• Business

    Η σφοδρότερη δικαστική διαμάχη: Γερμανός εναντίον Καραφωτάκη – Οι μετοχές, η Porsche και η αποζημίωση

    Πάνος Γερμανός, επιχειρηματίας (αριστερά σε φωτά αρχείου)


    «Ο ματαιόδοξος είναι πολύ κοντά με τον αχάριστο. Πίνουν ευχαρίστως από το ίδιο ποτήρι» Anne Barratin, 1832-1915, Γαλλίδα γνωμικογράφος

    «Πολλές φορές έχει σημασία να επιλέγεις τον αντίπαλό σου. Όταν είναι πολύ ισχυρότερος από εσένα τότε πρέπει να είσαι διπλά προσεκτικός» συνηθίζει να λέει ένας διάσημος διαχειριστής κεφαλαίων, ο Russel Clark. 

    Προφανώς την ρήση του βρετανού διαχειριστή δεν ακολούθησε ο Κώστας Καραφωτάκης, πρώην μεγαλοστέλεχος και μέτοχος του Olympia Group του Πάνου Γερμανού.

    Ο Καραφωτάκης, λίγο μετά την εκδίωξή του από τον όμιλο, τον Μάρτιο του 2019, πάρα το γεγονός ότι είναι ακόμα μέτοχος του Olympia Group, αποφάσισε να επιτεθεί με δικαστική σφοδρότητα εναντίον του πρώην αφεντικού του, Πάνου Γερμανού.

    «Είναι αχάριστος ή έχει δίκιο; Ποιος χρωστάει σε ποιον;», αναρωτιούνται πηγές με γνώση της υπόθεσης.

    Σε κάθε περίπτωση, σε εξέλιξη τούτες τις ώρες βρίσκεται μια μεγάλη δικαστική αντιπαράθεση μεταξύ των κ. Γερμανού και Καραφωτάκη.

    Τόσο μεγάλη που ο κ. Γερμανός έχει βάλει στόχο να του πάρει πίσω το ποσοστό των μετοχών που του έδωσε προ ετών.

    Και το ποσοστό αυτό είναι μεγάλο.

    Λέγεται ότι αντιστοιχεί στο 6% των μετοχών του  Olympia Group.

    Στην αγορά λέγεται ότι «η δικαστική κόντρα ξεκίνησε από την πλευρά του κ. Καραφωτάκη».

    Ο κ. Καραφωτάκης διεκδίκησε ένα θηριώδες ποσό ως αποζημίωση.

    Λέγεται ότι ξεπερνούσε τις 400.000 ευρώ, ενώ εδικαιούτο περίπου 80.000 ευρώ.

    Η δίκη αυτή όμως χάθηκε σε πρώτο βαθμό, καθώς το δικαστήριο δικαίωσε την πλευρά του Πάνου Γερμανού.

    Όμως ο βασικός μέτοχος του Olympia Group αποφάσισε να απαντήσει.

    Ο κ. Γερμανός ακολουθώντας την ρήση του Ωνάση «ρίξτο στα νομικά, κάτι θα βγει», διεκδικεί τις μετοχές που έδωσε σαν bonus στον κ. Καραφωτάκη.

    Και οι μετοχές αντιστοιχούν περίπου στο 6% των μετοχών του Olympia Group.

    Στην αγορά λέγεται ότι έχει βρεθεί η νομική φόρμουλα για να χάσει ο κ. Καραφωτάκης το μεγάλο αυτό περιουσιακό στοιχείο.

    Τι συνέβη το 2019

    Το 2019 άπαντες στην αγορά αιφνιδιάζονται όταν ανακοινώνεται ότι ο Κώστας Kαραφωτάκης ολοκληρώνει τη θητεία του στο Olympia Group.

    Τότε είχε ειπωθεί ότι αυτή η αποχώρηση γίνεται κοινή συναινέσει και σε κλίμα απόλυτης συμφωνίας όπως περιγράφεται από τα όσα δήλωσε, δίνοντας (sic) και το στίγμα των άριστων σχέσεων που διατηρούσε με τον Πάνο Γερμανό!!!

    Μάλιστα ο ίδιος τότε δήλωνε (με υποκρισία ή ειλικρίνεια δεν το μάθαμε τότε, αλλά το μάθαμε λίγο αργότερα):  «Είμαι πολύ περήφανος που τα τελευταία 22 χρόνια εργάστηκα στον Όμιλο Olympia και συνέβαλα στον μετασχηματισμό του σε έναν Όμιλο ευρωπαϊκών προδιαγραφών με εξαιρετικό επίπεδο οργάνωσης, εταιρικής διακυβέρνησης και επιχειρηματικής αριστείας. Θεωρώ ότι το όραμα που έχει εμφυσήσει ο μέτοχός μας για ανάληψη πρωτοβουλιών των στελεχών σε όλα τα επίπεδα, αποτέλεσε κινητήριο μοχλό για την ανάπτυξη του και αποτελεί το εχέγγυο της επιτυχίας του στο μέλλον».

    Προφανώς εκείνες οι κουβέντες ήταν για τα ΜΜΕ που σχεδόν πάντα «πιστεύουν» τα εύκολα τα λόγια τα μεγάλα.

    Φυσικά όπως απεδείχθει στη συνέχεια, ο κ. Καραφωτάκης εκδιώχθηκε από τον όμιλο.

    Ο Γερμανός, ο λιτός βίος, η Τζιά και η Porsche

    Ο Πάνος Γερμανός συνιστά ένα παράδειγμα σεμνότητας και ταπεινοφροσύνης διάγοντας λιτό βίο, χωρίς οικιακές βοηθούς, σωματοφύλακες, πανάκριβα αυτοκίνητα ή σοφέρ και αποφεύγοντας τα διάφορα κοσμικά γκαλά, προτιμώντας τις μικρές  παρέες που σχηματίζονται στο χωριό του, τις Μηλιές Ηλείας, ή στην Τζια, όπου έχει την εξοχική του κατοικία.

    Ένα υπέροχο μεγάλο σπίτι στον λόφο του Βουρκαριού, σχεδόν απέναντι από την μυθική κατοικία της Ασπασίας Λεβέντη.

    Μία στάση ζωής που ακολουθούν τόσο η εδώ και 35 έτη σύζυγός του Έφη Κόπολα όσο και οι τέσσερις θυγατέρες τους, που φροντίζουν να αποφεύγουν οποιαδήποτε έκθεση και δημοσιότητα.

    Μπορεί κάποιος να τον δει ένα σαββατοκύριακο στο καφέ Kayak στο Βουρκάρι να απολαμβάνει το ηλιοβασίλεμα και να τρώει ένα παγωτό μαζί με τα εγγόνια του και την γυναίκα του και να μην τον αναγνωρίσει, καθώς του αρέσει να φοράει ένα κασκέτο.

    Μάλιστα όσοι τον βλέπουν μετά δυσκολίας τον αναγνωρίζουν και αναρωτιούνται: «Μα καλά που είναι οι μπράβοι και η συνοδεία;».

    Στα δε αιτήματα να παραχωρήσει επιτέλους μία συνέντευξη αρκείται στο επιχείρημα: «Τα έργα μου πρέπει να μιλάνε για μένα και όχι εγώ».

    Όσον αφορά τα στελέχη του, εαν κάποιος ξεπεράσει την κόκκινη γραμμή, οδηγείται στην πόρτα της εξόδου.

    Και σε αυτό δεν μπορούν να γίνουν εξαιρέσεις.

    Η στάση αυτή είναι κατανοητή απ’ όλους, γι’ αυτό και οι αποχωρήσεις στελεχών είναι σπάνιες.

    Όταν συμβαίνουν, όμως, προκαλούν μεγάλη εντύπωση.

    Όπως αυτή του κ. Κώστα Καραφωτάκη, εκ των στενών συνεργατών του κ. Γερμανού και ικανού dealmaker.

    Ενός ανθρώπου που από το 1997 που εισήλθε στον τότε Όμιλο Γερμανού, αναλαμβάνοντας σημαντικές θέσεις ευθύνης, έφτασε να κατέχει τη θέση του αντιπροέδρου και διευθύνοντος συμβούλου στον Όμιλο Olympia επί σειρά ετών.

    Η υποβάθμισή του το 2018 σε σύμβουλο του αντικαταστάτη του, Ρόμπυ Μπουρλά, και του προέδρου του ομίλου Γιάννη Καραγιάννη, που από τα μέσα της δεκαετίας του ’90 συνοδεύει τον Πάνο Γερμανό αναλαμβάνοντας θέσεις ευθύνης, και αργότερα η αποχώρησή του από το Δ.Σ. έδωσε τροφή σε πολλές κακές γλώσσες.

    Το σενάριο που συζητούσαν μάλιστα έλεγε (αν και θεωρείται υπερβολικό) ότι ο Πάνος Γερμανός του έδειξε την έξοδο λόγω της προσωπικής προβολής που επεδίωκε, αλλά και της ροπής προς έναν βίο και μια συμπεριφορά που δεν ταίριαζε στη φιλοσοφία του ομίλου, αλλά περισσότερο σε επενδυτικό τραπεζίτη της Wall Street ή του Citi.

    Μάλιστα κυκλοφορεί και ως αστικός μύθος και μία ιστορία ότι ο Πάνος Γερμανός άφηνε αιχμές κατά του κ. Καραφωτάκη λέγοντάς του: «Εσύ κυκλοφορείς με Porsche, αλλά εγώ ακόμη με ένα Golf»!

    Η αλήθεια βέβαια είναι ότι το αυτοκίνητο του κ. Γερμανού, όταν ειπώθηκε αυτή η κουβέντα, ήταν ένα Audi A3, επίσης «ταπεινό» για τα οικονομικά του μεγέθη, ενισχύοντας την πεποίθηση ότι η παραπάνω αιχμή είναι μάλλον αστικός μύθος.

    Πάνος Γερμανός - Κώστας Καραφωτάκης
    Πάνος Γερμανός – Κώστας Καραφωτάκης

    Πρωταγωνιστικός ρόλος με τα λεφτά του Γερμανού

    Για δύο και πλέον δεκαετίες ο K. Kαραφωτάκης είχε περάσει από πολλά «σκαλοπάτια» εντός του ομίλου και κυρίως έχει παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο σε όλα τα μεγάλα deals και τις επιτυχίες από την πρώτη μέρα της συγκρότησής του.

    Ήταν αυτός που χειρίστηκε την είσοδο της «Γερμανός» στο Χρηματιστήριο το 2000.

    Ήταν αυτός που έξι χρόνια μετά είχε καθοριστική συμβολή στη συμφωνία πώλησης της αλυσίδας «Γερμανός» στον OTE, ένα deal ύψους 1,58 δισ.

    Ακόμη ήταν αυτός που χειρίστηκε την υπόθεση με το «στοίχημα» της Play, -τη μεγαλύτερη σήμερα εταιρία κινητής τηλεφωνίας στην Πολωνία, με μερίδιο 30% και πάνω από 15,5 εκ. συνδρομητές-, αλλά και το IPO της στο Χρηματιστήριο της Βαρσοβίας, το 2017, που συγκέντρωσε κεφάλαια 1 δισ. ευρώ και καταγράφηκε ως η μεγαλύτερη Δημόσια προσφορά που έγινε ποτέ στη χώρα από ιδιωτική εταιρία.

    Ακόμη, ήταν αυτός που πέτυχε να «γυρίσει» την Sunlight σε κερδοφόρα τροχιά (με κέρδη 30 εκ. ευρώ), αλλά και σχεδίασε την έκδοση (τον Ιούνιο του 2017) του εταιρικού ομολόγου των 50 εκ. ευρώ, με τη ζήτηση να φτάνει τα 120 εκ.

    Για αυτό και χαρακτηρίζεται από την αγορά ως dealmaker, αλλά και ειδικός στο crisis management.

    Φυσικά θα υπήρχαν όλα αυτά χωρίς τα λεφτά και το μυαλό του κ. Πάνου Γερμανού;

    Προφανώς και όχι λέει η λογική.

    Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι ο κ. Καραφωτάκης από τότε που έφυγε από το Olympia Group δεν έχει κάνει και κάτι σπουδαίο.

    Τουλάχιστον όχι ακόμα….

    To SMERC

    Σήμερα ο κ. Καραφωτάκης εργάζεται στο επενδυτικό  Ταμείο SMERemediumCap («SMERC») που ίδρυσε ο κ. Νίκος Καραμούζης.

    Σκοπός του είναι να επενδύει σε distressed assets, σε γονατισμένες από την κρίση μικρομεσαίες επιχειρήσεις που είχαν ανάγκη νέων κεφαλαίων και νέας διαχείρισης για να ορθοποδήσουν.

    Η ομάδα του SMERC έχει συγκεντρώσει 105 εκατ. Ευρώ αλλά πολύ σύντομα με την είσοδο του EIF θα διαθέτει 150 εκατ. Ευρώ με στόχο να συμμετέχει ως private equity σε επιχειρήσεις του χώρου των τροφίμων και του light manufacturing.

    Το SMERemediumCap έχει ήδη πραγματοποιήσει μία εξαγορά που πραγματοποίησε μία άλλη εξαγορά και έχει δρομολογήσει άλλες 10 εξαγορές.



    ΣΧΟΛΙΑ