• Οικονομία

    Τα τρία σενάρια για τις αποδείξεις

    Χρήστος Σταικούρας. Υπουργός Οικονομικών


    Μείωση του ορίου των αποδείξεων τόσο για τα φετινά εισοδήματα, όσο και για τα εισοδήματα του 2021 σε 20% από χρήση ηλεκτρονικού χρήματος από 30% που προέβλεπε η σχετική διάταξη πέρσι, εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών.

    Όσο κι αν έχουν αυξηθεί οι ηλεκτρονικές συναλλαγές το μέγεθος του 30% για τη συγκέντρωση αποδείξεων δεν παύει να αποτελεί έναν υψηλό στόχο παραδέχονται από το υπουργείο Οικονομικών, ενδεχόμενο που άφησε ανοιχτό χθες και ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας λέγοντας πως το θέμα θα αξιολογηθεί στις αρχές της επόμενης χρονιάς. Κι αυτό διότι για όσους δεν είχαν πιάσει τον στόχο του 30% κινδύνευαν με πρόστιμο 22% για τις αποδείξεις που συγκέντρωσαν κι αυτές που υπολείπονταν για την επίτευξη του 30%.

    Πλέον, εκείνο που εξετάζει το ΥΠΟΙΚ είναι να μειωθεί το πρόστιμο στο 20%, αλλά να διατηρηθεί το «πέναλτι» 22%. Μία άλλη σκέψη είναι να διατηρηθεί ο στόχος του 30%, αλλά να μην επιβληθεί πρόστιμο. Και το τρίτο σενάριο είναι να μην είναι υποχρεωτική πλέον η συγκέντρωση των αποδείξεων για τους ηλικιωμένους οι οποίοι ακόμα εξακολουθούν να χρησιμοποιούν μετρητά στις καθημερινές τους ανάγκες ή να λαμβάνουν τη σύνταξή τους στεκόμενοι στην ουρά της τράπεζας.

    Ο νόμος προβλέπει ότι όσοι δεν καταφέρουν να συγκεντρώσουν τις απαιτούμενες αποδείξεις θα κληθούν να καταβάλουν φόρο γι’ αυτές που λείπουν με συντελεστή 22%.

    Στην περίπτωση που κάποιος πρέπει να μαζέψει αποδείξεις από πλαστικό χρήμα 3.000 ευρώ και εμφανίσει 2.000 ευρώ, θα πληρώσει πρόστιμο επί της διαφοράς, δηλαδή θα πληρώσει 1.000 ευρώ.

    Διαβάστε επίσης:

    Τι κρύβεται πίσω από το νέο νομοσχέδιο του ΥΠΟΙΚ για το «θάνατο» των λογιστών και τη διαγραφή προστίμων από τις ΜΥΦ

    Πρόγραμμα 100.000 νέων επιδοτούμενων θέσεων εργασίας-Πώς υπολογίζονται οι εισφορές για τους εργοδότες

    Μειώθηκε η ανεργία το τρίτο τρίμηνο 2020



    ΣΧΟΛΙΑ