• H επανεμφάνιση Αστυφίδη στα Αθηναϊκά στέκια, το νέο «μικρό Ελληνικό» με Αραβικά κεφάλαια στην Αιτωλοακαρνανία και ο επιχειρηματίας που χώρισε

    Άγια Νύχτα των Χριστουγέννων, μου τηλεφώνησαν για ευχές οι μοναχοί από το Κάλιαρι της Ιταλίας και μου αποκάλυψαν πολλά.

    image

    2022 η χρονιά των μεγάλων deals

    Δεν μ’ αφήνει να αγιάσω ο Ηγούμενος της Μονής. «Άσε τις νηστείες και τις προσευχές και γύρνα πίσω στις γραφές σου» μου είπε επιτακτικά. «Αρκετά ξεκούρασες τα μάτια σου, ώρα να κερδίσεις πάλι το ψωμί σου».

    Άφησα λοιπόν το φτωχικό κελί μου στο μοναστήρι του Αγίου Όρους και κατέβηκα στην μεγάλη τράπεζα, όπου συχνάζουν και οι υπόλοιποι κουτσομπόληδες μοναχοί που μου λένε τα καθέκαστα…

    Η αλήθεια είναι ότι έχω πολλά να σας διηγηθώ…

     

    Ο Έλληνας στο λιμάνι του Κάλιαρι

    Άγια Νύχτα των Χριστουγέννων, μου τηλεφώνησαν για ευχές οι μοναχοί από το Κάλιαρι της Ιταλίας και μου αποκάλυψαν πολλά.

    «Γίνονται πράγματα και θάματα εκεί στην Σαρδηνία, με ηγετική Ελληνική συμμετοχή», μου ψιθύρισαν συνωμοτικά.

    Το Κάλιαρι είναι το μητροπολιτικό κέντρο και πρωτεύουσα της Σαρδηνίας, η οποία είναι αυτόνομη περιοχή στην Ιταλία και το δεύτερο μεγαλύτερο νησί στην Μεσόγειο.

    Το Κάλιαρι, λοιπόν, θέλει να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στο νέο δίκτυο μικρών λιμένων που εξυφαίνεται συστηματικά, ώστε να λειτουργεί επικουρικά (και ανταγωνιστικά) στα μεγάλα λιμάνια που τον τελευταίο καιρό έχουν γεμίσει ασφυκτικά.

    Οι ναυτιλιακές εταιρείες προσπαθούν να δημιουργήσουν Σταθμούς Εμπορευματοκιβωτίων σε μικρά λιμάνια με ισχυρή και δυναμική τοπική αγορά και καλές διασυνδέσεις με την υπόλοιπη Ευρώπη.

    Το Κάλιαρι προγραμματίζεται να λειτουργήσει ανταγωνιστικά στον Πειραιά.

    Γι’ αυτό και οι υπεύθυνοι προσέλαβαν έναν γνωστό Έλληνα – βαθύ γνώστη της λιμενικής αγοράς – να οργανώσει το νέο λιμάνι που προς το παρόν φιλοδοξεί να «αποσυμφορήσει» την κίνηση στον λιμάνι της Coscο με μικρά πλοία feeder…

     

    Ο οπτικός με τις «επιταγές απόδοσης»

    Για να χτίσεις μια σημαντική αλυσίδα καταστημάτων στην Ελλάδα χρειάζεσαι λεφτά. Πολλά λεφτά…

    Ο οπτικός, που ήρθε να εξομολογηθεί κάτω από τον Μεγάλο Πλάτανο της Μονής, μου αποκάλυψε το δικό του μυστικό. Δεν δανείζεται από τράπεζες με υπογραφές, εγγυήσεις και χρονοβόρες διαδικασίες.

    Δανείζεται από «την αγορά». Δεν ρωτά για την προέλευση των χρημάτων.

    Δανείζεται με τόκο 10% ετησίως και αποπληρώνει μετά από χρόνια το δάνειο με σπασμένες «επιταγές απόδοσης».

     Ως εγγύηση για το δάνειο, προσφέρει συμμετοχή στο νέο κατάστημα που ανοίγει.

    Γι’ αυτό και κάθε κατάστημα έχει δικό του ΑΦΜ, είναι μια ξεχωριστή ΙΚΕ.

    Όταν οι δουλειές πάνε καλά, επιστρέφει με πεντακάθαρο, κατάλευκο χρήμα, τόκους και δανεικά με «επιταγές απόδοσης» από τη συμμετοχή στο κατάστημα.

    Όταν οι δουλειές δεν πάνε καλά, οι «δανειστές» του εφαρμόζουν τις δικές τους μεθόδους…

     

    Tι ετοιμάζει πάλι ο Τάσος Αστυφίδης της Ambrosia Capital

    Aυτές τις Άγιες γιορτινές μέρες πολλοί Έλληνες επιχειρηματίες προτίμησαν να τις περάσουν στο βροχερό, κρύο και γκρίζο χειμωνιάτικο Λονδίνο.

    Αντιθέτως, ο Τάσος Αστυφίδης της Ambrosia Capital, άφησε το φτωχικό Mayfair του Λονδίνου και ήρθε να περάσει τις διακοπές του εδώ, στην λαμπερή Αθήνα.

    Από τα ραντεβού του κ. Αστυφίδη που κατέγραψα έχω την εντύπωση ότι κάτι μεγάλο κι εντυπωσιακό ετοιμάζει πάλι. Όπως για παράδειγμα αυτή η πολύ ωραία αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Premia Properties που έφερε σημαντικά κεφάλαια στο Ελληνικό Χρηματιστήριο και το Real Estate.

    Απ’ ότι μαθαίνω υπάρχει μεγάλο «appetite» (όρεξη που λένε στο χωριό μου) για τέτοιου είδους επενδύσεις στην Ελλάδα του 2022.

    Αφού να φανταστείτε η Premia Properties που μόλις πρόσφατα ολοκλήρωσε την αύξηση κεφαλαίου των 75 εκατ. ευρώ, τώρα έχει δρομολογήσει την έκδοση ομολόγου (αξίας 100 εκατ. ευρώ τουλάχιστον) για να επεκτείνει τις δουλειές της και την μετατροπή της σε Ανώνυμη Εταιρεία Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία (ΑΕΕΑΠ).

    Υπάρχουν όμως και άλλες εταιρείες του κατασκευαστικού κλάδου που ενδιαφέρουν τον κ. Αστυφίδη και τον κ. Ανάγνου της Ambrosia Capital…

     

    Τα ψάρια στην Ελλάδα πεινάνε…

    Η διαρκής κατρακύλα της Τουρκικής λίρας, το απίστευτα χαμηλό εργατικό κόστος, η απουσία περιοριστικών διατάξεων (όπως αυτές που ισχύουν στην υπόλοιπη Ευρώπη) και η πολιτική dumbing που εφαρμόζει η κυβέρνηση Erdogan, έχουν προκαλέσει πανικό στις Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες.

    Στην Ελλάδα σήμερα, λειτουργούν 67 εταιρείες που ασχολούνται με τις ιχθυοκαλλιέργειες, είμαστε η πρώτη χώρα σε παραγωγή στην Ευρώπη και δεύτερη διεθνώς.

    Ο αθέμιτος ανταγωνισμός από την Τουρκία, ωστόσο, υποχρέωσε το σύνολο των εταιρειών όχι μόνο να ρίξουν τις τιμές τους, αλλά κυριολεκτικά να πουλούν τα ψάρια τους κάτω του κόστους. Κατά μέσο όρο οι τιμές που πουλιούνται τα ψάρια ελληνικής παραγωγής είναι κατά 1,2 ευρώ χαμηλότερες από το κόστος…

     

    Ο Άραβας επενδυτής στο «μικρό Ελληνικό» της Αιτωλοακαρνανίας

    Εκεί που μιλούσα με τους μοναχούς για το Κάλιαρι της Σαρδηνίας, ξαφνικά η συζήτηση μετατοπίσθηκε στο Πλατυγιάλι Αιτωλοακαρνανίας.

    Η ΕΤΑΔ ολοκλήρωσε την πώληση μιας μεγάλης έκτασης 108 στρεμμάτων στην εταιρεία «Αστακός Τέρμιναλ ΑΕ».

    Η «Αστακός Τέρμιναλ ΑΕ» ελέγχεται κατά 71% από την Alpha Bank και κατά 29% από την Τράπεζα Πειραιώς. Υπάρχει όμως ένα μεγάλο επενδυτικό σχέδιο που είναι τόσο εντυπωσιακό ώστε κάποιοι δεν διστάζουν να το ονομάσουν «Μικρό Ελληνικό».

    Το σχέδιο προβλέπει την κατασκευή  μιας μεγάλης τουριστικής μαρίνας για Mega Yachts, θα χτιστούν πολυτελείς κατοικίες, ξενοδοχείο και ειδικοί χώροι υποστήριξης.

    Στην επενδυτική ομάδας, ξεχωρίζουν τα ονόματα  του Ανδρέα και της Τζίνας Πολέμη, από δύο στελέχη της κατασκευαστικής εταιρείας «Αρχιρόδον», που επενδύουν αυτόνομα και όχι εκ μέρους της εταιρείας αλλά και μερικά σημαντικά αραβικά επενδυτικά σχήματα, με έδρα το Ντουμπάι.

    Οι νέοι επενδυτές δηλώνουν ότι σχεδιάζουν αυτό το project εδώ και 3 χρόνια…

     

    H κρίση στο Καζακστάν αναδεικνύει τη χρησιμότητα της συμφωνία ΔΕΠΑ-Gazprom

    Νέα εκτόξευση στις τιμές ενέργειας παγκοσμίως πυροδότησε η εκρηκτική κοινωνική, οικονομική και πολιτική κρίση στο Καζακστάν.

    Το μακρινό Καζακστάν ελέγχει το 40% της ποσότητας ουρανίου που διατίθεται στην παγκόσμια αγορά και γι’ αυτό πρώτα επλήγησαν οι χώρες που χρησιμοποιούν πυρηνικά εργοστάσια για τις ενεργειακές τους ανάγκες (Γαλλία, Ισπανία, Βέλγιο κλπ).

    Ταυτόχρονα, όμως, εκτινάχθηκαν σε νέα ύψη οι τιμές ενέργειας συνολικά. Κι αυτή η κρίση αναδεικνύει τη χρησιμότητα της συμφωνίας που πρόφτασε να κλειδώσει η ΔΕΠΑ με την Gazprom για την ομαλή προμήθεια της Ελληνικής Οικονομίας με Φυσικό Αέριο…

     

    Κουΐζ: 

    Ποιος μεγάλος επιχειρηματίας από τους κορυφαίους της Ελλάδας, προσφάτως εγκατέλειψε την συζυγική στέγη, για μια άλλη κυρία, καθόλα σοβαρή; Η Ηλικία του; Πάνω από 60 ετών…

     

    Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.