• The Wiseman

    Alpha Bank: Όλο το παρασκήνιο για τον νέο CEO-Ποιες συμμαχίες ευνοούν τον κ. Γ. Αρώνη και ποιες τον κ. Β. Ψάλτη

    the wise man

    the wise man


    Η ανθρωπογεωγραφία της Alpha Bank

    Εντείνονται οι παρασκηνιακές διεργασίες στην Alpha Bank για την ανάδειξη του νέου διευθύνοντος συμβούλου και όσο περνούν οι ημέρες και πλησιάζει το διοικητικό συμβούλιο της μεθεπόμενης εβδομάδας τόσο τσιτώνουν τα νεύρα… Η μάχη πράγματι δίνεται μεταξύ του αναπληρωτή CEO κ. Γιώργου Αρώνη και του γενικού διευθυντή κ. Βασίλη Ψάλτη. Οι ξένοι, οι οποίοι είναι 6 μη εκτελεστικά μέλη του διοικητικού συμβουλίου (συμπεριλαμβανομένου του εκπροσώπου του ΤΧΣ), προσπαθούν να συνεννοηθούν μεταξύ τους ενώ βαρύνουσας σημασίας στην επιλογή θα είναι η άτυπη γνώμη της Τράπεζας της Ελλάδος και του Γιάννη Στουρνάρα. 

    Μπορεί η διοίκησή της να κρατά αποστάσεις ωστόσο όπως σε όλες τις προηγούμενες επιλογές στις υπόλοιπες τράπεζες έτσι και τώρα κινεί, με τον τρόπο της, τα νήματα…

    Πάμε, όμως, στους Έλληνες του διοικητικού συμβουλίου:

    ➢ Τέσσερις εξ αυτών είναι εκτελεστικά μέλη: Ο νυν CEO κ. Δημήτρης Μαντζούνης και οι τρεις αναπληρωτές κ. Σπύρος Φιλάρετος, κ. Γιώργος Αρώνης και κ. Αρτέμης Θεοδωρίδης. 

    Το ερώτημα που απασχολούσε τα μέλη της Επιτροπής Αξιολόγησης και Ανάδειξης υποψηφίων όλες αυτές τις ημέρες ακόμη και στα teleconference ήταν αν πρέπει να ψηφίσουν όλοι… 

    Δηλαδή, αν ψηφίσει ο κ. Αρώνης που είναι υποψήφιος για την θέση του CEO… Πόσω μάλλον όταν ο έτερος υποψήφιος (ο κ. Ψάλτης) δεν έχει δικαίωμα ψήφου καθώς δεν είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου…

    ➢ Δύο είναι μη εκτελεστικά μέλη: Ο πρόεδρος κ. Βασίλης Ράπανος και ο κ. Ευθύμιος Βιδάλης. Ο Βιδάλης είναι και μέλος της επιτροπής αξιολόγησης και ανάδειξης υποψηφίων, δηλαδή του nomination committee.

    Ο άνθρωπος του Μητσοτάκη (;) στην Alpha Bank

    Η στήλη, λοιπόν, σήμερα θα σταθεί στον Ευθύμιο Βιδάλη, η ψήφος του οποίου έχει ενδιαφέρον καθώς εκτός από μέλος του διοικητικού συμβουλίου είναι και μέλος της επιτροπής αξιολόγησης. Πρόκειται για τον μόνο έλληνα του Δ. σ. που μετέχει και στο nomination committee.

    Όπως λένε καλά πληροφορημένες πηγές έχει στενές σχέσεις με την οικογένεια Μητσοτάκη. Άρα, η ψήφος του μπορεί να ερμηνευθεί ποικιλοτρόπως, καταδεικνύοντας και εμμέσως την προτίμηση της οδού Πειραιώς… 

    Ο δραστήριος μάνατζερ Ευθύμιος Βιδάλης μετέχει επίσης στο διοικητικό συμβούλιο του ZeusCapital Partners, του επενδυτή Στέλιου Ζαββού, κουμπάρου του δισεκατομμυριούχου Τζόρτζ Σόρος. 

    Επίσης, η κυβέρνηση Σαμαρά τον Αύγουστο του 2012 διόρισε με ΦΕΚ ειδικό σύμβουλο τον Ευθύμιο Βιδάλη αμισθί. 

    Αμέσως μετά του ανέθεσε τον ρόλο του διαμεσολαβητή μεταξύ εργολάβων και τραπεζών με στόχο να ξεκολλήσουν τα μεγάλα κατασκευαστικά έργα. Σημειωτέον ότι ο Βιδάλης είναι κολλητός φίλος του αντιπροέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κωστή Χατζηδάκη. 

    Άρα, η ψήφος του θα έχει μία σημειολογία… πόσω μάλλον που ενόψει εκλογών και πιθανής επανόδου στην κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία θέλει να έχει λόγο και στο τραπεζικό σύστημα.

    Για την ιστορία αναφέρουμε ότι το όνομα του κ. Βιδάλη είχε εμπλακεί με την λίστα Λαγκάρντ, λόγω της συζύγου του Μαρίας. 

    Βέβαια, το 2013 όταν προέκυψε το θέμα ο κ. Βιδάλης είχε ξεκαθαρίσει ότι το τραπεζικός λογαριασμός στην HSBC είχε ανοιχθεί από τον πεθερό του, ο οποίος είχε καταθέσει σε αυτόν 1 εκατ δολάρια και είχε βάλει συνδικαιούχους τα παιδιά του και όλα έγιναν με διαφάνεια.

    Τι θα κάνει ο καταριανός;

    Ένα επίσης ερώτημα είναι τι θα κάνει ο καταριανός που μετέχει στο διοικητικό συμβούλιο της Alpha Bank ως εκπρόσωπος του κρατικού fund. 

    Ο Shahzad Shahdaz δεν είναι τυχαίος καθώς είναι και ο πρόεδρος του nomination committee και έχει ισχυρούς δεσμούς με την ευρύτερη οικογένεια Κωστόπουλου. Άρα, έχει επιρροή στους ξένους εκπροσώπους…

    Ο Πόλσον κάνει lobbing

    Ισχυρή επιρροή στις αποφάσεις του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας έχει χωρίς καμία αμφιβολία ο αμερικανός επενδυτής Τζον Πόλσον, το fund του οποίου κατέχει το 6,4% των μετοχών της Alpha Bank. 

    Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι διάκειται θετικά στην υποψηφιότητα της νέας γενιάς… και το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι να πάρει πίσω κάτι από τα 320 εκατ. ευρώ που έχει βάλει στην τράπεζα.

    Ο SSM ψηφίζει Ψάλτη

    Από την πλευρά της η Φρανκφούρτη, και συγκεκριμένα ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός, (SSM) φέρεται να στηρίζει τον τεχνοκράτη και χωρίς καμία εμπλοκή στις δανειοδοτήσεις της τράπεζας Βασίλη Ψάλτη.

    Κλειδί ο Μαντζούνης

    Η στήλη πληροφορείται ότι το ισχυρός άνδρας της Alpha Bank και λάτρης της νεότητας νυν CEO κ. Δημήτρης Μαντζούνης -εξάδελφος του εμβληματικού τραπεζίτη κ. Γιάννη Κωστόπουλου – έχει αποφασίσει ποιον από τους δύο θα στηρίξει… Μαντέψτε…



    ΣΧΟΛΙΑ