• Οι 17 παραιτήσεις της Δόμνας Μιχαηλίδου, τo νέο στόρι της Ιντρακάτ με 80 εκατ. νέο χρήμα, το μυστικό σχέδιο του Ορέστη Τσακαλώτου και το 500αράκι του Συνολάκη του Κολλεγίου

    Ο Ορέστης Τσακαλώτος αφού απέδειξε την ικανότητα του στη διαχείριση των «κόκκινων δανείων» των τραπεζών, πέρασε στη διαχείριση των «κόκκινων λογαριασμών» της ΔΕΗ.

    image

    Η απάντηση του Γιώργου Περιστέρη

    Απάντηση που θεωρώ ότι έπεισε ακόμα και τους πιο δύσπιστους έδωσε χθες ο Γιώργος Περιστέρης επικεφαλής της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και της Τέρνα Ενεργειακής.

    Σε χθεσινή του ανακοίνωση απαντώντας στις φήμες περί πώλησης της Τέρνα Ενεργειακής ήταν σαφής:

    “Δεν υφίσταται θέμα πώλησης της Εταιρείας.

    Η Εταιρεία έχει προσελκύσει και συνεχίζει να προσελκύει θεσμικά χαρτοφυλάκια που επιθυμούν να τοποθετηθούν μετοχικά σε αυτή.

    Παράλληλα, στο πλαίσιο της επιχειρηματικής της δραστηριότητας προφανώς μελετάει διάφορα σχέδια και προτάσεις για νέες επενδυτικές πρωτοβουλίες κι επιχειρηματικές συμφωνίες.

    Εφόσον προκύψει οποιαδήποτε οριστική εξέλιξη, η Εταιρεία θα ενημερώσει, όπως πάντα, εγκαίρως κι έγκυρα το επενδυτικό κοινό.”

    Η μετοχή ΤΕΝΕΡΓ -1,04% 18,11 και χθες σημείωσε ισχυρή άνοδο 3,69% και έκλεισε στα 12,94 ευρώ!!!

     

    Η ανάπτυξη της Ιντρακάτ

    Σε πλάνο πλήρους ανάπτυξης φαίνεται ότι βρίσκεται η Ιντρακάτ.

    Ο επικεφαλής της εταιρείας Πέτρος Σουρέτης έχει συμφωνήσει να σηκώσει δανεισμό, μέσω ομολόγου, ύψους 80 εκατ. ευρώ.

    Το ομολογιακό θα χρησιμοποιηθεί για να χρηματοδοτηθεί με χαμηλότερο επιτόκιο παλαιότερο δάνειο ύψους 40 εκατ. ευρώ,  τα 20 εκατ. ευρώ για κεφάλαιο κίνησης και τα 20 εκατ. ευρώ για ανάπτυξη αιολικών πάρκων  συνολικής δυναμικότητας 98ΜW.

    Το ομόλογο έχει συμφωνηθεί με τις τράπεζες Πειραιώς και Εθνική.  Το επιτόκιο θα είναι 3% ως 4% από 5,5% ως 6,5% σήμερα.

    Καίριο λόγο για το κλείσιμο της συμφωνίας είχαν από την Τράπεζα Πειραιώς η Ελένη Βρεττού και από την Εθνική Τράπεζα ο Βασίλης Καραμούζης.

    Η Ιντρακάτ ΙΝΚΑΤ -0,60% 5,00 προ ημερών πήρε ένα έργο από την ΕΡΓΟΣΕ ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι ετοιμάζεται να εκπλήξει με νέα project στις ΑΠΕ.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, στο έργο της ΕΡΓΟΣΕ η κοινοπραξία Intrakat-Σιδηροδρομικά Έργα ΑΤΕ πρόσφερε έκπτωση 7,5% επί του προύπολογισμού των έργων, που ανέρχεται σε 43,1 εκατ. ευρώ.

    Η μετοχή χθες σημείωσε νέα άνοδο 0,86% στα 2,35 ευρώ.

     

    Η Ελλάκτωρ και οι πιέσεις της μετοχής

    Από την άλλη πλευρά η Ελλάκτωρ υπό την διοίκηση του Θύμιου Μπουλούτα φαίνεται να έχει μείνει πίσω στα έργα.

    Παρά ο γεγονός ότι έχουν περάσει αρκετοί μήνες από τότε που ανέλαβε την διοίκηση της εισηγμένης εν τούτοις έχει πάρει μόνο ένα έργο αυτό της επέκτασης του Πάτρα – Πύργου ύψους μόλις 30 εκατ. ευρώ.

    Κατοχυρώθηκε βέβαια και το έργο της ΕΥΔΑΠ για την Ψυττάλεια αλλά αυτό θεωρείται παλιότερη σύμβαση.

    Με απόφαση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών εγκρίθηκε, το πρακτικό της επιτροπής διαγωνισμού της επέκτασης του Πάτρα – Πύργου και αναθέτει τη σύμβαση στην τεχνική εταιρεία.

    Τώρα τα επόμενα βήματα είναι η συγγραφή της σύμβασης, η αποστολή της στο Ελεγκτικό Συνέδριο για να εγκριθεί, να παρουσιαστεί στη Βουλή και στη συνέχεια να υπογραφεί η σύμβαση.

    Τα έργα εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθούν μέχρι το Φθινόπωρο του 2022.

    Η ΑΚΤΩΡ αναλαμβάνει το έργο με έκπτωση 47,59%. Συνολικά 11 σχήματα έδωσαν προσφορές για το έργο.

    ΝΑ τονισθεί όμως ότι η συμπεριφορά της μετοχής  ΕΛΛΑΚΤΩΡ 1,17% 2,60 τις τελευταίες ημέρες προβληματίζει την αγορά.

    Αν και είναι συγκεντρωμένη κατά περίπου 75% (το 25% είναι σε free float) εν τούτοις βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα στα 1,35 ευρώ.

    Χθες έκλεισε με πτώση 1%.

     

    Δόμνα Μιχαηλίδου: Και οι 17… παραιτήθηκαν  

    Ούτε ένας ούτε δύο. Δεκαεπτά!!

    Μεγάλο προβληματισμό -που εσχάτως μεταφέρθηκε και σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο- προκαλεί η αδυναμία της υφυπουργού Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δόμνας Μιχαηλίδου, να συνυπάρξει αρμονικά και να συνεργαστεί ακόμη και με τους πιο στενούς της συνεργάτες.

    Οι συζητήσεις έχουν ξεφύγει πλέον από τους διαδρόμους του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και έφτασαν στην οδό Ηρώδου του Αττικού.

    Στο μοναστήρι, οι μοναχοί μου λένε πως το κλίμα μεταξύ της υφυπουργού και των στενών συνεργατών της, είναι σε καθημερινή βάση τεταμένο.

    Οι πιο πολλοί σπεύδουν, μετά από μερικές εβδομάδες στο γραφείο της υφυπουργού κ. Δόμνα Μιχαηλίδου, να υποβάλλουν την παραίτησή από τα καθήκοντά τους, επικαλούμενοι το δύστροπο και εκρηκτικό χαρακτήρα της που ουσιαστικά καθιστά αδύνατη κάθε μορφή συνεργασίας.

    Αποτελεί κοινό μυστικό στο Υπουργείο Εργασίας ότι το λαμπερό χαμόγελο που χαρακτηρίζει την νεαρή υφυπουργό Δόμνα Μιχαηλίδου στις δημόσιες εμφανίσεις της, εξαφανίζεται κατά την άσκηση των καθηκόντων της, οδηγώντας τον ένα μετά τον άλλο τους συνεργάτες στην πόρτα της εξόδου.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι εν μέσω δύσκολων συνθηκών στην αγορά εργασίας, όχι ένας ούτε δύο αλλά 17 (!!!) συνεργάτες της, στελέχη που προσελήφθησαν από την ίδια στο γραφείο της, έσπευσαν μετά από τις πρώτες εβδομάδες συνεργασίας μαζί της, να υποβάλλουν την παραίτησή τους αναζητώντας νέους επαγγελματικούς ορίζοντες.

    Στην χθεσινή προσευχή έμαθα ότι ακόμη και οι αστυνομικοί της προσωπικής ασφάλειας της κυρίας Μιχαηλίδου, εγκατέλειψαν την προσπάθεια, δηλώνοντας στην υπηρεσία τους ότι προτιμούν να επιστρέψουν στις περιπολίες και στο κυνήγι της εγκληματικότητας παρά να συνεργάζονται μαζί της….

     

    Το 500αράκι του Συνολάκη, ο οδηγός και το μέλλον του Κολεγίου…

    Πρέπει να ξεκινήσω, ξεκαθαρίζοντας ότι ο -Ακαδημαϊκός- καθηγητής Κώστας Συνολάκης απολαμβάνει της απολύτου εμπιστοσύνης των trustees του Ελληνο-Αμερικανικού Κολλεγίου οι οποίοι πιστεύουν ότι μόνον αυτός -παρά τον ιδιόρρυθμο  χαρακτήρα του- μπορεί να επαναφέρει τις αξίες και τις πρωτιές στο εκπαιδευτικό ίδρυμα.

    Από την άλλη πλευρά, προκαλεί θυμηδία να βλέπουν οι μαθητές τον πρόεδρο με το παπιγιόν να μπαίνει στο Fiat 500ράκι του, να κάθεται στην πίσω θέση σαν σε λιμουζίνα για να τον μεταφέρει ο οδηγός του στα πρωϊνά ραντεβού…

    Ή να τον βλέπουν να μετακινείται μέσα στο campus με το αυτοκινητάκι του γκολφ, υπερήφανος μετά της συζύγου του…

    Οι γονείς των μαθητών του Κολλεγίου, πληρώνουν  ακριβά δίδακτρα, για την εκπαίδευση των βλαστών τους και παραπονούνται ότι ο κ. Πρόεδρος ξοδεύει πολλά για την πολυτελή ανακαίνιση της κατοικίας του και λιγότερα για την ασφάλεια και την ολοκληρωμένη μόρφωση τους….

     

    Η μαγική κίνηση του Ορέστη Τσακαλώτου

    Η Qualco είναι σίγουρα ηγέτιδα εταιρεία στον χώρο της παροχής τεχνολογίας και τεχνογνωσίας για τη διαχείριση χρέους.

    Ιδιοκτήτης της εταιρείας διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων οφειλών, συμβουλευτικών υπηρεσιών κλπ είναι ο  Ορέστης Τσακαλώτος – εξάδελφος του Ευκλείδη – επιχειρηματίας με γνώσεις, εμπειρία και σοβαρότητα.

    Η θυγατρική του ομίλου στην Ελλάδα, η Q-Quant, έχει να δείξει ένα πολύ καλό track record με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των πελατών της ΔΕΗ, τα δάνεια του εκκαθαριστή PQH και άλλα πολλά.

    Χθες, η Qualco εξαγόρασε το 100% των μετοχών της «TensorFin Single Member SA» καθώς και τo 100% της «Daedalus Technologies FZE», οι οποίες δραστηριοποιούνται στον τομέα του Supply Chain Finance.

    Οι δύο αυτές εταιρείες ανήκουν στην Neurosoft.

    Προσέξτε τώρα την στρατηγική.

    Ο Ορέστης Τσακαλώτος αφού απέδειξε την ικανότητα του στη διαχείριση των «κόκκινων δανείων» των τραπεζών, πέρασε στη διαχείριση των «κόκκινων λογαριασμών» της ΔΕΗ.

    Οι δύο εταιρείες που εξαγόρασε χθες η Qualco, αναπτύσσουν πρωτοποριακά εργαλεία διαχείρισης Supply Chain Finance με τεχνολογία blockchain.

    Με απλά λόγια: Το επόμενο βήμα του Ορέστη Τσακαλώτου είναι να περάσει στη διαχείριση όλων των οφειλών των επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα.

    «Έχετε κακοπληρωτές πελάτες; Έχω την τεχνολογία να σας φέρω τα λεφτά σας!» λέει ο Τσακαλώτος που μάλλον έχει βάλει στόχο να περάσει και στον χώρο του factoring τώρα που οι Ελληνικές επιχειρήσεις αναπτύσσονται ραγδαία με εξαγωγές στις αγορές του πλανήτη…

    Πόσο ωραίο θα ήταν αν ο Ευκλείδης παρακολουθούσε τον βηματισμό του Ορέστη και εκσυγχρόνιζε -λίγο έστω- τον αρτηριοσκληρωτικό αριστερισμό του….

    Τα «ντεσού» του deal με την Pet City

    Στην περίπτωση της  Pet City οι πληροφορίες λένε ότι το Fund  BC Partners GR εξαγόρασε το 90%, ενώ το υπόλοιπο 10% παρέμεινε στο οικογενειακό χαρτοφυλάκιο του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου  Μαντζουράνη Μαντζουρανάκη.

    Αν και το τίμημα δεν έχει γνωστοποιηθεί, εκτιμάται από την αγορά ότι τέτοιου είδους deal  κλείνουν σε επίπεδα από 8-10 φορές τη λειτουργική κερδοφορία (ebitda).

    Για την Pet City τα λειτουργικά κέρδη της περσινής χρήσης ανήλθαν στα 7,56 εκατ. ευρώ.

    Και συνεπώς το τίμημα για το 100% της εταιρείας μπορεί να κινήθηκε μεταξύ των 60,5 και 75,6 εκατ. ευρώ. Χωρίς και πάλι αυτό να θεωρείται θέσφατο, αφού για διάφορους αλλά και ευνόητους λόγους, αγοραστής  και πωλητής κρατάνε κλειστά τα «χαρτιά» τους.

    Ο παράγοντας εμπιστευτικότητα είναι ούτως ή άλλως ένα κρίσιμο στοιχείο, στο γενικότερο περιβάλλον του ανταγωνισμού.

     

    μεγάλη μέρα της Eurobank και οι γυναίκες στο τιμόνι της…

    H Eurobank σήμερα ανακοινώνει το επίσημο πέρασμα της στην επόμενη δεκαετία.

    Ανακοινώνει τον σχεδιασμό Eurobank 2030, με νέο brand name, νέου τύπου καταστήματα και φυσικά υψηλή τεχνολογία.

    Οι σημερινές ανακοινώσεις και τα σχέδια της διοίκησης σίγουρα θα προκαλέσουν αλλαγές στο σύνολο του τραπεζικού μας συστήματος. Θα τα διαβάσετε όλα και αναλυτικά.

    Αυτό που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι ότι η Eurobank έχει εκπονήσει ειδικό σχέδιο για τις γυναίκες στελέχη της.

    Το Women In Banking, το νέο Women Leadership Acceleration Mentoring Program της Eurobank, δίνει τη δυνατότητα στις γυναίκες υπαλλήλους της, να αναπτύξουν σύγχρονες ηγετικές δεξιότητες, να σπάσουν τη «γυάλινη οροφή», ξεπερνώντας εμπόδια ή αντιλήψεις που μπορεί να περιορίζουν την επαγγελματική τους εξέλιξη.

    Στο πρόγραμμα, που έχει 6μηνη διάρκεια, στόχος είναι οι συμμετέχουσες να αποκτήσουν πολύτιμες εμπειρίες, ερεθίσματα και γνώση από γυναίκες με επιτυχημένες επαγγελματικές διαδρομές στον Οργανισμό μας, μέσω του peer-to-peer mentoring, έτσι ώστε να διαμορφώσουν τη δική τους ηγετική ταυτότητα.

    Το πρόγραμμα Women In Banking τελεί υπό την αιγίδα του Αναπληρωτή Διευθύνοντος Συμβούλου, Group COO & Διεθνείς Δραστηριότητες, κ. Σταύρου Ιωάννου και πραγματοποιείται με τη συνεργασία του Οργανισμού Women Οn Top, ο οποίος δραστηριοποιείται στη χώρα μας και στηρίζει την ισότητα των γυναικών στην αγορά εργασίας και στην εκπαίδευση.

     

    Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.