• Τι θα πουν οι τραπεζίτες στην ΓΣ της Ελλάκτωρ και τι λένε Δημητρακόπουλος και Αγαπηνός για την διαμάχη στον όμιλο Φλωρίδη

    Αργά χθες το απόγευμα ο νομικός σύμβουλος του επιχειρηματία και μετόχου της ΦΛΩΡΙΔΗΣ ΑΕ κ. Χαράλαμπου Φλωρίδη, κ. Μιχάλης Δημητρακόπουλος, απέστειλε στο mononews.gr ένα κείμενο προς δημοσίευση , με αφορμή ρεπορτάζ  της στήλης Wise man την προηγούμενη εβδομάδα για την εταιρεία ΦΛΩΡΙΔΗΣ.

    the wise man
    image
    the wise man

    Ελλάκτωρ: Και ο ΕΦΚΑ… μέτοχος! Ο ρόλος του Λεωνίδα και των τραπεζιτών

    Τράπεζες και ΕΦΚΑ ελέγχουν περίπου το 6% των μετοχών της Ελλάκτωρ ΕΛΛΑΚΤΩΡ -2,31% 2,54.

    Η στήλη απευθύνθηκε στις τράπεζες για να μάθει τις προθέσεις τους ενόψει της γενικής συνέλευσης των μετόχων του κατασκευαστικού ομίλου του Ελλάκτωρα και κατάλαβε πως οι τραπεζίτες – για πολλοστή φορά καθώς ακολουθούν παρόμοια πολιτική εδώ και δεκαετίες – δεν θα πάρουν θέση στον εξελισσόμενο πόλεμο και προφανώς θα δηλώσουν απλά την παρουσία τους και μόνο.

    Η τουλάχιστον αυτό λένε σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες.

    Ο ΕΦΚΑ ελέγχει, όπως μαθαίνω, ένα ποσοστό λίγο πάνω από το 1%-1,5% μέσω της επένδυσης των αποθεματικών του σε αμοιβαία κεφάλαια…, στο καλάθι των οποίων είναι και η μετοχή της Ελλάκτωρ.

    Τώρα, στο γήπεδο των αψιμαχιών μπήκαν και οι Proxy Advisors (ISS και Glas Lewis), οι οποίοι παρέθεσαν με αιχμηρό σε αρκετά σημείο λόγο τα επιχειρήματά τους στο πλαίσιο της ενημέρωσης που κάνουν σε τέτοιες περιπτώσεις προς τους θεσμικούς επενδυτές.

    Για τους Ολλανδούς πληροφορούμαι ότι νιώθουν σίγουροι και ελέγχουν άμεσα και έμμεσα το 42% των μετοχών της εταιρείας.

    Όσο για τον Λεωνίδα Μπόμπολα που επί καθημερινής βάσεως πάει στο γραφείου στα κεντρικά της Κάτω Κηφισιάς μαθαίνω από έγκυρη πηγή ότι έχει «κλειδώσει» τον ρόλο του στην Ελλάκτωρ εφόσον την επόμενη ημέρα τα κλειδιά του ομίλου περάσουν στην Reggerborgh.

    ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Στα 2 δισ. το ανεκτέλεστο

    Μένοντας για λίγο στα κατασκευαστικά, στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΓΕΚΤΕΡΝΑ -1,09% 16,26 (ο Ολλανδός της Reggeborgh κατέχει 30,26%) ανακουφίστηκαν μετά την απόφαση της Ε.Ε. να ανοίξει ο δρόμος για την παραχώρηση του βόρειου τμήματος του αυτοκινητόδρομου Ε65 που συνδέει την ΠΑΘΕ με την Εγνατία.

    Μετά και από αυτή την εξέλιξη το ανεκτέλεστο της εταιρείας ανέρχεται σε 2 δις ευρώ.

    No bad καθώς για πρώτη φορά τα ανεκτέλεστα θα πληρωθούν στην ώρα τους… με δεδομένη τη χρηματοδοτική στήριξη της χώρας από ευρωπαϊκά κεφάλαια. Οι business ανοίγουν και σε πολλαπλά μέτωπα!

    Γιατί (;) χαίρεται ο Σταϊκούρας

    Η στήλη πληροφορείται ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται να αξιοποιήσει στο φουλ τις ιαματικές πηγές της χώρας στο ευρύτερο πλαίσιο προσέλκυσης εναλλακτικών μορφών τουρισμού.

    Μια από αυτές θα είναι και οι πηγές στις Θερμοπύλες και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ως βουλευτής του νομού Φθιώτιδας μαθαίνω ότι χαίρεται ιδιαίτερα.

    ΑΣΕ που έχει δώσει μάχη και κατάφερε να αποτρέψει τα χειρότερα όταν κάποιοι ήθελαν να γίνει δομή μεταναστών στις Θερμοπύλες.

    Ο χρησμός της Fitch για την Ελλάδα

    Την Παρασκευή ο ξένος οίκος αξιολόγησης Fitch θα δημοσιοποιήσει το report του για την ελληνική οικονομία.

    Η στήλη ψυχανεμίζεται ότι η έκθεση θα είναι ισορροπημένη, θετική και θα λαμβάνει υπόψην της το πρόσκαιρο – λέμε τώρα κλείνουμε χρόνο – της πανδημίας.

    Ωστόσο, τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης δίνουν ώθηση πριν ακόμη εκταμιευτούν και αυτό πιστώνεται στα plus…

    Μου λένε ότι οι αναλυτές του ξένου οίκου θα αναφερθούν και στα κόκκινα δάνεια αλλά κι γι` αυτό υπάρχει το αντίδοτο του «Ηρακλή ΙΙ».

    Το ομόλογο του Μεγάλου και το step up

    Την έκδοση ομολόγου Tier I 650 εκατ. ευρώ ετοιμάζει η διοίκηση της τράπεζας Πειραιώς και όπως μαθαίνω οι σχετικές επαφές με τους ξένους επενδυτές έχουν γίνει και η διαδικασία έχει προετοιμαστεί σε μεγάλο βαθμό.

    Στα της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου ο στόχος είναι ο Απρίλιος.

    Κι ενώ η τράπεζα τρέχει το σύνθετο project επιστροφής στην ιδιωτική κανονικότητα η διοίκησή της ανακοίνωσε ότι οι πληγέντες από τον κορωνοϊό δανειολήπτες θα μπορούν να πληρώσουν καθ` όλη τη διάρκεια του 2021 το 50% της δόσης αρκεί να είναι πράγματι πληττόμενοι και το 75% αυτής το πρώτο εξάμηνο του 2021.

    Μαθαίνω ότι και οι υπόλοιπες τράπεζες – Alpha Bank, Eurobank και Εθνική, προχωρούν σε τέτοιου τύπου διευκολύνσεις και ήδη έχουν στείλει ερωτηματολόγια στους πελάτες τους που βγαίνουν από τα moratorium, με τη διαφορά ότι η Πειραιώς το ανακοίνωσε δημόσια…

    Τι ακριβώς συμβαίνει με την διαμάχη στον όμιλο Φλωρίδη

    Αργά χθες το απόγευμα ο νομικός σύμβουλος του επιχειρηματία και μετόχου της ΦΛΩΡΙΔΗΣ ΑΕ κ. Χαράλαμπου Φλωρίδη, κ. Μιχάλης Δημητρακόπουλος, απέστειλε στο mononews.gr ένα κείμενο προς δημοσίευση , με αφορμή ρεπορτάζ  της στήλης Wise man την προηγούμενη εβδομάδα για την εταιρεία ΦΛΩΡΙΔΗΣ.

    Η Φλωρίδης ΑΕ είναι μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες στην Ελλάδα με τζίρο άνω των 100 εκατ. ευρώ και ως εκ τούτου τα όσα συμβαίνουν μεταξύ των δυο μετόχων και αδελφών,  αποκτούν ιδιαίτερο δημοσιογραφικό ενδιαφέρον.

    Πόσο μάλλον όταν εκτιμάται ότι βάση τζίρου, είναι η μεγαλύτερη εταιρεία εμπορίας κρεάτων στην Ελλάδα.

    Το mononews.gr θέλει να καταστήσει σαφές προς όλες τις πλευρές ότι για την δημοσιοποίηση της διαμάχης μεταξύ των δύο πλευρών  δεν συνομίλησε ούτε με τον κ. Λάμπη Φλωρίδη ούτε με τον κ. Γιάννη Φλωρίδη.

    Το θέμα της αντιδικίας των δυο μετόχων της Φλωρίδης ΑΕ είναι γνωστό στους επιχειρηματικούς κύκλους.

    Η Δήλωση του κ. Δημητρακόπουλου:

    “Στις 12.1.2021 δημοσιεύσατε στη στήλη wiseman ένα εσφαλμένο άρθρο με τίτλο: «Το Μαξίμου στηρίζει το IPO της Εθ. Ασφαλιστικής και η κρίσιμη ημέρα για τους Μπάκο και Καυμενάκη –

    Σήμερα η στήλη θα σας μιλήσει για τα αδέλφια Φλωρίδη, Χαράλαμπο (Λάμπη) και Ιωάννη (Γιάννη)», το οποίο ανακαλέσατε στη συνέχεια, κατόπιν σχετικής εξώδικης δήλωσης του Ιωάννη Φλωρίδη.

    Όλως τυχαίως, μόλις δύο ημέρες μετά, στις 14.1.2021 ο Ιωάννης Φλωρίδης ενώπιον Δικαστηρίου προσκόμισε προς απόδειξη της αγωγής του το άρθρο σας, υπονοώντας ευθέως ότι ο εντολέας μου κ. Χαράλαμπος Φλωρίδης ήταν δήθεν η πηγή σας, με σκοπό την προσβολή της προσωπικότητας του.

    Με την παρούσα σας καλώ να δηλώσετε ρητώς ότι η πηγή του δημοσιογράφου δεν ήταν η πλευρά του εντολέα μου, με τον οποίο άλλωστε ουδείς από την ιστοσελίδα σας ήρθε καθ’ οιοδήποτε τρόπο σε επαφή, όσο κι αν επιχειρήθηκε να δοθεί αυτή η εντύπωση από την πλευρά του Ιωάννη Φλωρίδη.

    Επιπρόσθετα σας δηλώνω προς γνώση σας ότι, σε αντίθεση με τα όσα αναφέρετε στο άρθρο σας,  η αντιδικία μεταξύ των αδερφών Φλωρίδη ξεκίνησε όταν ο εντολέας μου ανακάλυψε περί το 2017 ότι ο Ιωάννης Φλωρίδης είχε ιδρύσει εταιρεία ευθέως ανταγωνιστική προς όλο τον όμιλό εταιρειών τους, χωρίς προηγουμένως να τον έχει ενημερώσει καθ’ οιοδήποτε τρόπο και χωρίς η κίνηση του αυτή να εξυπηρετεί το εταιρικό συμφέρον.

    Για τον λόγο αυτό έχει ήδη προσφύγει στην ελληνική Δικαιοσύνη, χωρίς να υπάρχει οιαδήποτε αναφορά του στη Λίστα Λαγκάρντ.”

    Η δήλωση του κ. Νίκου Αγαπηνού

    Επί της παραπάνω δήλωσης του κ. Δημητρακόπουλου απάντησε ο νομικός σύμβουλος του κ. Γιάννη Φλωρίδη, κ. Νίκος Αγαπηνός τα εξής:

    “Οφείλω να σας ενημερώσω για την διατήρηση της αξιοπιστίας των αναγραφόμενων στο διαδικτυακό μέσο σας ότι η αγωγή που έχει ασκήσει ο Χαράλαμπος Φλωρίδης κατά του Ιωάννη Φλωρίδη και των μελών της οικογενείας του σε σχέση με την υποτιθέμενη ανταγωνιστική δραστηριότητα της εταιρίας ΦΙΒΑΚ ΙΚΕ έχει απορριφθεί καθ’ ολοκληρίαν με την υπ΄αριθμ. 3781/2019 απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών (Τακτική Διαδικασία)

    Παράλληλα, την ίδια θέση απορριπτική των ισχυρισμών του Χαράλαμπου Φλωρίδη έχουν λάβει και οι υπ’ αριθμ.1032/2019 και 485/2020 αποφάσεις του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών (Εκουσία Δικαιοδοσία) σε σχέση με την διοίκηση της εταιρίας.

    Τέλος, για μια ακόμη φορά σας επισημαίνω ότι στην λίστα Lagarde είχαν βρεθεί και τα δύο αδέρφια Ιωάννης και Χαράλαμπος Φλωρίδης με κοινό λογαριασμό.

    Στην διάθεσή σας όλα τα αποδεικτικά μέσα και στοιχεία προς διακρίβωση των αναγραφομένων”.

     

    Αποποίηση Ευθύνης :

    Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης.

    Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.