• Γιατί η Goldman Sachs βλέπει 1000 μονάδες για το χρηματιστήριο, τα χρυσά συμβόλαια της Αίγλης Μπαλαμάτση και τα κοινόχρηστα της οικογένειας Ψυχάρη

    Ο Wiseman σήμερα έχει κατ’ αποκλειστικότητα το report της GOLDMAN SACHS για τις αναδυόμενες αγορές που κρύβει ατόφιο χρυσάφι για το ελληνικό χρηματιστήριο

    image

    Ιδού το report της Goldman Sachs

    Ο Wiseman σήμερα έχει κατ’ αποκλειστικότητα το report της GOLDMAN SACHS για τις αναδυόμενες αγορές που βγήκε στις 17 Οκτωβρίου και το οποίο κρύβει ατόφιο χρυσάφι για το ελληνικό χρηματιστήριο.

    Στη σελίδα 11 του report, για πρώτη φορά η GOLDMAN SACHS βγαίνει ορθά και κοφτά και δίνει τιμή στόχο για τον Γενικό Δείκτη τις 1000 μονάδες.

    Η κορυφαία επενδυτική τράπεζα στον κόσμο πιστεύει ότι μέχρι το τέλος του 2021 ο Γενικός Δείκτης του ελληνικού χρηματιστηρίου θα πιάσει τις 1000 μονάδες, όπου κι εκεί θα παίζει με ένα εκτιμώμενο P/E 2022 = 12.1, εννοείται για τις μετοχές που παρακολουθεί.

    Ακόμα, όπως μπορείτε να δείτε στον πίνακα παρακάτω, οι μετοχές τις οποίες παρακολουθεί έχουν μια μέση μερισματική απόδοση της τάξης του 3%.

    Ο Wiseman θέλει να σας επιστήσει την προσοχή ότι απ’ όλες τις χώρες που βλέπετε στον πίνακα παρακάτω, μόνο η Ελλάδα έχει σκληρό νόμισμα, το ευρώ δηλαδή.

    Αυτό σημαίνει ότι η απόδοση έχει πολύ μεγαλύτερη αξία διότι και σε ένα άλλο χρηματιστήριο εάν βγάλεις μια απόδοση της τάξης του 10% μπορεί πολύ εύκολα να την χάσεις εάν το νόμισμα αυτό υποτιμηθεί έναντι του δολαρίου.

    Έτσι, πρακτικά αυτό σημαίνει ότι μπορεί να πας για μαλλί αλλά στο τέλος να βγεις κουρεμένος. Κλασσική τέτοια περίπτωση, όλο αυτό τον καιρό, είναι το τούρκικο χρηματιστήριο.

    Για τον Wiseman είναι κολοσσιαίας σημασίας το να βγαίνει ΤΩΡΑ η κορυφαία επενδυτική τράπεζα και για πρώτη φορά να δίνει τιμή στόχο για τον Γενικό Δείκτη τις 1000 μονάδες η οποία κιόλας να είναι 11,26% παραπάνω από το χθεσινό κλείσιμο.

    Η GOLDMAN βάζει μεγάλη πλάτη για το ελληνικό χρηματιστήριο και δίνει μεγάλη ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

    Αυτό είναι το πιο ευχάριστο νέο για την επενδυτική κοινότητα.

     

    Όνειρο ήταν και πάει…

    «Ούτε μία στο εκατομμύριο» πιθανότητα υπάρχει να εφαρμοστεί το μέτρο των διοδίων στο κέντρο της Αθήνας, μου λένε αξιόπιστες κυβερνητικές πηγές.

    Αυτή την περίοδο, με το κύμα ακρίβειας και την ενεργειακή κρίση που πλήττουν τα νοικοκυριά, το τελευταίο που θα αποφάσιζε μια κυβέρνηση με στοιχειώδη κοινωνική ευαισθησία, είναι το μέτρο των διοδίων στο κέντρο της πρωτεύουσας.

    «Ας ξεκινήσει με την αλλαγή του ωραρίου τροφοδοσίας των καταστημάτων ώστε να μην επιβαρύνεται περαιτέρω το κυκλοφοριακό και μετά θα συζητήσουμε για άλλου είδους μέτρα» λένε και ξαναλένε οι κυβερνητικές πηγές.

    Χαμηλόφωνα και με εξαιρετικά ευγενικό λεξιλόγιο όλες αυτές οι συνομιλίες…

     

    Η αμαζόνα του Γιώργου σε νέες περιπέτειες

    Αντίθετα με την προηγούμενη μου συζήτηση, τα ντεσιμπέλ ανέβηκαν εκκωφαντικά στο θέμα της «νεαρής Αμαζόνας του Γιώργου», της κυρίας Αίγλης Μπαλαμάτση για την οποία σας μιλούσα χθες, μετά την βραδινή προσευχή.

    «Η κυρία δεν έχει σχέση με τον ΓΑΠ» διαβεβαίωνε φανατικός υποστηρικτής του.

    «Μήπως έχει σχέση με άλλον νεόκοπο υποψήφιο;» ρώτησα ταπεινά.

    «Ο λαός δεν αγαπά τους πατροκτόνους» ήταν η απάντηση.

    Τα γεγονότα ωστόσο είναι αποκαλυπτικά:

    Η κυρία Αίγλη Μπαλαμάτση, στενή συνεργάτης του ΓΑΠ στις εποχές παντοδυναμίας του, πρώην εργαζόμενη στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, με την εταιρεία επικοινωνίας Interwave (αλήθεια ανήκει στην ίδια μόνον ή και σε κάποιον άλλο;) έχει καταφέρει να βγάλει κάποια «δυνατά» συμβόλαια εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ (έως και εκατομμυρίου) είτε με Υπουργεία (επί Νέας Δημοκρατίας) είτε με μεγάλους Δήμους (άτιμη «Διαύγεια» όλα τα αποκαλύπτεις) κι αυτό δεν αρέσει στους συντρόφους του πάλαι ποτέ πανίσχυρου ΠΑΣΟΚ…

     

    Τα… σταλινικά ποσοστά του Γ. Στάσση στη ΔΕΗ

    Είπα ΠΑΣΟΚ κι αμέσως θυμήθηκα το εκπληκτικό -για γενική συνέλευση μετόχων εισηγμένης εταιρείας- ποσοστό αποδοχής της πρότασης Γιώργου Στάσση για την αύξηση κεφαλαίου.

    Διαβάσετε χθες το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του Δημήτρη Κόκκορη, για τον συνωστισμό μεγάλων ξένων επενδυτών που εξασφαλίζουν αύξηση κεφαλαίου υψηλότερη του 1,1 δισ. ευρώ, την EBRD που θα καταθέσει non competitive bid, την Blackrock που δεν βλέπει την ώρα να βάλει τα λεφτά της και φυσικά την πανταχού παρούσα και τα πάντα αγοράζουσα CVC Capital Partners  και όλα τα σπουδαία.

    Ο ηγούμενος της μονής ωστόσο μου επεσήμανε ότι αμέσως μετά την αύξηση κεφαλαίου της ΔΕΗ, θα απελευθερωθούν πολλά κεφάλαια θεσμικών και ιδιωτών επενδυτών για να τοποθετηθούν στις… επόμενες αυξήσεις κεφαλαίου… και τα ομόλογα άλλων εισηγμένων και εφοπλιστών…

     

    Το σκληρό 10ήμερο του MSCI

    Από χθες και μέχρι την 29η Οκτωβρίου, οι αναλυτές της Morgan Stanley θα επιλέξουν τρεις τυχαίες χρηματιστηριακές συνεδριάσεις, για να αξιολογήσουν ποιες μετοχές πληρούν τα κριτήρια ένταξης στον δείκτη MSCI.

    Οι διοικήσεις στις… ενδιαφερόμενες εισηγμένες… έχουν ενεργοποιηθεί και κάθε μία εφαρμόζει την δική της στρατηγική είτε για να ανεβάσει την μετοχή είτε για να αυξήσει την εμπορευσιμότητα είτε να δώσει άλλου είδους «δωράκια» στους μετόχους ώστε να καλύπτουν τα τυπικά κριτήρια.

    Χαμός γίνεται σας λέω…

     

    Χαμός με τα ομόλογα Στασινόπουλου

    Την ερχόμενη εβδομάδα, ο Όμιλος Στασινόπουλου έχει καλέσει τους χρηματιστηριακούς αναλυτές για την ετήσια ενημερωτική τους ημερίδα.

    Εκεί θα πληροφορηθούν οι αναλυτές (εσείς φυσικά τα ξέρετε ήδη) ότι εκτός από το ομόλογο των 250 εκατ. ευρώ της ELVALHALCOR, ο όμιλος θα εκδώσει αμέσως μετά ένα ακόμη ομόλογο 150 εκατ. ευρώ για ΝOVAL.

    Όπως λέγαμε, οι Στασινόπουλοι επαναπατρίζουν τις οικονομικές δραστηριότητες τους, αφού με την φορολογική και χρηματιστηριακή έδρα στις Βρυξέλλες και το Euronext, o Όμιλος έχει καταφέρει να κλείσει μεγάλα διεθνή συμβόλαια στρατηγικού χαρακτήρα….

     

    Ο Σωκράτης πούλησε το ξενοδοχειακό συγκρότημα στη Μύκονο

    Όπως ακριβώς σας είχε από μέρες ενημερώσει ο Wiseman, o Σωκράτης Κόκκαλης έκλεισε μία ακόμη εκκρεμότητα, και προσέθεσε επιπλέον 28,5 εκατ. ευρώ στο ταμείο του Ομίλου.

    Πούλησε την συμμετοχή τους στο τεράστιο πολυτελές ξενοδοχειακό συγκρότημα των 100 στρεμμάτων, δυτικά της παραλίας Καλό Λιβάδι το κατασκεύαζε η Intrakat σε συνεργασίας  με τους αδελφούς Richard και Ian Livingston, δηλαδή την περιβόητη London & Regional Properties (London Hilton Park Lane, Hilton Trafalgar Square, Hilton Green Park London, Intercontinental Dublin, London Marriott Hotel Marble Arch κ.α.)

    Το Kalo Livadi Hotel+Villas θα διαθέτει 75 σουίτες, ένα all-day dining και ένα specialty restaurant, ένα spa και 12 βίλες προς ενοικίαση ή πώληση με ιδιωτική πρόσβαση σε μια όμορφη μικρή παραλία.. Ο Σωκράτης Κόκκαλης, μετά την εκπληκτική επιτυχία της πώλησης της Ιntrasoft, εισπράττει τα 28,5 εκατ. Ευρώ από τη Μύκονο και ετοιμάζεται για την ορθολογικοποίηση του Ομίλου του….

    Η… απάθεια της Δάφνης Φουρλή και η αποτίμηση του Ομίλου

    Η μετοχή της Fourlis έκλεισε χθες στα 4,09€. Η αποτίμηση λοιπόν του Ομίλου είναι 208 εκατ. Ευρώ. Η θυγατρική του Ομίλου στον τομέα ακινήτων Trade Estates δηλώνει ότι η καθαρή αξία των περιουσιακών της στοιχείων (NAV) ανέρχεται σε 180 εκατ. Ευρώ.

    Επειδή είναι απίθανο να πιστέψουμε ότι ολόκληρος ο υπόλοιπος όμιλος αξίζει μόνο 28 εκατ. Ευρώ κάτι άλλο πρέπει να συμβαίνει.

    Η αλήθεια είναι ότι για τους δικούς του λόγους, ένας μεγάλος ξένος θεσμικός επενδυτής (άλλοι λένε το Marathon Fund άλλοι μοναχοί λένε η Fidelity) ρευστοποιεί μια θέση 2 εκατ. μετοχών και έχει μια  «ουρά» 1 εκατ. μετοχές για να πουλήσει.

    Είναι να απορεί κανείς γιατί δεν αποφασίζει η καλλίπυγος και υπερδραστήρια επιχειρηματίας Δάφνη Φουρλή σε συνεργασία με τον βαθύπλουτο σύντροφο της, τον Mr IKEA, τον Σουηδό Mathias Kamprad (είναι ο μικρότερος γιος του ιδρυτή του κολοσσού ΙΚΕΑ), να αγοράσουν από κοινού το πακέτο των μετοχών, για να σταματήσει η πίεση…

    Από την άλλη πλευρά, οι κακές γλώσσες λένε ότι αν μητρική και θυγατρική ήταν δύο ξεχωριστές ξένες μεταξύ τους επιχειρήσεις και ο Φουρλής πλήρωνε κανονικό ενοίκιο στην Trade Estates, τότε αντί για κέρδη θα έγραφε ζημιές 12 εκατ. ευρώ…

    Πόσες φορές τα EBITDA διαπραγματεύεται μια μετοχή που έχει συνδυάσει την απόδοσή της, με την γενικότερη πορεία της εθνικής οικονομίας (GDP play stock);

     

    Tα κοινόχρηστα της Χριστίνας Ψυχάρη…

    Η άνοδος και η πτώση μιας αυτοκρατορίας.

    Εμείς οι παλαιάς κοπής μοναχοί του Αγίου Όρους θυμόμαστε ότι με το άκουσμα και μόνο του ονόματος Ψυχάρης, επικρατούσε σιωπή, δέος και σεβασμός.

    Θυμόμαστε την μεγάλη επιρροή αυτής της οικογένειας στην πολιτική, κοινωνική και πολιτιστική ζωή της χώρας.

    Σήμερα τα πράγματα είναι διαφορετικά.

    Η οικογένεια του 76χρονου πλέον Σταύρου Ψυχάρη ζει απομονωμένη σ’ ένα συγκρότημα κατοικιών στο Πόρτο Ράφτη που ονομάζεται Απολλώνιο…

    Δεν θα μας απασχολούσε η ήσυχη και απλοϊκή ζωή του ζεύγους αν δεν μαθαίναμε για τα παράπονα των γειτόνων από το γεγονός ότι σύζυγός του η κυρία Χριστίνα Ψυχάρη, διαμαρτύρεται εντόνως για το …υπέρογκο ύψος …των κοινοχρήστων….και αρνείται συστηματικά και επί μακρόν να τα πληρώσει….

    Θυμάμαι άλλες εποχές που το σύνολο της πολύμηνης οφειλής θα ήταν μόλις αρκετό για να καλύψει τις ανάγκες μιας τυπικής βραδινής εξόδου…

    …Άλλες εποχές….

     

    Γόρδιος δεσμός οι εκκρεμείς συντάξεις

    Σε μείζον ζήτημα για άλλη μια φορά εξελίχθηκε η αποπληρωμή των περίπου 290.000 εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης και εφάπαξ κατά την διάρκεια της 12ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης της χώρας.

    Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, χρειάστηκε να συναντήσει δυο φορές τους επικεφαλής των θεσμών, προκειμένου να τους πείσει για την τήρηση χρονοδιαγράμματος και μηδένισης του στοκ των συντάξεων στο τέλος του α΄ εξαμήνου του 2022 με την ένταξη των πιστοποιημένων δικηγόρων και λογιστών, αλλά και τη δημιουργία μηχανισμού ψηφιακής καταμέτρησης των συντάξεων που απονέμονται.

     

    Η Έμιλυ Λαγουνάρη- Βαφειά και οι καλλιτεχνικές της δραστηριότητες

    Στον… Κήπο των Ψευδαισθήσεων… θα συγκεντρωθούν φίλες, γνωστές και θαυμάστριες του έργου της Έμιλυς Λαγουνάρη-Βαφειά.

    Η νεαρή και ωραία καλλιτέχνης, σύζυγος του Χάρη Βαφειά διέθετε από το σχολείο, μαθαίνω, το μικρόβιο της δημιουργίας. Μετά τον γάμο, προτού καλά-καλά ξεπεταχτούν τα δυο τους τέκνα στο δημοτικό της Κάντζας, εκείνη ήδη πουλούσε τα εντυπωσιακά της έργα.

    Θυμάμαι με συγκίνηση εκείνη την φωτογραφία της Όπερας του Παρισιού, για παράδειγμα, ιδωμένη μέσα από την αισθητική της ποπ κουλτούρας. Είπαμε, παραμένει πολύ νέα… Και φυσικά, διεθνής πολίτης…

    Οι συνθέσεις της γίνονται ανάρπαστες και στο Μονακό (bien sûr, mon cher ami).

    Η Μπάρμπι και η Κόκα Κόλα, τα διεθνή καπιταλιστικά σύμβολα της σύγχρονης κοινωνίας ως πλέξι γκλας «γλυπτικές» αναπαραστάσεις -με άπλετη ειρωνεία για όποιον διαθέτει το επίπεδο να τη διακρίνει…

    Στον κήπο της μοναδικής υπέροχης κατοικίας του ζεύγους, επί της οδού Ρόδων στην Εκάλη, θα συγκεντρωθούν αύριο το μεσημέρι υποστηρίκτριές της και φιλότεχνοι για να επιθεωρήσουν τα νέα της έργα.

    Η Έμιλυ επεκτείνεται και στο ντιζάιν (μια ταχέως αναδυόμενη έκφανση της σύγχρονης τέχνης όπως με ενημερώνουν).

    Τιτλοφορεί την έκθεση Illusions, ψευδαισθήσεις…

    Η Έμιλυ μοιάζει με αιθέρια ύπαρξη αλλά τα έργα της φανερώνουν το δυναμισμό της.

    Πώς αλλιώς θα «στερέωνε» έναν ολόκληρο Χάρη Βαφειά…

    Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης.