• Κοινωνία

    Τέλη κυκλοφορίας: Αντίστροφη μέτρηση για τη λήξη της προθεσμίας πληρωμής – Η διαδικασία και τα πρόστιμα

    • NewsRoom
    τελη κυκλοφοριας

    Τέλη κυκλοφορίας


    Λίγες ημέρες απομένουν έως τη λήξη της προθεσμίας καταβολής των τελών κυκλοφορίας των ΙΧ για το 2020. Όπως έχει γίνει γνωστό, οι ιδιοκτήτες οχημάτων δεν πρόκειται να δουν αλλαγές, τουλάχιστον για το 2020, στα τέλη κυκλοφορίας που καλούνται να πληρώσουν, ενώ η προθεσμία που έχουν για να καταβάλλουν το απαιτούμενο ποσό λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2019.

    Τα τέλη κυκλοφορίας για το ερχόμενο έτος θα κυμανθούν από 22 έως 1.380 ευρώ.

    Τα βήματα για την ολοκλήρωση της πληρωμής των τελών κυκλοφορίας

    Το πρώτο βήμα που θα πρέπει να κάνουν οι ιδιοκτήτες των ΙΧ για να εκτυπώσουν τα τέλη κυκλοφορίας είναι να επισκεφθούν την ηλεκτρονική εφαρμογή του Taxisnet.

    Στην συνέχεια, θα πρέπει να προχωρήσουν στην επιλογή «ΕΙΣΟΔΟΣ», να συμπληρώσουν το ΑΦΜ και τον Αριθμό Κυκλοφορίας του οχήματος. Κατόπιν, θα επιλέξουν «αναζήτηση» και τότε θα εμφανιστεί το μήνυμα «Επιτυχής αναζήτηση». Η διαδικασία έχει ολοκληρωθεί με επιτυχία και οι ιδιοκτήτες ΙΧ μπορούν να εκτυπώσουν και να κατεβάσουν τη φόρμα με το τι θα πληρώσουν για τα τέλη κυκλοφορίας 2020.

    Τσουχτερό το πρόστιμο σε περίπτωση μη εμπρόθεσμης πληρωμής

    Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, οι ιδιοκτήτες οχημάτων έχουν περιθώριο να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας για το 2020 έως και την τελευταία ημέρα του έτους. Αν το ορισμένο ποσό δεν καταβληθεί εμπρόθεσμα, τότε οι ιδιοκτήτες ΙΧ έρχονται αντιμέτωποι με πρόστιμα. Πιο συγκεκριμένα, σε περίπτωση εκπρόθεσμης πληρωμής, ο ιδιοκτήτης θα κληθεί να πληρώσει πρόστιμο που αντιστοιχεί στο 100% των τελών κυκλοφορίας που αναλογούν στο όχημα.

    Ειδικότερα, καταβάλλεται:

    -Ισόποσο των τελών, αν το όχημα είναι δίκυκλο/τρίκυκλο Ι.Χ. ή επιβατικό Ι.Χ.
    -Το ήμισυ των τελών, αν το όχημα είναι επιβατικό Δ.Χ. ή φορτηγό ή λεωφορείο.
    -0 ευρώ, αν τα τέλη κυκλοφορίας είναι λιγότερα από 30 ευρώ.

    Τι μπορούν να κάνουν όσοι δεν επιθυμούν να πληρώσουν

    Παρ’ όλα αυτά, για όσους δεν έχουν τη δυνατότητα να καταβάλλουν τα απαιτούμενα τέλη κυκλοφορίας για την επόμενη χρονιά, δίνεται η δυνατότητα να προχωρήσουν σε κατάθεση των πινακίδων τους, θέτοντας, έτσι, τα οχήματά τους σε ακινησία. Συνεπώς, όσοι υποβάλουν δηλώσεις ακινησίας και καταθέσουν τις πινακίδες των οχημάτων τους στις ΔΟΥ μέχρι τις 31/12/19, θα αποφύγουν την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας για το 2020, τον φόρο πολυτελούς διαβίωσης που πληρώνουν οι κάτοχοι ΙΧ κυβισμού 1.929 κυβικών εκατοστών και άνω, αλλά και τα τεκμήρια διαβίωσης.

    Για όσους ενδιαφέρονται να υποβάλλουν την σχετική αίτηση, οφείλουν να γνωρίζουν ότι τα απαιτούμενα δικαιολογητικά που θα πρέπει να φέρουν μαζί τους και να καταθέσουν είναι τα εξής:

    -Άδεια κυκλοφορίας αυτοκινήτου και πινακίδες
    -Φωτοτυπία της δήλωσης εισοδήματος, όπου να αποδεικνύεται ποιος είναι ο κάτοχος του ΙΧ
    -Απόδειξη πληρωμής των τελών κυκλοφορίας του τρέχοντος έτους
    -Υπεύθυνη δήλωση ότι το αυτοκίνητο θα σταθμεύσει σε κλειστό ιδιόκτητο χώρο
    -Αστυνομική ταυτότητα ή σχετική εξουσιοδότηση αν δεν είναι ο ίδιος ο ιδιοκτήτης
    -Υπεύθυνη δήλωση, με την οποία θα βεβαιώνεται ότι το όχημα δεν θα σταθμεύσει σε δημόσιο δρόμο.

    Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με όσα έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, αλλαγές στα ποσά των τελών κυκλοφορίας αναμένεται να δουν οι ιδιοκτήτες ΙΧ από το 2021, οπότε και η Ελλάδα θα πρέπει να συμμορφωθεί με τη νέα Ευρωπαϊκή Οδηγία που σχετίζεται με τη μείωση των ατμοσφαιρικών ρύπων.



    ΣΧΟΛΙΑ