• Απο ποιους ζητάει ο Μαντωνανάκης 363 εκατ. ευρώ, το πόρισμα για τον Μπένι Στάινμετζ και οι νέες business της Φουρλής

    Πριν λίγες εβδομάδες κυκλοφόρησε η είδηση πως ο Μπένι Στάινμετζ, γνωστός Ισραηλινός επιχειρηματίας, παραμένει στην Ελλάδα, εξαιτίας μιας ανακληθείσας από την Interpol «ερυθράς αγγελίας».

    The Wiseman
    image
    The Wiseman

    Το νέο αφεντικό της Alpha Finance 

    Σε μια νέα εποχή εισήλθε η Alpha Finance.

    Το αφεντικό της Alpha Bank Βασίλης Ψάλτης,  αποφάσισε να αναθέσει τα ηνια της εταιρείας (η οποία είχε μείνει πολύ πίσω σε σχέση με τον ανταγωνισμό)  στον Μίμη Κωστόπουλο, ο οποιος εως πρόσφατα ήταν ο IR της τράπεζας.

    Ηδη στην αγορά φημολογείται οτι ο ιδιαιτερα ικανός κ. Κωστόπουλος έχει πολλά σχέδια για να αναπτύξει την Alpha Finance.

    Τα νέα του σχέδια θα δημοσιοποιηθούν εντος των επόμενων εβδομάδων.

     

    Οι νέα αγωγή μαμούθ του Παντελή Μαντωνανάκη

    Αποζημίωση που «αγγίζει» τα 363 εκατομμύρια ευρώ για την αποκατάσταση της υλικής ζημίας και της ηθικής βλάβης που, όπως λένε, έχουν υποστεί, διεκδικούν ο Παντελής και η Αννα Μαντωνανάκη και ο Επιχειρηματικός -Ξενοδοχειακός Όμιλος που ίδρυσε ο πατέρας τους,  από 3 τράπεζες, ισάριθμους υψηλόβαθμους τραπεζίτες, το πρώην Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και εταιρείες ειδικού σκοπού.

    Τα παιδιά του ιδρυτή της «ΗΛΙΟΣ ΑΕ¨» Κώστα Μαντωνανάκη και οι εταιρείες του Ομίλου τους, κατέθεσαν αρχές Δεκεμβρίου του 2021,  στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Λασιθίου Κρήτης, την αγωγή που σήμερα αποκαλύπτει το mononews.

     Κατηγορούν τις τράπεζες ΑΛΦΑ, Πειραιώς, Eurobank και το πρώην Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο για «δόλιο σχέδιο» καταγγελίας ενός «εξασφαλισμένου» Κοινού Ομολογιακού Δανείου προκειμένου «να υποτιμήσουν την περιουσία τους και να επιτύχουν την υφαρπαγή της».

    Ο γιος και η κόρη του Κωνσταντίνου Μαντωνανάκη που έφυγε από τη ζωή στις 10 του περασμένου Αυγούστου, αποδίδουν στους εναγόμενους «μένος σε βάρος του πατέρα τους» που είχε ως αποτέλεσμα «να υποστεί ψυχικό άλγος και να κλονιστεί η υγεία του, στερώντας του χρόνο ζωής».

     

    Από ποιους ζητούν τα 263 εκατ.ευρώ

    Οι συνολικά 7 ενάγοντες (τα 2 παιδιά και οι εταιρείες του ξενοδοχειακού Ομίλου) στρέφονται κατά της τράπεζας ALPHA και της ανώνυμης εταιρείας ALPHA ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ, της τράπεζας EUROBANK και της ανώνυμης τραπεζικής εταιρείας ΤΡΑΠΕΖΑ EUROBANK ERGASIAS ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ Α.Ε.», της τράπεζας Πειραιώς, της ανώνυμης τραπεζικής Εταιρίας με την επωνυμία «ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΤΕ ΥΠΟ ΕΙΔΙΚΗ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ», των εταιρειών ειδικού σκοπού GALAXY IV FUNDING DESIGNATED ACTIVITY COMPANY, «CAIRO No 3 FINANCE DESIGNATED ACTIVITY COMPANY», «Sunrise I NPL Finance DAC», της ανώνυμης εταιρείας παροχής υπηρεσιών διαχείρισης απαιτήσεων με την επωνυμία «CEPAL  HELLAS ΧΡΗΜΑΤΟΟΚΟΙΝΟΜΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ, της εταιρείας «doValue Greece Ανώνυμη Εταιρεία Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις» της  «INTRUM HELLAS Ανώνυμη Εταιρεία Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις» και 3 τραπεζιτών.

     

    Με την αγωγή τους διεκδικούν

    α) Να αναγνωριστεί η εις ολόκληρον υποχρέωση όλων των εναγομένων να καταβάλλουν:

    στην εταιρία με την επωνυμία «ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΗΛΙΟΣ Α.Ε.», όπως νομίμως εκπροσωπείται το ποσό των (32.048.899,06 + 40.000.000 + 94.491.871 + 5.000.000 =) 171.540.770,06 με τον νόμιμο τόκο από την επίδοση της αγωγής.

    στην εταιρεία με την επωνυμία «ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ», όπως νομίμως εκπροσωπείται το ποσό των 2.000.000 ευρώ με τον νόμιμο τόκο από την επίδοση της αγωγής.

    στην εταιρεία με την επωνυμία «ΑΤΤΙΚΟΣ ΗΛΙΟΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΗ – ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ – ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ», όπως νομίμως εκπροσωπείται το ποσό των (15.922.619,41 + 34.536.027 + 5.000.000 =) 55.458.646,41 ευρώ με τον νόμιμο τόκο από την επίδοση.

    στην εταιρεία με την επωνυμία «ΚΡΗΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ», όπως νομίμως εκπροσωπείται το ποσό των 1.000.000 με τον νόμιμο τόκο από την επίδοση της αγωγής.

    στην εταιρεία με την επωνυμία «ΚΡΗΤΙΚΟΣ ΗΛΙΟΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ, όπως νομίμως εκπροσωπείται το ποσό των (45.926.750 + 1.000.000 =) 46.926.750 ευρώ με τον νόμιμο τόκο από την επίδοση της αγωγής.

    στον Παντελεήμονα Μαντωνανάκη του Κωνσταντίνου το ποσό των 500.000 ευρώ με τον νόμιμο τόκο από την επίδοση

    και στην Άννα Μαντωνανάκη του Κωνσταντίνου, το ποσό των 500.000 ευρώ με τον νόμιμο τόκο από την επίδοση της αγωγής.

    β) Να αναγνωριστεί η εις ολόκληρον υποχρέωση των τραπεζών Alpha, Πειραιώς και πρώην Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και 3 εταιρειών (δηλαδή των Ομολογιούχων Δανειστών και των οιονεί καθολικών διαδόχων τους), να καταβάλουν στην ΑΤΤΙΚΟΣ ΗΛΙΟΣ Α.Ε. το ποσό των 85.000.000 ευρώ. Ποσό που διεκδικούν ως αποζημίωση για τη δόλια, όπως αναφέρεται στο δικόγραφο, ματαίωση σύναψης του από 13.07.2018 Σχεδίου Σύμβασης με την ΕΤΑΔ Α.Ε.

     

    Ρουμανία: Η Δικαιοσύνη και η διαφθορά

    Πριν λίγες εβδομάδες κυκλοφόρησε η είδηση πως ο Μπένι Στάινμετζ, γνωστός Ισραηλινός επιχειρηματίας, παραμένει στην Ελλάδα, εξαιτίας μιας ανακληθείσας από την Interpol «ερυθράς αγγελίας».

    H «ερυθρά αγγελία» για τον Μπένι Στάινμετζ είχε αρχικά εκδοθεί ύστερα από αίτημα των ρουμανικών Αρχών. 

    Ωστόσο, η Interpol στη συνέχεια προχώρησε σε άρση της «ερυθράς αγγελίας», εκδίδοντας παράλληλα ένα πόρισμα – καταπέλτη για την κατάσταση της Δικαιοσύνης στη Ρουμανία. 

    Στο πόρισμα παρατίθενται στοιχεία και ισχυρές ενδείξεις που οδηγούν στο συμπέρασμα πως η δίωξη και η καταδίκη του Μπένι Στάινμετζ ήταν πολιτικά υποκινούμενη, καθώς και ότι καταπατήθηκαν τα δικαιώματα της υπεράσπισης του.

    Η Ρουμανία είναι 2η ανάμεσα στα κράτη της Ε.Ε., μετά την Πολωνία, στην έκδοση Ευρωπαϊκών Ενταλμάτων Σύλληψης.

    Μόνο το 2019 η Ρουμανία εξέδωσε 1.373 Ευρωπαϊκά Εντάλματα Σύλληψης (ΕΕΣ). Την ίδια χρονιά  τα ΕΕΣ που εξέδωσε η Ελλάδα ήταν 406. 

    Το πιο εντυπωσιακό όμως, και παράλληλα αποκαλυπτικό της κατάστασης στην πρώην κομμουνιστική χώρα είναι πως από τα 1.373 ΕΕΣ εκτελέσθηκαν τα 655, δηλαδή λιγότερα από τα μισά.  

    Η Ρουμανία εξακολουθεί να μαστίζεται από φαινόμενα διαφθοράς, ακόμη και μετά την ένταξή της στην Ε.Ε. 

    Η Διεθνής Διαφάνεια στους δείκτες που δημοσίευσε το 2020 κατατάσσει τη Ρουμανία ανάμεσα στα τρία πιο διεφθαρμένα κράτη της Ε.Ε.

    Η υπόθεση της πρώτης Ευρωπαίας Γενικής Εισαγγελέως  

    Το 2020 Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε τη Ρουμανία για την παύση, το 2018, της Γενικής Εισαγγελέως της Εθνικής Διεύθυνσης Καταπολέμησης της Διαφθοράς, Λάουρα Κόντρουτσα Κόβεσι. 

    Η καθαίρεσή της από τη θέση της Γενικής Εισαγγελέως ήταν μια απροκάλυπτη προσπάθεια να καμφθεί η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης στη χώρα.

    Η Κόβεσι, σήμερα είναι η πρώτη Ευρωπαία Γενική Εισαγγελέας, ωστόσο στη Ρουμανία παραμένει σύμβολο του αγώνα για την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης. 

    Το σύστημα απονομής Δικαιοσύνης της Ρουμανίας βρίσκεται εδώ και καιρό υπό αυστηρή επιτήρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση. 

    Μόλις τον Μάιο του 2021, το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αμφισβήτησε μια σειρά νομικών μεταρρυθμίσεων στη χώρα, οι οποίες αποτελούσαν οπισθοδρόμηση σχετικά με την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και απέκλιναν από το Ευρωπαϊκό Δίκαιο.

    Η σύγκλιση της Ρουμανίας με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, σε έναν από τους θεμελιώδης τομείς, όπως αυτός της Δικαιοσύνης, μοιάζει να βρίσκεται ακόμη μακριά. 

    Ωστόσο, οι μηχανισμοί προστασίας απέναντι σε διώξεις που εγείρουν σοβαρά ερωτήματα, μέσω των ΕΕΣ, είναι ένα ζήτημα που θα πρέπει να απασχολήσει σοβαρά την Ε.Ε. και τη χώρα μας.   

     

    Φουρλής: Το success story της 5ετίας; 

    Προ ημερών ο the value Investor, η ειδική στήλη του mononews.gr,  για τις μετοχές,  σας είχε αναφέρει την μετοχή της Φουρλής. 

    Για την ακρίβεια ο ειδικός αναλυτής του mononews.gr θεωρεί ότι τα επόμενα 5 χρόνια η μετοχή του ΦΟΥΡΛΗ ΦΡΛΚ -2,15% 4,09 μπορεί να αποτελέσει ένα νέο  success story. 

    Προς επίρρωσιν τούτων, χθες η εταιρεία ανακοίνωσε ότι η Trade Estates ΑΕΕΑΠ, εταιρεία του Ομίλου Fοurlis, προχώρησε στην υπογραφή του συμφωνητικού αγοράς μετοχών της Bersenco ιδιοκτήτριας του νέου Εμπορικού Πάρκου στην οδό Πειραιώς, έναντι €18,3 εκατ.

    Μέσω της νέας επένδυσης, η Trade Estates ΑΕΕΑΠ στοχεύει στην περαιτέρω διεύρυνση της εμπορικής δραστηριότητας που αναπτύσσεται στη διασταύρωση των οδών Κηφισού και Πειραιώς. 

    Σε συνδυασμό με το υπάρχον συγκρότημα, όπου ήδη λειτουργεί η εταιρεία στην περιοχή Ρέντη, αλλά και με τα δύο Big Box καταστήματα κορυφαίων ομίλων λιανικής, δημιουργείται ένας κορυφαίος εμπορικός προορισμός με εύκολη πρόσβαση και από τις δύο κατευθύνσεις της οδού Πειραιώς. 

    Για να σας φρεσκάρω την μνήμη το mononews.gr στις 2 Ιανουαρίου έγραφε: 

    “Για να ξέρετε, τα φετινά αποτελέσματα του ΦΟΥΡΛΗ θα είναι τα ίδια με αυτά που είχε 15 χρόνια πριν. 

    Η μετοχή συσσωρεύει σε αυτά τα επίπεδα τιμών τον τελευταίο ενάμιση χρόνο. 

    Δεν έχει καταφέρει καν να φτάσει τα 6.00€ που είχε προ COVID. 

    Θεωρούμε όμως με βασικό καταλύτη την είσοδο της Trade Estates ΑΕΕΑΠ στο ελληνικό χρηματιστήριο το αργότερο μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2022 να ξεκλειδώσει την αξία του ομίλου. 

    Πιστεύουμε ότι από εδώ και πέρα τα αποτελέσματα του ΦΟΥΡΛΗ θα είναι από το καλό στο καλύτερο. 

    Ο The Value Investor θα συμφωνήσει απόλυτα με τον αναλυτή της Eurobank που δίνει τιμή στόχο για τον ΦΟΥΡΛΗ τα 6.20€. 

    Όμως να θυμάστε, ο The Value Investor βλέπει λίγο μακρύτερα. 

    Η κεφαλαιοποίηση του ΦΟΥΡΛΗ τώρα είναι αστεία. Κοστίζει στο ταμπλό μόνο όσο τα ακίνητά του. 

    Όσοι έχετε καλή μνήμη θα θυμάστε ότι το 2021 η COSMOSPORTS πουλήθηκε με ένα EV/EBITDA = 12 στον κολοσσό JD SPORTS. 

    Ο The Value Investor πιστεύει ότι το 2023 η ΦΟΥΡΛΗΣ θα έχει EBITDA (μετά από leasing) της τάξης των 54.5 εκ ευρώ, κέρδη 23.3 εκ ευρώ και καθαρό δανεισμό 91.2 εκ ευρώ. 

    Με βάση ότι η QUEST ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ παίζει με ένα EV/EBITDA 2021e = 9.5, θεωρούμε ότι εφόσον πετύχει αυτά τα νούμερα η ΦΟΥΡΛΗΣ θα δικαιολογεί το 2023 το αντίστοιχο EV/EBITDA. 

    Δηλαδή η τιμή να πάει στα 8.18€ από 3.85€ που είναι τώρα. 

    Όπως και ο ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ έτσι και ο ΦΟΥΡΛΗΣ αποτελεί δυνητικό στόχο εξαγοράς.”

    Ολά αυτα σας τα γράφαμε τα ξημερώματα της 2ας Ιανουαρίου. 

    Στις τελευταίες δυο συνεδριάσεις η μετοχή της Φουρλής έχει κερδισει σχεδόν 4% και βρίσκεται στα 4,07 ευρώ από 3,85 ευρώ που έκλεισε στις 31 Δεκεμβρίου  2021. 

     

    Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.