• H κυρία του IR της Alpha Bank που έφερε την αξιολόγηση του MSCI λίγο πιο κοντά, οι νέες δραστηριότητες του Σκλαβενίτη, τα νέα ομόλογα της Prodea και του Sani/IKOS και τι ετοιμάζει o Aπόστολος Κάκκος της Lamda Hellix

    H ευγενική κυρία του IR, αμέσως μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου της Alpha Bank, έστειλε ένα kind reminder στην Morgan Stanley:

    The Wise Man
    image
    The Wise Man

    Το μικρό γλυκό -πραγματικό- παρασκήνιο της ένταξης της Alpha Bank στον MSCI

    To ότι η Alpha Bank ΑΛΦΑ 0% 1,59 δουλεύει σαν μια καλοκουρδισμένη σύγχρονη τραπεζική μηχανή, το γνωρίζουν πολλοί.

    Το ότι η διοίκηση Βασίλη Ψάλτη αφήνει περιθώρια στα στελέχη για αυτενέργεια και πρωτοβουλίες είναι επίσης γνωστό.

    Το ότι όλα αυτά δούλεψαν σωστά ώστε η αναβάθμιση της παρουσίας της Alpha Bank στον δείκτη MSCI Global, να γίνει εγκαίρως, νωρίτερα από την προγραμματισμένη αναθεώρηση και ακριβώς μια μέρα μετά την εισαγωγή των νέων μετοχών στο Χρηματιστήριο, ίσως και να μην το γνωρίζετε.

    Γιατί όλα ξεκίνησαν από ένα στέλεχος του Τμήματος Επενδυτικών Σχέσεων που είχε την έμπνευση να «ρωτήσει διακριτικά» την Morgan Stanley.

    H ευγενική κυρία του IR, αμέσως μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου της Alpha Bank, έστειλε ένα kind reminder στην Morgan Stanley: «Τώρα που η χρηματιστηριακή αξία της Alpha,  από το 1,68 δισ. Ευρώ, εκτινάσσεται ξαφνικά σε 2,48 δις Ευρώ, μήπως χρειάζεστε περαιτέρω στοιχεία και δικαιολογητικά για την αξιολόγηση σας;».

    Ευγενικό και καλοπροαίρετο το ερώτημα που έστειλε η κυρία του IR της Alpha στην Morgan Stanley αλλά τελικά πέτυχε τον στόχο του.

    Οι υπηρεσίες της MS ενεργοποιήθηκαν νωρίτερα, η διοίκηση της Alpha είχε κάνει όλη την αναγκαία προετοιμασία, η αξιολόγηση έγινε εκτάκτως κι έτσι τα 800 εκατ. νέες μετοχές μπαίνουν στο ταμπλό, κάτω από το νέο καθεστώς συμμετοχής στον δείκτη MSCI Global Standard.

    Όταν η τράπεζα δουλεύει και τα στελέχη της παίρνουν πρωτοβουλίες, όλα γίνονται γρηγορότερα…

    Οι υπερφίαλες συνεντεύξεις και ο Μανουσάκης 

    “Ένα εκατομμύριο ευρώ ημερησίως εξοικονομούν στους λογαριασμούς ρεύματος όλοι οι καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας από το περασμένο Σάββατο 3 Ιουλίου οπότε και τέθηκε σε λειτουργία η ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Πελοπόννησο.”

    Αυτό επισημαίνει με συνέντευξή του στα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο» ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) Μάνος Μανουσάκης.

    Τα λέει και δεν ντρέπεται….

    Εμείς απλά θα σας θυμίζουμε ότι ο Μανουσάκης ήταν ο κύριος υπεύθυνος που έμεινε η Κρήτη για πολλές ημέρες χωρίς ρεύμα ενώ το καλώδιο ήταν έτοιμο να λειτουργήσει.

    Εάν μάλιστα δεν υπήρχε ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας το νησί δεν θα είχε ακόμα ρεύμα…

    “Γελάνε και τα πεζοδρόμια” μου λένε από το Μέγαρο Μαξίμου…

    Σε τι χώρα ζούμε, θεέ μου…

    Οι νέες δουλειές του Σκλαβενίτη…

    Σε νέους δρόμους και νέες δραστηριότητες μπαίνει η οικογένεια Σκλαβενίτη για να κεφαλαιοποιήσει τις μεγάλες υπεραξίες και τα κέρδη της αλυσίδας σούπερ μάρκετ κατά την περίοδο της πανδημικής κρίσης.

    Όπως όλοι γνωρίζουν, σύζυγος του Γεράσιμου Σκλαβενίτη, είναι η κυρία Άννα Μαμιδάκη, κόρη του Νίκου Μαμιδάκη.

    Η Άννα οποία δημιούργησε την εταιρεία παιδικού ενδύματος «Look @t me» αξιοποιώντας τις γνώσεις της στον χώρο της μόδας καθώς πριν από τον γάμο της διηύθυνε μαζί με τη μητέρα της τον οίκο μόδας Escada.

    Σήμερα η Μαρία Σκλαβενίτη είναι η πρόεδρος της Ι. & Σ. Σκλαβενίτης ΑΕΕ, ενώ Γεράσιμος Σκλαβενίτης είναι ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου και έχει αναλάβει κυρίως το διοικητικό κομμάτι.

    Η οικογένεια πήρε μια σημαντική στρατηγική απόφαση: Θα ασχοληθεί εντονότερα και ….λιγότερο διακριτικά… με τον χώρο του επώνυμου ρούχου και γι’ αυτό έχει αποφασίσει να προσλάβει ως γενικό διευθυντή ένα στέλεχος με μεγάλη εμπειρία όχι μόνον στην αγορά των ενδυμάτων αλλά κυρίως στον τομέα της Επικοινωνίας.

    Περισσότερα δεν μπορώ να σας πω γιατί όλα αυτά τα έμαθα από μια εξομολόγηση στο Άγιον Όρος και δεσμεύομαι…

    Το ομόλογο της Prodea και τα μυστικά του…

    Μεγάλη ζήτηση σημειώνεται στο ομόλογο της Prodea που -εγκαίρως φυσικά- σας αποκάλυψε η στήλη.

    Είναι σίγουρο ότι για να παραμείνει εισηγμένη στο Χρηματιστήριο η μετοχή της Prodea, έπρεπε να γίνουν σημαντικές αλλαγές στην κεφαλαιακή δομή (capital structure) του Ομίλου και να αλλάξει εντελώς η σχέση των «ξένων προς ίδια» κεφαλαίων.

    Τώρα πια οι αποταμιευτές που θα εμπιστευτούν τα λεφτά τους, στην πετυχημένη διοίκηση της Prodea θα μπορούν να βλέπουν με απόλυτη διαφάνεια τους στόχους και τις επιτυχίες από τις επενδύσεις στα ακίνητα και στο τέλος να προσδοκούν αποδόσεις πολύ καλύτερες -πολλαπλάσιες- από τις τραπεζικές καταθέσεις.

    Θα εισπράττουν αποδόσεις, έχοντας σαν εχέγγυο τα ακίνητα που διαθέτει η εταιρεία.

    Τώρα γιατί έπρεπε -πρώτα- να μοιραστεί ένα γενναίο μέρισμα, στους μετόχους και μετά να ξεκινήσει η προσπάθεια για άντληση κεφαλαίων προς επένδυση, είναι ένα ερώτημα που μόνον η γενική συνέλευση των μετόχων μπορεί να απαντήσει….

    Όλες οι τράπεζες πίσω από τον Ανδρεάδη και το Sani/IKOS

    Εμείς εδώ στην Βόρειο Ελλάδα ξέρουμε καλά ότι «σαν την Χαλκιδική δεν έχει».

    Γνωρίζουμε επίσης ότι στη Χαλκιδική, χρόνια τώρα, ξεχωρίζει για την ποιότητα του περιβάλλοντος και των υπηρεσιών του, το συγκρότημα ΣΑΝΗ.

    Με απλά λόγια όποιος πιστεύει στις προοπτικές του Ελληνικού Τουρισμού, σίγουρα εμπιστεύεται τις επιλογές του Ανδρέα Ανδρεάδη.

    Γι’ αυτό άλλωστε μόλις ανακοινώθηκε η πρόθεση του Ομίλου Sani/Ikos να αντλήσει από τις διεθνείς αγορές 300 εκατ. ευρώ με ομολογίες διάρκειας 5,5 ετών, σχηματίσθηκαν ουρές στον δρόμο για το «πρώτο πόδι» της Χαλκιδικής….

    Η Sani/Ikos Financial Holdings έχει έδρα το Λουξεμβούργο, ενώ η πιστοληπτική της αξιοπιστία μετρήθηκε από την FITCH με rating «Β-».

    Συντονιστές της έκδοσης είναι οι Morgan Stanley και JP Morgan ενώ το σχήμα συμπληρώνουν ως συνδιαχειριστές οι Εθνική, Πειραιώς, Eurobank και Alpha.

    Με απλά λόγια όλο το τραπεζικό σύστημα είναι πρόθυμο να συμβάλει στη χρηματοδότηση του ΣΑΝΗ…

    Αντιθέτως ο Μαντωνανάκης πιέζεται…

    Όλοι θέλουν να δανείσουν τον Ανδρέα Ανδρεάδη, όλοι όμως αποφεύγουν να καθίσουν στο τραπέζι του γίγαντα Παντελή Μαντωνανάκη που έχει καταφέρει να φεσώσει κάθε έναν που μιλά Ελληνικά αλλά παράλληλα να διεκδικεί τουλάχιστοn 600 εκατ. Ευρώ από το Ελληνικό Δημόσιο.

    Είναι ενδιαφέρον ότι ο πολυμήχανος ξενοδόχος Παντελής Μαντωνανάκης, με τα δύο γλυκύτατα τέκνα -ένα κορίτσι κι ένα αγόρι- καταπληκτικοί τενίστες,  έχει καταφέρει να χάνει όλες τις δίκες στα Δικαστήρια αλλά να δικαιώνεται πανηγυρικά σε όλες τις Διαιτησίες…

    Το σίγουρο είναι ότι ο επιχειρηματίας διαθέτει διαχρονικά «καλούς φίλους σε υψηλές θέσεις»…

    Απλά οι τράπεζες τον πιέζουν αφόρητα τώρα τελευταία και φαίνεται πως ήρθε ο καιρός για σημαντικές αποφάσεις…

    Όταν το Μαξίμου σχεδιάζει data centers

    Πριν περίπου μια βδομάδα, την περασμένη Τετάρτη, ο Πρωθυπουργός υποδέχθηκε στο Μέγαρο Μάξιμου τους κ. David Ruberg, Executive Vice President, Strategy & Emerging Markets της  Digital Realty και Απόστολο Κάκκο, Προέδρου και  Διευθύνοντα Συμβούλου της Lamda Hellix.

    H σημαντικότητα αυτής της συνάντησης διαφάνηκε όταν πληροφορηθήκαμε εμείς εκεί πάνω στο Άγιον Όρος, την απροσδόκητα μεγάλη συμμετοχή υψηλόβαθμων κυβερνητικών και επιτελικών στελεχών της κυβέρνησης  που είναι επιφορτισμένα να δίνουν λύσεις σε πιθανά εμπόδια ή άλλα θέματα που υπάρχουν σε επενδυτικά πλάνα.

    Όλα ξεκίνησαν τον περασμένο Νοέμβριο όταν ανακοινώθηκε η εξαγορά της Lamda Hellix από τoν αμερικανικό εισηγμένο στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης (NYSE) όμιλο Digital Realty.

    Αμέσως μετά -με μια προσευχή- αυτή η εξαγορά θεωρήθηκε ως προάγγελος σημαντικών επενδύσεων ύψους μερικών … εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ στην χώρα μας για την δημιουργία date centers.

    Η συνέχεια δόθηκε πριν από ένα μήνα όταν ο Απόστολος Κάκκος Πρόεδρος και CEO της Lamda Hellix ανακοίνωσε τις πρώτες προγραμματισμένες επενδύσεις σε multitenant data centers στην Ελλάδα από την εταιρεία του, με οικονομικό αντίκτυπο που θα ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ για το σύνολο του ΑΕΠ σε επίπεδο δεκαετίας.

    Το σχέδιο είναι να μετεξελιχθεί η Ελλάδα σε ένα νέο hub υποβρυχίων καλωδίων, με μεγάλο data gravity λόγω της στρατηγικής γεωπολιτικής της θέσης όπως περίπου έγινε στην Μασσαλία, που μόνο τα τελευταία 5 χρόνια έχει προσελκύσει επενδύσεις άνω των 250 εκατ. ευρώ για την επέκταση νέων συστημάτων υποθαλάσσιων καλωδίων οπτικών ινών, καθιερώνοντας την ως κέντρο διασύνδεσης Ευρώπης και Μέσης Ανατολής.

    Μετά την εξαγορά της Lamda Hellix, η Digital Realty απέκτησε πρόσβαση σε ένα εξαιρετικά σημαντικό connectivity hub, σε μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες αγορές της περιοχής και σημαντικής πύλης εισόδου.

    Στον άμεσο σχεδιασμό της περιέλαβε τη δημιουργία δύο ακόμη data centers στην Ελλάδα, με επίκεντρο το Athens Data Center Campus…

    Η διαμάχη Γερμανού – Καραφωτάκη

    Για να ξέρετε βρίσκεται σε εξέλιξη σφοδρή δικαστική διαμάχη μεταξύ του επιχειρηματία Πάνου Γερμανού και του στελέχους του επενδυτικού Fund SMERC Κώστα Καραφωτάκη.

    Όλο το ρεπορτάζ και αποκλειστικές πληροφορίες μπορείτε να διαβάσετε στην πρώτη σελίδα του  mononews.gr.

    Αποποίηση Ευθύνης: Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.