Γιατί έγινε το ράλι σε ΤΕΝΕΡΓ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΔΕΗ, η κρίσιμη απόφαση για την Ελλάκτωρ, η χαμένη αξιοπιστία της Δάφνης Φουρλή και οι νέες business του avvocato Μπερνίτσα

Λίγες ημέρες έμειναν για να λάβει τις οριστικές αποφάσεις της η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς σχετικά με την υπόθεση Ελλάκτωρ.

relates to The Global Economy Looks Good for 2018 (Unless Somebody Does Something Dumb)

Ας φρεσκάρουμε την μνήμη μας

Πριν ξεκινήσετε να διαβάσετε τον WISEMAN θα ήθελα όλοι να φρεσκάρουμε την μνήμη μας.

Απλά θα σας επαναλάβω τι έγραφε ο WISEMAN στις 23 Οκτωβρίου του 2021:

“Δυνατά ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ

Εξαιρετική εικόνα χθες για την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ η οποία έκλεισε στα 9,92 ευρώ με κέρδη 2,16%.

Ο όγκος των συναλλαγών στις 200.000 μετοχές.

Όλα αυτά φυσικά μετά τις εξελίξεις στο θέμα του καζίνο όπου όλα προχωρούν ομαλά.

Υψηλός όγκος και για την Τέρνα Ενεργειακή με 338.000 χαρτιά να αλλάζουν χέρια.

Η μετοχή έκλεισε στα 12 ευρώ.

Οι ειδικοί θεωρούν εδώ και ημέρες ότι η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ (ΤΕΝΕΡΓ)  θα κινηθεί σε σαφώς υψηλότερα επίπεδα, καθώς έχει ανεβάσει όγκους.

Η χθεσινή ημέρα είχε για τον επικεφαλής των δύο ομίλων, Γιώργο Περιστέρη πολλαπλά κέρδη.”

Αυτά σας γράφαμε λοιπόν προ ολίγων ημερών.

Χθες και οι δυο μετοχές κοίταξαν τον ουρανό και έκλεισαν η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ΤΕΝΕΡΓ -1,71% 17,24 με κέρδη 6,5% στα 12,48 ευρώ και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΓΕΚΤΕΡΝΑ -0,64% 9,30 με κέρδη 5,5% στα 10,20 ευρώ.

Πολλές φορές η εξήγηση είναι πιο απλή από οσο νομίζουμε….

 

To scarcity value της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (ΤΕΝΕΡΓ)

Τις φήμες για πιθανή εξαγορά της Τέρνα Ενεργειακή (ΤΕΝΕΡΓ) τις ακούσατε και τις διαβάσατε όλοι.

CVC, BC Partners και άλλοι ακούστηκαν ήδη από την Κυριακή (για τους πιο μυημένους) και η μετοχή έκλεισε χθες με κέρδη 7%.

Η αλήθεια είναι ότι πάντοτε και για όλα τα διλήμματα υπάρχει μια τιμή που δίνει την απάντηση.

Στην βραδινή εξομολόγηση, στο μοναστήρι, μαθαίνω ότι ο επικεφαλής των δύο ομίλων, Γιώργος Περιστέρης, πιστεύει ειλικρινά πως η αξία της ΤΕΝΕΡΓ είναι κατά πολύ υψηλότερη της σημερινής χρηματιστηριακής αποτίμησης.

Στηρίζει αυτή του την εκτίμηση όχι μόνο στις τιμές στις οποίες γίνονται τα ενεργειακά deals σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες (θυμηθείτε τον Wiseman που σας μίλησε για την εξαγορά της ιταλικής FALC) αλλά και σ’ αυτό που ο ίδιος αποκαλεί «scarcity value» της εταιρείας.

 

Ποια είναι η αξία της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής (ΤΕΝΕΡΓ)

Είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας όχι μόνον στην Ελλάδα αλλά και στα Βαλκάνια.

Είναι ιδιωτικός όμιλος άρα δεν εξαρτάται από τις διαθέσεις κάποιου Private Equity Fund ή μιας εταιρείας Utility.

Είναι εισηγμένος σε Χρηματιστήριο, γεγονός που διευκολύνει οποιαδήποτε συναλλαγή.

Είναι αδιαμφισβήτητος leader στην Ελληνική Αγορά γιατί έχει προνοήσει και δραστηριοποιήθηκε εγκαίρως.

Για παράδειγμα, δεν υπάρχει άλλη τοποθεσία στην Ελλάδα που να συγκεντρώνει τα πλεονεκτήματα της Αμφιλοχίας, με την μορφολογία του εδάφους, ανάμεσα σε δυό βουνά κι από κάτω λίμνη.

Το συμπέρασμα είναι ότι η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ (ΤΕΝΕΡΓ) είναι μια μοναδική περίπτωση στην Ελλάδα που είναι πιθανόν να ενδιαφέρει μεγάλους ξένους επενδυτές οι οποίοι πρόθυμα θα καταβάλουν ένα μεγάλο υπερτίμημα, πολύ πάνω από τη σημερινή χρηματιστηριακή αξία αν και όταν αποφασίσουν να ενεργοποιηθούν στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην Ελλάδα.

Πάντως θα σας υπενθυμίζω ότι ΤΕΡΝΑ ενεργειακή και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ δεν έχουν επωφεληθεί σχεδόν καθόλου από το καλό κλίμα στην αγορά.

Νομίζω ότι ήλθε η ώρα τους.

 

H κρίσιμη απόφαση των Λαζαράκου-Στάμου

Λίγες ημέρες έμειναν για να λάβει τις οριστικές αποφάσεις της η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς σχετικά με την υπόθεση Ελλάκτωρ.

Για την ακρίβεια την καταγγελία που έχει γίνει από την πλευρά των εφοπλιστών Μπάκου και Καϋμενάκη ότι υπήρξε προ συμφωνία μεταξύ Ολλανδών και Λεωνίδα Μπόμπολα για την πώληση μετοχών του τέως CEO της Ελλάκτωρ στην Reggeborgh.

Η συμφωνία ήταν μυστική και δεν είχε γίνει γνωστή στο ευρύ επενδυτικό κοινό.

Το πιθανότερο είναι ότι η τελική απόφαση θα ληφθεί είτε σε 4 είτε σε 11 ημέρες.

Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς είναι η Βασιλική Λαζαράκου και αντιπρόεδροι οι Νατάσα Στάμου και ο Νίκος Κονταρούδης.

 

Οι νέες business της Μπερνίτσας

Άλλη μια δουλειά έφερε εις πέρας το γραφείο του Παναγιώτη Μπερνίτσα. Το γραφείο ήταν σύμβουλος της Imker Capital Partners η οποία προ ημερών εξαγόρασε το 42.4% της Softone Technologies Computer Software.

Την δουλειά από την πλευρά της νομικής φίρμας «έτρεξαν» ο Νίκος Παπαχριστόπουλος και η Σοφία Κοντού.

 

Η κ. Φουρλή, το χαμένο όραμα και τα δυο pet city

Άπαντες σήμερα κάνουν λόγο για ένα πειστικό αναπτυξιακό αφήγημα στις επιχειρήσεις.

Για σύγχρονες διοικήσεις, απαλλαγμένες από τους μετόχους που διοικούν καμιά 20αριά χρόνια ή από τις ενίοτε παραλυτικές οικογενειακές διαφορές συγγενών-μετόχων.

Άπαντες κάνουν λόγο για μια σύγχρονη εταιρική διακυβέρνηση, διαφάνεια και αποτελεσματικούς ελέγχους και κανονιστική συμμόρφωση.

Ποιες εταιρείες εισηγμένες από τις μεγάλες δεν βλέπετε στην παραπάνω πρόταση;

Από τις μεγάλες με κεφαλαιοποίηση, άνω των 200 εκατ. ευρώ, προφανέστατα είναι η Fourlis.

Εδώ και χρόνια διοικείται από την οικογένεια Φουρλή.

Σήμερα η εταιρεία έχει κεφαλαιοποίηση περίπου 206 εκατ. ευρώ όταν το Pet City πουλήθηκε προ ημερών πέριξ των 80 εκατ. ευρώ.

Δηλαδή σχεδόν 2,5 pet city είναι όσο ένας Φουρλής!!!!

Ακόμα και το Fidelity, που έως πρόσφατα είχε τοποθετήσει στην Fourlis πολλά λεφτά και κατείχε περίπου 2,2 εκατ. μετοχές, αποεπενδύει.

Αποχωρεί καθώς “δεν βλέπει κανένα μέλλον”. Ηδη έχει ρευστοποιήσει πάνω από 1,4 εκατ. μετοχές.

Επί της ουσίας η εισηγμένη Fourlis με την κουρασμένη διοίκηση δεν φαίνεται να έχει την δίψα και το όραμα να πάει την εταιρεία μπροστά.

Ακόμα και η αδιαφορία της βασικής μετόχου κ. Δάφνης Φουρλή είναι εντυπωσιακή, καθώς είναι ζήτημα εάν γνωρίζει που βρίσκονται τα γραφεία της εταιρείας που κατέχει το  19% των μετοχών, σε αντίθεση με τα café του Ψυχικού που τα ξέρει απέξω και ανακατωτά.

 

Η ΔΕΗ κυνηγά τον ΟΠΑΠ

Χθες η  ΔΕΗ σημείωσε κατακόρυφη άνοδο κατά περίπου 8,5% και έκλεισε στα 10,65 ευρώ.

Δηλαδή στα ίδια επίπεδα που ήταν πριν την ανακοίνωση της ΑΜΚ.

Σήμερα το ταμείο του Ομίλου ΔΕΗ διαθέτει τόσα μετρητά όσο είναι η κεφαλαιοποίηση του Ομίλου Μytilineos, δηλαδή περίπου 2,5 δισ. ευρώ.

To σύνολο της χρηματιστηριακής αξίας της ΔΕΗ (μαζί με τα 150 εκατ. νέες μετοχές που θα εισαχθούν στις 15 Νοέμβρη) ανέρχεται πλέον σε 4 δις Ευρώ.

Η μεγαλύτερη σε αξία εισηγμένη στο Ελληνικό Χρηματιστήριο είναι η Coca Cola 3E στα 10 δισ. ευρώ περίπου και την ακολουθούν ο ΟΤΕ με 6,96 δισ. και ο ΟΠΑΠ με 4,6 δισ. ευρώ. Αυτή, την… τρίτη θέση του ΟΠΑΠ, έχει βάλει στο στόχαστρο η ΔΕΗ ΔΕΗ -0,96% 5,15, η οποία πλέον έχει τη δυνατότητα να εκμεταλλεύεται συνέργειες με οποιαδήποτε άλλη εταιρεία παράγει ενέργεια στο εσωτερικό ή το εξωτερικό…

Πάντως ένα να ξέρετε.

Η ΔΕΗ θα κάνει μεγάλο ελληνικό DEAL.

 

Είναι ακόμη HSBC πολύφερνη νύφη;

Αφού δεν έγινε ο γάμος με την Eurobank, η HSBC έχει μείνει στο ράφι περιμένοντας τον επόμενο υποψήφιο γαμπρό.

Η αλήθεια είναι ότι οι Βρετανοί θεωρούν πως η HSBC είναι το πετράδι του στέμματος.

Οι Έλληνες τραπεζίτες ωστόσο γνωρίζουν ότι η HSBC είναι branch και όχι τράπεζα, με 15 καταστήματα και 168 πανάκριβους εργαζομένους χωρίς ιδιαίτερο κίνητρο για απόδοση.

Μόνο η… Κρήτη μπορεί τώρα να ενδιαφέρεται για την HSBC αλλά σε λογικότερες αποτιμήσεις.

Επειδή η Candia Bank ισχυροποιείται διαρκώς στην Κρήτη, σύσσωμη η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας κατέβηκε άρον-άρον στο νησί για να κρατήσει τα μερίδια της και να διαβεβαιώσει τους πελάτες της ότι παραμένει η αδιαφιλονίκητη «μεγάλη τους φίλη»…

 

Ποιος θα αναλάβει CEO στο Χρηματιστήριο;

Ο κύβος ερρίφθη και η εντολή ήρθε από ψηλά.

Το Χρηματιστήριο της Αθήνας πρέπει να ανακτήσει το κύρος του και να πάψει να λειτουργεί ως περιφερειακή αναδυόμενη αγορά, χωρίς βάθος και χωρίς αξιοπιστία.

Ο επόμενος CEO της ΕΧΑΕ πρέπει να είναι πρόσωπο διεθνούς εμβέλειας και προβολής, με εμπειρία στο εξωτερικό και ενισχυμένου κύρους.

Οι σύμβουλοι αναζητούν ήδη πρόσωπα αυξημένου κύρους που ζουν κι εργάζονται σε στρατηγικές θέσεις των διεθνών κεφαλαιαγορών.

Έλληνες με διεθνές προφίλ και διεθνή επαγγελματική εμπειρία χρειάζεται το Χρηματιστήριο της Αθήνας, λένε στα υψηλά πατώματα…

 

Έκπληξη! Ποιος λέει όχι στην ηλεκτρονική ψηφοφορία για τις εκλογές του ΚΙΝΑΛ;

Ο χειμώνας επιδεινώνει τα επιδημιολογικά δεδομένα στην Ελλάδα. Ο κόσμος αποφεύγει τον συνωστισμό.

Στο ΠΑΣΟΚ (ΚΙΝΑΛ) προβληματίζονται. Μία από τις πιο σημαντικές τάσεις του ΚΙΝΑΛ η λεγόμενη «Κινήσεις Πολιτών» με συντονιστή τον (χρόνια πολλά) Μιχάλη Χάλαρη και μέλη επιφανείς καθηγητές όπως (Παναγιώτης Ιωακειμίδης, Γιάννης Τούντας κλπ… έχει από καιρό προτείνει να επιλεγεί η ηλεκτρονική ψήφος αντί της παραδοσιακής κάλπης.

«Ακόμη και η Ν.Δ. επιλέγει το e-voting στις εσωκομματικές διαδικασίες, γιατί όχι κι εμείς;» λένε οι «Κινήσεις Πολιτών». Την εκσυγχρονιστική πρόταση έσπευσε να υιοθετήσει ο Νίκος Ανδρουλάκης. Γερουλάνος και Καστανίδης έδωσαν συγκατάθεση.

Ποιος αρνείται πεισματικά την ηλεκτρονική ψηφοφορία;

Μα ο άνθρωπος που προσπάθησε να φέρει την ηλεκτρονική διακυβέρνηση στην Ελλάδα ως Πρωθυπουργός!

Ο Γιώργος Παπανδρέου επιμένει στον παραδοσιακό τρόπο ψηφοφορίας και εκλογής αρχηγού, με εκλογικά τμήματα, κάλπες και ψηφοδέλτια.

Τι φοβάται άραγε ο ΓΑΠ; Μήπως επαληθευτούν οι πολλές δημοσκοπήσεις που τον φέρνουν ακόμη και κάτω από τον Λοβέρδο;

 

Τα προβλήματα των Ελλήνων κατασκευαστών… στην Αλβανία…

Στην γειτονική μας Αλβανία έχουν αποφασίσει να κατασκευάσουν ένα μεγαλεπήβολο οδικό έργο που να συνδέει τα Τίρανα με το Δυρράχιο και τα Τίρανα με το αεροδρόμιο για προφανείς λόγους.

Για τον σχεδιασμό και την χάραξη του οδικού άξονα έχει προσληφθεί μια κοινοπραξία 10 ελληνικών τεχνικών εταιρειών ενώ τη χρηματοδότηση του έργου έχει αναλάβει εξ ολοκλήρου… η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι Αλβανοί όμως είναι πιο πονηροί.

Μόλις σχεδιάστηκε το έργο, έσπευσαν να χτίσουν -με τις ευλογίες της κυβέρνησης προφανώς- συγκροτήματα εργοστασιακών μονάδων, ακριβώς πάνω στον δρόμο που θα οδηγεί στο αεροδρόμιο.

Για να ολοκληρωθεί το έργο οι…. «εργοστασιάρχες» πρέπει να αποζημιωθούν…

Έτσι ο προϋπολογισμός του έργου θα αυξηθεί λίγο αλλά τα λεφτά θα πιάσουν τόπο…

 

Ένα ακόμη εστιατόριο της αλυσίδας «Καστελόριζο»

Τον Αντώνη Σταύρου της αλυσίδας εστιατορίων «Καστελόριζο» τον γνωρίζουν όλοι οι καλοφαγάδες που εκτιμούν τους ψαρομεζέδες στην Κηφισιά, στις Τζιτζιφιές και στη Βάρκιζα.

Έχουν δοκιμάσει τις ωραίες γεύσεις στους Ορίζοντες του Λυκαβηττού, αλλά και στον Φλοίσβο, στη Γλυφάδα και το Παλαιό Φάληρο.

Τώρα οι Κηφισιώτες θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν την τέχνη του και στο προσεκτικά παλαιωμένο κρέας.

Στο Δον Μόσκιο της Νέας Κηφισιάς, το καλά μαριναρισμένο κρέας θα έχει την τιμητική του και ο Αντώνης Σταύρου με τη βοήθεια του γιου του, Βασίλη, θα περιποιούνται προσωπικά τους γευσιγνώστες των Βορείων Προαστίων.

Στα νότια κυρίαρχος είναι η κόρη του, Μαρία, και στα βόρεια ο γιος του, ο Βασίλης…

 

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.