• Οικονομία

    Τελευταία ευκαιρία για τα τέλη κυκλοφορίας: Λήγει αύριο η προθεσμία – Έρχονται «βαριά» πρόστιμα

    • NewsRoom


    Εκπνέει αύριο, Τέταρτη οριστικά η χρονική παράταση που δόθηκε από την κυβέρνηση με στόχο την ολοκλήρωση της καταβολής των τελών κυκλοφορίας για το 2020

    Μία τελευταία ευκαιρία έχουν οι ιδιοκτήτες ΙΧ για να καταβάλλουν τα απαιτούμενα τέλη κυκλοφορίας για το 2020, αφού, μετά και από την παράταση που δόθηκε, η προθεσμία ολοκλήρωσης της διαδικασίας πληρωμής λήγει αύριο, Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου. Σημειώνεται ότι, όπως έχει ξεκαθαρίσει το οικονομικό επιτελείο, αυτή ήταν η μοναδική παράταση που πήρε η διαδικασία της καταβολής των τελών κυκλοφορίας και δεν πρόκειται να υπάρξει νέα παράταση.

    Οι ιδιοκτήτες ΙΧ, που δεν έχουν πληρώσει ακόμη τα τέλη κυκλοφορίας για το τρέχον έτος έχουν δύο επιλογές, προκειμένου να αποφύγουν τα «τσουχτερά» πρόστιμα: Είτε να καταβάλλουν έως αύριο το ποσό που έχει οριστεί, ανάλογα με τον τύπο ΙΧ που έχουν, είτε να καταθέσουν τις πινακίδες του οχήματός τους στις αρμόδιες εφορίες.

    Μετά το πέρας της αυριανής ημέρας, οποιαδήποτε ενέργεια καταβολής τελών θα θεωρείται εκπρόθεσμη, ενώ και όσοι δεν έχουν καταθέσει τις πινακίδες τους, θα θεωρούνται πλέον παραβάτες και θα έρθουν αντιμέτωποι με τα πρόστιμα που έχουν οριστεί από το νόμο σε αυτές τις περιπτώσεις.

    Πιο συγκεκριμένα, όπως έχει οριστεί, η εκπρόθεσμη πληρωμή των τελών κυκλοφορίας ή η μη πληρωμή τους επισύρει πρόστιμο που αντιστοιχεί στο 100% των τελών που αναλογούν στο όχημα.

    Αναλυτικά, καταβάλλεται:

    Α) Πρόστιμο ισόποσο των τελών, αν το όχημα είναι δίκυκλο/τρίκυκλο Ι.Χ. ή επιβατικό Ι.Χ.
    Β) Πρόστιμο ίσο με το 50% των τελών, αν το όχημα είναι επιβατικό Δ.Χ. ή φορτηγό ή λεωφορείο.
    Γ) Μηδενικό πρόστιμο , αν τα τέλη κυκλοφορίας είναι λιγότερα από 30 ευρώ.

    Σε περίπτωση που κάποιος ιδιοκτήτης ΙΧ επιθυμεί να καταθέσει στην εφορία τις πινακίδες του οχήματός του, ώστε να αποφύγει να πληρώσει τα τέλη κυκλοφορίας για το 2020, θέτοντας έτσι το όχημά του σε ακινησία, θα πρέπει να γνωρίζει ότι οφείλει να συγκεντρώσει και να καταθέσει τα εξής δικαιολογητικά:

    -Άδεια κυκλοφορίας ΙΧ & πινακίδες κυκλοφορίας
    -Φωτοτυπία της δήλωσης εισοδήματος, όπου να αποδεικνύεται ποιος είναι ο κάτοχος του ΙΧ
    -Απόδειξη πληρωμής των τελών κυκλοφορίας του τρέχοντος έτους
    -Υπεύθυνη δήλωση ότι το αυτοκίνητο θα σταθμεύσει σε κλειστό ιδιόκτητο χώρο
    -Αστυνομική ταυτότητα ή σχετική εξουσιοδότηση αν δεν είναι ο ίδιος ο ιδιοκτήτης
    -Υπεύθυνη δήλωση, με την οποία θα βεβαιώνεται ότι το όχημα δεν θα σταθμεύσει σε δημόσιο δρόμο.

    Σημαντικό είναι επίσης οι ιδιοκτήτες να γνωρίζουν ότι οι πινακίδες και η άδεια κυκλοφορίας παραμένουν στη ΔΟΥ για διάστημα ενός χρόνου.

    Αναφέρεται ενδεικτικά ότι, για το 2020, οι ιδιοκτήτες οχημάτων θα πληρώσουν από 22 έως 1.380 ευρώ.



    ΣΧΟΛΙΑ