• Business

    Λιανός σε κυβέρνηση: Φέρτε μου ανθρώπους να κάνω περισσότερους ελέγχους

    Ιωάννης Λιανός, πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού

    Ιωάννης Λιανός, πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού


    Τις εντυπωσιακές επιδόσεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού, που έχει κάνει τους περισσότερους επιτόπιους ελέγχους στην Ε.Ε. τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, επικαλείται ο επικεφαλής της ανεξάρτητης Αρχής,  Ιωάννης Λιανός προκειμένου να θέσει για άλλη μια φορά το θέμα της υποστελέχωσης.

    «Περιμένουμε ουσιαστική συζήτηση και ενδιαφέρον με συγκεκριμένες προτάσεις ενίσχυσης της Επιτροπής Ανταγωνισμού και του ανθρώπινου δυναμικού της» επισημαίνει ο κ. Λιανός σε ανάρτησή στο twitter στέλνοντας για άλλη μια φορά ένα μήνυμα στους συναρμόδιους υπουργούς για το θέμα των προσλήψεων αλλά και των χαμηλών αμοιβών για τα στελέχη των ανεξάρτητων Αρχών.

    Να γίνει ουσιαστική συζήτηση για ενίσχυση της Επιτροπής Ανταγωνισμού

    «Η Επιτροπή Ανταγωνισμού έχει κάνει τους περισσότερους επιτόπιους ελέγχους στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2021 & 2022. Στα σουπερμάρκετ ειδικά έχουμε ολοκληρώσει τα τελευταία 2,5 έτη κλαδική έρευνα (η οποία εκκρεμούσε από το 2012…), και έχει ξεκινήσει αυτεπάγγελτες έρευνες σε διάφορα προϊόντα» αναφέρει ο κ. Λιανός και συμπληρώνει:  «Eίναι άδικο για το προσωπικό της υποστελεχωμένης Επιτροπής Ανταγωνισμού και μη εμπεριστατωμένο σε δεδομένα να ακούγονται ανακρίβειες. Περιμένουμε ουσιαστική συζήτηση και ενδιαφέρον με συγκεκριμένες προτάσεις ενίσχυσης της Επ.Αντ. και του ανθρωπίνου δυναμικού της.»

    Η Επιτροπή Ανταγωνισμού λειτουργεί με το 1/3 των θέσεων που προβλέπει το οργανόγραμμα.  Οι οργανικές θέσεις στην Επιτροπή Ανταγωνισμού  είναι 230 και αυτή τη στιγμή απασχολούνται 81. Για να έχει ακόμη πιο γρήγορα αποτελέσματα η Επιτροπή Ανταγωνισμού εκτιμάται ότι χρειάζεται περίπου 150 εργαζόμενους. Παρά το γεγονός ότι είναι υποστελεχωμένη την  τελευταία διετία έχει αυξηθεί κατά 100% ο αριθμός των εταιρειών που ελέγχονται.

    Αύξηση προσωπικού κατά 4% από το 2019

    «Από το 2019 το προσωπικό μας έχει αυξηθεί περίπου κατά 4%. Κάνουμε τα μαθηματικά τώρα: +100% περισσότερους ελέγχους με 4% μόνο περισσότερο προσωπικό…. Μπορούμε να κάνουμε περισσότερους ελέγχους; Με περισσότερο προσωπικό ναι. Η εξίσωση είναι απλή» είχε αναφέρει πρόσφατα ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού, ο οποίος  κατ’ επανάληψη έχει ζητήσει από τα συναρμόδια υπουργεία προσλήψεις και αυξημένες μισθολογικές αποδοχές προκειμένου να προσελκύσει προσωπικό με τα αντίστοιχα προσόντα.

    Η επένδυση από το κράτος στις Αρχές που ασχολούνται με την οικονομία δίνει πίσω πολλαπλάσια οφέλη. Το πλεόνασμα του καταναλωτή καθαρά και μόνο στο θέμα τιμών και στην οικονομία είναι πολλαπλάσιο από το κόστος μας στο Δημόσιο έχει επισημάνει, τονίζοντας ότι είναι σημαντικό στην αγορά να γνωρίζουν ότι έχουν απέναντί τους μια ισχυρή Αρχή τόσο σε επίπεδο τεχνολογικού εξοπλισμού όσο και ανθρώπινου δυναμικού, καθώς αυτό λειτουργεί αποτρεπτικά.

    Δεύτερη παράταση του διαγωνισμού για την  κάλυψη επτά θέσεων

    Πάντως ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη ο διαγωνισμός για την επιλογή υποψηφίων για την κάλυψη τριών θέσεων εισηγητών στην Επιτροπή, δύο θέσεων τακτικών και δύο αναπληρωματικών μελών της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

    Ο διαγωνισμός, που είχε καταληκτική ημερομηνία στις 2 Σεπτεμβρίου, παρατείνεται με απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αδωνι Γεωργιάδη μέχρι τις 16 Σεπτεμβρίου.

    Με βάση την προκήρυξη οι υποψήφιοι πρέπει να διαθέτουν:

    • Πτυχίο ή δίπλωμα Α.Ε.Ι. νομικής ή οικονομικής κατεύθυνσης ή ισότιμο τίτλο σπουδών σχολών της ημεδαπής ή αλλοδαπής αντίστοιχων ειδικοτήτων,
    • Μεταπτυχιακό ή Διδακτορικό Τίτλο Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος της ημεδαπής ή της αλλοδαπής νομικής ή οικονομικής κατεύθυνσης,
    • Αριστη γνώση της αγγλικής γλώσσας
    • Επαγγελματική εμπειρία και ενασχόληση στον δημόσιο ή τον ιδιωτικό τομέα, σε αντικείμενο συναφές με θέματα ελεύθερου ανταγωνισμού τουλάχιστον οκτώ ετών.

    Διαβάστε επίσης

    «Double score» για τις online πωλήσεις των σούπερ μάρκετ



    ΣΧΟΛΙΑ