• Η κρίσιμη ημέρα για την Εγνατία οδό, η έξυπνη γκάφα των Αμερικανών με τις φρεγάτες, τι συμβαίνει με την μετοχή της Εθνικής και οι σπουδαίες εξελίξεις της Παγκρήτιας

    Πειραιώς και Alpha Bank ξαναφέρνουν επενδυτές στο χρηματιστηριακό γήπεδο Απολύτως δικαιωμένοι πρέπει να αισθάνονται όλοι -Έλληνες και ξένοι, επαγγελματίες και ιδιώτες- όσοι συμμετείχαν στις αυξήσεις κεφαλαίου των δύο τραπεζών, Πειραιώς και Alpha Bank   η επιτυχία των οποίων πιστώνεται στους επικεφαλής των δυο τραπεζών Χρήστο Μεγάλου και Βασίλη Ψάλτη. Χθες, ο νέος μέτοχος της Alpha […]

    The Wise man
    image
    The Wise man

    Πειραιώς και Alpha Bank ξαναφέρνουν επενδυτές στο χρηματιστηριακό γήπεδο

    Απολύτως δικαιωμένοι πρέπει να αισθάνονται όλοι -Έλληνες και ξένοι, επαγγελματίες και ιδιώτες- όσοι συμμετείχαν στις αυξήσεις κεφαλαίου των δύο τραπεζών, Πειραιώς ΠΕΙΡ 1,53% 3,98 και Alpha Bank ΑΛΦΑ 1,23% 1,65  η επιτυχία των οποίων πιστώνεται στους επικεφαλής των δυο τραπεζών Χρήστο Μεγάλου και Βασίλη Ψάλτη.

    Χθες, ο νέος μέτοχος της Alpha είχε την ευκαιρία -αν ήθελε- να ρευστοποιήσει ένα μέρος της επένδυσης του, με κέρδος +10%, από την τιμή του 1,09€ έως 1,1395€, από τις μετοχές που αγόρασε στην αύξηση κεφαλαίου.

    Διακινήθηκαν 225 εκατ. μετοχές κι αυτό σημαίνει ότι το 10% του ποσού της αύξησης κεφαλαίου, διαχύθηκε ομαλά στην αγορά με ένα premium +10%.

    Αντίστοιχα ο νέος μέτοχος της Τρ. Πειραιώς που αγόρασε μετοχές στην πολυσυζητημένη αύξηση κεφαλαίου, μπορούσε -αν ήθελε- να πουλήσει τις μετοχές που απέκτησε, με κέρδος έως +35%.

    Με τέτοιου είδους σωστές τιμολογήσεις των αυξήσεων κεφαλαίου, ο κάθε επενδυτής έχει κίνητρο να συμμετάσχει χωρίς να νιώθει ότι τον κορόιδεψαν ή ότι έχει δεσμεύσει τα κεφάλαιά του.

    Η αύξηση κεφαλαίου της Alpha έγινε στην σωστή τιμή και με το σωστό βάθος στο βιβλίο κι αυτό αποδείχθηκε περίτρανα χθες.

    Τώρα έρχεται και η μικρή αναδιάρθρωση του δείκτη FTSE η οποία ωστόσο δεν αφορά περισσότερες από 24 εκατ. μετοχές για την Alpha.

    Η άνοδος της Εθνικής Τράπεζας

    Μοιραία η κεφαλαιοποίηση της Alpha Bank που ανέρχεται πλέον στα 2,7 δισ. ευρώ φέρνει στο προσκήνιο και την Εθνική ΤΡΑΠΕΖΑ η αξία της οπαίας έχει μείνει πίσω στα 2,2 δισ. ευρώ ενώ έχει σημαντικά υψηλότερο ενεργητικό από την Alpha.

    Ίσως εκεί οφείλεται η χθεσινή κατά 3,22% άνοδος της μετοχής της  ΕΤΕ που έκλεισε στα 2,405 ευρώ.

    Πάντως το γεγονός ότι το ΤΧΣ που κατέχει το 40% των μετοχών της Εθνικής δεν διευκρινίζει τις προθέσεις του σχετικά με το Placement λειτουργεί αποσταθεροποιητικά για την μετοχή και τρομάζει τους θεσμικούς επενδυτές.

    Έρχονται ανακοινώσεις για το Frontier της Εθνικής

    Mέχρι την Παρασκευή που θα ανεβώ στο Άγιον Όρος για να προσευχηθώ, η διοίκηση της Εθνικής ΕΤΕ 1,85% 7,70  θα έχει ανακοινώσει τον προτιμητέο αγοραστή για το πακέτο των -αξίας 6,1 δισεκατομμυρίων ευρώ- 90.000 προβληματικών δανείων που θα αλλάξει για πάντα τις ισορροπίες της αγοράς των servicers στην Ελλάδα.

    Ηδη έχουν καθυστερήσει πολύ.

    Δεν θέλω να μπω σε λεπτομέρειες για τα τιμήματα που προσφέρει ο κάθε ένας διεκδικητής (Intrum, Cepal, doValue με Fortress, Bain Capital και Qualco).

    Το μυστικό δεν κρύβεται στο τίμημα αλλά στις παραμέτρους διαχείρισης του πακέτου.

    Σε κάθε περίπτωση η Εθνική Τράπεζα ΥΠΟ τον Παύλο Μυλωνά, σε αντίθεση με άλλες τιτλοποιήσεις άλλων τραπεζών από αυτή τη συναλλαγή δεν θα χάσει κεφάλαια, θα κερδίσει έστω και οριακά.

    Είναι λογικό, γιατί αυτό το πακέτο των 90.000 δανείων, φαίνεται πως έχει πραγματικά υψηλές εξασφαλίσεις.

    Μέχρι την Παρασκευή θα ξέρουμε τον Πρωταθλητή στον χώρο της διαχείρισης των κόκκινων δανείων στην Ελλάδα.

    Μετά θα πρέπει να δούμε τον Πρωταθλητή να παίζει μπάλα Ευρωπαϊκού επιπέδου στη διαχείριση…

    Εκεί θα κριθούν όλα…

    Το μεγάλο μυστικό της ΔΕΗ

    Για την θεαματική υπερκάλυψη του «πράσινου ομολόγου» της ΔΕΗ ΔΕΗ 1,59% 11,48 θα διαβάσετε στις διπλανές στήλες του «Μ».

    Αξίζει όμως να μάθετε τις «κρυμμένες αξίες» που συντηρούν το επενδυτικό ενδιαφέρον για οτιδήποτε έχει σχέση με τη ΔΕΗ.

    Ίσως διαβάσατε στον διεθνή Τύπο για την Ιταλική Εταιρεία Ενέργειας ERG.

    H ERG δραστηριοποιείται έντονα στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας αλλά διαθέτει επίσης 500 ΜW Υδροηλεκτρικής Ενέργειας και 500 ΜW Φυσικού Αερίου.

    Οι Ιταλοί πήραν την στρατηγική απόφαση να επικεντρωθούν στις ΑΠΕ και να πουλήσουν τις άλλες δραστηριότητες.

    Ξέρετε πόσα λεφτά πήραν μόνο για τα 500MW υδροηλεκτρικής Ενέργειας;

    Ούτε λίγο ούτε πολύ 1 δις Ευρώ.

    Αν λοιπόν τα 500MW υδροηλεκτρικής ενέργειας πωλούνται 1 δις Ευρώ, πόσο νομίζετε ότι αξίζουν τα 6 GigaW των υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ;

    Αν απαντήσατε 6 δις Ευρώ ίσως έχετε δίκιο.

    Και το ποσό αυτό δείχνει τα hidden values της εταιρείας που πριν από 2 μόλις χρόνια δεν μπορούσε ούτε να δανειστεί αλλά ούτε και τους μισθούς της να πληρώσει…

    Αμερικανική απόβαση στην Ελλάδα

    Μπορεί τα αμερικανικά στρατεύματα να φεύγουν από το Αφγανιστάν, αλλά στην φετινή έκθεση αμυντικού υλικού DEFEA έκαναν πραγματική απόβαση…

    Και εξηγούμαστε:

    Συγκλονιστικά οργανωμένο το Αμερικανικό περίπτερο, με όλες τις συμμετέχουσες εταιρείες, τις τοπικές κυβερνήσεις που φιλοξενούν τις εταιρείες αυτές και στο …βάθος ..άρματα, ελικόπτερα και στρατιωτικά οχήματα με πραγματικούς πολεμιστές να τα φυλάνε και ευγενικά να υποδέχονται τους επισκέπτες.

    Εμείς στο Άγιον Όρος δεν έχουμε συχνά την ευκαιρία να παρακολουθούμε τις εξελίξεις της αμυντικής βιομηχανίας.

    Χθες όμως έκπληκτος καθόμουν, 10 ολόκληρα λεπτά της ώρας και παρακολουθούσα, θαύμαζα ..μάλλον χάζευα…την αφίσα μιας πολύ  γνωστής Αμερικανικής Εταιρείας που διαφήμιζε το προϊόν της ως …την μελλοντική φρεγάτα του ελληνικού Στρατού…

    Στους Γάλλους το είπαν;

    Να σημειωθεί πάντως ότι οι Fremm μπορούν «να σηκώσουν» αμερικανικό εξοπλισμό.

    Οπότε είναι πιθανό, σ’ αυτή την περίπτωση, τα αμυντικά τους συστήματα να προέλθουν στο σύνολο τους από τις ΗΠΑ. Αν αυτό μπορεί κάπως να μετριάσει τις επιπτώσεις μιας τέτοιας επιλογής, που θα προκαλούσε τη δυσαρέσκεια της Ουάσιγκτον…

    Πάντως, οι Αμερικανοί «τα θέλουν όλα»…

    Η Παγκρήτια Τράπεζα  ανεβαίνει κατηγορία

    Εκεί κάτω στο Ηράκλειο της Κρήτης, γίνονται σπουδαία πράγματα…

    Αύξηση κεφαλαίου αλλά και τιτλοποίηση κόκκινων δανείων ετοιμάζει σιωπηλά, συστηματικά και με πρόγραμμα η Παγκρήτια Τράπεζα.

    Η πρώην συνεταιριστική μετατρέπεται σιγά-σιγά σε κανονική τράπεζα, με προϊόντα, αμοιβαία κεφάλαια, ομόλογα, διαδικασίες και προσωπικό.

    Έχει ήδη μεταφέρει στην QQuant ένα πακέτο 650 εκατ. € κόκκινων δανείων και ετοιμάζει μια εξίσου μεγάλη τιτλοποίηση που θα αλλάξει τα δεδομένα της στον ισολογισμό.

    Αμέσως μετά η διοίκηση Δημόπουλου-Βαρθολομαίου ετοιμάζει μια σημαντική αύξηση κεφαλαίου που θα αναβαθμίσει την Παγκρήτια στην πρώτη κατηγορία του τραπεζικού πρωταθλήματος.

    Για να διεκδικήσει το μερίδιό της στο αναπτυξιακό αφήγημα του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας την επόμενη τριετία…

    Το KKR αγόρασε Χαλκιδική….

    Διακοπές στην …Χαλκιδική στο Sani Resort θα κάνουν φέτος τα στελέχη του επενδυτικού ομίλου KKR που επενδύει φανατικά στο Ευρωπαϊκό Real Estate.

    Το …μισό βιβλίο της ομολογιακής έκδοσης των 300 εκατ. Ευρώ,  του Sani/IKOS καλύφθηκε μόνο από το.. hyper fund που ίδρυσαν το 1976 οι Henry Kravis, George Roberts και Jerome Kohlberg .

    Το KKR σήμερα ανήκει στα πλέον εμβληματικά αμερικανικά επενδυτικά κεφάλαια, με υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία 150 δισ. Δολαρίων…

    Tο Kohlberg Kravis Roberts & Co έχει δοκιμάσει πολλές φορές να μπει στα Ελληνικά ύδατα, ακόμη και μέσω της πλατφόρμας διαχείρισης «κόκκινων» δανείων Pillarstone, χωρίς μεγάλη επιτυχία.

    Τώρα μοιάζει να έχει ρίξει άγκυρα στο πολύ επιτυχημένο σχέδιο του Ikos Resorts, που φιλόδοξα αυτοχαρακτηρίζεται ως  ‘’διεθνές brand με το ελληνικό DNA’’…

    Το μυστικό του IKOS Resorts κρύβεται στην ομοιόμορφη, συντονισμένη και καλά σχεδιασμένη τουριστική επέκταση στην Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ισπανία…

    Αύριο τα αποκαλυπτήρια  για την Εγνατία οδό

    Έχουν πάρτι αύριο στην οδό Κολοκοτρώνη, γωνία με Σταδίου.

    Ανοίγουν επιτέλους οι φάκελοι “Εγνατία οδός”.

    Παραχωρείται δηλαδή η Εγνατία οδός και οι 3 κάθετοι οδικοί άξονες για τα επόμενα 30 χρόνια.

    Στο ΤΑΙΠΕΔ πήραν βαθιά ανάσα, μετά τον χορό των παρατάσεων, αναβολών, δικαστικών προσφυγών, επιτέλους θα ξεκινήσει η συζήτηση για τα λεφτά.

    Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΓΕΚΤΕΡΝΑ 1,48% 16,50  με την Egis από τη μια πλευρά και  Vinci- Mytilineos ΜΥΤΙΛ 0,74% 38,00ΑΒΑΞ ΑΒΑΞ 2,74% 1,50  από την άλλη διεκδικούν το έργο για την Εγνατία που αναδεικνύει τον πρωταθλητή του κατασκευαστικού κλάδου…

    Ήδη η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ενδυνάμωσε το συνολικό της αποτύπωμα με την εξαγορά του 100% των μετοχών της θυγατρικής της εταιρίας παραγωγής και προμήθειας ενέργειας ΗΡΩΝ.

    Επιπρόσθετα η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ σε συνεργασία με τη Motor Oil ΜΟΗ 0,08% 26,62  σκοπεύει να κατασκευάσει μονάδα στην Κομοτηνή ισχύος 877 MW με καύσιμο το φυσικό αέριο.

    Αποποίηση Ευθύνης: Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.