• Οι απειλές Βλαστού της ΕΤΑΔ ότι θα κλείσει φυλακή τον wiseman, οι νέες business της ΕΛΛΑΚΤΩΡ και ο ταλαντούχος κ. Θανάσουλας και η PIMANA

    Ο Wiseman αποφάσισε να αφιερώσει μία «ωδή» στους αφανείς χρηματιστές που ενώ τόσο μόχθησαν για να ολοκληρωθεί απρόσκοπτα η συμφωνία πώλησης των μετοχών της ΕΛΛΑΚΤΩΡ στον Όμιλο Βαρδινογιάννη, η Ιστορία δεν έγραψε τίποτε για αυτούς…

    image

    To μπούλινγκ του Βλαστού στο mononews

    Την Παρασκευή το πρωί αποφάσισα να έλθω στο γραφείο κρατώντας μια τσάντα που είχε μέσα μια δυο αλλαξιές,  μια οδοντόβουρτσα, ένα laptop και έναν φορτιστή κινητού.

    Ήμουν σίγουρος ότι θα ερχόταν η αστυνομία να με συλλάβει.

     Όπως γινόταν συστηματικά επί ΣΥΡΙΖΑ όταν κάνανε μηνύσεις σε δημοσιογράφους όταν δεν τους αρέσαν αυτά που έγραφαν.

    Τι συνέβη όμως;

    Να εκφοβίσει το mononews.gr επιχείρησε την προηγούμενη εβδομάδα ο απερχόμενος διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΑΔ Στέφανος Βλαστός, επιδιώκοντας  προφανώς να αποσύρουμε το αποκλειστικό δημοσίευμα με την αιτηθείσα παραίτηση του.

    Προς τούτο χρησιμοποίησε μία – κατά δήλωση της δικηγόρο από αυτές που σίγουρα δεν τιμούν το επάγγελμα και την επιστήμη τους  – η οποία μας τηλεφώνησε σε αλλόφρονα κατάσταση για να μας «προειδοποιήσει» ότι τάχα μου βρίσκεται έξω από το κτίριο της Εισαγγελίας ή την αστυνομική διεύθυνση προκειμένου να καταθέσει μήνυση εις βάρος μας και να κινηθεί η αυτόφωρη διαδικασία  και άλλα τέτοια περιπετειώδη.

    Μάλιστα ήταν τόσο έμπειρη ή σε τόσο πανικό που έσπευσε να τα στείλει όλα αυτά με sms.

    Δεν γνωρίζω αν για την αντιεπαγγελματική αυτή συμπεριφορά θα έπρεπε να επιληφθεί ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, πάντως η εν λόγω κυρία (;) εμφανώς εκτός εαυτού μας συμβούλευσε (φιλική προσφορά φαντάζομαι διότι εμείς δεν την πληρώσαμε) να μην κοιμηθούμε στο σπίτι μας, για να γλιτώσουμε προφανώς την σύλληψη.

    Το τηλεφώνημα έγινε λίγο μετά την δημοσίευση της είδησης την Πέμπτη το μεσημέρι για το «άδειασμα» του κ. Βλαστού από την Κυβέρνηση και την συνακόλουθη παραίτηση που του ζητήθηκε από τον επικεφαλής του Υπερταμείου Γρηγόρη Δημητριάδη.

    Η είδηση προφανώς ήταν διασταυρωμένη από δύο πλευρές, ως ορίζει η δεοντολογία, και δεν διαψεύστηκε.

    Όμως παρόλο που όλα αυτά τα περιπετειώδη συνέβησαν την περασμένη Πέμπτη μέχρι χθες ο κ. Βλαστός παρέμενε στη θέση του.

    Αν η Κυβέρνηση και ο κ. Άκης  Σκέρτσος ο οποίος απ΄ότι διαβάσαμε στην εφημερίδα “Παραπολιτικά” του καταξιωμένου εκδότη και φίλου μου Γιάννη Κουρτάκη, ασχολείται με την αντικατάσταση του, άλλαξαν γνώμη και θέλουν να τον κρατήσουν δικαίωμα τους.

    Στην περίπτωση όμως που η απόφαση τους είναι αμετάκλητη  «η πίστωση αυτή χρόνου» που ατύπως παρέχουν στον κ. Βλαστό,  μπορεί να  προκαλέσει παρεξηγήσεις και παρερμηνείες.

    Πάντως πρέπει να σας πω ότι λυπάμαι βαθύτατα που θα χάσουμε ένα τόσο καταξιωμένο στέλεχος της δημόσιας διοίκησης.

    Ήταν από τα καλύτερα πελατάκια της στήλης.

    Ελπίζω τώρα που τα αποκαλύπτω όλα αυτά να μην με περιμένει και εμένα, κανένας χωροφύλακας, έξω  από το γραφείο μου!!!

    «Σύννεφο» πάνε οι πωλήσεις ακινήτων από Τράπεζες και διαχειριστές κόκκινων δανείων

    Mε τόσα «πακέτα» ακινήτων που βγαίνουν «χονδρικώς» στην αγορά είναι απορίας άξιο, πώς οι τιμές όχι μόνο κρατούνται στα ύψη αλλά συνεχίζουν ανεβαίνουν.

    Έχουμε και λέμε.

    Όπως , με ενημέρωσαν αρμοδίως η   διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας ΕΤΕ 1,06% 7,64 σχεδιάζει να βγάλει στην αγορά μέχρι το τέλος του έτους προς πώληση πακέτο περίπου 1.000 ακινήτων.

    Παράλληλα, και η Cepal δρομολογεί την πώληση στη δευτερογενή αγορά, δέκα μικρών χαρτοφυλακίων ακινήτων που προέρχονται από την τιτλοποίηση Galaxy της Alpha Bank ΑΛΦΑ 1,84% 1,66.

    Οι δύο αυτές σχεδιαζόμενες πωλήσεις έχουν να προστεθούν σε «πακέτα» 500 -600 ακινήτων που ήδη έχουν βγει στην αγορά κυρίως από τους διαχειριστές κόκκινων δανείων.

     

    Ποιοι χρηματιστές συμμετείχαν στην μεταβίβαση των μετοχών της ΕΛΛΑΚΤΩΡ

    Ο Wiseman αποφάσισε να αφιερώσει μία «ωδή» στους αφανείς χρηματιστές που ενώ τόσο μόχθησαν για να ολοκληρωθεί απρόσκοπτα η συμφωνία πώλησης των μετοχών της ΕΛΛΑΚΤΩΡ ΕΛΛΑΚΤΩΡ 1,57% 2,58 στον Όμιλο Βαρδινογιάννη, η Ιστορία δεν έγραψε τίποτε για αυτούς.

    Τόσο μελάνι καταναλώθηκε- θα λέγαμε σε άλλες εποχές – για να αναδειχθούν οι συντελεστές της όντως επιτυχημένης συμφωνίας αλλά  για τους «αφανείς» ήρωες που προετοίμασαν μεθοδικά από το βράδυ της Πέμπτης όλες τις λεπτομέρειες ώστε την Παρασκευή να πέσουν οι υπογραφές ούτε μία λέξη.

    Και αν γράφτηκε κάτι, αυτό δεν ήταν ακριβές.

    Αναφέρθηκε  για παράδειγμα  ότι εις εκ των Χρηματιστών που εκπροσώπησαν τους δύο εφοπλιστές (Μπάκος και Καυμενάκης) ήταν ο Τάσσος Αστυφίδης.

    Πράγματι η Αmbrosia Capital είχε συμμετοχή στη συναλλαγή πώλησης των μετοχών όχι όμως δια του κ. Αστυφίδη, αλλά του επικεφαλής του γραφείου του στην Αθήνα Δημήτρη Κωστάκου.

    Ο κ.  Αστυφίδης δεν θεωρήθηκε σκόπιμο να κληθεί από το Λονδίνο όπου βρίσκεται καθώς η τελετή ήταν σεμνή άνευ αφρώδη καμπανίτη.

     

    Μασούτης – ΣΥΝΚΑ: Σήμερα η D-Day για το deal που… θυμίζει Σκλαβενίτη

    Σήμερα κληρώνει για το deal του Μασούτη με την κρητική συνεταιριστική αλυσίδα Συν.Κα., καθώς στη 1.30 το μεσημέρι περνά από την κρησάρα της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

    Ο βορειοελλαδίτης λιανέμπορος θα ενισχυθεί τόσο στην Κρήτη – μέσω της συμφωνίας θα αγοράσει μερίδιο της τάξης του 20% στο νησί –, όσο και σε Κυκλάδες, Κέρκυρα, Χίο και Κάλυμνο.

    Η συμφωνία θα έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός δικτύου με περισσότερα από 400 καταστήματα και πωλήσεις άνω του 1 δισ. ευρώ, έτσι ώστε να εξασφαλίσει τη θέση του κοντά στον τέταρτο παίκτη της αγοράς, τη Μετρό.

    Για τους γνώστες του κλάδου των σούπερ μάρκετ, η συμφωνία θυμίζει την κάθοδο του Σκλαβενίτη στην Κρήτη, με την εξαγορά του ποσοστού της στην κρητική αλυσίδα Χαλκιαδάκης.

    Το 2015 η εταιρεία εντάχθηκε στον όμιλο του Σκλαβενίτη, ο οποίος εξαγόρασε το ποσοστό των μετοχών που ως τότε κατείχε ο Βερόπουλος.

    Με δεδομένο ότι η ταμπέλα Συν.Κα. θα παραμείνει στα καταστήματα της Κρήτης, η διοίκηση έχει διαβεβαιώσει τους μετόχους ότι στόχος είναι να καταστεί η κυρίαρχη αλυσίδα στο νησί.

    Μάλιστα στην επίσημη ανακοίνωσή του ο Δημήτρης Αλεξάκης που είναι στο τιμόνι του συνεταιρισμού, «έταξε» ενίσχυση των μερισμάτων μετά τις γέφυρες με τη Θεσσαλονίκη.

     

    Ο ΕΛΛΑΚΤΩΡ τοποθετεί 2.500 ταχυφορτιστές για ηλεκτρικά αυτοκίνητα

    Και μία καλή είδηση για τους λάτρεις των ηλεκτρικών αυτοκινήτων και τον «εφιάλτη» της αυτονομίας που αντιμετωπίζουν.

    Μαθαίνω πως αρχίζει να ωριμάζει η σκέψη για την εγκατάσταση ταχυφορτιστών στους μεγάλους οδικούς άξονες,  μεταξύ των παραχωρησιούχων, δηλαδή των Ομίλων ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΤΕΝΕΡΓ 0,55% 18,20 , ΑΒΑΞ ΑΒΑΞ 2,74% 1,50 , Ελλάκτωρ, VINCI CONCESSIONS και HOCHTIEF.

    Δηλαδή στην Αττική Οδό, την Ολυμπία Οδό και τη Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου.

    Ακούω μάλιστα πως η Ελλάκτωρ «σπρώχνει» το ζήτημα εγκατάστασης ηλεκτρικών φορτιστών ανά 20 χιλιόμετρα σε κάθε ΣΕΑ των τριών οδικών αξόνων και εκτιμάται πως θα υπάρχουν στο μέλλον 2.500 χιλιάδες φορτιστές.

    Ωστόσο, οι σχετικές συζητήσεις βρίσκονται σε αρχικό στάδιο και οι παραχωρησιούχοι πρέπει να συνομιλήσουν και με τους «βενζινάδες» που έχουν υποκαταστήματα στην Αττική Οδό, την Ολυμπία Οδό και τη Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου

    Sky is the limmit για τον Καραγιάννη 

    Τα όνειρα δεν έχουν ταβάνι» ήταν η η “ποιητική αποστροφή” στην ομιλία του Υφυπουργού Υποδομών, Γιώργου Καραγιάννη, στο 14ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, η οποία  “έγραψε”.

    Θα πρόσθετα πως εκτός από τα όνειρα ταβάνι δεν έχουν και τα έργα, καθώς το Υπουργείο υπό την ηγεσία του διδύμου Καραμανλή – Καραγιάννη έχει δημιουργήσει ένα συνεκτικό εθνικό σχέδιο έργων υποδομών αξίας 13 δισ. Ευρώ στην υλοποίηση του οποίου προχωρά με απόλυτη επιτυχία

    Την τελευταία τριετία έχουν  δημοπρατηθεί έργα αξίας 8 δισ. Ευρώ, ενώ έχουν υπογραφεί έργα αξίας 3,2 δισ. Ευρώ.

    Πρόκειται για ένα ρυθμό δημοπράτησης και υπογραφής έργων ο οποίος είναι αρκετά πολλαπλάσιος από αυτόν της προηγούμενης κυβέρνησης ενώ μπορούμε να κάνουμε λόγο για ένα πακέτο έργων εφάμιλλο ή και μεγαλύτερο από αυτό των Ολυμπιακών Αγώνων πάντοτε με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση και μελετητική ωριμότητα.

    Ο Γιώργος Καραγιάννης έχει πει ουκ ολίγες φορές πως η Ελλάδα θα γίνει ένα τεράστιο εργοτάξιο από τη Θεσσαλονίκη έως την Κρήτη, καθώς έχουν ήδη ξεμπλοκάρει ή δημοπρατήθηκαν εμβληματικά έργα, όπως το Μετρό Θεσσαλονίκης, το Flyover, η Γραμμή 4 του Μετρό Αθήνας, το Πάτρα-Πύργος καθώς και δύο τμήματα του ΒΟΑΚ μεταξύ άλλων.

    Κατώτερα του αναμενομένου 

    Σας είχαμε προειδοποιήσει ότι τα λεγόμενα «ουρανοκατέβατα» υπερκέρδη των εταιριών ενέργειας στη διάρκεια της κρίσης που θα φορολογηθούν θα ήταν πολύ κατώτερα του αναμενομένου.

    Αν και δεν έχει αποφασιστεί από την  κυβέρνηση κατά πόσον η επιβολή του φόρου 90% θα αφορά στα υπερέσοδα ή τα παραπανίσια κέρδη (έχει μεγάλη σημασία  η θεσμική διατύπωση), το αναμενόμενο πόρισμα της   ΡΑΕ φαίνεται πως υπολόγισε τελικά τα υπερκέρδη  περίπου στα  600 εκατομμύρια για την περίοδο Οκτωβρίου 2021 – Μαρτίου 2022.

    Όμως το κονδύλι αυτό δεν είναι απευθείας έσοδο  στα ταμεία των ομίλων ώστε να φορολογηθεί με 90%, αλλά μόνο στα λογιστικά βιβλία.

    Η ΡΑΕ  στο πόρισμά της συμπεραίνει, πως οι εταιρείες  ξόδεψαν ήδη το  μεγαλύτερο κομμάτι των υπερκερδών σε εκπτώσεις προς τους πελάτες τους, ώστε να διατηρήσουν το πελατολόγιό  τους σε λόγω του σφοδρού ανταγωνισμού.

    Το πραγματικό έσοδο που λογικά θα φορολογηθεί με 90% είναι σύμφωνα με πληροφορίες γύρω στα  200 εκατομμύρια, άρα το δημόσιο έσοδο δεν θα ξεπεράσει τα 180 εκατομμύρια.

    Αν η κυβέρνηση δεν αλλάξει το βασικό κομμάτι του υπολογισμού τότε θα πρόκειται για «ουρανοκατέβατα ψίχουλα».

    Για  τις εκπτώσεις  των ονομαστικών τιμολογίων, μαθαίνω  ότι θεωρείται επιπλέον ενίσχυση  της κρατικής επιδότησης, με τις γνωστές ονομαστικές μειώσεις-εκπτώσεις του 30%.

    Από την …εξακοσάρα πάντως, η πλειοψηφία ανήκει στη ΔΕΗ ΔΕΗ 1,86% 11,51 και είναι λογικό  αφού η εταιρία είναι μακράν πρώτη σε παραγωγή και προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας.

    Αφήστε που τουλάχιστον ένας μεγάλος καθετοποιημένος πάροχος (όχι η ΔΕΗ φυσικά) διαλαλεί δεξιά και αριστερά αλλά κυρίως στο κέντρο (της Αθήνας) πως «εγώ δεν τα πληρώνω αυτά, είναι παράνομη φορολόγηση, θα πάω σε όλα τα δικαστήρια που θα βρω μπροστά μου και θα το κερδίσω το θέμα».

     

    Ο ταλαντούχος Θανάσουλας και η PIMANA

    Ένα πρόσωπο που είχε απασχολήσει αρνητικά την δημοσιότητα είναι μέλος του ΔΣ της εταιρείας PIMANA ΑΕ που φέρεται να είχε αγοράσει παράνομα (τώρα την έχει μεταβιβάσει) την τεράστια έκταση των 15.000 στρεμμάτων της Ζακύνθου (στις εκτάσεις περιλαμβάνονται μονές, αμπέλια και περιοχές κοντά στο ναυάγιο) , όπως καταχωρίσθηκε στο ΓΕΜΗ στις 5/10/2021 με θητεία ενός έτους.

    Πρόκειται για τον Κωνσταντίνο Θανάσουλα, κάτοικο Λονδίνου.

    Ο κ. Θανάσουλας στην δεκαετία του 2000 ήταν διευθύνων σύμβουλος  της ΛΑΡΚΟ αλλά είχε απολυθεί μετά την δημοσιοποίηση ενός σκανδάλου.

    Όπως αποκάλυψαν τότε τα ελληνικά MEDIA όσο οι τιμές των εμπορευμάτων στα διεθνή χρηματιστήρια ανέβαιναν- μεταξύ αυτών και το νικέλιο, το οποίο μάλιστα είχε φθάσει σε ιστορικό υψηλό, στα 49.500 δολάρια τον τόνο, που παρήγαγε η Λάρκο-, η τότε διοίκηση της εταιρείας προπώλησε το 2006 στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων του Λονδίνου σε πολύ χαμηλότερες τιμές την παραγωγή του ορυχείου.

    Το αποτέλεσμα ήταν η εταιρεία να έχει απώλειες εσόδων 74 εκατ. δολαρίων μόνο για το 2006.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι στους οικονομικούς κύκλους ήταν ευρέως γνωστό ότι η συγκεκριμένη αγορά του νικελίου ήταν ελλειμματική (δηλαδή, η προσφορά υπολειπόταν σημαντικά της ζήτησης) και αναμενόταν να παραμείνει ελλειμματική ως και το 2008.

    Πρωταγωνιστής σε αυτές τις πράξεις (μελλοντικά συμβόλαια) ήταν τοτε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας  κ. Θανάσουλας.

    Ο κ. Θανάσουλας έχει εργαστεί κατά το παρελθόν στη Μorgan Stanley.

    Από το 2005 που τοποθετήθηκε στη Λάρκο ταξίδευε κάθε εβδομάδα στο Λονδίνο για να κάνει τις επαφές του με τη Μorgan Stanley και την JΡ Μorgan, μέσω των οποίων η εταιρεία πουλούσε την παραγωγή της στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων.

    Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η υπό τον κ. Θανάσουλα διοίκηση της Λάρκο πούλησε στις αρχές του 2006 το 80% της ετήσιας παραγωγής νικελίου του ορυχείου σε τιμές πολύ χαμηλότερες από τις τρέχουσες, παρ΄ ότι ήταν σε όλους γνωστό ότι οι τιμές των μετάλλων κάλπαζαν διεθνώς, αφού η ζήτηση που πυροδοτεί η ανάπτυξη στην Κίνα ήταν τεράστια.

    Η ίδια τακτική συνεχίστηκε και τους πρώτους μήνες του 2007, διάστημα κατά το οποίο πρωταθλητής των αποδόσεων στις αγορές των μετάλλων αναδείχθηκε το νικέλιο με άνοδο 37,40%.

    Ακολούθησαν ο μόλυβδος με άνοδο 14,15% και ο χαλκός με 9,15%.

    Υπολογίζεται ότι το 2006 και το 2007 συνολικά μέσω αυτής της πρακτικής προπωλήθηκαν 18.000 τόνοι νικελίου σε τιμές χαμηλότερες από 4.000 ως 5.000 δολάρια για κάθε τόνο από τις τιμές που μπορούσαν να «πιάσουν» αν ακολουθούνταν η πορεία της αγοράς και η ανοδική τάση των διεθνών τιμών του νικελίου.

    Η μεγάλη ζημιά για τη Λάρκο οδήγησε στην απομάκρυνση της διοίκησής της λίγους μήνες μετά τις αποκαλύψεις.

     

    Αποποίηση ΕυθύνηςΤο περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές