ΥΓΕΙΑ

Φλεβική θρόμβωση: 2η αιτία θανάτου στους καρκινοπαθείς – Κενά στην ενημέρωση

  • NewsRoom


Ελλιπής είναι η ενημέρωση του κοινού γύρω από τη σχέση καρκίνου και φλεβικής θρόμβωσης, σύμφωνα με νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα. Η ανάγκη για ενημέρωση των ασθενών επιβεβαιώνεται και από τα ευρήματα ευρωπαϊκής έρευνας,  τα οποία παρουσίασε πρόσφατα η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου (ΕΛΛ.Ο.Κ).

Η φλεβική θρόμβωση αποτελεί την δεύτερη αιτία θανάτου στους ασθενείς με καρκίνο και σχετίζεται με την πρώιμη θνησιμότητα στο στάδιο της χημειοθεραπείας, καθώς επηρεάζει αρνητικά την πορεία της, προκαλώντας καθυστέρηση ή και αναβολή αυτής. Παρά την σοβαρότητα της κατάστασης, η ενημέρωση των καρκινοπαθών παρουσιάζει μεγάλα κενά και αυτό αποδίδεται τόσο στις δυσκολίες πρόσβασης στον ογκολόγο, όσο και στον περιορισμένο χρόνο που έχουν οι καρκινοπαθείς μαζί του.

Όπως αναφέρθηκε σε σχετική συνέντευξη τύπου, που διεξήχθη υπό την αιγίδα της  Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδος (ΕΟΠΕ), 3 στους 10 ασθενείς αντιμετωπίζουν εμπόδια στην πρόσβαση στον ογκολόγο (μεγάλη αναμονή για ραντεβού σε δημόσιες δομές, αδυναμία κάλυψης κόστους σε ιδιώτη) και όταν τελικά φτάσουν έχουν 10′ στη διάθεσή τους, οπότε η ενημέρωση για την θρόμβωση αποτελεί… πολυτέλεια. Από την άλλη πλευρά, όσο καλύτερη είναι η ενημέρωση, τόσο αυξάνεται η συμμόρφωση στη θεραπεία.

Οι ασθενείς κάνουν λόγο για λάθος διαχείριση πόρων, καθώς εφόσον δεν υπάρχει πρόληψη αυξάνεται η επιβάρυνση του συστήματος υγείας από τις νοσηλείες.

«Η συζήτηση για την αντιμετώπιση της θρόμβωσης που σχετίζεται με καρκίνο είναι ιδιαίτερα επίκαιρη καθώς πρόσφατα συζητήθηκε σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, και σύμφωνα με την Ευρωβουλευτή  Nessa Childers “παραμένει άδικα άγνωστη”. Αν και υπάρχουν τόσο διεθνείς όσο και ελληνικές κατευθυντήριες οδηγίες για την εξατομίκευση στην προσέγγιση των ασθενών, φαίνεται ότι χρειάζεται να γίνουν ακόμη  περισσότερα, ώστε οι ασθενείς να είναι ενήμεροι για τα συμπτώματα και να απευθύνονται άμεσα στον ιατρό τους. Η ΕΟΠΕ αναλαμβάνει δράσεις για την ενημέρωση των Ογκολόγων με εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες, για την ενημέρωση της Πολιτείας και για την ενημέρωση των ασθενών», ανέφερε ο κος Ιωάννης Π. Μπουκοβίνας, παθολόγος – ογκολόγος, πρόεδρος της ΕΟΠΕ.

Κυριάκος Σουλιώτης, Ιωάννης Μπουκοβίνας, Καίτη Αποστολίδου

Απογοητευτικά τα στοιχεία και από την Ευρώπη

Η παραπάνω ανάγκη για ενημέρωση των ασθενών επιβεβαιώνεται και από τα ευρήματα της Ευρωπαϊκής Έρευνας του ECPC (Ευρωπαϊκός Συνασπισμός Ασθενών με Καρκίνο), τα οποία παρουσίασε πρόσφατα η ΕΛΛ.Ο.Κ.

Σύμφωνα με τα ευρήματα αυτής της έρευνας, μόλις το 8% των ασθενών δέχθηκε ενημέρωση από τον ιατρό τους και τους επαγγελματίες υγείας για τον κίνδυνο της σχετιζόμενης με τον καρκίνο θρόμβωσης, και μάλιστα προφορικά. Παρότι η σχετιζόμενη με τον καρκίνο θρόμβωση αποτελεί την 2η αιτία θανάτου, προκύπτει το συμπέρασμα ότι οι ασθενείς είναι λίγο έως καθόλου ενημερωμένοι και ότι υπάρχει ανάγκη άμεσης ενεργοποίησης των εμπλεκόμενων φορέων.

«Τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσιάζουν ανάγλυφα το έλλειμμα ενημέρωσης των ασθενών από την ιατρική τους ομάδα για τον κίνδυνο θρόμβωσης κατά τη διάρκεια της θεραπείας για τον καρκίνο. Η ΕΛΛ.Ο.Κ έχει ήδη  αναπτύξει δράσεις ενημέρωσης σχετικά με τη θρόμβωση που σχετίζεται με τον καρκίνο και επιδιώκει τη συνεργασία των Επιστημονικών Ιατρικών & Νοσηλευτικών Εταιρειών, των Ιατρικών Σχολών  και του Υπουργείου Υγείας, με σκοπό την κατάρτιση ενός κοινού προγράμματος δράσης για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της ιατρικής και νοσηλευτικής κοινότητας σχετικά με την ανάγκη ενημέρωσης των ογκολογικών ασθενών για τον κίνδυνο εμφάνισης θρόμβωσης, τα μέτρα πρόληψης και θεραπείας. Είναι απαράδεκτο να φροντίζουμε για τη θεραπεία του καρκίνου και να παραμελείται ο κίνδυνος εμφάνισης θρόμβωσης», σημείωσε η κα Καίτη Αποστολίδου, αντιπρόεδρος ECPC & πρόεδρος της ΕΛΛ.Ο.Κ.

Ενημέρωση εκ των υστέρων στην Ελλάδα

Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη από το Ινστιτούτο Πολιτικής Υγείας,  το 58,1% των ερωτωμένων που έχουν νοσήσει από θρόμβωση, ενημερώθηκαν για τον κίνδυνο θρόμβωσης μετά την διάγνωση της. Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι μόλις ένα 24,1% γνωρίζουν τα συμπτώματά της ενώ, ακόμα και σε όσους έχουν ιστορικό κακοήθειας, το ποσοστό αυτό ανέρχεται σε μόλις 36,2%.

«Όπως προκύπτει από το σύνολο των επιστημονικών δεδομένων που παράγονται στη χώρα μας αλλά και διεθνώς, η ενημέρωση του κοινού είναι ευθύνη της πολιτείας και εντάσσεται στη σφαίρα των παρεμβάσεων που οφείλει να υλοποιεί στο πλαίσιο της λειτουργίας του συστήματος υγείας. Άλλωστε, η σωστή πληροφόρηση, εν προκειμένω των ογκολογικών ασθενών, για τον κίνδυνο και τα συμπτώματα της φλεβικής θρόμβωσης, περιορίζει, μεταξύ άλλων και τον κίνδυνο αύξησης του κόστους διαχείρισης της νόσου», ανέφερε ο ο κ. Κυριάκος Σουλιώτης, Αναπληρωτής Καθηγητής Πολιτικής Υγείας στη Σχολή Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Απογοητευμένοι οι καρκινοπαθείς από την αντιμετώπιση της Πολιτείας

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Online υπολογισμός κινδύνου για θρομβοεμβολή και φλεβική θρόμβωση

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Κ.Ε.Φ.Ι.: Δωρεάν ψυχοκοινωνική στήριξη σε καρκινοπαθείς στο σπίτι


ΣΧΟΛΙΑ