• Η μεγάλη είδηση της Lamda, η ΑΜΚ της Optima Bank και τα παράδοξα του ταμπλό με την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

    Η Τέρνα Ενεργειακή (ΤΕΝΕΡΓ) η μετοχή της οποίας βρίσκεται στα 13,08 ευρώ έχει, με βάση το χθεσινό κλείσιμο, κεφαλαιοποίηση 1,52 δισ. ευρώ.

    the wise man
    image
    the wise man

    Πείθει το σενάριο νέων NPEs 5 δισ. ευρώ

    Όσο ξεκαθαρίζει ο ορίζοντας στο τεράστιο project του εμβολιασμού τόσο οι επενδυτές πατούν στα πόδια τους και φλερτάρουν με το Χρηματιστήριο της Αθήνας.

    Το ενδιαφέρον είναι ότι άρχισαν να ασχολούνται με θετική διάθεση και με τις τραπεζικές μετοχές, καθώς οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από την Τράπεζα Πειραιώς ΠΕΙΡ 1,53% 3,98 αλλά και ο καθαρός διάδρομος της Alpha Bank ΑΛΦΑ 1,23% 1,65 επαναφέρουν στο προσκήνιο τις απαραίτητες βεβαιότητες…

    Σημαντικό όμως ρόλο παίζουν και οι εκτιμήσεις των CEOs ότι η πανδημία δεν θα αφήσει μεγάλες πληγές στα δανειακά χαρτοφυλάκια και πως τα νέα «κόκκινα» δάνεια δεν θα ξεπεράσουν τα 5 δισ. ευρώ…

    Optima: Προς ΑΜΚ 80 εκατ. ευρώ

    Η στήλη σάς ενημέρωσε μόλις προχθές ότι ο βασικός μέτοχος της Optima Bank Γιάννης Βαρδινογιάννης έχει κάνει τις σχετικές επαφές με επιχειρηματίες και είναι έτοιμος – προς την Άνοιξη – να προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της νεόκοπης τράπεζας.

    Το ύψος της αύξησης, όπως ανέφεραν τα στελέχη της Motor Oil στο conference call ενημέρωσης των αναλυτών, θα ανέλθει στα 80 εκατ. ευρώ.

    Ήδη, στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας έχουν μπει δύο ισχυροί επιχειρηματίες και φίλοι της οικογένειας Βαρδινογιάννη και πληροφορούμαι ότι έπονται κι άλλες φίλιες δυνάμεις…

    Καραβίας: Έδειξε τη μεγάλη πρόκληση των τραπεζών

    Ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank ΕΥΡΩΒ 1,51% 2,02 Φωκίωνας Καραβίας, σε χθεσινή του ομιλία, έδωσε το στίγμα της νέας στρατηγικής που οφείλουν εφεξής να ακολουθήσουν οι τράπεζες.

    Το ζήτημα, είπε, δεν είναι να χρηματοδοτήσουμε επενδύσεις αλλά «να εντοπίσουμε ποια είναι τα συγκεκριμένα έργα που θα μπορέσουν να απορροφήσουν τα διαθέσιμα κεφάλαια και που τελικά θα δώσουν το μέγιστο αποτέλεσμα για την οικονομία».

    Διότι το ζητούμενο είναι πράγματι το μέγιστο αποτέλεσμα για την οικονομία.

    Αποτέλεσμα που θα φανεί από τον ισολογισμό μια τράπεζας μέχρι τον… προϋπολογισμό ενός νοικοκυριού.

    Destiny: Με σεβασμό στις αρχές της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης

    Ο επιχειρηματίας και επί σειρά ετών manager Ευάγγελος Παπαευαγγέλου, μετά την λήξη μιας δύσκολης περιόδου, έχει επανέλθει δυναμικά στον επιχειρηματικό στίβο του real estate και ταυτόχρονα η εταιρεία του «Destiny Επενδυτική» επιδεικνύει αντανακλαστικά εταιρικής κοινωνικής ευθύνης.

    Συγκεκριμένα, μετά την δημόσια έκκληση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και σε συνεννόηση με  την Ιερά Μητρόπολη της Σάμου και της Εκκλησίας της Eλλάδος, ανέλαβε να  εκτελέσει αφιλοκερδώς σημαντικό μέρος των εργασιών αναστήλωσης του Ιερού Ναού Παναγίας Θεοτόκου στο Καρλόβασι της Σάμου, συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό ενεργά στην ανακούφιση των κατοίκων της Σάμου και στη διατήρηση της εθνικής και θρησκευτικής μας κληρονομιάς.

    Lamda: Ανακοινώνει μεγάλη επιχειρηματική είδηση 

    Στα 903 εκατ. ευρώ διαμορφώνονται τα ταμειακά διαθέσιμα της Lamda Development ΛΑΜΔΑ 2,20% 6,97, η διοίκηση της οποίας έχει προχωρήσει τον τελευταίο χρόνο σε μια σειρά από κινήσεις τόνωσης της ρευστότητας…

    Ωστόσο, η θυγατρική της Lamda Malls έχει υποστεί πλήγμα λόγω των δύο lockdowns, γεγονός που πήγε πιο πίσω – προφανώς μετά το καλοκαίρι του 2021 – την είσοδό της στο χρηματιστήριο. 

    Χθες αργά στις 23:50 η στήλη ενημερώθηκε ότι η εταιρεία θα ανακοινώσει τις επόμενες ώρες μεγάλο επιχειρηματικό νέο.

    Δυστυχώς, λόγω του προχωρημένου της ώρας δεν καταφέραμε να μάθουμε περισσότερα.

    Υ.Γ.: Επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες της στήλης, η Lamda Development ανακοίνωσε το πρωί της Παρασκευής στο χρηματιστήριο τη σύναψη στρατηγικής συμφωνίας με τον Όμιλο ΤΕΜΕΣ για την από κοινού ανάπτυξη δύο σύγχρονων, πολυτελών ξενοδοχείων και των αντίστοιχων τουριστικών-οικιστικών συγκροτημάτων στο παράκτιο μέτωπο του Ελληνικού, κατά την πρώτη πενταετή φάση της υλοποίησης του έργου.

    Η μεγάλη μάχη των 3 

    Οι προσεκτικοί παίκτες της αγοράς  και όσοι αγαπούν τους αριθμούς σίγουρα πρόσεξαν χθες την μεγάλη μάχη των κεφαλαιοποιήσεων των ενεργειακών εταιρειών.

    Έτσι λοιπόν έχουμε και λέμε η  ΔΕΗ έχει  κεφαλαιοποίηση 1,51 δισ. ευρώ, η  ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ 1,52 δισ. ευρώ και ο ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ 1,53 δισ. ευρώ.

    Σε μεγάλη απόσταση η Motor OIL με κεφαλαιοποίηση 1,25 δισ. ευρώ ενώ τα  ΕΛΠΕ έχουν αξία 1,67 δισ. ευρώ.

    Φυσικά πρόκειται για μια καθημερινή μάχη με τις αξίες αλλά θα έχει ενδιαφέρον να δούμε ποιος θα είναι ο νικητής στο τέλος του 2020.

    Τα παράδοξα του ταμπλό  με την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

    Προσέξτε ένα παράδοξο του χρηματιστηριακoύ ταμπλό.

    Η Τέρνα Ενεργειακή (ΤΕΝΕΡΓ) ΤΕΝΕΡΓ 0,72% 18,23, η μετοχή της οποίας βρίσκεται στα 13,08 ευρώ, έχει, με βάση το χθεσινό κλείσιμο, κεφαλαιοποίηση 1,52 δισ. ευρώ.

    Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η μετοχή οποίας βρίσκεται στα 7 ευρώ, με βάση το χθεσινό κλείσιμο έχει αξία 724 εκατ. ευρώ.

    Όμως το 38% της Τέρνα Ενεργειακή ανήκει στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ .

    Άρα μόνο η αξία του ποσοστού της ΓΕΚ στην ΤΕΝΕΡΓ είναι 578 εκατ. ευρώ.

    Αφαιρώντας από τα 724 εκατ. ευρώ (κεφαλαιοποίηση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ) τα 578 εκατ. ευρώ, μας μένει ένα ποσό 146 εκατ. ευρώ.

    Έμπειροι αναλυτές αναρωτιούνται λοιπόν:  “Μα είναι δυνατόν η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ που έχει μπροστά της να χτίσει Ελληνικό και Αεροδρόμιο Καστελίου να αξίζει μόνο 146 εκατ. ευρώ;”

    Μάλλον λογική μου ακούγεται η απορία.

    Ανησυχίες 

    Οι Αμερικανοί λένε ότι συνήθως οι δουλειές κλείνουν εντός της πρώτης προθεσμίας. Αν ακούς δεύτερη προθεσμία, καλύτερα να προβληματιστείς.

    Η στήλη είχε την πληροφόρηση ότι η πώληση της VIVARTIA θα έκλεινε το αργότερο σήμερα. Δηλαδή σήμερα οι δυο πλευρές, MIG και CVC, θα έδιναν τα χέρια.

    Χθες το βράδυ έμαθα ότι πάει για την Δευτέρα.  Θα μου πείτε τώρα, άλλες 72 ώρες είναι. Ας περιμένουμε λοιπόν…

     

    Αποποίηση Ευθύνης:

    Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης.

    Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.