• Έρχονται τα δύσκολα στην ΝΔ και το κραχ στις αγορές, τα παιχνίδια του μικροκαρχαρία στην Ιντρακάτ και η κ. Λαζαράκου, ο Ιωάννου, η ΑΒΑΞ και ο μη σεβασμός στους μικρομετόχους και η θεσμική γκάφα της κ. Χατζηπέτρου

    Απαγορευμένη θα είναι σε λίγο και να το θυμηθείτε η γνωστή φράση του Νίκου Κούρκουλου «όχι άλλο κάρβουνο».

    image

    Έρχονται τα δύσκολα; 

    Έρχονται τα δύσκολα στην ΝΔ;

    Μικρές απώλειες καταγράφει η Νέα Δημοκρατία όσον αφορά στην πρόθεση ψήφου, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Metron Analysis για λογαριασμό του Mega.

    Ειδικότερα, το κυβερνών κόμμα λαμβάνει 27,6%, από 28,9% τον Ιούνιο, καταγράφοντας απώλεια της τάξεως των 1,3 μονάδων.
    Ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί με 20,2%, χωρίς διαφορά από την προηγούμενη μέτρηση της ίδιας εταιρείας (20,1%).
    Η ψαλίδα ανάμεσα στα δύο κόμματα κλείνει στις 7,4 μονάδες, από 8,8 μονάδες τον περασμένο Ιούνιο.  Και οι εκλογές είναι σε λιγότερο από  9-10 μήνες.
    Μακρύς πολιτικός χρόνος.

    Έρχεται κραχ στις αγορές; 

    Για τη «μεγαλύτερη κερδοσκοπική φούσκα όλων των εποχών σε όλα τα πράγματα» προειδοποιούσε το περασμένο καλοκαίρι, ο διαχειριστής που σόρταρε την στεγαστική πίστη πριν από την κρίση του  2008 και έγινε διάσημος μέσα από την ταινία Big Short.

    Τώρα, ο Michael Burry πιστεύει ότι αυτό που περιέγραφε σαν «τη μητέρα όλων των κραχ», έχει ήδη ξεκινήσει.

    Ο διαχειριστής κεφαλαίων της Scion Asset Management ανέβασε στον λογαριασμό του στο Twitter ένα screenshot από το γράφημα του S&P 500, που δείχνει τον αμερικανικό χρηματιστηριακό δείκτη να έχει χάσει το 18% της αξίας του από τα υψηλά του Δεκεμβρίου, παρότι σημείωσε κάποια ράλι φέτος.

    «Και όμως, με ρωτάνε ‘πότε θα έρθει το κραχ;’», έγραψε, εννοώντας ότι το κραχ έχει ξεκινήσει ήδη, όπως σημειώνει το Business Insider.

    Τον Μάιο, ο  Burry είχε εκτιμήσει ότι ο S&P 500 θα μπορούσε να πέσει έως και στις 1.900 μονάδες, δηλαδή περίπου 50% χαμηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα κατά τα επόμενα χρόνια, με βάση την εμπειρία των προηγούμενων κραχ.

    Όσο για τα ράλι ανάκαμψης αυτής της χρονιάς, είπε ότι δεν είναι τίποτα άλλο από το λεγόμενο «τίναγμα της νεκρής γάτας» (dead cat bounce), δηλαδή πρόσκαιρα ανοδικά ξεσπάσματα στον δρόμο για την αναπόφευκτη κατάρρευση.

    Τον Αύγουστο, ο Burry αποκάλυψε ότι κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου ρευστοποίησε σχεδόν το σύνολο των αμερικανικών μετοχών που είχε στο χαρτοφυλάκιό του.

    Η  Scion κατείχε 11 διαφορετικές μετοχές συνολικής αξίας 165 εκατ. δολαρίων στα τέλη Μαρτίου και τρεις μήνες αργότερα, είχε θέσεις συνολικής αξίας 3,3 εκατ. δολαρίων μόνο σε μία μετοχή.

    Η βουτιά της Ιντρακάτ και της παιχνίδια της χρηματιστηριακής

    Χθες μια μετοχή που υποχώρησε αρκετά, πάνω από 4% ήταν της Ιντρακάτ ΙΝΚΑΤ -0,60% 4,97 .

    Χωρίς να υπάρχει κάποιο γεγονός που να δικαιολογεί την μεγάλη πτώση στα 1,95 ευρώ.

    Ο Wiseman το έψαξε και θα σας γράψει για τους μικροκαρχαρίες συγκεκριμένης χρηματιστηριακής εταιρείας που κάνουν παιχνίδι με τις ευλογίες μικρομετόχου που δεν κατάφερε να πουλήσει τις μετοχές του,  στην πρόσφατη συναλλαγή που έγινε.

    Τα αφεντικά λοιπόν της χρηματιστηριακής εταιρείας καλό θα είναι να προσέχουν τι κάνουν από και στο εξής.

    Αν νομίζουν ότι μπορούν να κάνουν παιχνίδια σε βάρος των μικρομετόχων είναι πολύ γελασμένοι.

    Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και προσωπικά οι ευαίσθητες σε τέτοια ζητήματα κ. Βασιλική Λαζαράκου και Νατάσα Στάμου θα πρέπει να βάλουν στο στόχαστρο τις συγκεκριμένες συναλλαγές ης χθεσινής ημέρας και ίσως και των επόμενων.

    Ο Ιωάννου, η ΑΒΑΞ και η συντριβή των μικρομετόχων   

    Χθες το πρωί το αφεντικό της ΑΒΑΞ ΑΒΑΞ -1,35% 1,46 , Χρήστος Ιωάννου αύξησε το ποσοστό του στην εισηγμένη.

    Για την ακρίβεια εξαγόρασε το 22% των μέτοχων από την κυπριακή εταιρεία JOANNOU & PARASKEVAIDES (INVESTMENTS) LIMITED.

    Έτσι τώρα ελέγχει μόνος του το 33,326%.

    Το στοίχημα για τον επιχειρηματία είναι μεγάλο.

    Η μετοχή του έχει περιέλθει σε απραξία.

    Τις τελευταίες ημέρες κινείται σταθερά κάτω από τα 0,80 ευρώ με συνολικές απώλειες από τις αρχές του έτους 24,07%.

    Και δεν υπάρχει ούτε ένα σχέδιο επαναγοράς μετοχών όπως κάνουν όλες οι σοβαρές εταιρίες που έχουν υποστεί πανωλεθρία αλλά σέβονται τους μετόχους τους.

    Επι της ουσίας η συνεχιζόμενη υποχώρηση της μετοχής δεν έχει ενεργοποιήσει κανενός είδους «άμυνες» από την πλευρά της εισηγμένης.

    Κάτι που θα μπορούσε να λογιστεί και ως μήνυμα εμπιστοσύνης για τις προοπτικές του Ομίλου.

    Σε κάθε περίπτωση η διοίκηση της ΑΒΑΞ με την χθεσινή της ανακοίνωση , δεν απαντάει σε ένα κρίσιμο ερώτημα: Ποιο είναι το σχέδιο που έχει για την εταιρεία o μεγαλομέτοχος.

    Ο οποίος εντελώς τυχαία…ελέγχει πλέον το ελέγχει ποσοστό 33,326% συνολικά, δηλαδή οριακά χαμηλότερο από το όριο του 33,333% που αν ξεπερνούσε θα επέφερε και υποβολή δημόσιας πρότασης.

    Το πιο εντυπωσιακό από όλα είναι ότι δεν λέει καν το στοιχειώδες: ότι έχει εμπιστοσύνη στην εταιρεία που ο ίδιος διοικεί!!!

    Πόσα κεφάλαια άντλησε από την αγορά η Phaistos μαζί με τους Σαουδάραβες

    Τα πρώτα κεφάλαια, 13 εκατ. ευρώ, άντλησε από την διεθνή αγορά η κοινή εταιρία (QQ Technologies με έδρα το Λουξεμβούργο ) που έχουν δημιουργήσει η  Phaistos Investment με την θυγατρική της  Σαουδαραβικής Αramco, την Wa’ed.

    Με το Ελληνικό Δημόσιο ως βασικό χρηματοδότη, με την αξιοποίηση του 25% των εσόδων από τη δημοπρασία για τις άδειες 5G, το Επενδυτικό Ταμείο Φαιστός εστιάζει στην επένδυση σε εξειδικευμένες  υπηρεσίες και προϊόντα 5G, με έμφαση στη σχετική τεχνολογία και σε επιχειρηματοκεντρικές εμπειρίες.

    Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου χρηματοδότησης , οι επενδυτές του ταμείου Φαιστός είναι:

    Η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων, που εκπροσωπεί το ελληνικό Δημόσιο, ο  Όμιλος ΟΤΕ  / Deutsche Telekom, το  Latsco Family Office της κας Μαριάννας Λάτση και το  family office του κ. Δημήτρη Δασκαλόπουλου.

    Διευθύνων Σύμβουλος στο Phaistos είναι ο κ. Αντώνιος Τζωρτζακάκης, ο οποίος διαθέτει εμπειρία πολλών δεκαετιών, σε πολυεθνικές εταιρίες τεχνολογίας και τηλεπικοινωνιών στο εξωτερικό (Siemens AG) και την Ελλάδα (Wind, Vodafone, Tellas, Forthnet).

    Έρχονται αλλαγές στην αξιολόγηση των τραπεζών από τον SSM

    Αλλαγές στον τρόπο με τον οποίον θα γίνεται η τακτική αξιολόγηση των τραπεζών δρομολογεί ο Επόπτης στη Φρανκφούρτη, ο SSM.

    Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ανέθεσε σε πέντε εμπειρογνώμονες υψηλού επιπέδου στην τραπεζική εποπτεία να επανεξετάσουν την αποτελεσματικότητα και την αποδοτικότητα της Εποπτικής Διαδικασίας Επισκόπησης και Αξιολόγησης (SREP) και πώς σχετίζεται με άλλες εποπτικές διαδικασίες.

    Τα μέλη θα παρέχουν στοιχεία σχετικά με τη λειτουργία της ΔΕΕΑ – όπως εκτελείται από την ΕΚΤ στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής τραπεζικής εποπτείας – μέσω ανεξάρτητης εξωτερικής αξιολόγησης.

    Η ομάδα θα συνεργαστεί με σημαντικούς σχετικούς ενδιαφερόμενους φορείς και άλλους διεθνείς εμπειρογνώμονες για τη συλλογή πληροφοριών και προοπτικών σχετικά με τις βέλτιστες πρακτικές εποπτείας.

    Η θητεία του διαρκεί μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2023.

    Οι πέντε εμπειρογνώμονες που διορίστηκαν έχουν διεθνές υπόβαθρο στην τραπεζική εποπτεία και επιλέχθηκαν με βάση την εκτεταμένη εμπειρία τους στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και με σκοπό την επίτευξη γεωγραφικής και έμφυλης πολυμορφίας.

    ….και άλλο κάρβουνο για τη ΔΕΗ

    Απαγορευμένη θα είναι σε λίγο και να το θυμηθείτε η γνωστή φράση του Νίκου Κούρκουλου «όχι άλλο κάρβουνο».

     Στην παραγωγή ενέργειας τουλάχιστον ο λιγνίτης όπως όλα δείχνουν θα είναι ο μεγάλος κερδισμένος του χειμώνα.

    Όπως μαθαίνω στη ΔΕΗ ΔΕΗ -0,53% 11,30 μετά την «υπερκατανάλωση» λιγνίτη το καλοκαίρι, ετοιμάζονται για εντατικές εξορύξεις στη Δυτική Μακεδονία.

    Ο στόχος που έχει τεθεί είναι ν΄αυξηθεί η ημερήσια παραγωγή λιγνίτη κατά 50% περίπου, δηλαδή περίπου 1,5 εκατομμύρια τόνους.

    Ήδη από τον Ιούλιο είχε γίνει γνωστός ο νέος  προγραμματισμός της Διεύθυνσης Ορυχείων εξαιτίας της αυξημένης συμμετοχής του λιγνίτη στο μείγμα του ενεργειακού καυσίμου της χώρας.

    Προβλέπεται λοιπόν η  διάνοιξη νέων σημείων στο ορυχείο του Νοτίου Πεδίου.

    Η ΔΕΗ το επόμενο διάστημα θα προχωρήσει στην προκήρυξη 6 μεγάλων έργων στο ορυχείο Νοτίου Πεδίου για την μετακίνηση αγόνων και την εξόρυξη λιγνίτη ενώ πριν από μερικές ημέρες ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός της πρώτης εργολαβίας χωματουργικών.

    “Διαμάντι” τα μεγέθη της Euroxx

    Με οικονομικές επιδόσεις-διαμάντι ολοκληρώθηκε το πρώτο εφετινό εξάμηνο για τη Euroxx χρηματιστηριακή ΑΕΠΕΥ.

    Οι πωλήσεις της μεγαλύτερης, ιδιωτικής εταιρείας του είδους, που δραστηριοποιείται στην αγορά, έκαναν άλμα 32% και διαμορφώθηκαν στα 12,719 εκατ. ευρώ.

    Την ίδια στιγμή το περιθώριο της μεικτής κερδοφορίας ενισχύθηκε σε 41% από 29%, ενώ τα πρό κέρδη ανέβηκαν στα 2,45 εκατ. ευρώ και ήταν…εξαπλάσια από τα περσινά, στο αντίστοιχο διάστημα.

    Η τελική  γραμμή του ισολογισμού έδειξε καθαρά και μετά φόρους κέρδη 1,91 εκατ. ευρώ, ήτοι 6,3 φορές μεγαλύτερα από πέρσι.

    Η χρηματιστηριακή, που έχει 67 άτομα προσωπικό, αύξησε επίσης σημαντικά και τα ίδια κεφάλαιά της, που από τα 5,75 εκατ. ευρώ, ανέβηκαν στα 7,66 εκατ. ευρώ.

    Από αυτά που δείχνουν τα στοιχεία, η Euroxx ενίσχυσε ιδιαίτερα τη θέση της και σε ότι αφορά τις χρηματιστηριακές συναλλαγές, αλλά και στον τομέα παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών.

    Η πολύ και καλή δουλειά φέρνει αποτελέσματα.

    O dealer γαμπρός του πρώην υπουργού

    Την πρώτη μεγάλη συμφωνία της Hellenic Properties του Ερρίκου Αρώνες σηματοδότηση η τρίτη εξαγορά της επενδυτικής εταιρείας ακινήτων Everty στην Ελλάδα.

    Θυμίζουμε ότι πρόκειται για τον επιχειρηματία του real estate, σύζυγος της επικεφαλής της Outstand Communications, Μαρίας Παπαθανασίου, κόρης του πρώην υπουργού της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννη Παπαθανασίου.

    Ο κ. Αρώνες ήταν ο πωλητής του ακινήτου που βρίσκεται πλέον στα χέρια της Everty, με τον ίδιο να έχει εξασφαλίσει συμβάσεις με «επιφανείς» μισθωτές, το γερμανικό fund Aquila Capital, την ενεργειακή RWE και το Ερευνητικό Κέντρο Αθηνά, ενώ ανακατασκεύασε το ακίνητο σε δύο χρόνια, με τη συμβολή του αρχιτεκτονικού γραφείου Neiheiser Argyros, με έδρα το Λονδίνο.

    Η πώληση του ακινήτου έγινε ενόσω ο Αρώνες σχεδιάζει ΑΜΚ της εταιρείας του έως 25 εκατ. ευρώ, με την είσοδο ιδιωτών επενδυτών και family offices.

    Από το 2019 η Hellenic Properties έχει επενδύσει 20 εκατ. ευρώ σε ακίνητα και σχεδιάζει να ρίξει ακόμη 30 εκατομμύρια στην αγορά, έχοντας χαρτοφυλάκιο 65 εκατομμυρίων ευρώ.

    Τι γυρεύει στη Ν. Αφρική ο Λιανός

    Στην Νότια Αφρική αναζητεί τη λύση για το πρόβλημα της ακρίβειας και των ανατιμήσεων στα σούπερ μάρκετ ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

    Ο κ. Γιάννης Λιανός όπως ενημέρωσε μέσω των κοινωνικών δικτύων βρίσκεται αυτές τις ημέρες στο Γιοχάνεσμπουργκ . . Δεν πήγε για σαφάρι ούτε και για διακοπές.

    Αλλά προκειμένου να συμμετάσχει σε Συνέδριο που πραγματοποιεί  στην πόλη η αντίστοιχη Αρχή της Νοτίου Αφρικής.

    Το θέμα του συνεδρίου αφορά στην Παγκόσμιας Πρωτοβουλίας για Ανταγωνιστικές Αλυσίδες Τροφίμων.

    Στόχος αυτής της πρωτοβουλίας είναι να αναπτυχθεί μία  διεθνή συνεργασία των  Εθνικών Αρχών Ανταγωνισμού προκειμένου να αντιμετωπιστούν  τόσο οι υπέρμετρες αυξήσεις των τιμών  στα τρόφιμα όσο και οι ελλείψεις τους.

    Ο Ζαββός και το “καλωσόρισμα” της κ. Χατζηπέτρου   

    Δεν σας κρύβω ότι η προχθεσινή ανακοίνωση της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας με  ξένισε λίγο.

    Το δελτίο τύπου που εξέδωσε η Τράπεζα είχε ως τίτλο την σημαντική θεσμική αναβάθμιση που πέτυχε επειδή υπέβαλε κάποιο αίτημα σε μία από τις πολλές Επιτροπές που εδρεύουν στις Βρυξέλλες.

    Παρεμπιπτόντως   στα μέσα του Δελτίου μας ενημέρωσαν ότι η Τράπεζα απέκτησε καινούργιο πρόεδρο,  τον Γιώργο Ζαββό, ο οποίος δεν είναι αμελητέα προσωπικότητα.

    Διετέλεσε μέλος της ίδιας Κυβέρνησης που διόρισε και την κυρία Αθηνά Χατζηπέτρου στη θέση της διευθύνουσας συμβούλου, ενώ η αποχώρηση του από το Υπουργείο Οικονομικών δεν  πέρασε απαρατήρητη.

    Θυμίζουμε ότι ο κ. Ζαββός είχε επωμιστεί τον ΗΡΑΚΛΗ, ο οποίος «ξελάσπωσε» τις τράπεζες από τα κόκκινα δάνεια.

    Επειδή λοιπόν όλα έχουν την αξία τους και τη σημασία τους, το «καλωσόρισμα» του νέου προέδρου με αυτόν τον τρόπο, δεν προμηνύει «βίον ανέφελον» εντός της Τραπέζης.

    Προφανώς η κ. Χατζηπέτρου έδωσε την άδεια στο γραφείο τύπου να βγει αυτό το δελτίο τύπου το οποίο ήταν σε “παγκόσμιο” επίπεδο απαράδεκτο.

    Πρέπει να διδάσκεται στα πανεπιστήμια.

    Το μήνυμα που θέλει να περάσει η κ. Χατζηπέτρου είναι σαφές.

    Ο Άδωνις Γεωργιάδης,  τι άποψη έχει για όλα αυτά;

    Φαντάζομαι ότι εάν το σχολίαζε ο εκρηκτικός υπουργός, που λέγεται ότι η κ. Χατζηπέτρου επικαλείται συνεχώς το όνομα του, θα μιλούσε για θεσμικό ατόπημα η καλύτερα για θεσμική γκάφα.

     

    Aποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης.

    Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.