• Οικονομία

    Τελευταία ευκαιρία για να αποφευχθούν οι κινητοποιήσεις στο μέσον της τουριστικής σεζόν

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης

    Ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης


    Στην καταγγελία της κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας στο επισιτισμό αναμένεται να προχωρήσει η Ομοσπονδία Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό – Τουρισμό, σε περίπτωση που η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων δεν αποσύρει την 6ημερη απασχόληση στον κλάδο χωρίς επιπλέον αμοιβή.

    Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, με την εγκύκλιο αυτή το Υπουργείο Εργασίας καταργεί το 5ήμερο (όπως προβλέπονταν στην ΚΣΕΕ) ανοίγοντας την κερκόπορτα να καταργούνται οι όροι των Συλλογικών Συμβάσεων με ατομικές συμφωνίες πολλές φορές εκβιαστικές.

    «Η εγκύκλιος λοιπόν αυτή βάζει ταφόπλακα στην ελπίδα 400.000 εργαζόμενων στον κλάδο του επισιτισμού να είχαν για πρώτη φορά ρυθμισμένους όρους αμοιβής και εργασίας», επισημαίνει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Χότζογλου.

    Πρόκειται για την κλαδική σύμβαση που επέκτεινε μονομερώς ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης πριν από περίπου 2 εβδομάδες, μετά την άρνηση των εργοδοτών να δώσουν τα απαιτούμενα στοιχεία.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του «Mononews», η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων εργαζομένων που επιθυμούν να απασχολούνται έξι ημέρες της εβδομάδας για 40 ώρες για προσωπικούς ή και για οικογενειακούς λόγους μπορεί να τεθεί σε εφαρμογή από την Δευτέρα.

    Ωστόσο, λόγω της έντονης διαμαρτυρίας των εκπροσώπων των εργαζομένων, η γενική γραμματέας Εργασιακών Σχέσεων Άννα Στρατινάκη δεν θα την ενεργοποιήσει, προκειμένου να δώσει χρόνο στις δυο πλευρές να επαναδιαπραγματευτούν το ζήτημα και να βρουν την χρυσή τομή, τουλάχιστον μέχρι το τέλος της φετινής τουριστικής περιόδου.

     Υπενθυμίζεται ότι ήδη υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες κενές θέσεις εργασίας σε τουρισμό και επισιτισμό, την ώρα που η χώρα διανύει μια από τις καλύτερες τουριστικές σεζόν της. Όλες οι πλευρές θα καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια, προκειμένου να μην πραγματοποιηθούν κινητοποιήσεις.

    Αντίδραση ΓΣΕΕ

    Έντονα αντέδρασε και η ΓΣΕΕ με την δημοσίευση της εγκυκλίου, απαιτώντας σεβασμό στη συλλογική αυτονομία και των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

    Η Συνομοσπονδία τονίζει ότι «Εάν το Υπουργείο Εργασίας ήρθε αντιμέτωπο με τέτοια πληθώρα ερωτημάτων, όφειλε να καλέσει τα συμβαλλόμενα μέρη, και να τα ενημερώσει με όρους διαφάνειας για την κατάσταση και να καλέσει στο πλαίσιο της συλλογικής τους αυτονομίας να ρυθμίσουν τα ίδια τυχόν ζητήματα που έχουν προκύψει.

    Και όχι να δίνει μη σύννομες «οδηγίες» εφαρμογής του εξαημέρου, καλυμμένες κάτω από τη συναισθηματική επίκληση των οικογενειακών ή προσωπικών λόγων των εργαζομένων, στην αιχμή της σεζόν, εν μέσω εντατικών συνθηκών εργασίας που επιβαρύνονται μάλιστα από τις καιρικές συνθήκες (καύσωνας) και την αύξηση των κρουσμάτων από τον κορωνοϊό», ζητώντας την άμεση απόσυρση της εγκυκλίου, την απαρέγκλιτη εφαρμογή της εθνικής κλαδικής ΣΣΕ για τον επισιτισμό σε όλη τη χώρα και τον έλεγχό της από τις Επιθεωρήσεις Εργασίας.

    Διαβάστε επίσης

    Έρχονται νέα πρόστιμα για εργοδότες που δεν χρησιμοποιούν την ψηφιακή κάρτα – Πολλαπλασιάζονται οι καταγγελίες για μη δήλωση υπερωρίων σε σούπερ μάρκετ και τράπεζες



    ΣΧΟΛΙΑ