• Γιατί η Alpha Bank έκαψε τους short παίκτες, τι θα κάνει το ΤΧΣ με την Εθνική Τράπεζα, η διδακτική ιστορία real estate από τον Στάθη του Da Capo και η έκθεση της Λάρας Σταφυλοπάτη στις Σπέτσες

    Οι ειδικοί προβλέπουν στις επόμενες 48 ώρες μεγάλα κέρδη για την μετοχή της Alpha Bank. Ισως και άνω του 10-15%. (προσοχή, πρόκειται για πρόβλεψη)

    Γιατί η Alpha Bank έκαψε τους short παίκτες, τι θα κάνει το ΤΧΣ με την Εθνική Τράπεζα, η διδακτική ιστορία real estate από τον Στάθη του Da Capo και η έκθεση της Λάρας Σταφυλοπάτη στις Σπέτσες
    image
    Γιατί η Alpha Bank έκαψε τους short παίκτες, τι θα κάνει το ΤΧΣ με την Εθνική Τράπεζα, η διδακτική ιστορία real estate από τον Στάθη του Da Capo και η έκθεση της Λάρας Σταφυλοπάτη στις Σπέτσες

    “Καίει”  τους short η είσοδος της Alpha Bank στον MSCI

    Η, για πολλούς απροσδόκητη, άμεση ένταξη της Alpha Bank ΑΛΦΑ 1,23% 1,65 στον δείκτη MSCI δημιουργεί νέα δυναμική για την μετοχή αλλά και το Χρηματιστήριο, δεδομένων των χαμηλών τζίρων που καταγράφονται τις τελευταίες ημέρες. 

    Και ενώ πολλά παθητικά κεφάλαια, που ακολουθούν τους δείκτες, θα κινηθούν για να τοποθετηθούν άμεσα στην Alpha Bank – κάτι άλλωστε που είχαν κάνει και στην περίπτωση της Eurobank ΕΥΡΩΒ 1,51% 2,02 αλλά σε πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα καθώς η συμμετοχή της είχε προεξοφληθεί αρκετές εβδομάδες πριν – κάποιοι άλλοι μάλλον θα ανησυχήσουν. 

    Συγκεκριμένα, όσοι είχαν ανοίξει short στην μετοχή της Alpha Bank θα βιαστούν να τις κλείσουν καθώς η θετική τεχνική αντίδραση σύντομα θα τους κάψει… 

    Οι ειδικοί προβλέπουν στις επόμενες 48 ώρες μεγάλα κέρδη για την μετοχή της Alpha Bank. 

    Ισως και άνω του 10-15%. (προσοχή, πρόκειται για πρόβλεψη)

    Η συνολική ζήτηση νέων μετοχών Alpha Bank, μετά την είσοδο στον MSCI, αναμένεται από 180 έως 210 εκατομμύρια κομμάτια και θα εκδηλώθεί την Τρίτη το απόγευμα στις 17,00. 

    Όχι και άσχημα για τον ισχυρο άνδρα της Alpha Bank Βασίλη Ψάλτη που έβαλε την τράπεζα του, στο Champions League του MSCI.

    Τι θα κάνει το ΤΣΧ με την Εθνική Τράπεζα

    Θεωρείστε δεδομένο πως το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα προχωρήσει σε αποεπένδυση, των τραπεζών. 

    Συντεταγμένα και εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν. 

    Θεωρείστε επίσης δεδομένο πως αυτό αποτελεί ένα project όχι τόσο αποδεκτό από όλους.

    Για παράδειγμα η κυβέρνηση δια του οικονομικού της επιτελείου φαίνεται να πιέζει προς αυτήν την κατεύθυνση με το ατράνταχτο επιχείρημα προς την πλευρά των θεσμών πως το Ταμείο είναι απότοκο των μνημονίων από τα οποία ουσιαστικά και πολιτικά η χώρα έχει απομακρυνθεί.

    Από την άλλη πλευρά το ίδιο το ΤΧΣ υπό τον κ. Ηλία Ξηρουχάκη, γιατί να θέλει κάτι τέτοιο;

    Και κάπου εκεί ξεκινούν και οι διαρροές, οι οποίες συχνά είναι προς την αντίθετη κατεύθυνση.

    Οταν ωστόσο επέρχεται ισορροπία, τότε βλέπουμε και κάποιες διαρροές τύπου θα υπάρξει placement για το μισό της συμμετοχής του ΤΧΣ στην Εθνική (λογική μισό- μισό ή αλλιώς λογική ισορροπίας). 

    Μόνον που καμιά φορά με τούτα και με κείνα βυθίζονται οι τιμές των μετοχών. Ομως πχ της Εθνικής τράπεζας ΕΤΕ 1,85% 7,70 που ταλαιπωρείται και λόγω Frontier και λογω επικείμενου Placement. 

    H Attica Bank θερινός πρωταγωνιστής…

    Όπως συνήθως πληροφορηθήκατε πρώτοι, προτού καν ενημερωθούν τα 9 μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, τις αποφάσεις για την αύξηση κεφαλαίου που επρόκειτο να πάρει το Δ.Σ. της Attica Bank, την περασμένη Παρασκευή. 

    Η αύξηση κεφαλαίου της Attica Bank θα είναι το στόρι του καλοκαιριού αφού πολλά θα ακουστούν κι ακόμη περισσότερα θα γραφούν, προτού καταλήξει η διοίκηση στον ( ή στους) στρατηγικό της συνεταίρο. 

    Το ύψος της αύξησης είναι μεγάλο και φυσικά το dilution (ειδικά για το Δημόσιο) θα είναι ακόμη μεγαλύτερο. 

    Μετά όμως την αύξηση κεφαλαίου, θα έχετε μπροστά σας μία «φρέσκια» τράπεζα, με μεγάλη ιστορία, ικανό δίκτυο καταστημάτων, μονοψήφιο (μου λένε για 4%) ποσοστό κόκκινων δανείων και κυρίως δείκτη 50% στη σχέση καταθέσεων-δανείων. 

    Με απλά λόγια, με τα λεφτά στο ταμείο και στα γκισέ, οι προοπτικές ανάπτυξης, δεδομένου του ειδικού πελατολογίου της τράπεζας και των απαιτήσεων του RRF (Ταμείο Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας) θα είναι μεγάλες. 

    Από τον Σεπτέμβριο, η Optima Βank που σήμερα αλωνίζει στον ιδιωτικό τομέα επειδή εκμεταλλεύεται τις αδυναμίες και τα βαρίδια των μεγάλων συστημικών τραπεζών, θα αποκτήσει έναν σοβαρό ανταγωνιστή….

    Τα σχέδια των Τσέχων στον ΟΠΑΠ και στον Τζόγο…

    Εδώ θέλω την προσοχή σας γιατί τα πράγματα είναι σοβαρά. Ξεκινάμε από την είδηση. 

    Ο όμιλος SAZKA Entertainment AG που μαζί με το Valea Foundation  ελέγχουν το 44% του ΟΠΑΠ, ετοιμάζουν μια μεγάλη δημόσια εγγραφή για να αντλήσουν σημαντικό ποσό από τις αγορές. 

    Ένα το κρατούμενο. 

    Ο όμιλος Sazka έχει επίσης ανακοινώσει την πρόθεσή του να αυξήσει το ποσοστό του στον ΟΠΑΠ ΟΠΑΠ 0,86% 16,42 , μέσω της διαδικασίας της μη είσπραξης των μερισμάτων που της αναλογούν. 

    Με απλά λόγια, για να αυξήσει το ποσοστό της στον ΟΠΑΠ, ο ΟΠΑΠ θα διανέμει μεγάλα μερίσματα τα οποία δεν θα εισπράττει η Sazka για να αυξήσει το ποσοστό της. 

    Δύο τα κρατούμενα. 

    Στην μεγάλη δημόσια εγγραφή που θα πραγματοποιήσει η Sazka Entertainment Group θα συμμετάσχει -σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg- ποιος λέτε; Το Apollo Global Management Fund. Tρία τα κρατούμενα.

    Πάμε τώρα στην ανάλυση και την ερμηνεία:

    Το μεγάλο παιχνίδι στον τζόγο.

    Έχουμε λοιπόν και λέμε. 

    Το Apollo Global Management Fund (η μητρική Apollo διαχείζεται 89 δισ. δολάρια)  που θα χρηματοδοτήσει την αύξηση κεφαλαίου της Sacka που είναι μέτοχος του ΟΠΑΠ, διεκδικεί ταυτόχρονα την αγορά των περιουσιακών στοιχείων του κάποτε μεγάλου και κραταιού στοιχηματικού οργανισμού William Hill.

    H Αμερικανική Ceasar’s ενδιαφέρεται να κρατήσει τα Αμερικανικά μόνο περιουσιακά στοιχεία της William Hill. 

    Η Ευρώπη δεν την ενδιαφέρει. 

    Γι’ αυτό μπήκε στο παιχνίδι το Apollo Fund. 

    Εμείς όμως στο Άγιον Όρος που μελετούμε τας γραφάς, θυμόμαστε πολύ καλά ότι το Apollo Fund ήταν αυτό που αγόρασε πριν από 2 χρόνια τις Ιταλικές δραστηριότητες της ….INTRALOT έναντι 100 εκατ. Ευρώ. 

    Συμπέρασμα: Η Sacka μεγαλώνει με τα λεφτά του Αpollo που θέλει να μεγαλώσει τις ευρωπαϊκές του δραστηριότητες, τώρα που ο ΟΠΑΠ βελτιώνει την εμβέλειά του… 

    Την ίδια ώρα η Ελληνική Κυβέρνηση χορηγεί τις ακριβές άδειες για τον διαδικτυακό τζόγο… Καταλαβαίνετε;

    Ο ύπνος βαθύς της Vodafone…

    Εκεί στην οδό Τζαβέλλα, στο Χαλάνδρι, στα κεντρικά γραφεία της Vodafone Hellas ασχολούνται πολύ με τις νέες επενδύσεις και το 5G αλλά αγνοούν ότι εξακολουθούν να είναι μια εταιρεία παροχής υπηρεσιών.

     Γιατί αν δεν εξυπηρετείς την υφιστάμενη πελατεία σου, όσες επενδύσεις κι αν κάνεις, στο τέλος θα χάνεις μερίδια αγοράς. Τα λέμε αυτά γιατί η διοίκηση της Vodafone αποφασίζει διαρκώς περικοπές δαπανών οι οποίες στο σύνολο τους επηρεάζουν τον τομέα εξυπηρέτησης πελατών. 

    Παίρνει τηλέφωνο ο πελάτης για να ζητήσει μια υπηρεσία και τον γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια. Κάποιος ευγενικός αλλά πολύ κουρασμένος κύριος ή κυρία απαντά στο τηλεφώνημα, μερικές μέρες αργότερα, απλά και μόνον για να δηλώσει την αδυναμία έγκαιρης εξυπηρέτησης του πελάτη. 

    Μάλλον κάτι κάνουν λάθος εκεί στο Χαλάνδρι κι ελπίζουμε να το διορθώσουν σύντομα. 

    Πολύ σύντομα…

    Ο Κωστής Χατζηδάκης βρήκε …το γρήγορο γκολ…στο ΝΑΤ

    Η σύσκεψη που συγκάλεσε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων την περασμένη Πέμπτη, μαζί με τον Υπουργό Ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη, τη διοίκηση του ΕΦΚΑ (Δουφεξής) , τη Γενική Γραμματέα (Καρασιώτου) και τη διοίκηση του ΝΑΤ (Τσαγκαρόπουλος) έδειξε ότι ο Κωστής Χατζηδάκης είναι αποφασισμένος να φέρει γρήγορα αποτελέσματα στον τομέα της έγκαιρης απονομής συντάξεων. 

    Ο Κωστής Χατζηδάκης θεωρεί ότι το Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο μπορεί να φέρει το γρήγορο γκολ. Τα πήγαινε καλά πριν τον νόμο Κατρούγκαλου, επομένως μπορεί τώρα να αρχίσει να χορηγεί συντάξεις χωρίς μεγάλη καθυστέρηση. 

    Ο Κ. Χατζηδάκης ξεκίνησε από το αυτονόητο. Στο εξής οι φάκελοι των ασφαλισμένων δεν θα πηγαινοέρχονται από το Υπουργείο Ναυτιλίας στο ΝΑΤ από το ΝΑΤ στον ΕΦΚΑ και τούμπαλιν, μέχρι να βρεθεί άκρη. 

    Θα δημιουργηθεί ένας ενιαίος κοινός χώρος των 3 φορέων που θα ελέγχει τους φακέλους των ναυτικών καθετοποιημένα και αυτοματοποιημένα. Τόσο απλό. 

    Την περασμένη εβδομάδα μπήκαν οι βάσεις, ο εξοπλισμός και οι διαδικασίες. 

    Ήδη η νέα διοίκηση του ΝΑΤ (Τσαγκαρόπουλος) κατάφερε μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα να διπλασιάσει τον ρυθμό απονομής συντάξεων. 

    Από 180-200 συντάξεις τον μήνα, ο Ιούνιος έβγαλε 400…

    Ο στόχος όμως είναι πολύ υψηλότερος. Αφού δεν τα καταφέρνει στον ΕΦΚΑ, ο Χατζηδάκης ξεκινά από το ΝΑΤ για να ανοίξει το δρόμο…

    Η ιστορία του Ελληνικού Real Estate από τον Στάθη Da Capo

    Πέρασα προχθές από το γνωστό καφέ της πλατείας Κολωνακίου, το Da Capo με τον πάντα χαμογελαστό κ. Στάθη,  τους καλοντυμένους ευγενικούς σερβιτόρους με τις ομοιόμορφες διακριτικές στολές. 

    Μια ολιγόλεπτη συζήτηση με τον κ. Στάθη είναι ένα μάθημα ιστορίας για το Ελληνικό Real Estate. 

    Δίπλα ακριβώς στο γωνιακό κατάστημα του Da Cappo (ιδιόκτητο από το 1978) βρίσκεται ένα άλλο μικρό κατάστημα 40 τμ. που κάποτε πουλούσε παπούτσια Καλογήρου (Λεμονής). 

    Κάποια στιγμή το 2002, το μικρό διπλανό κατάστημα άδειασε και εμφανίστηκε ξαφνικά ένας φιλόδοξος νέος υποψήφιος ιδιοκτήτης, επιχειρηματίας εξ Αυστραλίας που ήθελε να ανταγωνιστεί το Da Cappo. 

    Ο κ. Στάθης ενεργοποιήθηκε, πήγε στους ιδιοκτήτες (οι κόρες του κ. Παναγιωτόπουλου των Yβόνη Stores) και προσέφερε ούτε λίγο ούτε πολύ 6 (!!) εκατομμύρια Ευρώ για να το αγοράσει ώστε να επεκτείνει το Da Capo και να διασφαλιστεί από τον ανταγωνισμό. 

    Ο εξ Αυστραλίας επιχειρηματίας προσέφερε στους ιδιοκτήτες του μικρού καταστήματος (40 τμ παρακαλώ) 40.000€ ενοίκιο και επιπλέον 800.000 Ευρώ «αέρα»… 

    Ήταν όμως άλλες εποχές. Ούτε τα 6 εκατομμύρια ευρώ δέχθηκαν οι ιδιοκτήτες (ήθελαν 7 ..) ούτε ενοικιαστή βρήκαν. 

    Επιμύθιο: Το κατάστημα των 40 τ.μ. το νοίκιασε τελικά ο κ. Στάθης του Da Capo έναντι ευτελούς τιμήματος (σε σύγκριση με όσα διαβάσατε) μηνιαίως. 

    Το νοίκιασε  για να το κρατήσει κλειστό και να το χρησιμοποιεί ως …αποθήκη… Μέχρι σήμερα που αποφάσισε να το αξιοποιήσει τελικά… 

    Όποιος περάσει σήμερα από την πλατεία Κολωνακίου, στην οδό Τσακάλωφ, θα δει τον κ. Στάθη να επιμελείται προσωπικά της επέκτασης του πιο πετυχημένου καφέ της χώρας…

    Τα βαφτίσια της μικρής Στέγγου 

    Νονά έγινε στη Σητεία Κρήτης η Ντέμι Μουρ, η οποία βάπτισε τη μικρή Αριάδνη-Ζωή, κόρη της γνωστής οικογένειας του Ανδρέα και της Αθανασίας Στέγγου. 

    Η λαμπρή τελετή έγινε σε σχετικά άγνωστο σημείο του νησιού.

    Σύμφωνα με πληροφορίες η φιλία της Ντέμι Μουρ με την οικογένεια Στέγγου υφίσταται από την εποχή που η διάσημη ηθοποιός ήταν παντρεμένη με τον Άστον Κούτσερ. «Μια βάφτιση, που αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για τη Σητεία γενικότερα. 

    Το ζεύγος Ανδρέα και Αθανασίας Στέγγου βάφτισαν την κόρη τους, που πήρε τ’ όνομα Αριάδνη-Ζωή. 

    Η μικρή έχει τρεις νονές. 

    Τη βάφτισαν, η Χριστίνα Ψιλλίδου, σύζυγος του investment banker στο Λονδίνο Δημήτρη Ψιλλίδη, η Βερόνικα Πάστρα, σύζυγος του ιδιοκτήτη του Nammos Ζαννή Φραντζέσκου, ενώ η τρίτη νονά, που έδωσε και άλλη διάσταση στην τελετή, είναι η Ντέμι Μουρ, η διάσημη ηθοποιός (συνοδευόμενη από την κόρη της)», ανέφερε χρήστης του Facebook και συνέχισε: 

    «Ας ευχηθούμε το συγκεκριμένο γεγονός να είναι η αφετηρία για παρόμοια γεγονότα αλλά και επιχειρηματικά βήματα στην περιοχή. 

    Η οικογένεια Στέγγου έχει επενδύσει και θα επενδύσει εκ νέου στην περιοχή αποτελώντας παράδειγμα που πρέπει να έχει και συνέχεια», λέει δημοσιογράφος της Κρήτης. 

    Η Λάρα Σταφυλοπάτη και η έκθεση στις Σπέτσες

    Tout Athènes συγκεντρώθηκε την Παρασκευή το βράδυ στις Σπέτσες για τα νέα έργα της Λάρας Σταφυλοπάτη.

    Το επιμελητικό δαιμόνιο της Άννας Χατζηνάσιου οργάνωσε στη νεοπαγή γκαλερί Baraka Art Space την έκθεση Things we don’t see. Περιλαμβάνει επίσης συνθέσεις της τελευταίας διετίας.

    Στις 8 το βράδυ, με το σπάνιο αεράκι να δροσίζει τους παρευρισκόμενους, η γκαλερί είχε ήδη γεμίσει.

    Από τη Μαρία Ιωάννου (πάντα με το Guilty γιωτ του Δάκη).

    Έως τους Churchill Luce, Alexandra Burke, Όλγα Κεφαλογιάννη και Μίνω Μάτσα, Αλίκη Μαρτίνου και Ντένη Ηλιάδη, Γιάννη Χανδρή, Νάντια Δαυίδ, Τόμας ντε Βάργκας (Thomas de Vargas) και την Camelia Chenaf.

    Και φυσικά το Μάριο και τη Μαριάννα Σταφυλοπάτη. Η πιο κομψή Αθήνα έσπευσε στην αγαπημένη ζωγράφο της. Τα περισσότερα έργα της είχαν ήδη πουληθεί μέχρι τις 9 το βράδυ.

    Αποποίηση Ευθύνης: Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.