• Η κυριαρχία του Τσαμάζ και της μετοχής του ΟΤΕ, οι ενεργειακές business με αμερικάνικα κεφάλαια στην Αλεξανδρούπολη και γιατί τσακώθηκαν άγρια στην ΕΤΑΔ

    Δεν ανησυχούν τα Ελληνικά Πετρέλαια για την κρίση στην Ουκρανία και την εισβολή της Ρωσίας, αφού μικρό μέρος των αναγκών σε αργό, συνήθως  10% έως 15%, καλύπτονται, από ρωσικό αργό πετρέλαιο, μέσω διεθνών εμπόρων και όχι απευθείας από τη Rosneft…

    image

    Ο τσακωμός Βλαστού – Μπέζα 

    Το ότι οι σχέσεις μεταξύ του Στέφανου  Βλαστού (ο CEO της ΕΤΑΔ)  και του Αντώνη Μπέζα (πρόεδρος στην ίδια εταιρεία Εταιρείας Ακινήτων του Δημοσίου) δεν ήταν «αρμονικές» το γνωρίζαμε.

    Μάλιστα ο Wiseman σας είχε προειδεάσει την προηγούμενη εβδομάδα με ένα σχόλιο το οποίο αναφερόταν στη διαγραφή κορυφαίου στελέχους της Ν.Δ

    Φαίνεται όμως ότι η κατάσταση έχει πλέον εκτραχυνθεί καθώς όπως πληροφορήθηκα την προηγούμενη Παρασκευή οι δύο άνδρες  έγιναν «μαλλιά κουβάρια».

    Σύμφωνα με μαρτυρίες οι φωνές του πρώτου ακούγονταν έως την Παλαιά Βουλή και η ένταση μεταξύ τους έφτασε σε τέτοιο επίπεδο που ο κ. Βλαστός τραυματίσθηκε κτυπώντας το χέρι του στο γραφείο του.

    Τι έγινε και προκάλεσε όλη αυτή την ταραχή;

    Όπως μαθαίνουμε ο λόγος ήταν κάποια  έγγραφα που έδωσε στον έλεγχο του υπουργείου Οικονομικών ο κ. Μπέζας και αφορούσαν αμοιβές και δαπάνες της Διοίκησης της ΕΤΑΔ.

    Κατά τις ίδιες πηγές, ο έλεγχος απέκτησε πρόσβαση σε κάποιες  αρχικές συμβάσεις που ύστερα «πειράχτηκαν» με αποτέλεσμα οι αμοιβές και οι παροχές σε κάποιους να εκτοξευθούν.

    Τα θέματα αυτά είχαν καταγγελθεί μεταξύ άλλων και από το Σύλλογο Εργαζομένων στην ΕΤΑΔ, ο οποίος έχει κινηθεί δικαστικά κατά του κ. Βλαστού και προκατόχων του.

    Δεδομένου όμως ότι οι ελεγκτές του υπουργείου έχουν πλέον στα χέρια τους τα επίσημα έγραφα, αυτό αλλάζει τη σοβαρότητα της υπόθεσης.

    Σε κάθε περίπτωση, μετά το σαματά Βλαστού – Μπέζα και οι δύο άνδρες έστειλαν επιστολές στο Υπερταμείο για να διαμαρτυρηθούν.

    Αντιλαμβανόμαστε πως ο επικεφαλής του Υπερταμείου Γρήγορης Δημητριάδης θέλει να τελειώνει με το εκρηκτικό δίδυμο και σύντομα θα υπάρξουν ανακοινώσεις.

     

    Ο οινοποιός του Χιονοδρομικού 

    Μαθαίνουμε πάντως πως στο γραφείο του επικεφαλής του Υπερταμείου έχει φθάσει και μια καταγγελία σχετική με έναν οινοποιείο, ο οποίος έχει στενές σχέσεις με στελέχη της ΕΤΑΔ.

    Ο εν λόγω οινοποιός βρέθηκε, άγνωστο πως, να έχει αναλάβει θέση ευθύνης στο Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού και συγκεκριμένα να είναι υπεύθυνος για το parking και την χιονοδρομική πίστα.

    Και γιατί καταγγέλθηκε στον Γρήγορη Δημητριάδη ο οινοποιός; Διότι σύμφωνα με τα καταγγελλόμενα δεν έχει σύμβαση εργασίας με την ΕΤΑΔ και παρόλα αυτά λύνει και δένει στο Χιονοδρομικό.

    Πάντως, εμείς κάναμε το ρεπορτάζ και διαπιστώσαμε πως η τοποθέτηση του εν λόγω οινοποιού στην επιτροπή διαχείρισης του Χιονοδρομικού, έχει γίνει με απόφαση του Στέφανου Βλαστού.


    Η κυριαρχία  του Μιχάλη Τσαμάζ 

    Όσοι ζουν την αγωνία της αγοράς τις τελευταίες ημέρες θα έχουν  αντιληφθεί ότι η μετοχή του ΟΤΕ ΟΤΕ -0,42% 14,22 αποτέλεσε καταφύγιο για την αγορά αποτέλεσε χθες η μετοχή του ΟΤΕ, η οποία κέρδισε 0,79% και έκλεισε στα 17,94 ευρώ.

    Οι φανατικοί «οπαδοί» της μετοχής  εμπιστεύονται το management του Μιχάλη Τσαμάζ, ο οποίος, κατά τις ερμηνείες της αγοράς, έδωσε το στίγμα για φέτος σε μία χρονιά που δεν ξεκίνησε καλά, όχι μόνον για την  Ελλάδα, αλλά για τον ίδιο τον πλανήτη.

    Άλλωστε οι ξένοι και οι Έλληνες θεσμικοί ξέρουν καλά τον πανίσχυρο manager καθώς κλείνει 12 χρόνια στο τιμόνι του ΟΤΕ.

    Επενδύσεις τρία δισ. ευρώ δρομολογούνται από τον βασικό μέτοχο, την Deutche Telekom, η οποία δρομολογεί επενδύσεις 3 δις. ευρώ φέρνοντας την οπτική ίνα σε περισσότερα από 3 εκατομμύρια νοικοκυριά.

    Πλην όμως, ο ΟΤΕ φαίνεται να αποτελεί και το απόλυτο «χεντζάρισμα» σε τούτη τη συγκυρία.

    Με την Deutsche Telekom, τον γερμανικό κολοσσό τηλεπικοινωνιών, να στηρίζει τον Μιχάλη Τσαμάζ, οι επενδυτές αντιλαμβάνονται ότι τοποθετούνται σε μία μετοχή γερμανικών χαρακτηριστικών.

    Χθες το bund έγραψε πάλι αρνητική απόδοση, όταν πριν από δύο μέρες ο Όλαφ Σολτς ανακοίνωνε την επιστροφή της Γερμανίας στη χρηματοδότηση των εξοπλιστικών προγραμμάτων, αλλά σ’ αυτό το φεγγάρι της ιστορίας, με τη σωστή πλευρά.

    Η αγορά βλέπει επίσης, ότι με την επένδυση των 3 δις. στην οικονομία, συν τα λεφτά από το ευρωπαϊκό ταμείο ανάκαμψης και τις άλλες ιδιωτικές επενδύσεις που μεθοδεύονται ενδεχομένως μετριαστούν σημαντικά οι επιπτώσεις στην οικονομία από την ενεργειακή κρίση.

    Πάντως, χθες ο ΟΤΕ λίγο έλλειψε να βρεθεί στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων με 8,1 δισ. ευρώ, όταν η κεφαλαιοποίηση της Coca Cola, που είχε βρεθεί στα όρια των 21 ευρώ, διαμορφωνόταν οριακά στα 8 δισ.  Τελικά στο κλείσιμο της συνεδρίασης η 3Ε σημείωσε μικρή άνοδο και τερμάτισε πρώτη.

    Επί της της ουσίας ο ΟΤΕ αναδεικνύεται στην απόλυτη μετοχή του 2022.

    Ο Wiseman εύχεται περαστικά στον κ. Μιχάλη Τσαμάζ  ο οποίος νοσεί από κορονοϊό.

     

    Ενεργειακές business με αμερικάνικα κεφάλαια στην Αλεξανδρούπολη

    Δεύτερο τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου με ιδιωτικά κεφάλαια στην Αλεξανδρούπολη,  θα κατασκευάσει η χώρα    όπως εξήγγειλε  ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στη Βουλή.

    Πηγές αναφέρουν πως ο νέος Σταθμός Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στην ακριτική πόλη, κατά πάσα πιθανότητα και αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά, θα είναι «δίδυμος» αυτού που ήδη βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης και θα λειτουργήσει του χρόνου.

    Πληροφορούμαστε επίσης πως ο αγωγός αυτός θα είναι πολύ «Αμερικανικός» με την έννοια πως υπάρχει ήδη προκαταρκτικό ενδιαφέρον από αμερικανικές εταιρίες να συμμετάσχουν στην κατασκευή, τροφοδοσία και λειτουργία του, ενώ σε καμία περίπτωση δεν θα λειτουργεί ανταγωνιστικά προς τον FSRU  της Αλεξανδρούπολης, αφού η έναρξή του θα γίνει τουλάχιστον 3-4 χρόνια μετά τον «σημερινό» και  η στόχευσή του είναι συμπληρωματική του FSRU.

    Ήταν άλλωστε μια σταθερή επιδίωξη του Τζέφρι Πάιατ που δεν την κατάφερε στην πολυετή θητεία του στην Αθήνα και τώρα θα το «τρέξει» ο ελληνοαμερικανός διάδοχός του.

    Έχει στόχο να ανεξαρτοποιήσει πλήρως βασικές βαλκανικές χώρες (Βουλγαρία, Ρουμανία, Σκόπια και φυσικά την Ελλάδα) από την εξάρτηση του ρωσικού αερίου.

    Κυρίως όμως  αποσκοπεί στην «επόμενη ημέρα» της Ουκρανίας, αναλόγως φυσικά πως θα πάνε τα πράγματα μετά τη ρωσική εισβολή.

    Παράλληλα, μειώνει και το γεωπολιτικό-οικονομικό-ενεργειακό  ρόλο της Τουρκίας που σήμερα είναι μέγας διακομιστής ρωσικού και αζερικού αερίου.

    Τα αμερικανικά συμφέροντα πάντως δεν είναι μόνο γεωπολιτικά αλλά και καθαρά οικονομικά-ενεργειακά: οι ΗΠΑ έχουν αυτή τη στιγμή πλεόνασμα σχιστολιθικού αερίου (shale gas).  Μέσω αυτού, στην 8ετία Ομπάμα διασφάλισαν σε μεγάλο βαθμό την ενεργειακή αυτονομία τους.

    Τώρα έχουν την  δυνατότητα να «παίζουν» με τα ορυκτά ή υγρά καύσιμα. Όταν οι τιμές εισαγωγής για τις ΗΠΑ είναι συμφέρουσες, θα εισάγουν πετρέλαιο – αέριο και θα εξάγουν το shale gas.

    Όταν οι τιμές εισαγωγής είναι υψηλές γι αυτούς, θα χρησιμοποιούν κατά κόρον το σχιστολιθικό. Κάπως έτσι προέκυψε η διάθεση για εξαγωγή αερίου προς τρίτες χώρες και προς την Ελλάδα.

    Καρπός αυτής της προσπάθειας φαίνεται πως είναι η πρόθεση συμμετοχής στο δεύτερο σταθμό της Αλεξανδρούπολης.

    Ο «τρέχων» και βασικός τερματικός σταθμός που θα  λειτουργήσει το  2023, έχει  συμβολαιοποιημένη δυναμικότητα αεριοποίησης μέχρι και το 50% της τεχνικής δυναμικότητάς των 5,5 δισ. κ.μ. ανά έτος.

    Θα εγκατασταθεί 17, 6 χλμ. νοτιοδυτικά του λιμένα της πόλης και θα αποτελείται από:

    α) την «FSRU (πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης LNG) με αποθηκευτική ικανότητα LNG έως και 170.000 κυβ. μέτρα και δυναμικότητα αεριοποίησης 22,7 εκ. κ.μ. ημερησίως (8,3 δισ. κ.μ. ετησίως), η οποία θα αγκυροβοληθεί στον θαλάσσιο χώρο 10 χλμ ανοιχτά της παράκτιας περιοχής της Αλεξανδρούπολης,  και

    β) από ένα σύστημα αγωγών συνολικού μήκους 28 χλμ (υποθαλάσσιος αγωγός 24 χλμ και χερσαίος αγωγός 4 χλμ).»

    Η Πλωτή Μονάδα Αποθήκευσης και Αεριοποίησης (FSRU), χωρητικότητας 153.500 κ.μ. LNG, θα συνδεθεί με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου της Ελλάδας με αγωγό μήκους 28 χλμ., μέσω του οποίου το αεριοποιημένο LNG θα προωθείται στις αγορές της Ελλάδας, της Βουλγαρίας αλλά και της ευρύτερης περιφέρειας, από τη Ρουμανία, τη Σερβία και τη Β. Μακεδονία, μέχρι τη Μολδαβία και την Ουκρανία (μέγα διακύβευμα πλέον) ανάλογα και με την εξέλιξη της σημερινής σύρραξης.

     

    ΕΛΠΕ: Μόνο το 10% των προμηθειών πετρελαίου από τη Ρωσία

    Δεν ανησυχούν τα Ελληνικά Πετρέλαια για την κρίση στην Ουκρανία και την εισβολή της Ρωσίας, αφού μικρό μέρος των αναγκών σε αργό, συνήθως  10% έως 15%, καλύπτονται, από ρωσικό αργό πετρέλαιο, μέσω διεθνών εμπόρων και όχι απευθείας από τη Rosneft.

    Αυτό τόνιζαν χθες σε φίλους, γνωστούς αλλά και διεθνείς αναλυτές ο Πρόεδρος του Ομίλου Γιάννης Παπαθανασίου και ο διευθύνων σύμβουλος Ανδρέας Σιάμισης.

    Ο Όμιλος έχει ανοίξει γκάμα προμηθευτών σε  Μέση Ανατολή, Βόρεια Αφρική και   Μαύρη Θάλασσα, χωρίς όμως να περιορίζεται μόνο στις περιοχές αυτές.

    Σε πρόσφατη τηλεδιάσκεψη  διευκρινίστηκε ότι ένα μέρος των αναγκών που καλυπτόταν από ρωσικό αργό, μπορεί εύκολα να υποκατασταθεί. Η τοποθεσία των τριών παράκτιων διυλιστηρίων του ομίλου παρέχει δυνατότητα τροφοδοσία από πολλούς προμηθευτές, γεγονός που επιτρέπει την ευχερή κάλυψη τυχόν ελλείψεων, λένε στα ΕΛΠΕ.

     

    Πάμε Βαρκελώνη;

    Ο πόλεμος στην Ουκρανία μπορεί να μαίνεται, αλλά 44 εταιρείες που έχουν αναπτύξει καινοτόμα προϊόντα με ψηφιακές τεχνολογίες, πάνε Βαρκελώνη, στο Mobile World Congress μέχρι τις 3 Μαρτίου.

    Εταιρίες όπως   Calpak, Apifon, Yodiwo  θα αξιοποιήσουν ευκαιρίες συνεργασίας και δικτύωσης.

    Την οργάνωση της ελληνικής αποστολής συντονίζουν ο ΣΕΚΕΕ, το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και η Enterprise Greece, με στόχο την ενίσχυση του κλάδου της τεχνολογίας μέσα από πολυεπίπεδες δράσεις.   Φαίνεται πως παρά τα προβλήματα, κάτι κινείται στη νέα τεχνολογία αν συνυπολογίσουμε και το AM4GR:  είναι ο νέος βραχίονας για την προώθηση των τεχνολογιών της Προσθετικής Κατασκευής (ΑΜ) & της Τρισδιάστατης Εκτύπωσης που  παλεύει για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της ελληνικής βιομηχανίας.

    Οι φορείς που πήραν την πρωτοβουλία είναι σημαντικοί: Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών (ΕΚΕΦΕ) «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ», ΕΛΚΕΜΕ-Ελληνικό Κέντρο Ερεύνης Μετάλλων που είναι θυγατρική της Viohalco, SIEMENS  και η FEAC Engineering που είναι ο βασικός τεχνολογικός σύμβουλος παγκοσμίως της Siemens Digital Industries.

     

    Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.