• Η Euroxx και το ομόλογο Μαρινάκη, η Β.Ι.Κ.Υ. και ο Γιάννης Καματάκης της MLS και σε ποια λεωφορεία του διαγωνισμού του Μεταφορών δεν πιάνουν τα φρένα

    Επίσης μου λένε για κάποια εταιρεία, όταν πούλησε τα λεωφορεία της σε κάποια ευρωπαϊκή χώρα του Βορρά, είχαν συστηματικό πρόβλημα με τα φρένα τους.

    image

    Τα λεωφορεία  και τα ελλαττωματικά φρένα

    Μεγάλο ενδιαφέρον από ευρωπαϊκούς και δύο κινεζικούς ομίλους έχει προσελκύσει ο διεθνής ανοικτός ηλεκτρονικός δημόσιος διαγωνισμός του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για την προμήθεια 770 λεωφορείων χαμηλών και μηδενικών ρύπων και συγκεκριμένα για 350 ηλεκτρικά, 300 CNG (συμπιεσμένου φυσικού αερίου) και 120 υβριδικά, συνολικού εκτιμώμενου προϋπολογισμού 384 εκ. ευρώ.

    Ο διαγωνισμός, έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση του δημοσίου για την αγορά των εν λόγω οχημάτων από το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά και από το ΕΣΠΑ.

    Οι ειδικοί εξηγούν ότι θα κατέβουν στο ελληνικό διαγωνισμό του Υπουργείου, η σουηδική Volvo ΑΒ που συνεργάζεται στην Ελλάδα με τον όμιλο Σαρακάκη και η γερμανική Daimler δια της ελληνικής θυγατρικής της.

    Σίγουρη θεωρείται η Πολωνική Solaris και η Heuliez Bus η γαλλική θυγατρική της IVECO.

    Σίγουρες θεωρούνται οι κινεζικές εταιρείες Yutong Bus και Build your Dreams (BYD) που θεωρούνται διεθνώς από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές ηλεκτροκίνητων οχημάτων μαζικής μεταφοράς.

    Για κάποιες από τις προαναφερόμενες εταιρίες λέγεται ότι τα λεωφορεία τους έχουν μπαταρίες που τεχνολογικά δεν ανήκουν στην τελευταία γενιά.

    Επίσης μου λένε για κάποια εταιρεία, όταν πούλησε τα λεωφορεία της σε κάποια ευρωπαϊκή χώρα του Βορρά, είχαν συστηματικό πρόβλημα με τα φρένα τους.

    Άρα προφανώς στο υπουργείο πρέπει να το ψάξουν καλά το θέμα.

     

    Οι κατ’ ιδίαν συναντήσεις της Άνγκελα Μέρκελ στην Αθήνα…

    Μια μέρα μετά την εθνική επέτειο του ΟΧΙ, η Αθήνα θα υποδεχθεί την Γερμανίδα Καγκελάριο Μέρκελ στην αποχαιρετιστήρια επίσκεψη της.

    Όλοι θυμόμαστε την Γερμανίδα πολιτικό να αναφέρει την ευρωκρίση του 2009 ως την «δυσκολότερη στιγμή της 16ετούς θητείας της στην Καγκελαρία», όταν «ζήτησε τόσα πολλά από τους πολίτες στην Ελλάδα».

    Τώρα λοιπόν η Άγκελα Μέρκελ, θα έχει την μοναδική ευκαιρία να συναντήσει πάλι τους πρωταγωνιστές εκείνης της εποχής, με τους νέους ρόλους που σήμερα διαδραματίζουν.

    Τον Γιώργο Ανδρέα Παπανδρέου να διεκδικεί την ψήφο των οπαδών του κόμματος του.

    Τον Αλέξη Τσίπρα -τον πιο αποτελεσματικό μνημονιακό πρωθυπουργό- να διεκδικεί την επιστροφή του στην εξουσία.

    Υπάρχει εργώδες παρασκήνιο γι’ αυτές τις συναντήσεις και πολλές αμφιβολίες και αντιρρήσεις για το ΑΝ θα γίνουν τελικά αυτές τετ α τετ επαφές. Πως μπορείς να πεις αντίο χωρίς ένα χειροφίλημα;

     

    To νέο λογισμικό Β.Ι.Κ.Υ. Καματάκη

    Εμείς εδώ στη Θεσσαλονίκη, κάθε φορά που ακόμη κάτι μ’ έκπληξη αναφωνούμε: «Δεν με λες…..»

    Τα οικονομικά προβλήματα της Σαλονικιάς MLS είναι παγκοσμίως γνωστά.

    Η εταιρεία προσπαθεί να διαχειριστεί τα προβλήματα της αλλά συνεχίζει να παράγει …έργο.

    Τελευταίο επίτευγμα της εταιρείας MLS είναι το λογισμικό Β.Ι.Κ.Υ.

    Το Β.Ι.Κ.Υ. είναι ένα εξειδικευμένο πρόγραμμα  που διαχειρίζεται λογαριασμούς πληρωμών.

    Κατά διαβολική σύμπτωση, το όνομα της συζύγου του Ιωάννη Καματάκης της MLS είναι …Βίκυ (Β.Ι.Κ.Υ.) και απ’ ότι μαθαίνω η διαχείριση λογαριασμών είναι από τις αγαπημένες της ασχολίες.

    Προς το παρόν η εταιρεία προσπαθεί ρευστοποιώντας περιουσιακά στοιχεία (π.χ. τα αυτοκίνητα των στελεχών) να εξοικονομήσει πόρους για να ανταποκριθεί στις στοιχειώδεις υποχρεώσεις της…

    Το  Β.Ι.Κ.Υ. πάντως δεν φαίνεται να σώζει, τα πράγματα.

     

    Η ΔΕΗ πάντα πρωταγωνιστεί….

    Με ανοδικό πρόσημο έκλεισε τις 15 από τις 16 τελευταίες συνεδριάσεις η μετοχή της ΔΕΗ, γεγονός που αποδεικνύει ότι ακόμη και οι «δυσαρεστημένοι» μέτοχοι έχουν συνειδητοποιήσει την ιστορικού μεγέθους αλλαγή που συντελείται στην επιχείρηση.

    Οι λιγοστοί συνδικαλιστές στην προχθεσινή «συγκέντρωση διαμαρτυρίας» και οι πολλοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που τους ενθάρρυναν έχουν πλέον συμβιβαστεί με την νέα πραγματικότητα.

     

    Οι προβλέψεις για τον δείκτη MSCI

    Ρώτησα τον Άγιο Πατέρα της μονής ποιες είναι οι προβλέψεις του για τις εισόδους και εξόδους μετοχών στην δείκτη MSCI.

    Mου απάντησε στοργικά να μην φοβάμαι.

    Τα παιδικά παιχνίδια (ιδιαίτερα μετά τις ανακοινώσεις για προκαταβολική πληρωμή του αυξημένου μερίσματος) δεν θα βγουν από τον δείκτη, μου είπε.

    Χθες σημειώθηκαν  αγορές στην Jumbo ΜΠΕΛΑ 1,14% 28,38 , μετά τις πληροφορίες για διανομή αυξημένου κατά 24% μερίσματος για τα φετινά κέρδη που θα διανεμηθούν όμως, το 2022.

    Η μετοχή έκλεισε στα 13,43 ευρώ και με κέρδη 2,2%.

    Η Εθνική ΕΤΕ 2,00% 7,66 και η ΔΕΗ ΔΕΗ -0,53% 11,36 ωστόσο έχουν αυξημένες πιθανότητες να ενταχθούν και να ενισχύσουν τον δείκτη αλλά και την προοπτική αναβάθμισης της χρηματιστηριακής μας αγοράς.

    Σε κάθε περίπτωση διανύουμε ήδη το σκληρό δεκαήμερο του MSCI.

    Mέχρι την 29η Οκτωβρίου, οι αναλυτές της Morgan Stanley θα επιλέξουν δύο τυχαίες χρηματιστηριακές συνεδριάσεις, για να αξιολογήσουν ποιες μετοχές πληρούν τα κριτήρια ένταξης στον δείκτη MSCI.

    Οι διοικήσεις στις  …ενδιαφερόμενες εισηγμένες… έχουν ενεργοποιηθεί και η κάθε μία εφαρμόζει την δική της στρατηγική είτε για να ανεβάσει την μετοχή είτε για να αυξήσει την εμπορευσιμότητα είτε να δώσει άλλου είδους «δωράκια» στους μετόχους ώστε να καλύπτουν τα τυπικά κριτήρια.

    Χαμός γίνεται σας λέω….

     

    H μεγάλη αυριανή συνάντηση των Bocconi Alumni

    Μεγάλες συναντήσεις αναμένονται αύριο στο Μιλάνο.

    Οι απόφοιτοι του φημισμένου Πανεπιστημίου Bocconi συγκεντρώνονται στην αγαπημένη τους φιλόξενοι πόλη για να συζητήσουν τις αναμνήσεις και τα σχέδια τους για το μέλλον.

    Πολλοί γνωστοί Έλληνες επιχειρηματίες και κορυφαία στελέχη μεγάλων ομίλων είναι απόφοιτοι του Ιταλικού business πανεπιστημίου του Μιλάνου.

    Σε καλό τους βγήκε η εμπειρία…

     

    Η επιστροφή της ΜΑΧΑΣ και Συνεργάτες 

    Δυναμική επανεμφάνιση κάνει τους τελευταίους μήνες ο δικηγορική εταιρεία Πέτρος Μαχάς  και συνεργάτες.

    Φίλος της στήλης μου επεσήμανε ότι η εταιρεία κινείται αρκετά δυναμικά καθώς έχει πάρει μεγάλες δουλειές στο Ελληνικό ενώ έχει πελάτη και την Ισραηλινή Brown Hotels Collection.

    Η διεθνής αλυσίδα Brown Hotels Collection, είναι φημισμένη για τη μοναδικότητα των design hotels που διαθέτει σε πολλές σημαντικές πόλεις του κόσμου, όπως το Τελ Αβίβ, η Ιερουσαλήμ, η Αθήνα και η Κροατία.

    Η αλυσίδα Brown Hotels ιδρύθηκε το 2010 από τους Hoteliers Leon Avigad και Nitzan Perry, εξελίσσοντας την επιθυμία των ιδρυτών να δημιουργήσουν ξενοδοχεία που όχι μόνο προβάλλουν στους τουρίστες την αυθεντική κουλτούρα και την ενεργητικότητα της πόλης, αλλά και να επανασυστήσουν στους ίδιους τους κατοίκους τη νυχτερινή ζωή της πόλης και τις μοναδικές γειτονιές της.

     

    Η EUROXX και το ομόλογο Μαρινάκη 

    Τίποτα δεν είναι τυχαίο. Ειδικά μάλιστα στον ευρύτερο και εξόχως ανταγωνιστικό τομέα της παροχής επενδυτικών  υπηρεσιών.

    Όπου η EUROXX χρηματιστηριακή Α.Ε.Π.Ε.Υ. είναι στην πρώτη τριάδα των μεγαλύτερων εταιρειών, με βάση τον  συναλλακτικό τζίρο στο Αθηναϊκό χρηματιστήριο.

    Έχοντας επίσης και μια από τις κορυφαίες θέσεις στην αγορά των εταιρικών ομολόγων.

    Γεγονός που ήρθε να επιβεβαιωθεί και με την καθοριστική της συμβολή στην άκρως επιτυχημένη έκδοση του 5ετούς ναυτιλιακού ομολόγου, του εφοπλιστικού ομίλου του Βαγγέλη Μαρινάκη.

    Στο οποίο η EUROXX ήταν στο σχήμα των Συντονιστών και Κύριων Αναδόχων.

    Συμβάλλοντας έτσι στο μεγάλο ρεκόρ του ναυτιλιακού ομολόγου, για το οποίο οι προσφορές έσπασαν το φράγμα των 800 εκατ. ευρώ.

    Έναντι των 665,3 εκατ. ευρώ που είχε προσελκύσει το εφάμιλλο ναυτιλιακό ομόλογο της Costamare του Κωστή Κωνσταντακόπουλου, μέσω του οποίου αντλήθηκαν 100 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 2,7%.

    Η τωρινή νέα έκδοση του ομίλου Μαρινάκη είχε περισσότερα αντληθέντα κεφάλαια ( 150 εκατ. ευρώ) αλλά και χαμηλότερο επιτόκιο (2,65%).

    Η EUROXX χρηματιστηριακή έχει ξεχωριστή παρουσία στην αγορά των εταιρικών ομολόγων που δημιουργήθηκε πριν από 5 χρόνια.

    Συμμετείχε στην συντριπτική πλειονότητα των μέχρι τώρα 17 εκδόσεων, από τις οποίες ισάριθμες εταιρείες έχουν αντλήσει περί τα 3,2 δισ. ευρώ, με συνολικές προσφορές περί τα 8,6 δισ. ευρώ…

     

    Τα μυστήρια της ΤΕΝΕΡΓ

    Σημαντικές προσυμφωνημένες συναλλαγές έγιναν χθες, μετά από καιρό, στη μετοχή της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής ΤΕΝΕΡΓ -1,04% 18,11 .

    Άλλαξαν χέρια 447.700 μετοχές που αντιστοιχούν στο 0,39% του μετοχικού κεφαλαίου, έναντι 5,271 εκατ. ευρώ.

    Ακόμα δεν έχει γίνει γνωστός ο αγοραστής.

    Το απόλυτο ρεκόρ του ημερήσιου τζίρου, πάντως, το είχε ο ΟΤΕ ΟΤΕ -0,97% 14,28 με πάνω από 1 εκατ. μετοχές αξίας 16,325 εκατ. ευρώ να αλλάζουν χέρια. Τα 7,34 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε προσυμφωνημένη πράξη.

     

    Οι επιθετικές κινήσεις του Λαμπρόπουλου 

    Πλήθος fund managers βρέθηκε την περασμένη εβδομάδα στο εμβληματικό κτίριο του ΕΒΕΑ, στην οδό Αμερικής, μαζί με την διοίκηση της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΑΤΕ, π. ΤΑΝΕΟ), μετά από πρωτοβουλία του Προέδρου της ΕΑΤΕ, Χάρη Λαμπρόπουλου, και της Διευθύνουσας Συμβούλου, Αντιγόνης Λυμπεροπούλου.

    Είπαν πολλά: Για το πώς τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης θα γίνουν επενδύσεις (η μόχλευση είναι στο 4, θυμίζουμε), για το επενδυτικό περιβάλλον στην Ελλάδα, αλλά και για το σε ποιες άλλες επενδύσεις μπορούν να συνεργαστούν.

    Άλλωστε, η δουλειά, που ήδη γίνεται τον τελευταίο χρόνο από το πρώην ΤΑΝΕΟ, είναι σημαντική.

    Και έπεται συνέχεια…

     

    Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.