• Business

    BC Partners GR (Νίκος Σταθόπουλος): Στο 1 δισ. η κεφαλαιακή δύναμη του νέου fund – Τα κριτήρια για την εξαγορά μικρομεσαίων ελληνικών εταιρειών

    Σταθόπουλος: Το ηχηρό μήνυμα που εκπέμπει η Ελλάδα και η συνεχής ανάπτυξη της οικονομίας

    Νίκος Σταθόπουλος, BC Partners


    Κεφαλαιακή  δύναμη πυρός που υπολογίζεται στο 1 δισ. ευρώ φέρεται να διαθέτει το νέο fund, το οποίο έχει αμιγές ελληνικό «χρώμα» στην επενδυτική του κουλτούρα και δημιουργήθηκε από την πολύφερνη  BC Partners. Ένα από τα παλαιότερα, αλλά και τα μεγαλύτερα private equity στον κόσμο, με επικεφαλής τον  Νίκο Σταθόπουλο. Τον Έλληνα που συγκαταλέγεται ανάμεσα στους επιδραστικότερους deal makers του πλανήτη.

    Σύμφωνα με πληροφορίες της αγοράς  το ξεκίνημα του BC Partners GR Investment  έγινε με 500 εκατ. ευρώ. Λαμβανομένου υπόψη ότι τέτοιου είδους fund έχουν και τη δυνατότητα δανειακής μόχλευσης, τα επενδυτικά κεφάλαια είναι εν τοις πράγμασι διπλάσια των αρχικών. Με  ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τις δυναμικά αναπτυσσόμενες, μικρομεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις, που αποτελούν την αποκλειστική επενδυτική στόχευση του συγκεκριμένου fund. H διαχείρηση του οποίου είναι επίσης στα χέρια του Νίκου Σταθόπουλου.

    Η πρόσφατη εξαγορά της Pet City, που κατέχει ηγετική θέση στην ελληνική αγορά προϊόντων και υπηρεσιών  για κατοικίδια, αποτελεί τυπικά και ουσιαστικά την επενδυτική πρεμιέρα του BC Partners GR.  Γεγονός που καθιστά υπερβέβαιο, ότι θα υπάρξουν βαθμιαία και άλλες κινήσεις προς την ίδια κατεύθυνση. Άλλωστε ευθύς εξ αρχής ο ίδιος ο Νίκος Σταθόπουλος έσπευσε να επισημάνει ότι: « Η πεποίθησή μας για το αναπτυξιακό μέλλον της χώρας, μας οδήγησε στη δημιουργία του ενός ειδικού επενδυτικού βραχίονα που αποσκοπεί στην αναζήτηση επενδυτικών ευκαιριών σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα.  Η οποία έχει εξελιχθεί σε έναν ελκυστικό επενδυτικό προορισμό, ως μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες στην Ευρώπη».

    Εκ των πραγμάτων το άνοιγμα της επενδυτικής βεντάλιας από την πλευρά του σχήματος της BC Partners, διαμορφώνει νέα δεδομένα στην ελληνική αγορά. Ειδικά μάλιστα από τη στιγμή κατά την οποία τουλάχιστον 50 μικρομεσαίες επιχειρήσεις, από διάφορους τομείς δραστηριοτήτων ,θα μπορούσαν να αποτελέσουν δυνητικό στόχο εξαγοράς. Αυτό βέβαια σε καμμιά περίπτωση δεν σημαίνει πώς όλες αυτές οι εταιρείες θα περιμένουν αυτοδίκαια μια …πρόσκληση από τον Νίκο Σταθόπουλο, για να πουλήσουν. Κάθε άλλο, αφού ο ισχυρός επενδυτής κινείται μόνο στις περιπτώσεις που κρίνει ότι εκπληρώνονται οι πολύ επιλεκτικές προδιαγραφές που κατά κανόνα θέτει. Με κορυφαία ζητούμενα την ηγετική θέση μιας εταιρείας στην κλαδική της δραστηριότητα, τους αυξανόμενους ρυθμούς ανάπτυξης που αποτυπώνονται στα οικονομικά της μεγέθη, όπως επίσης και την ποιότητα του ασκούμενου management.

    Τα «ντεσού» του deal με την Pet City

    Στην περίπτωση της  Pet City οι πληροφορίες λένε ότι το Fund  BC Partners GR εξαγόρασε το 90%, ενώ το υπόλοιπο 10% παρέμεινε στο οικογενειακό χαρτοφυλάκιο του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου  Μαντζουράνη Μαντζουρανάκη. Αν και το τίμημα δεν έχει γνωστοποιηθεί, εκτιμάται από την αγορά ότι τέτοιου είδους deal  κλείνουν σε επίπεδα από 8-10 φορές τη λειτουργική κερδοφορία (ebitda).

    Για την Pet City τα λειτουργικά κέρδη της περσινής χρήσης ανήλθαν στα 7,56 εκατ. ευρώ. Και συνεπώς το τίμημα για το 100% της εταιρείας μπορεί να κινήθηκε μεταξύ των 60,5 και 75,6 εκατ. ευρώ. Χωρίς και πάλι αυτό να θεωρείται θέσφατο, αφού για διάφορους αλλά και ευνόητους λόγους, αγοραστής  και πωλητής κρατάνε κλειστά τα «χαρτιά» τους.

    Ο παράγοντας εμπιστευτικότητα είναι ούτως ή άλλως ένα κρίσιμο στοιχείο, στο γενικότερο περιβάλλον του ανταγωνισμού. Συσχετιζόμενος και με τους μάλλον αναπόφευκτους τακτικισμούς στην επικοινωνιακή διαχείρηση των deals.

    «Περιμένοντας τον Νίκο»…

    Ορισμένα στελέχη της αγοράς, θεωρούν ότι στην λογική του….»περιμένοντας τον Νίκο» μπορεί  ενδεχομένως να υπάρξουν και φαινόμενα ανοδικής αναπροσαρμογής των απαιτήσεων από μικρομεσαίες εταιρείες, που είτε βολιδοσκοπούνται είτε βρίσκονται σε συζητήσεις με άλλα ενδιαφερόμενα funds. Έτσι κι αλλιώς όμως οι συμφωνίες έχουν πάντα τις δυσκολίες τους και θέλουν το χρόνο τους για να ευδοκιμήσουν.

    Ανεξαρτήτως όλων αυτών και αναφορικά με το οικονομικό προφίλ της Pet City , ο περσινός κύκλος εργασιών του επιχειρηματικού group  που έχει απορροφήσει τον εμπορικό κλάδο της Pet City ΑΕΒΕ, διαμορφώθηκε στα 45,67 εκατ. ευρώ. Με το περιθώριο μικτού κέρδους να ανέρχεται στα ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα του 49,7%. Τα καθαρά κέρδη του 2020 ήταν στα 5,43 εκατ. ευρώ, ενώ τα ίδια κεφάλαια έφτασαν στα 12,88 εκατ. ευρώ και τα ταμειακά διαθέσιμα στα 10,27 εκατ. ευρώ. Στην… αντίπερα όχθη οι εμπορικές και φορολογικές υποχρεώσεις της εταιρείας ανέρχονται αθροιστικά στα 5,9 εκατ. ευρώ, ενώ άλλο ένα κονδύλιο 3,76 εκατ. ευρώ αφορά  τα οφειλόμενα και συνεπώς πληρωτές μερίσματα. Ο τραπεζικός δανεισμός είναι ανεπαίσθητος καθώς ανέρχεται στα περίπου 45,7 χιλιάδες ευρώ.

    Στη διάρκεια των τελευταίων ετών η εταιρεία έχει αναπτυχθεί ραγδαία, φτάνοντας τώρα να έχει 80 καταστήματα σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Εύβοια, καθώς επίσης και 800 άτομα προσωπικό. Για το 2021 η εταιρεία έχει πεί ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι της τάξεως του 15%, αν και η αγορά διαβλέπει ότι σε επίπεδο λειτουργικής κερδοφορίας τα μεγέθη θα είναι αισθητά μεγαλύτερα.

    Η ιδρυτική οικογένεια Μαντζουρανάκη που ελέγχει και μετοχικά την εταιρεία, καρπώνεται τα μεγαλύτερα οικονομικά οφέλη από τα μερίσματα, που για τη χρήση του 2019 ανήλθαν στα 5 εκατ. ευρώ.

    Δέκα εξαγορές σε βάθος χρόνου

    Από την άλλη πλευρά και με βάση το κεφαλαιακό υπόβαθρο του BC Partners GR, θα μπορούσαν να γίνουν σε βάθος χρόνου περί τις 10 εξαγορές μικρομεσαίων ελληνικών εταιρειών από το εξειδικευμένο fund. Το οποίο και φυσικά προσδοκά να αποκομίσει σημαντικές υπεραξίες από το συγκεκριμένο επενδυτικό «καλάθι» που θα δημιουργήσει. Xωρίς σε καμία περίπτωση να αναιρείται το ενδιαφέρον και για μεγαλύτερα επενδυτικά «χτυπήματα» στην Ελλάδα από το σχήμα της μητρικής αυτή τη φορά, BC Partners. Που εδρεύει στο Λονδίνο και έχει 35 δισ. υπό διαχείρηση περιουσιακά στοιχεία.

    Το περασμένο καλοκαίρι η BC Partners έκλεισε τη συμφωνία πώλησης της φαρμακευτικής Pharmathen έναντι 1,6 εκατ. ευρώ, η οποία απέφερε υπεραξίες 1,1 δισ. μέσα σε διάστημα έξι ετών από την αγορά της. Ακολούθησε η εξαγορά της Wind Ελλάς με τίμημα 970 εκατ. ευρώ. Με τον  Managing Partner Νίκο Σταθόπουλο να δηλώνει στο μεσοδιάστημα των δύο deals, στο mononews, το πιστεύω του στις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας. Το οποίο και φροντίζει να το εφαρμόζει στην πράξη.

    Διαβάστε επίσης

    Νίκος Σταθόπουλος (BC Partners): Νέο fund με στόχο τις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις

    H BC Partners εξαγόρασε την ελληνική Pet City

    Νίκος Σταθόπουλος (BC Partners): Oι «χρυσές» υπεραξίες των 1,1 δισ. από την πώληση της Pharmathen και το «πιστεύω» του στην Ελλάδα



    ΣΧΟΛΙΑ