμοδιότητες στον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη, ο οποίος σε περίπτωση ανασχηματισμού μου λένε ότι είναι αμετακίνητος…

    Τουναντίον θα αυξηθούν οι αρμοδιότητές του καθώς υπό την επίβλεψή του αναμένεται να περάσουν δύο βασικοί πυλώνες της δημόσιας διοίκησης. Με την κίνηση αυτή, που μάλλον θα συμπέσει με τον ανασχηματισμό, η τράπουλα όχι απλώς ξαναμοιράζεται αλλά οι παίχτες αλλάζουν και τραπέζι!

    Προσεχώς περισσότερα…

    Έρχεται έξοδος στις αγορές

    Στο υπουργείο Οικονομικών είναι έτοιμη να δώσουν εντολή στον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους να πατήσει το κουμπί για μια ακόμη έξοδο του ελληνικού δημοσίου στις αγορές με έκδοση πιθανότατα 5ετούς ομολόγου.

    Ο χειμώνας θα είναι δύσκολος και το ταμείο του κράτους πρέπει να γεμίζει.

    Αυτό το ξέρει καλά ο Σταϊκούρας, που γνωρίζει πως σύντομα, από τον Νοέμβριο, θα πρέπει να βγει να στηρίξει με επιπλέον μέτρα επιχειρήσεις και εργαζόμενους.

     Η «βουτιά» του ταμείου των ΕΛΠΕ και το πρόβλημα του Σιάμισιης

    Το αφεντικό των ΕΛΠΕ ΕΛΠΕ 1,08% 8,40 κ. Ανδρέας Σιάμισιης φαίνεται να έχει θέμα.  Γιατί άλλο να είσαι CFO, δηλαδή Γενικός Διευθυντής επί των οικονομικών, και άλλο Διευθύνων Σύμβουλος.

    Εάν προσέξατε τα μεγέθη του 6μηνου των ΕΛΠΕ μόνο προβληματισμό «γεννούν» για την εισηγμένη εταιρεία συμφερόντων Σπύρου Λάτση και Δημοσίου.

    Αποτέλεσμα είναι οι ξένοι θεσμικοί να αποχωρούν ο ένας μετά τον άλλον και να έχουν γκρεμίσει την τιμή της μετοχής.  Και δεν είναι μόνο οι ζημιές του εξαμήνου.

    Το πιο σημαντικό από όλα για όσους ξέρουν να διαβάζουν ισολογισμούς είναι ότι η εταιρεία έχει αρνητικό καθαρό ταμείο σημαντικά αυξημένο σε σχέση με ολόκληρο το 2019.

    Προσέξτε:

    Στο α εξάμηνο είχε 2,881 δισ. δάνεια και 1,128 δισ. ταμείο.  Άρα 1,752 δισ. ευρώ καθαρό αρνητικό ταμείο.

    Για ολόκληρο το 2019 είχε 2,632 δισ. δάνεια και 1,088 δισ. ταμείο.  Άρα 1,544 δισ. αρνητικό ταμείο.

    Επί της ουσίας στο α εξάμηνο του 2020 σε σχέση με ολόκληρο το 2019 τα δάνεια εκτινάχθηκαν υψηλότερα κατά περίπου 249 εκατ. ευρώ και η εταιρεία «έκαψε» από το ταμείο περίπου 40 εκατ. ευρώ μετρητά.  Επιπρόσθετα οι ζημιές αποτίμησης αποθεμάτων του ομίλου στο α’ εξάμηνο ήταν 515 εκατ. ευρώ.

    Εάν αυτό το νούμερο δεν «γυρίσει» τότε τα ΕΛΠΕ σύντομα θα αποκτήσουν μεγάλο πρόβλημα. Βλέποντας όλα αυτά οι επενδυτές «αποδοκιμάζουν» την μετοχή η οποία από τις αρχές του έτους έχει υποχωρήσει κατά περίπου 46,18 % και χθες έκλεισε στα 4,72 ευρώ ΕΛΠΕ 1,08% 8,40.

    Η κεφαλαιοποίηση των ΕΛΠΕ έχει υποχωρήσει στα 1,44 δισ. ευρώ.