• Το γεύμα του Ρουμπινί στο Athénée και τι είπε στον WISEMAN, το κόλπο των ξένων στις μετοχές, τι θέλει ο Ένρια από τους τραπεζίτες, η έπαρση της Κεραμέως και ο έρωτας της, η νέα κούρσα του Λάμπρου, η δυναμική Ντόρα και ο πόλεμος Μονεμβασιώτη-Γεωργάτου

    Χθες το μεσημέρι στις 13.55 ο περίφημος οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί γευμάτιζε στο Athénée στο κέντρο της Αθήνας με τον καλό του φίλο Στέλιο Ζαββό. Καθόταν σε ένα από τα κεντρικά τραπέζια έξω.

    image

    Το γεύμα του Νουριέλ Ρουμπινί στο Athenee και τι είπε στον WISEMAN

    Χθες το μεσημέρι στις 13.55 ο περίφημος οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί γευμάτιζε στο Athénée στο κέντρο της Αθήνας με τον καλό του φίλο Στέλιο Ζαββό.

    Καθόταν σε ένα από τα κεντρικά τραπέζια έξω.

    Για την ακρίβεια στο τραπεζάκι που βρίσκεται έξω ακριβώς από την είσοδο του διάσημου resto.

    Λίγα μέτρα πιο μακριά το αφεντικό του Athenee, ο Χρύσανθος Πανάς ο οποίος ήλεγχε τα πάντα.

    Μάλιστα εκείνη την ώρα συνομιλούσε με την πάντα φινετσάτη επιχειρηματία Νάντια Θεοχαράκη.

    Οφείλω να ομολογήσω ότι αναγνώρισα αμέσως, τον mr doom (δόκτωρ καταστροφή).

    Ήταν κουρεμένος περισσότερο από ότι τον έχουμε συνηθίσει στις φωτογραφίες και στις συνεντεύξεις που δίνει, ενώ φορούσε λίγο μεγαλύτερα γυαλιά από τα συνηθισμένα.

    Άλλωστε είναι από τα πιο αναγνωρίσιμα πρόσωπα στον κόσμο.

    Χαρούμενος και προσηνής λίγο πριν ξεκινήσει το γεύμα του (μπιφτέκια γαλοπούλα με πατάτες φούρνου) μιλήσαμε για λίγα λεπτά.

    Οι απόψεις του πάντα είναι ενδιαφέρουσες.

    Τον ρώτησα πως είδε την απόφαση του S&P για την Ελλάδα που προ ημερών μας έδωσε το θετικό outlook.

    Ήταν θετικός λέγοντας ότι “Οικονομία και τράπεζες είναι σε καλή κατάσταση, πολύ καλύτερα από αλλού, η χρηματοπιστωτική κρίση που προκάλεσε πτωχεύσεις, αθέτηση χρέους  βρίσκεται στο παρελθόν. Παραδόξως, αυτή την εποχή ανησυχώ λιγότερο για την Ελλάδα.”

    Και συνέχισε:

    «Οι ανησυχίες μου είναι περισσότερο για άλλες χώρες όπως η Ιταλία και η Γαλλία.

    Ειδικά στην Γαλλία , εξαιτίας της πιθανότητας να εκλεγεί η Λεπέν.

    Επίσης η Γερμανία έχει θέμα, διότι το βιομηχανικό της μοντέλο στηριζόταν στη φθηνή ενέργεια και τώρα αντιμετωπίζει προκλήσεις λόγω του πολέμου.»

    Συμφώνησα μαζί του και αυτός συνέχισε

    «Αλλά ούτε η Ελλάδα μπορεί να εφησυχάσει.

     Η κυβέρνηση έχει υιοθετήσει καλές μακροοικονομικές πολιτικές και όσο σταδιακά και αν γίνονται κάποιες μεταρρυθμίσεις η χώρα βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση.

    Αλλά πολλά πρέπει ακόμα να γίνουν» εξηγεί με σαφήνεια.

    Εκτιμώντας την ολιγόλεπτη συζήτηση με τον MR DOOM, άφησα τους δυο άνδρες να συνεχίσουν το γεύμα τους.

     

    Το μεγάλο κόλπο των ξένων και η βύθιση των τραπεζών

    Τις τελευταίες 2 ημέρες της προηγούμενης εβδομάδας (Πέμπτη και Παρασκευή) οι Ελληνάρες επενδυτές, κατά κύριο λόγο, με την βεβαιότητα ότι ο S&P θα μας δώσει θετικό outlook, μπήκαν στις ελληνικές μετοχές και ειδικά στις τράπεζες και αγόρασαν πάντα.

    Με την προσδοκία, ότι την Δευτέρα, η αγορά θα σημείωνε σημαντική άνοδο που θα τους επέτρεπε να ρευστοποιήσουν τα βραχυπροθέσμα κέρδη.

    Φυσικά στις πλάτες των ξένων οι οποίοι με τα καλά νέα του S&P θα αγοράζαν Ελλάδα.

    Όμως οι ξένοι που «δεν είναι χαζοί» έμειναν άπρακτοι την Δευτέρα και την Τρίτη.

    Αποτέλεσμα ήταν να δούμε την καθίζηση του τζίρου από τα 100 εκατ. ευρώ την ημέρα την προηγουμένη εβδομάδα, στα 50 εκατ. ευρώ την Δευτέρα και επιπλέον 50 εκατ. ευρώ την Τρίτη.

    Έτσι λοιπόν με δεδομένη την απουσία των μεγάλων παικτών οι Ελληνάρες ρευστοποίησαν τις θέσεις τους χθες και προχθές, άτσαλα και με ζημίες.

    Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα οι τράπεζες να σημειώσουν μεγάλη πτώση.

    Και εάν υποθέσουμε ότι η Πειραιώς επηρεάστηκε από το  report της Morgan Stanley, δεν έγινε το ίδιο για τις υπόλοιπες συστημικές τράπεζες.

    Μόνο χθες η Εθνική υποχώρησε περίπου 5%, πτώση που δεν δικαιολογείται.

    Επίσης η Alpha υποχώρησε κατά 3,5% ενώ η Πειραιώς που σύμφωνα με την MORGAN STANLEY συγκεντρώνει λίγες πιθανότητες ένταξης στον δείκτη MSCI, σημείωσε πτώση 2,5%.

    Οι ειδικοί αναφέρουν ότι και η σημερινή συνεδρίαση θα υπάρξουν πιέσεις τουλάχιστον στο ξεκίνημα της αγοράς.

     

    Η Ντόρα και η πρωτιά

    Η κούρσα της Ντόρας ανεβάζει τα ποσοστά της ΝΔ στα Χανιά.

    Κατά κοινή ομολογία το πολιτικό εκτόπισμα της Ντόρας Μπακογιάννη είναι ασύγκριτα μεγάλο.

    Γεγονός που δεν αφήνει πολλά περιθώρια σε ανθυποψήφιους (για να μην πω και σε συνυποψήφιους) της.

    Αυτό φαίνεται να αντιλαμβάνεται και ο ΣΥΡΙΖΑ, που παρά την αποκατάσταση του Παύλου Πολάκη στα ψηφοδέλτια, βλέπει τη Νέα Δημοκρατία να δυναμώνει, όσο η Ντόρα εντείνει τον προεκλογικό της αγώνα.

    Μπορεί η «μάχη της Κρήτης» να ήταν ανέκαθεν δύσκολη για τη Νέα Δημοκρατία, ωστόσο η Ντόρα έχει βαλθεί να αλλάξει τα δεδομένα, περιοδεύοντας από άκρη σε άκρη τον Νομό.

    Εκτός από την εκτίμηση και την υποστήριξη, η Κρητικιά πολιτικός έχει κερδίσει και τον θαυμασμό των συντοπιτών της, φίλων και αντιπάλων.

    Όπως μου είπε χαρακτηριστικά ένας Χανιώτης «τόση δύναμη και τόσο πάθος, ούτε έφηβος υποψήφιος δεν θα είχε».

     

    Λάμπρος Παπακωνσταντίνου: Νέα κούρσα εσόδων  

    Δύο νέα έργα ανέλαβαν εταιρίες πληροφορικής της IDEAL Holdings (BYTE-ADACOM), του Λάμπρου Παπακωνσταντίνου.

    Στις 20 Απριλίου, υπογράφηκε η σύμβαση για το «Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα της Γενικής Γραμματείας Εργασιακών Σχέσεων για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία (ΗΡΙΔΑΝΟΣ), από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

    Επίσης η Adacom ανακηρύχθηκε ανάδοχος του έργου «Επόπτης Ασφάλειας και Ανάπτυξη Συστήματος Διαχείρισης Ασφάλειας Πληροφοριών (ΣΔΑΠ) του Δικτύου Δημόσιου Τομέα – ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ», με την συνολική διάρκεια της σύμβασης να ορίζεται σε τριάντα έξι (36) μήνες.

    Η συνολική αξία των δύο έργων ανέρχεται περίπου στα €10εκατ. και έρχονται να προστεθούν σε μια σειρά έργων που τρέχουν ήδη οι εταιρίες πληροφορικής της IDEAL Holdings.

    Τι ψάχνει ο Εnria (SSM) στις Ελληνικές τράπεζες

    Eνα νέο «μπιλιετάκι» έλαβαν τις προηγούμενες ημέρες οι διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών (Eθνική ΕΤΕ -0,28% 7,05 , Πειραιώς ΠΕΙΡ 0,54% 3,74 , Eurobank ΕΥΡΩΒ 0% 1,80 και Αlpha Bank ΑΛΦΑ 1,32% 1,54 ), από τη Φρανκφούρτη.

    Όπως ίσως ξέρετε την περίοδο αυτή βρίσκεται σε εξέλιξη η άσκηση αντοχής των τραπεζών «stress tests» από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

    Η τελευταία σας θυμίζω ότι έχει ήδη αυξήσει τα επιτόκια της έξι φορές και τον άλλο μήνα προχωρά ολοταχώς σε μία  ακόμη αύξηση, ευτυχώς αυτή τη φορά μικρότερη κατά 0,25%.

    Όμως φαίνεται ότι έχουν αρχίσει εκεί στη Φρανκφούρτη να αντιλαμβάνονται ότι με την τακτική αυτή έχουν αρχίσει  πλέον να πυροβολούν τα πόδια τους».

    Δηλαδή οι επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων λειτουργούν κάπως σαν την υπερβολική δόση του φαρμάκου.

    Μπορεί στην αρχή να δείχνει ότι έχει αποτέλεσμα στον ασθενή – στην περίπτωση μας στον πληθωρισμό – όμως στην ουσία του δημιουργεί τεράστιες παρενέργειες.

    Στην προκειμένη περίπτωση οι παρενέργειες αφορούν τους δανειολήπτες οι οποίοι συμπιέζονται από την ραγδαία αύξηση στο κόστος του χρήματος.

    Ο Ευρωπαίος επόπτης ο Andrea Enria, προφανώς αντιλαμβάνεται τους κινδύνους που δημιουργεί η κατάσταση αυτή, και για το λόγο αυτό ζητεί από τις τράπεζες εναγωνίως να ενημερωθεί κατά πόσο οι τράπεζες αντιμετωπίζουν μη λογιστικοποιημένες ζημιές εξαιτίας της ανόδου των επιτοκίων.

    Επίσης πρόσθετη πηγή ανησυχίας για τον Επόπτη – όπερ και ζητεί να ενημερωθεί – είναι κατά πόσο οι Τράπεζες αντιμετωπίζουν πιθανές ζημιές από προϊόντα  η πρακτικές hedging που συνδέονται με τις προβληματικές τράπεζες.

    Μεταξύ μας βέβαια δεν νομίζω ότι οι νέες απαιτήσεις του επόπτη ευθύνονται για την πτώση των τραπεζικών μετοχών τις δύο τελευταίες ημέρες.

    Άλλωστε όπως έχουν ξεκαθαρίσει οι διοικήσεις τους δεν διαθέτουν ομόλογα των συγκεκριμένων τραπεζών.

    Όσον αφορά στις επιπτώσεις από την άνοδο των επιτοκίων, οι πληροφορίες που έχω λένε ότι μέχρι στιγμής η κατάσταση δείχνει να είναι ελεγχόμενη.

     

    Νίκη Κεραμέως: Έπαρση, εγωκεντρισμός και… ύφος – Ο Έρωτας με το “εγώ”

    Μετράμε πλέον αντίστροφα για τις κάλπες και οι υποψήφιοι κάνουν αγώνα δρόμου να επικοινωνήσουν με τους πολίτες, σε μια προσπάθεια να τους εξηγήσουν τις θέσεις και τις προτεραιότητές τους, με απώτερο σκοπό να διεκδικήσουν τις ψήφους τους.

    Στο πλαίσιο αυτό φίλοι των πολιτικών διοργανώνουν για εκείνους κλειστές συγκεντρώσεις σε λιγότερο ή περισσότερο πολυτελείς οικίες, αίθουσες ξενοδοχείων ή εστιατόρια και οι πολιτικοί σε πιο cool ύφος έχουν τη δυνατότητα να δείξουν ένα πιο ανθρώπινο πρόσωπο στους ψηφοφόρους.

    Κάπως έτσι κινείται το τελευταίο διάστημα και η υπουργός Παιδείας και υποψήφια στον Β’ Τομέα Αθηνών Νίκη Κεραμέως.

    Παρόλα αυτά τα μηνύματα είναι μάλλον συγκεχυμένα από την έως τώρα προεκλογική της παρουσία.

    Και εξηγούμαι.

    Φίλοι του Wiseman, που δεν μασάνε τα λόγια τους και, σημειωτέον, είναι υποστηρικτές της κυβερνώσας παράταξης, μου εξέφρασαν παράπονα ότι η Νίκη Κεραμέως «καταλαμβάνεται από έπαρση, εγωκεντρισμό και… ύφος», προκαλώντας δυσαρέσκεια (το λιγότερο).

    Όπως μου ανέφεραν, η υπουργός «έχει έρωτα με την προσωπική αντωνυμία εγώ, η οποία είναι και η μόνιμη επωδός της».

    Τις προάλλες, δε, σε πολυτελή οικία βορείων προαστίων, κάποιοι εκ των παρισταμένων είχαν τόσο εκνευριστεί από αυτό, που οριακά σκέφθηκαν να αποχωρήσουν.

    Όμως σεβάστηκαν τη σχέση τους με τους ευγενείς οικοδεσπότες και δεν το έκαναν.

    Μάλιστα προσωρινά σκέφτηκαν να μην ψηφίσουν ΝΔ.

    Όπως μου μετέφεραν, η κα Κεραμέως παρουσίαζε χωρίς ίχνος σεμνότητας τα έργα και τις ημέρες της, και δεν έκανε καμία  αναφορά στον πρωθυπουργό και στο έργο της κυβέρνησης συνολικά.

    Άλλοι, πιο κακεντρεχείς, είπαν ότι «η Κεραμέως έπαθε Κεφαλογιάννη», ενθυμούμενοι τα όσα γράφτηκαν στη στήλη «Predator» του περασμένου Σαββάτου.

    Βέβαια η κα Όλγα Κεφαλογιάννη το διόρθωσε μετά τις επισημάνσεις.

    Πλέον, όπως πληροφορούμαστε από βίντεο στα social media, πορεύεται με το «Μαζί».

    Βενέτης VS Γρηγόρη: Ο νέος μεγάλος πόλεμος 

    Πόλεμος Βενέτη- Γρηγόρη ξέσπασε για τους χώρους καφεστίασης στα αεροδρόμια της Fraport.

    Χειμαρρώδης και αιχμηρός ο επικεφαλής της Βενέτης, Παναγιώτης Μονεμβασιώτης, σε συνέντευξη τύπου χθες έβαλε στο στόχαστρο τον Βλάσση Γεωργάτο, της Γρηγόρης Μικρογεύματα.

    Όταν ρωτήθηκε γιατί η Βενέτης δεν έχει μπει στα αεροδρόμια της Fraport η απάντηση ήταν κοφτή και λακωνική: «Μας αποκλείουν. Ρωτήστε τον Γεωργάτο να σας πει».

    Ανάλογη ήταν και η απάντησή του για τα καφέ των μουσείων,  αφήνοντας αιχμές- και όχι ευθείες βολές σε αυτήν την περίπτωση- για τον όμιλο Σταθοκωστόπουλου.

    Οι δύο αλυσίδες, ευθέως ανταγωνιστικές, μέχρι πρόσφατα συνυπήρχαν στην Ένωση Επιχειρήσεων Οργανωμένης Εστίασης και μάλιστα από κοινού έδωσαν και «μάχες» για το ενεργειακό κόστος που έπληξε τον κλάδο. (Σ.Σ. Θυμάστε στην επιστολή απόγνωσης Μονεμβασιώτη στον Πρωθυπουργό από τον οποίο ζητούσε να παρέμβει).

    Τώρα πλέον ακολουθούν διαφορετικές πορείες και «συντεχνιακά» αφού η Βενέτης μαζί με άλλες αλυσίδες του χώρου ίδρυσαν την Ελληνική Ένωση Επιχειρήσεων Αρτοποιίας Ζαχαροπλαστικής.

    Τις λεπτομέρειες για τα μέλη και στους στόχους θα τις ανακοινώσουν την επόμενη εβδομάδα και μέχρι τότε επιφυλασσόμεθα.

    Μετ΄εμποδίων ο διάλογος για τον Φορέα Επαναμίσθωσης Ακινήτων

    Ξεκινάει από σήμερα  διάλογος  της Κυβέρνησης με τους επενδυτές που έχουν εκφράσει ενδιαφέρον να συμμετάσχουν στη δημιουργία του Φορέα Αγοράς και Επαναμίσθωσης Ακινήτων ο οποίος  θα λειτουργήσει καταλυτικά στο να λυθεί ο γόρδιος δεσμός των υπερχρεωμένων νοικοκυριών.

    Τα στελέχη της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ), με επικεφαλής τη Θεώνη Αλάμπαση, έχουν ήδη  λάβει ήδη τις πρώτες παρατηρήσεις και σχόλια από τα έξι επενδυτικά ταμεία (Fortress, Davidson Kempner, Bain, Bracebridge και CRC) που έδειξαν αρχικό ενδιαφέρον, προετοιμάζοντας έτσι την ανταγωνιστικός διάλογος που θα ακολουθήσει.

    Η όλη διαδικασία έχει ως στόχο να γίνουν οι αναγκαίες τροποποιήσεις ώστε το όλο πλαίσιο να καταστεί ελκυστικό για τους επενδυτές.   Τα ζητήματα αιχμής αφορούν κυρίως στην τιμή  , η τιμή αγοράς και μεταπώλησης του ακινήτου στον οφειλέτη, τα εμπράγματα βάρη και η επιδότηση ενοικίου, με την ένσταση των επενδυτών να είναι διπλή: στο ένα αφορά το ύψος και τη διάρκεια της επιδότησης και αφετέρου με τον τρόπο καταβολής της στον Οργανισμό.

    Βέβαια υπάρχουν και οι πιο «ρεαλιστές» όπως ο Θόδωρος Καλαντώνης της doValue,  ο οποίος όπως μαθαίνουμε προαλείφεται για προαγωγή, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι αν το μοντέλο λειτουργίας δεν εναρμονιστεί με  το Κυπριακό μοντέλο… Φορέα δύσκολα θα δούμε στην Ελλάδα.

    Η ειδοποιός διαφορά του Κυπριακού με το Ελληνικό σχέδιο έγκειται στην χρηματοδότηση.

    Στην Ελλάδα η κατεύθυνση που υπάρχει είναι ο Φορέας να συσταθεί με ιδιωτικά κεφάλαια ενώ στην Κύπρο η Εταιρεία είναι ελεγχόμενη από το Δημόσιο το οποίο μάλιστα συμμετέχει με 98% στο μετοχικό της κεφάλαιο.

    Αξίζει να επισημανθεί ότι το ύψος της κρατικής επιχορήγησης για το ενοίκιο που θα πρέπει να πληρώσει το ευάλωτο άτομο για να συνεχίσει να διαμένει στο ακίνητο – πρώτης κατοικίας κυμαίνεται από 70 ευρώ έως 210 ευρώ, το οποίο όμως πλέον δεν ανταποκρίνεται στα σημερινά δεδομένα όπως έχουν διαμορφωθεί στην αγορά.,

    Σε Ισραηλινούς το μοναδικό ξενοδοχείο γυμνιστών στην Ελλάδα

    Άνοιξε τη δεκαετία του 1980 ως το πρώτο – και το μόνο – ξενοδοχείο γυμνιστών στην Ελλάδα, ακολουθώντας την ευρωπαϊκή μόδα.

    Οι αντιδράσεις των κατοίκων της Αργολίδας και της Εκκλησίας του έβαλαν λουκέτο.

    Τελικά, το Aktis Salantis (χτισμένο σε οικόπεδο 114 στρεμμάτων και με δυναμικότητα 400 κλειδιών, σύμφωνα με την άδειά του), πέρασε πρόσφατα στα χέρια των Ισραηλινών της Gnosis Investments και φαίνεται ότι θα αποτελέσει άλλη μια επένδυση της Radisson στην Ελλάδα.

    Οι Ισραηλινοί συνεργάζονται στενά με την αμερικανική αλυσίδα, αφού πρόσφατα ανακοίνωσαν τη δημιουργία ξενοδοχείου στη Διπλάρειο Σχολή υπό την ομπρέλα της Radisson.

    Πάντως, ένα από τα βασικά σενάρια για το εγκαταλελειμμένο σήμερα ξενοδοχείο των γυμνιστών είναι να λειτουργήσει με το brand Radisson RED, στο πρότυπο του καταλύματος με 90 και παραπάνω αυτοεξυπηρετούμενα διαμερίσματα σε ακίνητο της οδού Μητροπόλεως στην Αθήνα.

    Πίσω από τη Gnosis Investments είναι οι Ισραηλινοί που ήθελαν να ανοικοδομήσουν το παλιό καπνεργοστάσιο του Κεράνη στον Πειραιά, ούτως ώστε να μετακομίσει εκεί το Δικαστικό Μέγαρο, αλλά τελικά το δημόσιο διαγωνισμό κέρδισε η Dimand.

    Στους δρόμους της Αθήνας 200 λεωφορεία με «Τουρκική σημαία»

    Περίπου 200 νέα λεωφορεία με… άρωμα Τουρκίας  αναμένεται να ξεκινήσουν να καταφτάνουν στους δρόμους της Αθήνας από τα τέλη τους έτους.

    Όπως πληροφορήθηκα  μία από τις εταιρείες που μετέχουν στο Κονσόρτιουμ που έχει υποβάλλει την μοναδική προσφορά στον διαγωνισμό του Υπουργείου Υποδομών, είναι από την γείτονα χώρα.

    Στην   Industria Italiana Autobus, η οποία έχει υποβάλει τη μοναδική προσφορά για 200 λεωφορεία  συμπιεσμένου φυσικού αερίου (CNG) εκτιμώμενου κόστους 59 εκατ. Ευρώ,  συμμετέχει η τουρκική Karsan με ποσοστό 28,5%.

    Μάλιστα η συγκεκριμένη εταιρεία  έχει εξοπλίσει με ηλεκτρικά λεωφορεία την Ισπανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ισπανία, το Βέλγιο, τη Βουλγαρία και την Ουκρανία.

    Μαθαίνω, επίσης, ότι πίσω από την Karsan  οποία βρίσκεται o ισχυρός τουρκικός Όμιλος  Kıraça του δισεκατομμυριούχου İnan Kıraç, ο οποίος επηρέαζε από τα παρασκήνια την πολιτική και τη στρατιωτική ζωή της γείτονος χώρας έως και το 2022 όπου διέφυγε από την Τουρκία.

     

    Η τροπολογία-γέφυρα για την Υπερ-Αρχή στη θέση της ΡΑΕ, ο Θανάσης Δαγούμας και όλο το παρασκήνιο της κόντρας με τον Κώστα Σκρέκα

    Όπως είναι γνωστό, την τελευταία στιγμή και με τροπολογία πάνω σε …τροπολογία, καλύφθηκαν όλες οι θεσμικές και νομοθετικές εκκρεμότητες αλλά και τα ουσιαστικά κενά που αφορούν την καινούργια «Υπερ-Αρχή» που δημιουργήθηκε, τη ΡΑΑΕΥ που πλέον θα ελέγχει Νερά-Ενέργεια-Σκουπίδια.

    Στα βασικό νομοσχέδιο που είχε καταθέσει ο ΥΠΕΝ Κώστας Σκρέκας, διαπιστώθηκαν εκ των υστέρων τόσα κενά, ακόμη και από τα στελέχη του Υπουργείου, που χρειάστηκαν σημαντικές τροποποιήσεις.

    Αυτές έγιναν στον  τελευταίο νόμο που ψήφισε η «απελθούσα» Βουλή, προτού κλείσει για τις εκλογές.

    Κατ’ αρχάς προβλέφθηκε η  κατ’ εξαίρεση, εκκίνηση  του χωριστού κλάδου της Ενέργειας, με την έναρξη ισχύος του νόμου, αλλιώς δεν θα ήταν νόμιμη οποιαδήποτε κίνηση ή αλλαγή στον κλάδο.

    Με απλά λόγια η επιλογή Προέδρου της ΡΑΑΕΥ και των τριών αντιπροέδρων  θα έπρεπε να γίνει με τον περίπλοκο  Ν.5037/2022 του ΥΠΕΝ και η έγκρισή τους να γίνει με Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου μέσα σε 3 μήνες.

    Άρα θα μιλούσαμε για «απούσα»  ΡΑΑΕΥ, μέχρι τα τέλη  Ιουλίου τουλάχιστον, οπότε και αν όλα πάνε καλά,  θα συγκληθεί σε Σώμα η νέα  Βουλή και θα πάρει ψήφο εμπιστοσύνης η νέα κυβέρνηση.

    Τώρα, ευτυχώς για την αγορά, με επίσημη «εκκίνηση» της Ολομέλειας της ΡΑΑΕΥ, θα υπάρχει νόμιμη λειτουργία της Yπερ-Αρχής, από τα  μέλη της ΡΑΕ, που θα πάρουν τις αρμοδιότητες  για τα ζητήματα ενέργειας-νερών-σκουπιδιών.

    Οπότε και ο σημερινός πρόεδρος της ΡΑΕ Αθανάσιος (Θανάσης για τους φίλους του) Δαγούμας αναλαμβάνει πρόεδρος της ΡΑΑΕΥ.

    Για το θέμα και για την παραμονή του κ. Δαγούμα μετά από μεγάλη μάχη στον προεδρικό θώκο, είχατε ακριβή πληροφόρηση από τη στήλη  εδώ και ένα δίμηνο, δεν έχετε παράπονο (wiseman από τις 8 Μαρτίου: «Δαγούμας όπως ‘Λάμψη’ του Φώσκολου- σήριαλ σε συνέχειες και ..τα θέλει όλα»).

    Οι «καραμπόλες» και το σκληρό τηλεφώνημα από τις Βρυξέλλες

    Μετά από αυτή την εξέλιξη, ο μέχρι τώρα Α’ αντιπρόεδρος της ΡΑΕ Δημήτρης Ψυχογιός ως αντιπρόεδρος πλέον της Υπερ-Αρχής αναλαμβάνει τον  Τομέα Υδάτων και ο Β’ αντιπρόεδρος της ΡΑΕ Δημήτρης Φούρλαρης, επίσης ως αντιπρόεδρος παίρνει  τον Τομέα Ενέργειας.

    Κενή ως τώρα μένει η κρίσιμη θέση του επικεφαλής στον Τομέα Αποβλήτων.

    Θυμίζω πως εντελώς άλλα δομικά-θεσμικά  θέματα  προέβλεπε το αρχικό σχέδιο νόμου που τέθηκε σε διαβούλευση, εντελώς άλλα υπήρχαν  στο κείμενο που κατατέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή αλλά   στο φινάλε   με την τροπολογία που ψηφίστηκε στο «και πέντε» που λένε  πήραν όλα την τελική τους μορφή.

    Με το αρχικό σχέδιο Σκρέκα, τόσο ο σημερινός πρόεδρος της ΡΑΕ όσο και οι αντιπρόεδροι υποβαθμίζονταν, οπότε υπήρχε σύγκρουση με το κοινοτικό δίκαιο και γι’ αυτό «έπεσε» και το σχετικό, μάλλον σκληρό  τηλεφώνημα από τις Βρυξέλλες.

    Όλοι υποψιάζονται πως για το τηλεφώνημα αυτό, έβαλε το χεράκι του ο Θανάσης Δαγούμας που έβλεπε ως εκείνη τη στιγμή το έδαφος να χάνεται κάτω από τα πόδια του, αλλά ο καλόπιστος wiseman  δεν πιστεύει επ’ ουδενί αυτές τις ίντριγκες και τις «γυριστές» που λένε και στο τένις.

    Επίσης πλέον, ο Θανάσης Δαγούμας θα πάρει μέρος  στη διαδικασία για την κάλυψη θέσεων μελών της ΡΑΑΕΥ όταν ολοκληρώσει  τη θητεία τους, ενώ με το αρχικό σχέδιο δεν μπορούσε και ουσιαστικά «τον τελείωναν».

    Αν και δεν παίζει τένις ο Θανάσης είχε έτοιμο το «ρεβέρ» στον Κώστα Σκρέκα.

    Τα επόμενα βήματα της «Τριάδας»

    Τώρα πλέον η …«Τριάδα» όπως τους αποκαλούν, δηλαδή  Δαγούμας-Ψυχογιός- Φούρλαρης, θα ‘χτίσουν’  τον νέο Οργανισμό της ΡΑΑΕΥ, που θα  εγκρίνει η Ολομέλεια καλό Σεπτέμβριο.

    Θα είναι όμως αυτοί που θα προσλάβουν περίπου 40-50  στελέχη για να λειτουργήσουν τη  ΡΑΑΕΥ με  την έγκριση του (επόμενου φυσικά) ΥΠΕΝ.

    Ο Θανάσης Δαγούμας «σταυροκοπιέται» να είναι πιο φιλικός ο επόμενος Υπουργός, αλλά πρέπει να ξέρει πως δεν φταίνε οι εκάστοτε υπουργοί για τις κόντρες.

    Οι φίλοι με τους οποίους τρώνε τα βράδια φταίνε…

    -Πάντως και η …Τριάδα δεν είναι ομοούσιος και αχώριστος.

    Είναι γνωστό σε όλους ότι ο  Δαγούμας, είχε τσακωθεί πολλές  φορές με τον ΥΠΕΝ Κώστα Σκρέκα και είχαν εκτοξευθεί εκατέρωθεν κατηγορίες, off the record φυσικά, αφού μπροστά στις κάμερες όλα έδειχναν αρμονικά.

    Τώρα από  τη θέση του προέδρου στη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Ύδρευσης, πολλοί λένε πως ο …πελάτης της στήλης Θανάσης, θα κάνει όλα τα κουμάντα στους πολύ σημαντικούς  από κάθε άποψη τρείς τομείς.

    Ο wiseman όμως έχει μεγάλες αμφιβολίες και -συνήθως- δικαιώνεται.

    Προβλέπω πως ο  Δημήτρης Φούρλαρης που ανέλαβε τα ηνία της Ενέργειας, σύντομα θα αυτονομηθεί και θα έχουμε συνέχεια επί του …ρίνγκ με τον Πρόεδρο.

    Άρα η …Τριάδα, ούτε ομοούσιος είναι ούτε αχώριστος και ακόμη δεν έχει οριστεί ο επικεφαλής για τα Σκουπίδια.

    Εκεί να δείτε «ομηρικές μάχες» για την πολυπόθητη καρέκλα.

    Εδώ οι παλαιές φιλίες δεν μετρούν, ισχύουν μόνο οι νέες συμμαχίες με τους ισχυρούς, που δεν αργούν.

    Ήδη τις άγιες ημέρες του Πάσχα, όλο και κάποιες διακριτικές συναντήσεις και κουβέντες έγιναν.

    Σημειώστε το αυτό…

     

    Aποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης.

    Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.