• Τι είπε ο Μυλωνάς στο Δ.Σ. της Εθνικής, η εντολή Ψάλτη για σιγή ασυρμάτου και τα μυστήρια με τον Αράπογλου

    Τι τελευταίες ημέρες ακούγονται πολλά για τον Τάκη Αράπογλου, περι ενδεχόμενης υπουργοποίησής του.

    the wise man
    image
    the wise man

    Alpha Bank: Σιγή ιχθύος μέχρι τις 30 Οκτωβρίου

    Η στήλη σας έχει ενημερώσει από τις αρχές της εβδομάδας ότι οι «μνηστήρες» του πακέτου Galaxy της Alpha Bank είναι τρεις. 

    Η Pimco, η Davidson Kempner και οι ιταλοί της Cerved. 

    Οι δεσμευτικές προσφορές αναμένονται σήμερα αλλά όπως πληροφορούμαι η εντολή που έχει δοθεί από τον CEO της τράπεζας Βασίλη Ψάλτη προς όλες τους εμπλεκόμενους είναι να μην υπάρξει καμία διαρροή μέχρι την επόμενη Παρασκευή 30 Οκτωβρίου που θα συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο της Alpha. 

    Στο μεταξύ ανακοινώθηκε ότι η τράπεζα κατέθεσε αίτηση ένταξης στις εγγυήσεις του Ηρακλή και για το τρίτο υποπακέτο του Galaxy, το Galaxy IV. 

    Η διαδικασία προχωρά με γοργούς ρυθμούς και στόχος είναι όλα να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους. 

    Μυλωνάς: Ενημέρωσε τόσο, όσο…

    Στο χθεσινό διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας συζητήθηκε μεν το θέμα της Εθνικής Ασφαλιστικής αλλά μέχρι ενός σημείου… 

    Και εξηγούμαι: 

    Πληροφορούμαι ότι ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Παύλος Μυλωνάς ενημέρωσε τον πρόεδρο και τα μέλη του συμβουλίου επί του πλαισίου, χωρίς να μπει σε λεπτομέρειες όπως πόσα βάζει στο τραπέζι το CVC και τους όρους της διαπραγμάτευσης. 

    Κλείνοντας την τοποθέτησή του για το θέμα τους είπε «η διαπραγμάτευση συνεχίζεται» – που σημαίνει ότι χρειάζεται λίγος ακόμη χρόνος – ενώ η στήλη μαθαίνει ότι η εναλλακτική του IPO είτε ως φόβητρο είτε ως πραγματικότητα εάν χρειασθεί υπάρχει πάνω στο τραπέζι…

    Τσίπρας: Έκανε “μάγκα” τον Σταϊκούρα και έδειξε ότι στερείται προτάσεων

    Σε επίπεδο πολιτικής αντιπαράθεσης από την πρόταση μομφής που κατέθεσε κατά του  υπουργού Οικονομικών ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κερδισμένος βγαίνει -σίγουρα πολιτικά – ο Χρήστος Σταϊκούρας.  Τον ψήλωσε… 

    Αντίθετα, ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης απέδειξε πως την ώρα που η χώρα αντιμετωπίζει κρίσιμα θέματα (πανδημία, ελληνοτουρκική κρίση), εκείνος στερείται προτάσεων και αντι-προτάσεων. 

    Δυστυχώς γιατί ο ρόλος της μείζονος Αντιπολίτευσης είναι και ουσιαστικός και αναγκαίος. 

    Και δεν είναι καλό να περιορίζεται στα πυροτεχνήματα, επικοινωνιακά και μη… 

    Διότι τι νόημα έχει να καταθέτεις πρόταση μομφής με αφορμή τον πτωχευτικό και την προστασία της πρώτης κατοικίας όταν επί των ημερών σου δημιουργήθηκε το θεσμικό πλαίσιο της δευτερογενούς αγοράς διαχείρισης των κόκκινων δανείων και οι πλειστηριασμοί «μετακόμισαν» από τα Πρωτοδικεία της χώρας σε μια ψυχρή, απρόσωπη ιστοσελίδα; 

    Όλα αυτά και πολλά άλλα νομοθετήματα επί της πρώτης κατοικίας και εν γένει των κόκκινων δανείων – μη ξεχνάμε και τις πωλήσεις στα ξένα funds, τα οποία αποκαλούσε κοράκια και με την υπογραφή του, τους άνοιξε την πόρτα της ελληνικής αγοράς – τα γνωρίζει ο κ. Τσίπρας απλά όταν δεν έχει τι να πει και τι να κάνει αρχίζει τις προσφιλείς του τακτικές, πιστεύοντας ότι με το μπάχαλο θα θριαμβεύσει. 

    Το έχει κάνει και το ξανα-προσπαθεί…

    Μητσοτάκης: Δεν είναι ανεξάντλητο το οπλοστάσιο

    Κοινή συνισταμένη στα μέτρα που παίρνουν οι μία μετά την άλλη οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις είναι η αποφυγή του καθολικού lockdown. Κι αυτό διότι δεν αντέχουν ένα νέο κλείσιμο οι οικονομίες. 

    Έτσι, και στο Μέγαρο Μαξίμου αποφάσισαν ότι τα μέτρα θα αυστηροποιούνται step by step προκειμένου να σταθεί κάτι όρθιο στην αγορά… Δεν είναι καθόλου τυχαία η πρόταση του Μητσοτάκη ότι «το οικονομικό οπλοστάσιο δεν είναι ανεξάντλητο». 

    ΧΑ: Μεταξύ σφύρας και άκμονος 

    Δεν έχει αντοχές το χρηματιστήριο και ήδη βρίσκεται στις 608,90 μονάδες παρά τις επενδυτικές κινήσεις που γίνονται σε διάφορα μέτωπα. 

    Η αβεβαιότητα δεν αφήνει τους επενδυτές σε ησυχία και όπως απάντησε στην στήλη ένας έμπειρος χρηματιστηριακός αναλυτής από Γενάρη και βλέπουμε, στο ερώτημα αν θα δούμε καλύτερες ημέρες στο ταμπλό. 

    Ο Τάκης Αράπογλου

    Τι τελευταίες ημέρες ακούγονται πολλά για τον Τάκη Αράπογλου, περί ενδεχόμενης υπουργoποίησής του. Κάποιοι μάλιστα το θεωρούν δεδομένο.

    Πρόκειται δίχως άλλο για ένα λαμπρό μυαλό και ο άνθρωπος που με μία στρατηγική κίνηση ματ έσωσε την Εθνική Τράπεζα από τα δύσκολα,  στις εποχές του μνημονίου.

    Όπως θυμάστε η Εθνική το 2006 με πρόεδρο τον Τάκη Αράπογλου εξαγόρασε την τουρκική τράπεζα Finasbank.

    Αποτέλεσμα ήταν η Εθνική να έχει ένα πολύτιμο asset και της είχε αποφέρει σημαντικά κέρδη για τα επόμενα χρόνια.

    Επί της ουσίας η FinasBank ήταν εκείνα τα χρόνια μια “μηχανή” παραγωγής κερδών.

    Ο Αράπογλου έφυγε από την Εθνική το 2009. Χρόνια μετά και για την ακρίβεια το 2016 η  Finansbank πουλήθηκε  στο Κατάρ έναντι 2,75 δισεκ. ευρώ.

    Εάν δεν συνέβαινε αυτό, δηλαδή εάν δεν υπήρχε η Finasbank για να πουληθεί, τότε η Εθνική θα είχε αποτύχει στα stress tests στις 5 Μαΐου 2018 και θα χρειαζόταν ανακεφαλαιοποίηση τουλάχιστον 2,5 δισεκ. ευρώ, κάτι που φυσικά δεν έγινε. 

    Σήμερα ο κ. Αράπογλου είναι πρόεδρος στην τράπεζα Κύπρου, στην εφοπλιστική εταιρεία ΤΕΝ του Νίκου Τσάκου και στον ΤΙΤΑΝΑ των οικογενειών Παπαλεξόπουλου-Κανελλόπουλου.

    Όπως εύκολα καταλαβαίνετε,  είναι εξαιρετικά δύσκολο να εγκαταλείψει κάποιος 3 κορυφαίες θέσεις και μεγάλες αποδοχές, για να αναλάβει μια κρατική θέση όποια και εάν είναι αυτή!!!

    Επιπρόσθετα όποιος ξέρει καλά τον κ. Αράπογλου δύσκολα μπορεί να πιστέψει ότι θα ασχοληθεί με την πολιτική.

    Εάν πράγματι ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατάφερε να τον πείσει να συμμετάσχει στην κυβέρνηση του, ε τότε πρόκειται για άθλο.

    Σε κάθε περίπτωση θα ξέρουμε το αργότερο έως τα μέσα Νοεμβρίου.

    Πάντως για να ξέρετε και τον Ιούλιο του  2019 υπήρχαν διάφορες φήμες περί επιστροφής Αράπογλου σε κορυφαία θέση σε ελληνική τράπεζα, οι οποίες προφανώς δεν επιβεβαιώθηκαν ποτέ.